Tobba;
Själv skulle jag vilja ta de i örat som inte fattar att installationsfrågor har en egen avdelning.... och då undrar man hur svårt det kan vara att läsa installationsmanualen för en vp.
Som påläst räknar du upp just det som säljarna ger information om i sina ofta värdelösa översättningar.
Leta reda på en servicemanual från tex Panasonic, så ser du att en bra installation kräver lite mer. Tex läckagetest, provtryckning, mätning av tryck+temp och eventuellt justering av gasmängden, för att nämna något..
Det är som om du antar att en vp är "rätt" från borjan och att inga faktorer påverkar din installation. Vad sägs om hur rören skall förvaras innan installation, rätt temp och fuktighet, vad göra om fel uppstår, hur fixa läckage, kröka rör, dra åt lagom, testköra för att avgöra om allt är ok, kolla alla ljud, fastsättningar, osv.
Visst det låter löjligt, men om du har tur så hamnar allt rätt, och din vp fungerar till 100%, men kan du veta det?
För 1500Kr så vet jag det, med intyget från en med Ack.
Jag vet även att ev reklamationer hamnar i snabbfilen, den utan tjafs, hos både mitt försäkringsbolag och hos leverantören.
Jag vet även att jag kan ringa min kylkille och att han är vänligt inställd till att kolla, justera, fixa, optimera när jag behöver det.
I en annan tråd berättade jag vad man får för vacuumpump för dessa 1500Kr.
Återigen förrutom kunskapen, så använder proffs en utrustning som få skulle skaffa sig om de inte har det som jobb. För att inte tala om gasen.... Den kan vi ju inte ens köpa.......
Jag har inget emot hemmafixare, men om du läser inlägg här med mina kunskaper om vpteorin så skulle du förstå att såååå många frågor gäller just dåliga installationer. Allt från montaget, placeringen, till driftsättningen.
För mycket is, för lite is, för låg värme, stomljud, förbrukning, osv.
Allt inom kategorin, "Hmmm om jag anlitat ett proffs skulle jag sparat mer pengar och sluppit problem".
Fixare kan göra mycket själv, men om din vp är 100% intrimmad spar du pengar, var sekund-minut-timme-dag-år......
En riktigt usel installation slösar pengar. En värdelös installation kan kosta dig mer än din vp kostade i inköp.
Var är risken störst?
Om vi antar att elschemat är rätt och man följer det kan många koppla 1 till 1 osv. Om det är fel måste man veta vad som är rätt eller fel, dvs kunna sin el som en elitriker kan den.
Kyldelen med vacuum-tryck-gasmängd osv. är svårare at få rätt. Du kan nog anta att reglerna om detta speglar verkligheten, att de risker för personskador, felinstallationer, och miljöproblem är så stora att man vill att de som kan det måste ha ackreditering.
Självklart finns det många som kan detta utan att vara behöriga.Men mina råd är inte till för dessa utan för herr och fru "vem som helst".
De bör noga överväga om de verkligen sparar 1500Kr på sin gdsinstallation eller om de kanske låtit snålheten bedra visheten.
I USA finns massor av kurser för GDS'are. Med en sådan hade nog fler kunnat göra rätt, och verkligen sparat in hela installationen.
Det vore kanske en kurs lämlig för något bildningförbund. En sorts montera din vpkurs på kanske 20 timmar med lån av riktiga verktyg, allt under överinseende av en med verklig ackreditering.
Föreställ dig ACE eller Bosse-vpdr som lärare med trevliga kursdeltagare, massor av fika och som slutresultat en vp som verkilgen fungerar som den skall.
Märkligt?
Tja. jmfr med båtbyggarekurser, privatistlärarna för körkort, mm.
Så frågan är nog snarare vem eller vad är regelverket till för?
Och varför är branshen så bakom både vad gäller prissättning, delat jobb, att vägra göra sin del om de inte sålt maskinen, mm.
Jag fattar att en som bor i glesbyggd måste lösa detta själv, medan jag som har 10Km till massor av kylfirmor kan hitta en handfull på en kort tid som kan driftsätta min vp för småpengar.
Så låt oss anta att det både finns de som har turen (dvs en vp som är 100% ok) och kunskapen (för att de är såna som bara kan det mesta/kan hitta bra böcker och läsa innantill), samt är tossiga nog att köpa på sig massor av verktyg de sällan behöver för stora pengar. Dessa kan installera själv med bra resultat.
Läser man inläggen här inser man att det finns en annan kategori med.
De som skulle låtit andra utföra hela eller delar av jobbet.
Detta både för deras egen skull, för miljön och för att spara så mycket det bara går.
De flesta har ju mycket rimliga förhoppningar då de väljer att skaffa en vp.
Nämligen att spara pengar och miljö.
Att komforten ökar och att man slipper hantera gammalmodiga lösningar är bara en bonus.
Min frågeställning är inte om reglerna är rätt eller fel, utan om de som installerar sina vp själv kan tillräckliogt för att avgöra om det är bra nog, det de gör.
Är de nöjda med att lyckas till 75% så är det deras sak.
Gör jag ett jobb själv skulle jag sikta högre.
Lika bra som proffs eller bättre.
Så resonerar vi ofta när vi fixar med bilen. Vi helsvetsar där proffs nöjt sig med att puktsvetsa, vi lägger ner timmar för att finlira där verkstaden kanske är nöjda med funktionen men vi vill ha allt optimalt.
Jmfr med elektrikern. Rätt är rätt kan man säga, men det finns ju även de som gör att kabeldragningarna är en fröjd att studera.
En vp kan ofta mer än vad somliga lyckas få den till med sina gdsmontage. Detta gäller framförallt på gassidan/kyldelen.
Detta är inte tagit ur ludten utan har visats vid jättestudier i USA.
Felaktig gasmängd är så vanligt att man häpnar.
Kolla inläggen här så ser du samma tendens.
Det är inte alltid gds'arens fel, utan felet kanske fanns vid montaget men upptäcktes ej då.
Hade han gjort som proffsen hade han sett det direkt. Men med enbart vacuumsugning tömmer enbart rören på luft och fukt, om man nu ens lyckas med detta. Iskalla rör med frost, usel vacuumpump gör att man kan undra. Då kommer överraskningen kanske i form av ett tidigt kompressorhaveri som man sedan skyller på fabrikationsfel.
Jag skulle därför välkömna att man inte ersätter dessa klantarbeten alls. Dvs inget driftsättningsintyg från ack - ingen ersättning från försäkringsbolag eller leverantör.
Tro mig! Det kommer att bli så förr eller senare. Vissa leverantörer ersätter inte vissa skador eller fel och försäkringsbolagen lär sig de med. Redan idag kan du förvänta dig att få stå för alla kostnader av ett felaktigt gds-montage, om du saknar driftsättningsintyg.
/ElV