Finns nog inget bra svar på den frågan.
Men grunden för en FLVP är att om kompressorn går så spar du pengar. All tid när den står är ofta bortkastad, om det samtidigt innebär att elpatronen går.
Vad göra?
Jag har en Nibe 360P FLPV, i hus med betongbjälklag och vattenburen golvvärme. Nybyggt med c:a 135kvm fast med gigantiska skjutpartier (tro mig - norra europas största skjutparti i privat regi och totalt c.a 65kvm glasyta.)
Nåväl, vi snurrar en del på skivan och hade kanske varit bättre hjälpt av en annan anläggning. Men vi fick niben för en spottstyver och tänkte att vi gjuter in slingorna och börjar med FLVP:en.
Sedan vi började med pumpen har vi nästan dubblad energiuttaget ut komp och reducerat patronen stort.
Detta är ett kanonforum med mycket info. Om jag ska summera i några enkla steg vad du kan göra så är det följande:
1. Logga, minst 2 ggr per dag. Jag loggar 07 oh 19 för att se om pannan klarar natten och om den återhämtar sig under dagen.
2. Öppna alla radiatorer på max, låt inte elementen bromsa och därigenom tvinga pannan till en högre temp än nödvändigt.
3. Om du har betongbjälklad så räta ut kurvan. Min erfarenhet är att kurva 5 med förskjutning -2 på en nibe är långt sämre än t.ex. kurva 2 och förskjutning +2, man vill ha en så rak linje som möjligt. Om man loggar så ser man är ch börvärden på en panna.
4. Dra ner max effekt pannan tillåts ta. Då kompressorn är långsammare än patronen så kan amn med lägre effekt på patronen få processen att ta tid och då hinner komp. hjälpa till lite mer. Det som kan hända är kanske att man inte kan duscha flera direkt efter varandra, utan måste låta processen ta lite längre tid.
5. Har man braskamin, sänk innertempen generellt någon grad och kompl. med ved. Rumsgivare är lite svåra att få fason på. Tror inte man spar energi, men väl komfort.
6. Jag pendlar mellan 1-4 komp starter per dygn.
7. Har du för många starter så beror det också på att fläkthastigheten är för låg och att det bildas is i förångaren som måste avfrosta.