0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
Hur mycket som en viss höjning av VB-temperaturen påverkar rumstemperaturen beror väl i första hand på vilken möjlighet radiatorer/golvvärmeslingor har att avge sin energi,
Det krävs samma mängd energi att höja 7°C med ett fast flöde oavsett temperatur. Men visst...det kan skilja några tiondelar, då kompressorerna avger mindre effekt vid högre framledningstemperaturer.
En radiators värmeeffekt = deltaT mellan medeltemperaturen på radiatorn och rumstemperaturen. Har alltså inget att göra med värmebärarens deltaT.
Och vad menar du att ett nytt deltaT skulle bli, då framledningstemperaturen ökat med 1,35°C? Det är ju ändå bara 0,35°C som avser den ökade transmission/ventilationsförluster d.v.s. deltaT (medel/dygn) rum/radiator har ökat med 0,35°C.
Mitt första exempel gäller en värmepump som inte orkar höja framledningstemperaturen mer än till 42°C. Den klarar ändå att höja rumstemperaturen genom att producera värmevatten ytterligare 30 minuter d.v.s. istället för värmedrift i 20 timmar/dygn så jobbar den i 20,5 timmar/dygn. Det skulle alltså inte vara möjligt i din värld, då du anser att enda möjligheten att öka rumstemparaturen är att öka deltaT på värmebäraren.
Vad anser du att fram och returtempen skall vara i ett hus med +22°C, utetempen -22°C och ny rumstemp +23°C?
Jag kan inte förklara varför Thermia valt helgrader, och begriper heller inte hur man ska justera kurvan, om man vill ha kurva 30 och 40 graders börvärde vid -20. (knäckningsmöjlighet saknas)Men du förklarar nog hur man gör.