Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: "Skrämma upp" börvärdet för golvvärme i källaren på sommaren  (läst 2468 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad wigert

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Lidingö
 • Antal inlägg: 133
Hej,

Jag har under vintern genomfört ett stort projekt i källaren och har nu 55 kvm hyfsat isolerad golvvärme i betongplattan. Jag var snål och köpte ingen ESV20 utan valde en enkel shuntgrupp med termisk ventil. Nu funderar jag på lämplig kurva och justering för sommardriften. Någon som kör på samma sätt som mig?

Bild på Wigert-pushen och volymförstoraren bifogas.
Nibe 1230-10, 180 meter (varav 175 aktivt) på Lidingö, togs i drift november 2005. 150 kvm värmd boyta (bottenvåning golvvärme, övervåning radiatorer) plus 75 kvm värmd källare (golvvärme och 3 radiatorer).
Nyligen tilläggsisolerat med 30 mm fasadskiva samt ny vindsisolering med ekofiber.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 28418
 • Ägare av forumet
Du har väl en inställning för min framledningstemp, kan du inte använda den?

Eller programmera den för fast kondensering, på ca 24-32 grader under sommardriften.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Bobo

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Tyresö
 • Antal inlägg: 450
Jag har under vintern genomfört ett stort projekt i källaren och har nu 55 kvm hyfsat isolerad golvvärme i betongplattan. Jag var snål och köpte ingen ESV20 utan valde en enkel shuntgrupp med termisk ventil. Nu funderar jag på lämplig kurva och justering för sommardriften. Någon som kör på samma sätt som mig?

Bild på Wigert-pushen och volymförstoraren bifogas.

Eftersom jag hade yttre shuntar och CP från den gamla VP var det naturligt att återanvända dessa. Resultatet blev i stort sett som ditt system. 
I höstas, utan volymtank, provade jag först flytande kondensering men det fungerade naturligtvis dåligt. Fast kondensering från acken var bra, med en framledningstemp på 26-27° och så körde jag fram till värmesäsongen.
Under denna har jag shunten på läge 3 (av 10) när utetemp. ligger på minussidan och nu, när det är några plusgrader, kör jag shunten på läge 5. Eftersom jag nu har volymtank kommer jag till sommaren att stänga av alla radiatorer och de golv som inte har klinker på övervåningen. Jag stänger av yttre CP och öppnar shunten helt (läge 10). Nibens CP får då sköta cirkulationen i källargolven och bad/toautrymmena. RG10 som sitter på övervåningen kommer att kompletteras med ett NTC-motstånd på lämpligt ställe i nedre våningen och med en enkel växelkontakt kommer jag att kunna skifta mellan de två NTC-motstånden. Källartemp. styr då värmbehovet sommartid. Resten av RG10 sitter uppe och det är där önskad källartemp ställs in. VP:n är året runt ställd i höst/vår-läge.

När jag körde fast kondensering gällde däremot sommarläge (CP följde kompressorn) och det gav en utmärkt skiktning i tanken och bara 3 starter per dygn.
Med hjälp av ett tidur motionerar jag den yttre CP några minuter varannan dag under den tid den är avstängd.
Någon förändring av inställd kurva tror jag inte behövs.
110+125 m² (souterrain) stenhus från 1939 på Tyresö.
1: IVT greenline puls (3,7 kW, 1996 - 2006,pensionerad) + 500l tank + 250m sjöslinga. Fast kondensering. VP drog ca 8000kWh/år. + 2 kakelugnar som toppvärme.
2: Nibe 1130-8, ytterligare 2x220m sjökollektor, parallellt med den gamla, den gamla 500-liters-acken med VVB, en volymtank på 120 liter, RG10 (med 2 valbara avkänningszoner) och möjlighet till valfri flytande/fast kondensering . Driftsatt september 2006. 1:a året drog VP 5200 kWh och HH 4800.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser