Jag är väl ingen stjärna på ventilation men försöker ändå
Generellt ska du ha en luftomsättning på 50% per timme. Låt säga att du har ett hus på 100m2. Då har du en luftvolym på ca. 240-250m3. Du bör då ha en luftomsättning på minst 120m3/h.
Har du då korta kanaler ( <10m) med hög tvärsnittsarea (125-160mm) bör fläkten kunna gå på läge 1,2 eller 3. Har du däremot långa kanaler med liten area (75-100mm) måste du öka hastigheten på fläkten ett antal steg för att uppnå samma luftväxling.
Egentligen strävar man efter att ha så låg hastighet på fläkten som möjligt i förhållande till luftomsättningen. Detta ger både bättre ekonomi (elförbrukning) och komfort (ljudnivå).
Har du flera utsug (oavsett sstorlek) måste dessa balanseras så att du får ungefär samma lufthastighet i resp. kanal (för att få jämn ventilation). Om inte dessa justeras rätt kan det bli så att du i två badrum med utsug endast suger ut luft från det ena badrummet. Det andra badrummet ventileras inte alls!!
Det måste dessutom kunna tillföras ny frisk luft i samma mängd som den du suger ut. Annars blir det jobbigt att öppna fönster/dörrar, köksfläkten orkar inte suga ut oset, mysbrasan går inte att tända etc.
Du måste också se till att den tillförda luften kommer på rätt ställen. Det är ingen ide att tillföra frisk luft i badrummet utan den skall komma i de rum som inte har frånluft (sovrum, vardagsrum etc).
/Johan