Varmepumpsforum

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: cougar skrivet 09 september 2015, 07:02:15

Titel: Översvämmad Viessmann
Skrivet av: cougar skrivet 09 september 2015, 07:02:15
Helgens oväder fick en källare med en nymonterad Viessmann 300-G att vattenfyllas. Vattennivån nådde som högst till halva kretskortet på bilden.
Nu har allt blåsts rent och värmare har stått på sedan i måndags,  det är bara att hålla tummarna för att inget är förstört...
Sin tur var låg det en sladdvinda på golvet så jordfelsbrytaren borde ha gjort huset strömlöst långt innan vattnet dränkte värmepumpen.
Titel: SV: Översvämmad Viessmann
Skrivet av: Håkke skrivet 09 september 2015, 07:38:32
Om kretskortet varit under vatten skulle jag tvätta det i alkohol och därefter torka det i en påse fyllt med okokt ris i några dagar innan det aktiveras.

Risken finns att vattnet orsakat galvanism mellan olika metaller som kan ge upphov till felfunktion då ev ledningsbanor får kontakt med varandra via det dom ev galvanism skapat, salter , korrosion. Det kan man bara se okulärt med en lupp, om ens det.  Krävs ytterst lite för att problem skall uppstå i den moderna elektroniken.


Håller tummarna!
Titel: SV: Översvämmad Viessmann
Skrivet av: ORAKLET skrivet 09 september 2015, 08:06:27
Du vet precis som jag  :)   att maskiner tål mkt mer vatten man kan tro  ::) ;)   du vet att man glömmer de där kopplingarna inne i maskinen och rören håller ihop utan dem till run 1 bar  :P

 8)
Titel: SV: Översvämmad Viessmann
Skrivet av: cougar skrivet 09 september 2015, 08:29:06
Ris var ett bra tips  tummenupp
Körde värme och blöja...men kortet funkar inte, det visar sig att värmesystemet har en egen jordfelsbrytare så strömmen var på tills vattnet nådde kretskortet.
Titel: SV: Översvämmad Viessmann
Skrivet av: torbjorn_forsman skrivet 09 september 2015, 08:58:10
När det gäller tvättning av kretskort efter vattenskada så brukar en bra början vara rent varmvatten, diskmedel och diskborste, gärna ultraljudstvätt. Löd loss komponenter som det kan samla sig vatten under (reläer, transformatorer, större kondensatorer mm). Reläer och liknande som det kan ha tagit sig in i bör man gärna försöka plocka isär - pilla loss fastsnäppta plastkåpor etc om det går. Skölj noga med rent vatten, torka i ugn, gärna varmluftugn, vid ca 80  °C över natten, avsyna noga, löd till sist fast de losstagna delarna och reparera ev avkorroderade ledare, skrapa bort avlagringar mellan närliggande lödpunkter mm.

Alkoholer kan vara bra för att tvätta bort vissa sorters smuts i elektroniksammanhang - etanol löser t ex flussmedelsrester bra och isopropanol är bra mot oljig smuts, men de gör ingen större nytta mot de avlagringar som man får efter en vattenskada.
Titel: SV: Översvämmad Viessmann
Skrivet av: Rickard skrivet 09 september 2015, 09:15:55
Lindrigare om försäkringsbolaget tar kostnaden för ett nytt kort...  ;)
Titel: SV: Översvämmad Viessmann
Skrivet av: cougar skrivet 09 september 2015, 10:45:02
Jo, det får bli en försäkringsfråga...
Det suraste är för mig att min bilmaskin stog därinne, är den trasig så lär ju självrisken vara dyrare än en ny maskin  :'(