Varmepumpsforum

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Värmepumpar och installationsfrågor. => IVT => Ämnet startat av: mikte skrivet 06 april 2007, 14:44:34

Titel: Fylla radiatorvatten - Greenline C5
Skrivet av: mikte skrivet 06 april 2007, 14:44:34
Hej!

Helt ny på forumet, och skönt att hitta en sida där man förhoppningsvis kan få lite svar  :)

Jag har en IVT Greenline C5..
Mitt problem är att jag har installerat och kopplat in ett par nya element i källaren, och undrar hur det fungerar med påfyllnaden av vatten i de nya radiatorerna??
Jag har fått lite hjälp med jobbet av en kille som påstår att systemet fyller upp vattnet själv, det är bara att köra igång systemet, lufta och sedan köra på!!

Stämmer detta? Har fått problem med att Pressostat hög lyser ett antal gånger, och nu senast så lös ingenting, men elementen var ändå iskalla.. Tryckkärlet till värmesystemet som igår låg på 1,5bar är nu nere i ingenting (det kan väl inte påverkas av att jag slår av Greenline'n??)

Så hur fyller jag systemet och fixar problemet?? Och hur fungerar det med med syret i vattnet, kan man få det att bli syrefritt på nåt smidigt sätt, eller löser den det själv oxå  Sc:,h


Tacksam för all hjälp, lite jobbigt just nu     huvuddunk
Titel: SV: Fylla radiatorvatten - Greenline C5
Skrivet av: Carl N skrivet 06 april 2007, 15:08:40
Du måste ju fylla på med påfyllnadskranen, den borde sitta vid VP:n och ser ut ungefär som på bilden. Öppna tills du har ca 1,5 bars tryck, lufta sen alla radiatorer och fyll systemet på nytt, du tappar trycket varje gång du luftar. Mellan luftningarna kan du köra igång VP:n och cirkpumpen men ha den avstängd då du luftar.

Det tar ett tag innan det blir syrefritt, på sommaren samlas oftast luften i manteln på VVB:n så var noga med att lufta där.
Titel: SV: Fylla radiatorvatten - Greenline C5
Skrivet av: mikte skrivet 06 april 2007, 17:44:15
Tack för ett snabbt svar!

Hittade påfyllnadsventilen på ovansidan av VP'n så nu har jag fått tryck i systemet och vågar köra den. Än så länge ser det bra ut, la den på 1bar så jag har koll på vad som händer med trycket.

Undrar fortfarande lite på det där med syrefritt. Frugans släkting påstod att man behövde värma upp systemet för att få det syrefritt, till över 90grader, men det behövs inte då?

Titel: SV: Fylla radiatorvatten - Greenline C5
Skrivet av: Carl N skrivet 07 april 2007, 08:20:32
Jo vill man få det syrefritt på en gång så stämmer det, annars så tar det kanske ett år innan syret gått ur, jag har släppt ut lite luft någon gång i månaden i ca 3/4 år nu sen installationen av FST:n. Det blir mindre för varje gång och det samlas främst i VVB:n (som dock är enkel att avlufta på min VP).