Varmepumpsforum

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: n00b skrivet 18 december 2006, 08:45:37

Titel: Flera rumsgivare
Skrivet av: n00b skrivet 18 december 2006, 08:45:37
Hej

Har läst lite på det här forumet och insett att jag förmodligen kan få ett bra svar här.

Jag har byggt en 1 1/2 villa som när övervåningen är helt klar blir ca 180kvm.
VP: Thermia Diplomat.
Region: Södra Norrland.
Golvvärme.

Mitt problem är att jag har flera rumsgivare.....
Hus leverantören ville leverera en luft/luft vp men jag gick själv på berg vp, så det blev delat entreprenad i det fallet.

När berg vp leverantören kom och skulle installera vp så var det mesta utfört i huset. Jag hade varit i kontakt med båda parter och bett de stämma av hur och när de skulle komma och leverera vp.

Problemet är att husleverantören hade installerat 5 st rumsgivare som enligt berg vp leverantören slår ut varandra hela tiden. Deras lösning på problemet är att sätta alla rumsgivare på max.

Jag har läst lite om problemen med flera rumsgivare här på forumet. Finns det något sätt att avaktivera 4 st rumsgivare via menyn på vp eller måste jag ta hem en elektriker som kopplar ur rumsgivarna?
För om jag fattat rätt så är det mest optimalt att ha en rumsgivare (eller är det enklast :-) )

PS. Leverantören lämnade kvar el ritningen för alla involverade delar i systemet.


Titel: SV: Flera rumsgivare
Skrivet av: Rickard skrivet 18 december 2006, 08:54:09
De rumsgivare du idag har installerade kan med största sannorlikhet INTE styra värmepumpen, du måste köpa till en särskild givare för värmepumpen, en av thermia levererad, som styr värmepumpen.

Alla rumstermostater som styr motorventilerna på golvvärmefördelaren skall sättas på max, alternativt att du lyfter av ställdonen som sitter på ventilerna i golvvärmefördelaren.

Den nya rumsgivare du installerar skall styra värmepumpens börvärde och har inget alls att göra med golvvärmefördelaren.
Titel: SV: Flera rumsgivare
Skrivet av: Carl N skrivet 18 december 2006, 12:54:31
Precis, golvvärmen får du ställa in med handstrypventiler på fördelaren (lowtech)...
Titel: SV: Flera rumsgivare
Skrivet av: n00b skrivet 19 december 2006, 23:57:22
Tackar och bockar för hjälpen.
Nu har jag tillbringat några timmar på forumet och läst och läst.....det är mycket att hålla reda på  Sc:,hTitel: SV: Flera rumsgivare
Skrivet av: pricken skrivet 20 december 2006, 07:57:57
Fortsätt och läs du, och fråga när du inte hittar. Här har du garanterat den samlade expertisen på värmepumpar, av alla de sorter

 ;)