Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 09 april 2015, 12:25:18 »

Om du öppnar säkerhets vventilern och samtidigt mäter lufttrycket i tanken så blir det rätt nära ett tömt system, givet att sventilen sitter rel nära tanken.
Skrivet av: värmarn
« skrivet: 08 april 2015, 18:57:20 »

Jo, jag skrev nog lite slarvigt. Jag menade stänga av och tömma systemet och sedan koppla bort den och kontrollera lufttrycket i den.

Fast mängden luft är väl ganska intressant eftersom om det är för lite luft så har inte expansionskärlet avsedd funktionalitet längre då vattnet inte kan expandera.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 08 april 2015, 14:27:15 »

Man får inte koppla bort den, då kan systemet sprängas.
Mängden luft är mindre intressant, du mäter bara trycket i bilventilen och justerar det med en pump eller kompressor.
Skrivet av: värmarn
« skrivet: 08 april 2015, 14:22:52 »

Tack för länken.

Jag har hittat den sidan tidigare men jag hittar inget sätt att få reda på mängden luft i expansionskärlet. Dvs hur vet jag att det är korrekt installerat? Det borde finnas ett sätt utan att koppla bort tanken från systemet kan man tycka...
Skrivet av: värmarn
« skrivet: 08 april 2015, 13:35:35 »

Nu har jag gjort ett antal luftningsförsök men utan att komma tillrätta med oljud.

Jag har även stängt av varmvattenproduktionen under natten så jag i alla fall får sova...

Vad jag gjort är att jag stängt av CP och luftat, både på pumpen och i elementen. Det kommer ut lite luft men inte mycket. Det jobbiga med att stänga av CP när man ska lufta är att jag då förlorar uppkopplingen till Nibe Uplink och måste i alla fall starta om maskinen för att få tillbaka den. Varje gång man går in i servicemenyn så försvinner uppkopplingen, mycket irriterande...

Jag lyssnade på cirkpumparna och tyckte att kalla sidan lät mycket mer än varma sida. Är det samma för er andra? Kanske tur att det är varma sidan som är tystast då den är igång mest...

Jag upptäckte även att det inte blir något ljud när pumpen kör varmvatten för att sedan stänga av kompressorn. Dock kommer det lite sporadiskt ljud en stund när pumpen börjar göra värme igen någon timme senare. Det är ljud som är utspritt under en längre tid. Om det är växelventilen som är problemet, borde inte oljudet komma direkt när varmvattenkörningen är klar eller växlar den inte till värmekörning direkt när den är klar utan gör det när den startar igen?

Tycker även att det har börjat bubbla lite i rören då och då alltså även när den inte precis har gjort varmvatten.

Så med andra ord så står jag fortfarande och stampar för att hitta en lösning.

Mina funderingar nu är om det verkligen gör så mycket att lufta när CP går (på ca 30%). Luftfickorna i toppen av elementen är väl ändå där oavsett om vattnet cirkulerar eller inte? Jag har inte märkt någon skillnad i alla fall om CP är av eller på vid luftning.

Kan expansionskärlet ha något att göra med att det kommer in luft (om det nu gör det)? Kan det vara så att det inte finns någon luft i det trycksatta expansionskärlet? Se denna tråd: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=58592
Går det på något sätt att ta reda på om det finns luft och hur mycket det är? Går det t.ex. att knacka på tanken och få annorlunda resonans där det är luft?
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 25 februari 2015, 23:27:45 »

Om kompressor går tätt/konstant är det nog inte mycket annat att göra än att slå av hela VP. Personligen har jag 20-40 min lucka mellan stopp/start så jag går bara in i menyn och slår av CP till VB. att lufta med CP avstängd är A och O, du torde lyckas betydligt bättre både vid element och VP.  tummenupp

Är det så att du stänger av VP under luftningen tycker jag du tar tillfället i akt och står vid VP vid uppstart och kikar i menyn för vilken hastighet respektive CP har (nu utgår jag igen ifrån att våra VP är snarlika i menyerna), börjar det porla när VP meddelar att den kalibrerar CP för KB så lär du redan där få ett hum om hur det är med luft i KB eller ej.  tummenupp

Skrivet av: värmarn
« skrivet: 25 februari 2015, 18:14:48 »

Tack för tipset!  Jag har tänkt på det men glömmer bort det när jag står framför pumpen... 
Skrivet av: Kaggen
« skrivet: 25 februari 2015, 11:15:46 »

För att i någon mån bättra på din nattsömn, medan du försöker lösa problemet slutgiltigt, kan du väl blockera varmvattenkörningen under natten.
Skrivet av: värmarn
« skrivet: 25 februari 2015, 09:12:50 »

Tack för klargörningen.  tummenupp

Jag visste inte att cp ska vara avstängd vid luftning. Man lär så länge man lever. Då kanske det går att få ut luft om cp stängs av, jag håller tummarna. Tyvärr måste man väl stänga av maskinen helt för att göra det eftersom cp går konstant även när kompressorn står still.

Jo jag får fylla på lite mer syrerikt vatten. Jag hade lite marginal förut med på gränsen till för högt tryck i systemet.

Porlandet kan tillhöra kb, de luftningsventilerna är placerade på rören men jag är lite tveksam till att det är högst precis där. kb-cp är avstängd när inte kompressorn går så det borde inte porla just då i alla fall.
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 25 februari 2015, 03:36:55 »

Min växelventil vill jag minnas är grå, kika i din manual så lär det finnas en minst en "sprängskiss" som pekar ut växelventilen.

Om du hör porlande är det nog snarare luftfickor än luftbubblor. :) Har du koll på trycket i VB så det inte sjunker för lågt när du luftar? En "nackdel" med att tömma VB på mycket vatten för att jaga luft är ju att man därefter behöver tillföra samma volym vatten igen, dvs syrerikt = "mer" luft i systemet.  a:gl

Finns det några högpunkter som det kan samlas luftfickor inne i maskinen? Ska man lufta medan det görs en varmvattenkörning, hjälper det något?  dontknow

När du luftar VP/element skall CP vara avstängd. Ang potentiella platser i VP för luften att ansamlas i så är jag nog inte rätt man att svara dig definitivt, det enda jag kan tänka mig är på endera sida av växelventil beroende på läge/flöde.

Porlandet du verkar höra vid VP kan ju också komma från KB-slingan, torde porla mest i så fall strax innan kompressor startar och möjligen en stund efter att kompressor stannat. Dvs när CP till KB slår på resp av...
Skrivet av: värmarn
« skrivet: 24 februari 2015, 08:28:37 »

Nu har jag "luftat" den igen genom den ventil som du beskriver Puckonen. Tror det är samma ventil som jag skrev om tidigare i tråden. Jag har haft av frontluckan några gånger. Men det var ingen luft där nu (därav fnuttarna på "luftat"). Dock tycker jag det porlar mycket i den både före och efter jag tömt ut lite vatten. Och speciellt när jag skulle sova några minuter senare, då porlade det titt som tätt i elementen. Porlande tar jag som att det skulle vara luftbubblor någonstans. Jag förstår dock inte var jag kan lufta på några fler ställen, det kommer ingen mer luft ur elementen heller. Finns det några högpunkter som det kan samlas luftfickor inne i maskinen? Ska man lufta medan det görs en varmvattenkörning, hjälper det något?  dontknow

Den fyrkantiga plastlådan är den röd/svart? I så fall skulle man kunna lyssna ordentligt efter en varmvattenkörning om det är växelventilen som det är fel på.
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 16 februari 2015, 02:02:43 »

 tummenupp

Om 1255 ser lika dan ut som min 1245:a under huven så skall du plocka av fronten (jag lossar två skruv längst längst ned på fronten, nere till vänster och höger. Sedan drar jag ut fronten rakt mot mig 1 dm i nederkant och sedan hakar jag av fronten i överkant genom att lyfta uppåt+utåt).
I frigoliten/isoleringen runt VVB mitt framför näsan på dig går en 5 dm lång slang, vid dess topp sitter en liten ventil som du kan öppna. Det kommer börja rinna/spruta vatten från slangen, en liten hink till den och akta dig för hett vatten.
Håll koll på trycket i VB, det sjunker när du släpper ut vatten, allt är ju sammanbundet och det enda växelventilen gör är att styra flödet mellan antingen vv eller värme till huset.
Uppe till vänster sitter en liten fyrkantig plastlåda: "motor" till växelventilen.

Har inte kollat manualen till din pump, men jag gissar att våra är väldigt lika på denna punkt. Men jag har allt som oftast väldigt fel.  a:gl
Skrivet av: värmarn
« skrivet: 15 februari 2015, 22:55:15 »

Tack för din berättelse!
Jag har inte kommit närmare någon lösning ännu. Har inte bokat tid med installatören ännu. Jag är inte helt nöjd med de som var här och installerade så jag drar mig lite för det. Ska undersöka saken lite mer först när jag får tid.

Jag tror att en del av det metalliska ljudet kan komma från inspelningen, den var inte av högsta kvalité. Jag kanske får satsa på att göra en ny.

Jag har en känsla av att det kan vara luft också. Det är som du säger inget ljud när växelventilen går över till varmvattenproduktion. Det torde ju tyda på att det kanske inte är fel på den? Allting funkar som det ska förutom oljudet. Kan det vara så att luft på något sätt pressas in i systemet när den går tillbaka till värmeproduktion?  Finns det någon möjlighet att lufta på varmvattenslingan?
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 13 februari 2015, 00:57:02 »

Skvallra gärna angående lösningen värmarn. Jag fick ett liknande ljud från min 1245:a ett par dagar efter att en volymtank installerades, har sedan dess fleratalet ggr luftat både vv-slinga och golvslingorna vid mina två fördelare. Visst, det kommer luft i små mängder ibland och missljudet har minskat kraftigt i styrka men inte helt försvunnit. Att det dök upp först efter ett par dagar har jag tolkat som att det tagit en stund för tillräckligt med luft att ansamlas på "rätt" ställe. Så är det ngt annat än luft som är problemet vill jag gärna veta.  tummenupp

Ditt ljud är snäppet mer "metalliskt" än hur jag upplever mitt men väldigt likt mitt när det var som värst, men det har sannolikt med inspelningen att göra. Utgår från att det är samma ljud, tycker mig dessutom höra lite porlande i slutet av ljudupptagningen. Precis som hos mig.

Jag hör hur växelventilen börjar jobba och när den nått halvvägs/gått halva tiden börjar det knaka/knacka/knäppa likt ljudet i din upptagning och när den gått helt färdigt porlar det en stund i ngt rör medans smällarna helt upphört. Det låter ingenting när den går från värme till VV, endast från VV till värme.

Jag har hela trott, och tror, att det är en liten luftficka vid växelventilen som pressas fram genom den när den börjar röra sig och flödet ändras.  dontknow Antingen luftficka vid vv-slinga som pressas ut i VB eller en liten ficka på VB-sidan som pressas genom växelventilen. Porlandet är sedan ljudet av luften som virvlar i VB och upphör ljuda helt efter ca 10 sekunder då det flyttat på sig tillräckligt. Mest luft har jag fått ut vid luftning av vv-slinga, brukar tappa ur 5-10 liter per tillfälle. Lite surt att sedan återfylla systemet med nytt syrerikt kallvatten, men vad gör man...?  a:gl

Men som sagt, jag vet inte och är därför lite nyfiken på vad du kommer fram till värmarn och hoppas samtidigt att min berättelse på endera sättet är dig till hjälp.  tummenupp
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 12 februari 2015, 07:23:49 »

Ta hem din installatör att lyssna på oljudet, man kan ju trigga en VV-laddning genom att ställa om VV-temp tillfälligt.
Det ska ju bara inte låta på detta sättet.
Skrivet av: värmarn
« skrivet: 11 februari 2015, 22:19:17 »

Ok. Pumpen är bara några månader gammal. Är osäker på om det lät så i början men då var det å andra sidan varmare så att kompressorn stängdes av efter varmvattenkörningen.  Jag kommer dock ihåg att det var lite knäppningar i rören ibland. Något som jag inte hör nu men det antar jag beror på att nu när det är varmare i rörsystemet och därmed en mindre temperaturskillnad. Kommer växelventilen att braka ihop tro eller kommer den hålla till dagen efter garantin går ut kan man fråga sig...
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 11 februari 2015, 21:02:11 »

Att oljudet är relativt kortvarigt och bara uppstår efter en VV-körning tyder på defekt växelventil, jag tror inte på att luft i systemet kan orsaka sånt oljud.
Skrivet av: värmarn
« skrivet: 11 februari 2015, 19:15:43 »

Det är svårt att lyssna exakt var det kommer ifrån. Även om man tar bort frontpanelen så är det isolering runt allting. Det går nog att plocka isär i och för sig. Antar att det ljud man hör fortplantas genom rören och att det därmed låter som att det kommer från just rören. Det är inte så många sekunder det låter sedan gäller det att vara där när det händer också...
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 11 februari 2015, 18:54:30 »

Det där låter inte så bra, kan du lyssna dig fram till exakt vad det är som låter?
Jag funderar på om det är växelventilen som inte är frisk.  Sc:,h
Skrivet av: värmarn
« skrivet: 11 februari 2015, 09:53:05 »

Jag har försökt att hitta i forumet om vad man ska göra åt oljud när pumpen byter från varmvattenkörning till att producera värme. Det som främst framhävs att det behöver luftas ordentligt. Jag tycker att jag har gjort det utan att komma tillrätta med oljudet. Jag har luftat elementen samt även på pumpen, en Nibe 1255 , luftningen har jag gjort via QM22 avluftningsventil. Det har jag gjort ett flertal gånger. Visst kommer det mikroskopiskt med luft men det är inte mycket. Jag har tappat en del vatten så att jag verkligen vet att det är avluftat. 

Finns det några fler ventiler som man ska avlufta via eller finns det något annat att göra? Ska man minska på trycket i systemet, kan det hjälpa? Jag har nu legat på gränsen till 1 dvs där rödmarkeringen börjar på tryckutjämningskärlet.  Jag skickar med morgonens ljud inspelat i pannrummet. Tyvärr ligger elementet i sovrummet bland de främsta på slingan så det hörs där och det är ju inge kul att vakna av en varmvattenkörning mitt i natten...

Byt namn på textfilen till .mp3 om ni vill höra hur det låter.

Idéer mottages tacksamt  :)
Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser