Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => VVS, Acktankar, Radiatorer, Golvvärme => Ämnet startat av: MarkoGBG skrivet 26 september 2020, 07:58:17

Titel: BVP + VVC Nybygge
Skrivet av: MarkoGBG skrivet 26 september 2020, 07:58:17
Hej alla kloka!

Jag är ganska novis på detta ämnet så take it easy on me! :)

Skriver här för att få en bättre förståelse kring varmvattencirkulation och vilken betydelse/inverkan den kommer ha på vår elförbrukning. Först lite bakgrundsinfo; Vi ska bygga ett enplanshus i lösvirke (ca 200 kvm BoA, 235 kvm ByA) tillsammans med ett garage om 40 kvm ByA). Huset kommer vara välisolerat (total bredd 360 mm på yttervägg varav 285 mm isolering) sett till ytterväggar, om det nu har någon betydelse. Har börjat ta in lite offerter från vissa VVS-firmor där vissa har nämnt att vi borde överväga att sätta in VVC då den tänkta placeringen av BVP från vårt badrum är cirka 20 meter ifrån varandra. Man räknade nog att det ev. skulle ta 15 sekunder att spola innan VV når fram till just det badrummet.

Har läst en hel del på bl.a. forumet om att VVC drar oerhört mycket el och att i vissa fall skjuter förbrukningen och kostnaderna i höjden. Nu till mina frågor;


Hälsningar,
Marko
Titel: SV: BVP + VVC Nybygge
Skrivet av: Carl N skrivet 26 september 2020, 17:26:53
Hej!
Ska bergvärmepumpen stå i garaget eller hur får du ihop till 20 meter?
VVC i en kulvert brukar kunna dra en del extra el.

Om du väljer att ha VVC så behöver man oftast en extra el-VVB, men förklaringen är att det blir många start/stopp sommartid på varmvattenberedaren om man kör VVC direkt på den beredaren som värmepumpen värmer.
Man får en kontinuerlig kylning av VVB som triggar igång VV-laddning realtivt ofta.
EcoZenith 550i har dubbla slingberedare och elpatron inbyggd och jag tror den är förberedd för VVC, dvs kommer den använda elpatron för slutvärmningen av varmvattnet kontinuerligt, bra för kompressorn, lite mindre bra för plånboken.

Ett alternativ som jag gärna förespråkar är en liten el-VVB som är i närheten av badrummet som kopplas som slutvärmare av varmvattnet från värmepumpens VVB.

Bäst är att rita om huset så att värmepumpens placering blir i närheten av badrummet så slipper du allt detta, men det är kanske för sent?