Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Köpa värmepump - Vår offerttjänst. => Ämnet startat av: MrJelzin skrivet 28 april 2020, 20:05:41

Titel: Hjälp att välja värmesystem
Skrivet av: MrJelzin skrivet 28 april 2020, 20:05:41
Hej!

Nu är det dags att slänga ut pelletssystemet (h*elvetesmaskin) och ta in luft/vatten eller Bergvärme. Har landat i 3 st alternativ som jag funderar över och undrar vad ni experter tycker.

Bor i en enplansvilla från 1980 på ca 160 kv. 23000kw/år beräknad åtgång för värme/vatten i samtliga offerter. Dut i mitt område är -21,3c

1, bergvärme IVT geo 508c
Dyraste alternativet med nyaste/mest effektiva maskinen av ivt. Inverterteknologi.
Beräknad värmekostnad: 7300/år
InstallationsKostnad ca 145.000:-

2, Bergvärme IVT Greenline HEC7
Lite sämre energiklassning än föregående alternativ samt lite högre värmekostnad men billigare installation. On/off funktion.
Beräknad värmekostnad: 8100/år
InstallationsKostnad ca 125.000:-

3, Luft/vatten mitshubishi/panasonic
Har en bekant som fixar en ecodan och installation som en tjänst. Allt blir korrekt utfört av behöriga personer men frågan är vad som gäller med garanti osv när man bara har själva pannan på papper. Har lite dumma placeringsmöjligheter så det blir ca 10-12 meter mellan utedel och innedel om det har betydelse.
Beräknad värmekostnad: 8900/år
Installationskostnad: ca 80.000:-

Ur ekonomisk synpunkt är det ju solklart vad man ska välja. Däremot är det frågetecken kring garanti-frågor och om det skulle bli problem i framtiden. Bergvärme ökar bostadens värde mer och gör huset mer lättsålt i framtiden? Minimalt underhåll. 

Svåra val, vad hade ni gjort?
Titel: SV: Hjälp att välja värmesystem
Skrivet av: perra83 skrivet 29 april 2020, 11:07:03
Bergvärme.
Kolla på Mitsubishi Geodan.
En luft/vatten är som mest effektiv när det är "varmare" ute och då behövs värme som minst. För egen del vill jag inte ha en utomhusenhet men för många är det inget problem.

Min första offert på bergvärme är en Mitsubishi Geodan 1,5-11kW och 150m hål 100L volymtank och frikyla till sovrummet. 160.000kr efter ROT.
Sen vill jag kunna se en massa information i appar i mobilen och det finns det flera anledningar till.

Jag investerar gärna i bra grejer som jag själv vill ha. Det finns såklart gränser.
Titel: SV: Hjälp att välja värmesystem
Skrivet av: Carl N skrivet 29 april 2020, 11:08:33
Jag skulle gå på nr 2.
Anledningen till att jag valde bort luft/vatten i mina båda hus är att jag kör med 16 A huvudsäkring, att säkra upp kostar en extra slant i elnätsavgift.
Sen är det skönt att slippa en bullrig utedel.
Invertern är säkert fin, men ny teknik.
En del uppskattar detta, andra som jag vill gärna se att det funkar problemfritt några år innan jag köper.
Titel: SV: Hjälp att välja värmesystem
Skrivet av: MrJelzin skrivet 30 april 2020, 08:02:52
Tack för input, lutar åt bergvärme ändå. Dels har även jag funderat på det där med uppsäkringen, var en tid i vintras när vi körde på patron i nuvarande panna och vissa maskiner inne i huset samtidigt som huvudsäkringen gick ett par gånger.

Funktionsmässigt vill man ha möjlighet att koppla upp sig via telefon eller någon slags innegivare för den kommer stå i ett rum i garaget, det skall inte vara några problem med någon av varianterna (på greenline får detta köpas till).

Ska försöka få in någon offert på alternativ tillverkare men lutar åt alternativ 2.