Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: Negative skrivet 27 november 2019, 20:32:01

Titel: Cirkulationshastighet när kompressorn är av. Delta noll.
Skrivet av: Negative skrivet 27 november 2019, 20:32:01
Hej!

Jag har två cirkulationspumpar på varma sidan.  Själva värmepumpen är en ny ivt he c7 som ställer deltat perfekt till 7c när kompressorn går. Så fort kompressorn slutar gå får jag ett delta på typ 0 eller nån tiondels grad. Är detta normalt eller har jag den externa pumpen på för hög hastighet? Funderar på fördelar nackdelar på och minska hastigheten på den externa. Hur fort ska vattnet cirkulera med pumpen av?

Mvh
M
Titel: SV: Cirkulationshastighet när kompressorn är av. Delta noll.
Skrivet av: Roland skrivet 27 november 2019, 21:00:43
Står kompressorn still produceras ingen värme. Då måste deltaT över pumpen bli noll och det blir det oavsett vilken hastighet som cirkulationspumpen går med.

Vattnet kan cirkulera med samma fart när kompressorn står still. Det skulle gå att spara lite el om man drog ner hastigheten på den externa cirkulationspumpen när kompressorn stod still men om det inte finns någon inställning för det i reglersystemet blir det lite besvärligt att ordna.
Titel: SV: Cirkulationshastighet när kompressorn är av. Delta noll.
Skrivet av: Negative skrivet 27 november 2019, 21:30:49
Tack för svaret.  tummenupp

Med andra ord ska man sänka hastigheten på den externa pumpen så mycket som möjligt, den går ju att justera manuellt, så länge den inbyggda tillsammans med den externa klarar hålla 7c delta när kompressorn går? Jag tror den inbyggda håller 10% fart när värmepumpen vilar.
Sparar man el pga mindre elförbrukning från cirkulationspumpen eller för att vattnet cirkulerar saktare genom elementen när kompressorn är av?
Titel: SV: Cirkulationshastighet när kompressorn är av. Delta noll.
Skrivet av: Carl N skrivet 27 november 2019, 22:53:52
Tack för svaret.  tummenupp

Med andra ord ska man sänka hastigheten på den externa pumpen så mycket som möjligt, den går ju att justera manuellt, så länge den inbyggda tillsammans med den externa klarar hålla 7c delta när kompressorn går?

Nja, det sitter förmodligen en bypass mellan retur och framledning där vattnet cirkulerar då kompressor + interna cirkpumpen står?
Det du kan göra är att se till att interna cirkpumpen går intermittent (om den inte redan gör detta?).
Och externa cirkpumpen får inte gå för långsamt så att det varma vattnet på framledningen går fel väg via bypassen när kompressorn går.
Titel: SV: Cirkulationshastighet när kompressorn är av. Delta noll.
Skrivet av: Per O skrivet 28 november 2019, 12:37:32
Dersom kompressoren står still, skal CP på KB også stå still.