Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: Johan C skrivet 22 mars 2019, 21:55:47

Titel: Isolering av slingan in till huset samt effektbehov vid frikyla
Skrivet av: Johan C skrivet 22 mars 2019, 21:55:47
Hej!
Jag sitter och räknar lite på att investera i Bergvärmepump. De system som verkar mest lockande är offerter på Thermia Inverter M eller IVT512.
Men.. den här frågan gällde ledningen från hålet och in. Det sägs att man inte behöver isolera den något när den går in till huset från hålet, men kan någon svara på hur mycket temperaturen kan tänkas sjunka på 10 meter i marknivån om det är vinter.
Finns det några värden på isoleringens värde, samt vad har man normalt för flöde genom slingan?

Sedan vill jag gärna få till frikyla till främst andra våningen på huset där vi har sovrummen. Det blir rejält varmt där på somrarna. Vad behöver man för effekt på konvektorelementen för att få någotsånär kyla? Jag kikade på en Carrier42 men den hade bara 1,5 kW angiven effekt (för 27 grader torr luft och 7 grader kylvätska). Räcker det för ett normalt sovrum?
Titel: SV: Isolering av slingan in till huset samt effektbehov vid frikyla
Skrivet av: 944_Driver skrivet 23 mars 2019, 16:28:48
Man brukar gräva ner slangen en bit så nedkylningen från luften är nog väldigt liten. Däremot isolerar man slangen några meter närmast huset för att kyla från slangen inte ska påverka marken där.

Kylningen vågar jag mig inte på men det spelar in hur väl isolerat huset och rummet är.

// Magnus