Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Luft/vatten => Ämnet startat av: Jarnspis skrivet 05 januari 2018, 20:01:13

Titel: Köpråd och tekniskt råd
Skrivet av: Jarnspis skrivet 05 januari 2018, 20:01:13
Hej!

Jag har idag en pelletspanna + en Mitsubishi MSZ-FD25VA luftvärmepump. Igår så la pumpen av, utedelen bara startar om, inga felkoder dvs inga lysdioder som lyser vad jag kan se. Den är nog 10 år, är det värt att laga? Jag har provat att starta om, brutit strömmen men hjälper inte. Det gnisslar från något lager i utedelen.

Så jag tänkte lägga pengarna på att byta anläggning för att slippa pelletshanteringen. Jag har vattenburet system, som värmer ca 200 kvm.

Jag känner en VVS'are som är beredd att hjälpa mig att installera en vatten luftvärmepump, men det verkar som att jag då förlorar de förlängda garantierna. Så det kanske är värt att anlita en auktoriserad installatör för att få längre garanti?

Då till märket, är Mitsubishi fortfarande ansedda som driftsäkra? Vilka märken rekommenderar ni?  Jag bor i Södermanland.

Tack!
Titel: SV: Köpråd och tekniskt råd
Skrivet av: Josth skrivet 06 januari 2018, 10:43:11
Hur sakta rör sig fläkten i utedelen? Kan vara utslitna lager eller den elektriska fläktkondensatorn som blivit dåliga. Då går det nog att laga för ett par tkr.

Viktigt att luftvattenvärmepumpen blir fackmannamässigt installerad och garantipapperen ifyllda. Väljer man en modell med vatten mellan ute- och innerdelarna behövs ingen kyltekniker. Däremot behövs VVS och förmodligen lite el-dragning.

CTC är stora på luftvattenvärmepumpar traditionellt och sedan finns det svenska märkena t.ex. IVT(Bosch), Thermia(Danfoss) och NIBE. Plus t.ex. Mitsubishi och Panasonic som blivit allt bättre och börjar få en "europeisk" design.