Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: EA skrivet 14 februari 2011, 22:44:15

Titel: Val av bergvärmepump
Skrivet av: EA skrivet 14 februari 2011, 22:44:15
Jag har bestämt mig för att installera en berg-värmepump och har nu fått in ett antal offertar. Det lustiga är att de varierar mellan 5 kW och 130 m borrhål till 9 kW och 160 m. Alla har fått samma information.
Huset är på 103 kvm i 1½ plan som värms till 21 gr med källare på 66 kvm som skall värmas till i snitt 12 gr. Idag värmer jag med ved även till varmvattnet. Det går åt i snitt 22 m3 ved per år. Pannan är bara 5 år. Bara där varierar deras uträkningar från 18500-24750 kWh/år.
Vad skall man använda för jämförelsetal? COP eller Årsverkningsgrad eller vad?
Vad är rimligt? Borde jag helt enkelt välja en medelstor, en stor eller så liten pump som möjligt? Vissa installatörer säger att pumpen mår bästa av att gå hela tiden. Borde ta mera ström, tycker jag? Andra säger att den skall gå så lite som möjligt. Det är ganska förvirrande. Har alla rätt om sitt fabrikat? Kan det vara så olika? Prismässigt hamnar de olika inte så väldigt långt ifrån varandra när man räknar in rabatter och tillägg. De minsta är lustigt nog de dyraste.
Kan ni hjälpa mig att räta ut några frågetecken?
Titel: SV: Val av bergvärmepump
Skrivet av: Carl N skrivet 15 februari 2011, 07:48:37
Hej!
Vad gäller ved är det lite knepigt att räkna på, mellan tumme och pekfinger så motsvarar väl 22 kbm travat ca 22-23 MWh i värmebehov, jag antar 80% verkningsgrad.

Jag skulle nog rekommendera en 7-8 kW VP i så fall, med reservation till vad du har för radiatorer?
Är de små och platta så kommer de inte funka med en stor standard-VP.
De måste kunna göra av med den värmeeffekt som VP:n pumpar in i systemet.

En liten VP drar inte mer än en stor så länge den är rätt dimensionerad, problemet är om den lilla inte orkar när det blir kallt, då går det mer elpatron som då måste stötta.
Annars så mår en VP:n bäst av att gå långa tider med få start/stopp, en för stor VP riskerar att få många start/stopp.
Lagom är helt klart bäst.
Titel: SV: Val av bergvärmepump
Skrivet av: Roland skrivet 15 februari 2011, 09:14:00
Är det ett lite äldre hus tycker jag också att 7-8 kW verker vettigt utifrån ytan. Det är svårt att räkna dimensionera utgående från m3 ved.