Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: CarMan skrivet 04 augusti 2007, 22:43:30

Titel: Bygg tråden (Villa i Sörmland)
Skrivet av: CarMan skrivet 04 augusti 2007, 22:43:30
Hej, Nu drar snart Bygget av anläggning numer 2 igång...

Nej, jag har inte flyttat, Det är brormins hus som behöver en regäl omgång av lite Hobby vvs

I dagsläget så har jag inga exakta uppgifter, så jag höftar lite o kanske ändrar i efterhand om det behövs.

Huset är ett ganska vanligt en o enhalvplans hus med källare, från ??? När bygde man mad ertenitplattor? 60 talet kanske? gissar på 140m2 + källare + garage som är ianslutning till huset(garagetaket är uteplats)
Det har fram till nyligen varit 2 lägenheter, en på undervåningen o en på övervåningen.

Förbrukningen är vi lite osäkra på, men tror den HAR VARIT 3,5 m3 olja + nån brasa i vanlig helt öppen öpenspis.
Källaren har varit kall, även om svag värme har funits på dom radiatorer som finns där.(här ska det bli varmare, men en full värme) Det finns framtidsplaner på utbyggnad inom dom närmsta 20 åren, där är även ett stort nytt garage inräknat, som hamnar en bra bit från huset (man ska sikta högt, inte säkert att man hamnar där)

Anläggningen:
Det borrades i våras, hålet tror jag har 190m aktivt djup om jag mins rätt.
En Nibe 1115-10 ska stå för värmen, o till den kopplar vi en "liten" VPA 300/200 Samt att en 200 liters akumulator tank blir volymförstorare. Anläggningen byggs med avstick & backventil, samt tryckexpantionskärl för att lätt kunna kompliteras med frikyla.

I dagsläget så finns det ca: 2 m3 olja kvar, så olje pannan komer att vara paralelt inkopplad med värmepumpen, tills oljan är slut (anläggningarna skiljs med avstängningsventiler, så man bara kan köra en itaget)(varmvattnet kopplas endast in från värmepumpen)

"anläggningen komer att bli "lätt" överdimensionerad på vanligt CarMan sätt