Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Är en citron salt, sur, söt eller besk?:
Vilket språk används primärt i detta forum?:

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 16 september 2020, 09:08:07 »

Ja Rickard, det var ungefär då jag startade nattsänkningen och påbörjade daghöjningen när jag testade det med min oljepanna. Men jag tyckte inte det fungerade tillfredsställande så jag avslutade testet väldigt snabbt.

Sedan jag skaffade värmepump 2002 har jag inte testat det alls för med den låga effekten min värmepump ger bedömer jag det som meningslöst. Det kommer inte att fungera alls.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 september 2020, 08:59:21 »

Mmm, nattsänkning skall nog aktiveras kanske redan 18.00 på kvällen, och stängas av runt 02.00 på natten - om man inte är OK med att ha kallt på morgonen.
Personligen vill jag gärna ha som varmast inne på morgonen, och gärna lite svalare på kvällen.
Elpatron måste självklart vara blockerad om man ens skall fundera på nattsänkning som en besparingsåtgärd.  tummenupp
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 16 september 2020, 08:56:42 »

När jag hade en oljepanna i mitt hus provade jag nattsänkning. Det som hände var att temperaturen sänktes och höjdes väldigt långsamt. Temperaturen hann aldrig upp till bekväma temperaturer tills man skulle gå upp på morgonen. Trots att pannan kunde leverera massor av kW (20-30 kW. Min värmepump ger 7 kW).
Jag bedömde att huvudorsakerna till att det inte fungerade i mitt fall var dels att huset behöll värmen under "för lång tid" (vilket egentligen är bra) samt att elementen var (och är) dimensionerade för en viss (och för låg) värmeavgivning för att kunna värma upp huset tillräckligt snabbt.

Så om det fungerar att nattsänka temperaturen i ett hus med värmepump beror tex på:
- hur snabbt husets tempertur kan höjas och sänkas
- vilken "överkapacitet" som finns i elementen för att avge "massor" av värme på sen-natten/morgonen när man snabbt vill öka temperaturen
- vilken effekt man har i värmepumpen. Det är ju ingen mening att spara några få kWh från kompressorn på kvällen när man sänker temperaturen och vara tvungen att brassa på en massa elpatronvärme på morgonen för att tillräckligt snabbt få upp temperaturen igen

Generellt sett skulle jag inte tro att nattsänkning är en bra idé när man har en värmepump som är normalt dimensionerad. Resultatet riskerar med stor sannolikhet bli
- att man inte hinner höja temperaturen tillräckligt snabbt på morgonen (om elpatronsvärmen är avstängd) eller
- att man drar på sig en massa dyr uppvärmning på morgonen när elpatronerna måste hjälpa till att värma upp huset. Den värmen är ju 3-5 ggr så dyr som när kompressorn skapar värmen
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 september 2020, 08:37:02 »

Det är nog väldigt lite att spara på att göra så, i början av varje driftscykel har kollektorn återhämtat sig lite, och de första minuterna får man därför lite högre COP.
OM du stoppar värmepumpen under x antal timmar så kommer den att behöva gå längre tid, och KB-vätskan blir då också kallare, vilket ger sämre COP.
Det där med spänning av/till varje dygn riskerar också att elektroniken tar skada.
T.ex. så gav min ljudanläggning till datorn här på jobbet upp för några veckor sedan då energibolaget hade 4 korta strömavbrott på en och samma dag.
Skrivet av: Rollar
« skrivet: 15 september 2020, 23:14:02 »

Värmepumpen är en 1-fas 220V, Vad tror ni om att sätta en timer på den för att få nattsänkning, och färre start och stopp. Pumpen är 19 år gammal. Kan man skada elektroniken genom att starta om den varje morgon? Får man nån vinst ( elförbrukning , och längre livslängd). Pumpen går bara mot värme, inte varmvatten.


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!


Notice: Undefined variable: indexbanners in /home/varmepumpsforum/public_html/varmepumpsforum.com/vpforum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 27
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?