Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Är en citron salt, sur, söt eller besk?:
Vilket språk används primärt i detta forum?:

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 06 maj 2019, 06:08:24 »

byt insatsen, gjort på några minuter. jag brukar släppa systemtrycket på säven, sen lossar jag insatsen och känner att den går lätt att dra upp och ner, sen är jag beredd med den nya, så jag drar upp den gamla, trycker i den nya och drar åt, så är det bara att fylla på tryck igen, och lufta litegrann, så är det klart.
Skrivet av: youji
« skrivet: 05 maj 2019, 15:35:45 »

Det gick inte att rubba stiftet genom att trycka på elmotorns arm. Jag testade att ta bort motorn och banka på stiftet och det lossnade till slut. Nu funkar värmepupen igen :-) Jag vill ändå byta växlingsventilen och antar att man måste köpa via en återförsäljare?
Din växelventil borde heta honeywell 4012 och då räcker det med att beställa insatsventilen VCZZ6000/u som du byter och verktyg följer med och är inga konstigheter att byta.Annars kan du köpa LK 525 växelventil som kostar runt 1800 att beställa och då ingår ventilhus och motor som är vridande istället men du skriver inte vilken storlek på pumpen så mät vilken diameter på rören du har 22mm eller 28mm.Allt går att beställa på nätet och du kan byta allt själv.
Skrivet av: Nikolausv
« skrivet: 05 maj 2019, 11:41:38 »

Det gick inte att rubba stiftet genom att trycka på elmotorns arm. Jag testade att ta bort motorn och banka på stiftet och det lossnade till slut. Nu funkar värmepupen igen :-) Jag vill ändå byta växlingsventilen och antar att man måste köpa via en återförsäljare?
Skrivet av: Youji
« skrivet: 05 maj 2019, 06:19:22 »

Om du sätter tillbaka motorn(ställdonet) och så sitter det en arm på motorn så borde du kunna trycka armen nedåt.Det är mycket kraft för att kunna dra ner spaken men fungerar inte det så ta bort motorn och jag brukar ta en skruvmejsel och trycka hårt på stiftet uppe från några gånger så bruka det hjälpa.
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 04 maj 2019, 15:22:34 »

Lossa klämringskopplingarna så får du bort den. Ja, det kommer vatten allt från någon liter till massor. Allt beror på hur systemet är uppbyggt och hur man kan stänga av flödet.

// Magnus
Skrivet av: Nikolausv
« skrivet: 04 maj 2019, 13:02:22 »

Tack för många bra tips! Hur demonterar man växlingsventilen? antar att det kommer rinna en massa vatten och att man måste urlufta systemet efteråt? Bör man byta elmotorn till ventilen samtidigt? Antar att den tagit stryk när ventilen kärvar.
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 04 maj 2019, 08:45:55 »

Det enklaste är väl att kontakta närmaste Thermia-återförsäljare.

Det finns också eftermarknadsventiler som har bättre funktion än den du har (om det är tex en Honeywell VC4012 som på min IVT från 2002). Det har skrivits en hel del om dessa eftermarknadsventiler här på forumet. Det är bara att söka

Att skriva in fabrikat och modell på Google ger säkert en hel del infallsvinklar vart du kan få tag på en ventil

Jag gick till IVTs återförsäljare och fick några utbytta ventiler från deras skrotlåda. Med dessa och den ventil som sitter på min pump kommer jag att klara mig många, många år framöver eftersom jag ungefär vart tredje år plockar isär ventilen, gör rent den och smörjer upp den med armaturfett. Om jag inte fysiskt känner att "pinnen" börjar gå trögt så upptäcker jag att det blir "konstiga" grafer på min temperaturloggning. Fast oftast låter jag det inte gå så långt utan jag smörjer upp ventilen som ett förebyggande underhåll redan innan den börjar gå trögt. Nu när jag gjort jobbet några gånger tar det inte mer än totalt kanske en timme eller drygt det.
Skrivet av: Nikolausv
« skrivet: 04 maj 2019, 00:15:49 »

Tack för svar. Jag testade faktiskt att försöka dra ut den med tång också. Jag tog inte i supermycket men den satt som berget. Tror att den fastnat i ytterläget. Var kan man köpa en ny växlingsventil till en Thermia Duo från 2004?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 03 maj 2019, 23:37:44 »

Eller har den fastnat i intryckt läge?
Prova annars att demontera insatsen?
Skrivet av: Nikolausv
« skrivet: 03 maj 2019, 23:19:34 »

Hej

Jag har en thermia duo som börjar uppföra sig konstigt. Misstänker att växlingsventilen är trasig. Jag tog bort elmotorn och försökte manövrörera ventilens stift men den sitter som berget. Ska man inte kunna trycka in det fjäderbelastade stålstiftet åtminstone några millimeter? Det sitter helt fast. Tacksam för tips.

Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme