Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 juli 2019, 09:23:54 »

Isen rinner ned på marken, och det kan bli upp till i vart fall 50-60 cm is under en vinter, skillnaden mellan väggstativ och markstativ är att isen kan börja bygga på benen som att det fryser upp på ett annat sätt, allt beroende på var det droppar ned mest vatten.
Sätter du en plåt under så måste den vara uppvärmd, kolla på "pancake" till luftvärmepumpar så ser du hur de är konstruerade.
Med en extra droppskål som skall vara uppvärmd så minskar systemverkningsgraden.

I norra Sverige rekommenderar jag minst 120 cm ovan mark, och helst väggkonsoler, kör du med stålfjäderdämpare skall det mycket till innan du skall bli störd av vibrationer från utedelen.
Ett annat alternativ är att bygga eget markstativ som är designat på ett sätt som gör det omöjligt för isen att komma åt "benen".
Skrivet av: Niklaspe
« skrivet: 29 juli 2019, 09:07:50 »

Är du väldigt känslig för ljud kanske du inte skall fundera på luftvärmepump alls, utan avvakta bergvärmeinstallationen, kanske tidigarelägga den istället?
Att placera luftvärmepump på markstativ i Norra Sverige avråder jag egentligen från, du kan få rätt stora problem med is som fastnar på stativet och som är svårt att få loss.
OM du ändå väljer det, se till att köpa ett extra högt, minst 80 cm högt.
Standardstativen är runt 40 cm och det är helt enkelt för lite.


Varför blir det mer is på ett markstativ gentemot ett väggstativ? Utedelen kommer sitta på baksidan där det är skog så inga enorma snö mängder närmast huset där. Även tänkt ha en bockad plåt under markstativet som leder iväg vattnet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 juli 2019, 07:12:36 »

Är du väldigt känslig för ljud kanske du inte skall fundera på luftvärmepump alls, utan avvakta bergvärmeinstallationen, kanske tidigarelägga den istället?
Att placera luftvärmepump på markstativ i Norra Sverige avråder jag egentligen från, du kan få rätt stora problem med is som fastnar på stativet och som är svårt att få loss.
OM du ändå väljer det, se till att köpa ett extra högt, minst 80 cm högt.
Standardstativen är runt 40 cm och det är helt enkelt för lite.
Skrivet av: perra83
« skrivet: 21 juli 2019, 20:06:08 »

Ja i vardagsrummet kommer det låta en del plus att du inte kan ha mer kläder än kalsonger på dig om det ska bli lite värme i övriga huset.
Fast du kan ju köra den på full fart när ni inte är hemma eller ligger och sover.
Skrivet av: Niklaspe
« skrivet: 21 juli 2019, 19:51:48 »

Köper det jag med att det är bästa positionen. Som sagt vårat sovrum ligger väggen bredvid. Bara rädd att man ska bli störd av ljudet från pumpen. Tänkt ställa utedelen på markstativ och ställa den under fönstrena enl bild.

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 21 juli 2019, 08:22:34 »

Ytterväggen i vardagsrummet (Pilen längst upp i bilden)verkar väl vara vettigaste placeringen tycker jag.
Skrivet av: Niklaspe
« skrivet: 20 juli 2019, 17:04:04 »

lite orolig bara då man läser om fh35an att den ska knäppa mycket innerdelen så funderar jag vart skall jag placera pumpen?

märkt ut med pilar,  någon som kan komma med input.

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 juli 2019, 07:19:03 »

FH35 ger 1 kW mer kyla, med högre COP dessutom (A+++).
Jag är inte riktigt påläst på Panasonics maskiner men har fått för mig att deras HZ-maskiner är mer anpassade för riktigt kalla förhållanden än vad NZ-maskinerna är.
FH35 är en beprövad modell som har många nöjda ägare.
Den har även lite högre maximal uteffekt på värme (0.6 kW), och troligen ännu mer skillnad när det blir riktigt kallt ute.

Du lär inte tjäna igen någon luftvärmepump på en vinter, men värdet av att ha en AC kan nog inte överdrivas...
Om det nu blir varmt någonsin igen, just nu känns det inte så, men man hoppas ju alltid.
Räkna med som mest ca 7000 kW som du kan spara med en luftvärmepump/år.
Det finns extremer som indikerar att det kan gå spara uppemot 10 000 kWh men då skall man verkligen nyttja den maximalt, vilket kan innebära vissa komfortförluster (kallt i avlägsna rum + öppna dörrar i hela huset)
Skrivet av: Niklaspe
« skrivet: 11 juli 2019, 22:22:43 »

Rickard skulle du säga att denna pump https://www.polarpumpen.se/luft-luft-varmepump/varumarken/panasonic/panasonic-nz25
 
är sämre än denna https://www.polarpumpen.se/luft-luft-varmepump/varumarken/mitsubishi-electric/mitsubishi-electric-fh35

Som sagt vill komma undan så billigt som möjligt då den mest troligt bara kommer sitta i vinter. (borde man nästan ha tjänat igen den)

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juli 2019, 09:03:09 »

Andra maskiner i samma klass är annars Mitsubishi Hero 35 eller 25 och Daikin Caldo XRH40 eller 30, och Toshiba Supreme 35 eller 25. (Finns fler också)
Om jag tolkar tabellerna rätt så har Caldo högsta uteffekten vid -25 grader bland de som nämnts i denna tråd, XRH40 har minst 4 kW vid -25 grader och borde inte vara just mycket dyrare.

Vill du köpa billigt så är väl annars https://www.polarpumpen.se/luft-luft-varmepump/varumarken/mitsubishi-electric/mitsubishi-electric-fh35 oslagbar sett till funktion och effekt.

En sak kan jag i alla fall säga på rak arm och det är att du ber om problem om du köper värmepumpen på nätet och installationen lokalt.
Blir det nåt krångel så vill troligen varken installatör eller näthandlare ta fullt ansvar, det blir då en fråga om "vems felet är" om det nu inte rör sig om något helt uppenbart fel som rör installation eller hårdvara.
Mitt absoluta råd är att köpa värmepump och installation av samma företag, oavsett om du köper det av Polarpumpen eller lokalt.
Skrivet av: electroluxaren
« skrivet: 10 juli 2019, 19:31:24 »

skall du ha den som kyla skall du gå upp minst en storlek
en 35á kyler ca 60kvm.
Skrivet av: Niklaspe
« skrivet: 06 juli 2019, 19:01:41 »

Hade en kontakt som kunde installera, så tror jag satsar på Nz25 som är lite billigare. Den kommer som sagt i framtiden sitta i garaget som stödvärme.

Hur pass stor blev besparingen för dig på ett år? / Niklas
Skrivet av: perra83
« skrivet: 06 juli 2019, 16:19:43 »

Vet inte hur det är att få tag i äldre maskiner men jag skulle ha köpt den senaste.
19000kr gav jag för pump med installation 2017. Arbetskamraten betalade någon tusenlapp mer när han köpte via Sverigepumpen. Dom installationerna är fina.
Så om det blir att kosta 20-22000kr så är det inte mycket att bråka om.  För din del kommer den att ha betalat sig på ett par år.

Vi värmer hela nedervåningen 102 kvm med våran HZ9 men vi har väl som kallast runt -20°C. Men vad jag har sett i loggen över pumpens elförbrukning så har den aldrig gått på max men då eldar vi i kamin plus att tilluften i huset värms till mellan 12-15°C när det är riktigt kallt.
Skrivet av: Niklaspe
« skrivet: 06 juli 2019, 08:30:09 »

Har du någonaning vad installations kostnaden kan vara? Samt en annan fråga om man skulle få tag i en som värmer upp till 100kvm och kanske är en fjolårets modell för en billigare slant, måste väl vara hyvsat bra besparing ändå? Fastän den inte är en sprillans ny och bäst i test?
Skrivet av: perra83
« skrivet: 05 juli 2019, 21:47:11 »

Ja ja du kommer att sänka förbrukningen rejält.
Gå på HZ25 el kanske HZ35. Det är fina maskinen och kostar just inget mer än NZ.
Kom ihåg att det blir mängder med vatten och is under utedelen på vintern. Det blir mer än man tror och det bra att tänka till så det inte blir problem.

Precis, AC funktionen är värd nästan mer än värmen den ger på vintern. Så skönt att bara låta den jobba mot börvärde sen är det svalt inne och man sover riktigt bra. Kylan kostar några hundralappar per sommar.
Skrivet av: Niklaspe
« skrivet: 05 juli 2019, 18:59:51 »

Just i dagsläget är det en vattenburen elpanna. Hörde från jobbet en som hade denna och han va också nöjd då den levererade bra värme även när det var som kallast här uppe i norr -30 -35.

Känns som att de går att kapa många Kwh med en luftvärmepump. Sen att vi kommer borra bergvärme om ett par år gör ingenting. Då det kan va 30+ också här så kan man nyttja som AC.

Är väl medveten om att jag inte kommer kunna klara värma garage + ekonomidel men tanken är en prisvärd, kanske finns billigare pumpar som räcker till 100Kvm då vi bara är på bottenplan?? Så gör ingenting om de blir 14 grader på övervåningen.

https://www.polarpumpen.se/luft-luft-varmepump/varumarken/panasonic/panasonic-nz25 kanske räcker?
Skrivet av: perra83
« skrivet: 05 juli 2019, 18:53:19 »

Den pumpen är riktigt fin! Hur värmer du upp huset idag?
En arbetskamrat fick en likadan installerad förra veckan i huset. Sen har han även en HZ25TKE i garaget.
Jag har föregångaren HZ9RKE. Om 2-3 år har den betalat sig.
Skrivet av: Niklaspe
« skrivet: 05 juli 2019, 18:43:31 »

Funderat på en luftvärmepump till huset, nackdelen är dock att vi bor i norra Sverige. Någon som kan tipsa om en prisvärd luftvärmepump?

Tanken är att använda istället för elpannan ett par år innan vi tänkt borra bergvärme. Samt kunna nyttja AC på sommaren.

Total förbrukning el + uppvärmning är 27000 kWh på ett 145 + 40kvm hus. Borde vara hyfsat snabb återbetalningstid.  (1,5plans hus)

Sen borra bergvärme och bara använda luftvärmepumpen på sommaren som AC.

Har kollat på denna: https://www.polarpumpen.se/luft-luft-varmepump/varumarken/panasonic/panasonic-flagship-hz35uke

Pumpen behöver inte klara värma ALLT i huset utan mest bara ute efter mindre förbrukning och AC som sagt för ett par år framåt.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!