Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: AJ
« skrivet: 01 april 2006, 16:44:56 »

Här borde man ju komma in med lite nya data. Men hur roligt är det? Ca 5 grader ute och pumpen tickar på som en klocka (förutom isbildning med smatter en gång, se annan tråd). Delta på framledning/retur ca 4 grader med cirkulationen på 2:an. Delta på radiatorerna ca 5 grader och lika varmt på samtliga. Tryck i radiatorsystemet på 1,1 bar. Brine ut/in har delta även den på ca 4 grader. Har under perioden haft mellan 0 - 7 grader ute. Pumpen har i snitt varit igång 17 timmar/dygn sedan uppstart för 8 dagar sedan. Av det var drygt 2 timmar/dygn varmvattenproduktion. Några kommentarer på det?

Har fixat elmätare som ska kopplas så jag ser exakt förbrukning. Mest intressant är att de nya radiatorerna som ger > 80 w/m2 på bottenvåningen verkar vara perfekta. Uppe har jag knappt hälften + lösullsisolerad vind. Kurvan sänkt 5 grader till 40 jämfört med 45 innan när jag körde med olja. Innegivare sitter nere och ger ett perfekt klimat. Har i stort sett identisk temperatur nere som uppe.

Anders
Skrivet av: AJ
« skrivet: 27 mars 2006, 18:44:19 »

Igår ca 1 grader varmt ute och fuktigt (dimma). Gick ca 1 - 1½ timma mellan avfrostningarna. Varje avfrostning tog ett par minuter. Helt ren efter varje gång. I dag ca 7 grader ute, dimmigt. Går hela cykler utan att avfrosta, max var ca 400 minuter.

Satte varmvattnet på prov igår. Tre som duschade under 45 minuter. Total duschtid ca 20 minuter, duschmunstycke med hög genomströmning. Varmt och skönt hela tiden, ingen spetsvärme som gick in under eller efteråt. Samtidigt var det ca 1 - 2 grader ute.

Anders  Thumbsup
Skrivet av: AJ
« skrivet: 26 mars 2006, 15:46:43 »

Lite svar till Jannes frågor i annan tråd.

Ingen tätning har gjorts kring de stora fönstren. Jag har tänkt fixa det till sommaren (när den nu kan tänkas komma här nere  >:( . Däremot har jag installerat 2 st 33:or under; 260 x 40 cm. Riktiga masugnar! Värmer på bra. Jag har även bytt en panelradiator till en 22:a; 120 x 60 i köket. Totalt har jag 80 watt/m2 på bottenvåningen nu. Detta har resulterat i att jag kan sänka framledningstemperaturen ca 5 grader. Vid ingen vind från söder har jag ca 40 grader nu vid 0 ute mot 45 tidigare. Samtidigt har jag dragit på alla radiatorer i källaren och har väl ca 17 grader därnere mot ingen värme alls när jag körde med olja tidigare. Klart skönare på golven på bottenvåningen numera.

Behovsstyrd avfrostning verkar vara en fullträff. Just nu när det är runt 0 grader och fuktigt tar det ca 250 - 300 minuter mellan avfrostningarna. Vid avfrostning skickas 15 grader ut i utedelen. När värmen in på brine når 9 grader så avslutas avfrostningen. Det tog bara ett par minuter sist. Ca 5 minuter efter det startade pumpen och den gav direkt klart varmare vatten än precis innan avfrostningen. Såg dock igår eftermiddag att den hade ett intervall på enbart 20 minuter mellan avfrostningarna men jag fann inte att det var mycket is på utedelen när avfrostningarna startade. Hittade felet: solen låg på utegivaren som sitter i nord - nordväst. Det är ju temperaturen på den brine som komer in som styr. Nu trodde systemet att det var 8 grader ute istället för 4 som det egentligen var. Eftersom kurvan för avfrostningen gör att den kör igång vid högre temperatur när det är varmare ute blev systemet lurat av detta. Jag får fixa ett litet solskydd till utegivaren så ska det nog fixa sig.

Deltat vid jämn temperatur under längre tid är ca 4 grader. Cirkulationspumpen till radiatorerna står på 2:an.

När det gällre ljudet så har jag tagit intryck av den diskussion som varit på forumet tidigare. Det sätts flexslangar som standard mellan utedel och yttervägg. Det sitter också tjockt med isolering mellan brinerören och ytterväggen vid genomföringen. Jag fick även installatören att sätta flexslangar mellan pumpen och radiator kretsen, både på framledning och retur. Vet inte om det är dessa åtgärder som gör det men det finns inget stomljud i radiatorerna. Det är bättre än innan när oljepannan satt stumt i radiatorslingan.

Ljudet från utedeln är väl ingen irritation (när man hör den vet man att man sparar pengar  :D ) men jag inbillar mig att den skyddsplåt som sitter framför fläkten spelar in negativt. Ljudet från fläkten studsar mot denna plåt och låter därför mer bakåt mot fastigheten. Måste den sitta på??? Men det är som sagt inga större problem. Hade jag haft sovrummet direkt innanför väggen där utedeln står skulle det varit problem.

Anders

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!