Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 18 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 26 juni 2023, 09:47:46 »

Har nu kört Bonus Air12, i flera år, o inget har förändrats.
Den fungerar strålande, inte haft ett driftstopp.
Visst är det inte den effektivaste, men här i Dalsland så täcker den 98% av årsbehovet.
Det är dom lätträknade dagarna då det är kallare än -15, som jag kör pellets.
Den gör sig bäst i kombination med någon typ av spets, typ pellets eller ved.
Men det gäller ju nästan alla luft/vatten.
Finns ju ingen L/v som är speciellt effektiv när det blir riktigt kallt.
Ser iallafall ingen ekonomisk vinst för min del, om jag skulle ha köpt en CTC, Nibe, eller annan mer effektiv pump.
Kanske hade lönat sig om livslängden varit 25 år, men det är nog väldigt få som har den livslängden kan jag tro .)
Skrivet av: Dieter
« skrivet: 16 mars 2023, 13:35:57 »

Hej,
Hur fungerar den Baxi Bonus Air 12 , är du nöjd?

Är det något  som man ska installera?

Hör av dig.
Mvh
Dieter
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 december 2022, 07:26:24 »

Läs på om Lyfco innan, det skrivs mycket negativt om dem.
Skrivet av: Björnen!
« skrivet: 28 december 2022, 23:35:00 »

Har en bonus air 10 som är 6år gammal nu, den snurrar på än.
Vidare effektiv på vintern är den ju inte enligt COP tabellen, men när det går under nollan eldar jag med ved istället, brukar dra gränsen runt par minus om jag inte är lat.
Har satt en värmeväxlare och kör glykolblandning i min värmepump då jag stänger cirkulationen när jag eldar med ved, vem vill köra ut 80C vatten utomhus..
Nästa gång jag byter pump så blir det nog en Lyfco med panasonic inverter kompressor, den kostar i dagsläget 49k och har mycket trevligt COP för pengarna tycker jag.
Skrivet av: Zebrano
« skrivet: 04 oktober 2021, 19:46:20 »

Har själv en ny Mitsubishi, dock ej Zubadan. Hoppas så klart den kommer fortsätta fungera bra.

Jag arbetar med andra typer av fläktar modell större och dom två senaste åren har haft exceptionella väderförhållanden med mycket mer isbildning än tidigare och det är väl klart att luftvärmepumpar också drabbas.

Äntligen har min Mitsubishi börjat göra värme för säsongen och den är precis så tyst man kan förvänta sig. När den tillverkar vv låter den ganska högt.
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 03 oktober 2021, 12:12:22 »

Vad gör Mitsubishi och Thermias Itec till misslyckade?

Weissmann har tydligen omorganiserats i Sverige så det var ingen som återkom på mina intresseanmälningar, inte heller en endaste av deras listade återförsäljare bemödade sig att återkomma heller.

Fujitsu ska också göra fina värmepumpar om man hittar en bra år och installatör.
Mitshubishi Zubadan luft/vatten verkar inte ha bra algoritmer för avfrostning. Finns i alla fall två arga ägare på forumet som har problem med att utedelen blir totalt igenisad och då börjar låta - så det hörs in i huset av detta. Verkningsgraden blir helt kass om förångaren är täckt med is. Det går inte ställa in detta som kund, då blir känslan av utlåsthet tydlig, med tillhörande ångest.
Problemet kunde inte lösas via support pga för få problem i världen.
Kan hända de funkar felfritt om man bor i ett område med lägre medelfukt än dessa kunder hade. Men från programmeringens perspektiv så är lösningen på felet så enkel att man blir mörkrädd. Det ska inte krångla oavsett väder.

Thermia Itec är nog den mest högljudda värmepumpen på marknaden. Metalliskt kompressorljud som tar sig in.
Kan inte ens höra min kompressor utomhus i jämförelse med min gamla Nibe från 2009.

Thermia har släppt en Athena nyss, värt att kolla in hur den står sig mot andra pumpar. Lite sparsmakat med information idag dock. Marknadsförs som effektiv och tyst så jag hoppas det blir en lyckad pump denna gången.
Skrivet av: Zebrano
« skrivet: 03 oktober 2021, 08:06:57 »


Panasonic verkar inte som de borde.
Mitsubishi Zubadan och Thermia Itec9 verkar ligga på den misslyckade halvan, det går ju inte rekommendera.
CTC verkar ha tveksam hantering av elpatron och jag har sett ett par utedelar som gasen läckt ur vid 5 års ålder, dessa var till salu för kaffepengar, så det gick väl inte på någon garanti...
Sen är det väl bara Weissmann kvar? Tycker de har inte så imponerande siffror, så sett tycker jag man kan välja något som har imponerande siffror istället och avkastar mer än skillnaden i nypris på 15 år.

Vad gör Mitsubishi och Thermias Itec till misslyckade?

Weissmann har tydligen omorganiserats i Sverige så det var ingen som återkom på mina intresseanmälningar, inte heller en endaste av deras listade återförsäljare bemödade sig att återkomma heller.

Fujitsu ska också göra fina värmepumpar om man hittar en bra år och installatör.
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 19 maj 2021, 16:03:45 »

Alltid bra med olika åsikter så många perspektiv kommer med i bilden.

Jag i alla fall har inte haft Nibe-aktier sedan 75-100 kr-tiden. Borde ha haft kvar, men så kan man ju alltid säga.

Effektiv och oeffektiv dockning är manualens ord.

https://www.investliving.se/sitefactory/assets/download.aspx?file=/upload/images/Manual%20Bonus%20Air%2012%20Gen%202%20ver%2012.pdf


En Nibe har stor flexibilitet, bra manualer och dockningsanvisningar. Många där ute kan Nibe, vilket kan vara värdefullt under kallåret om något skulle hända. Nibe har bevisad reservdelstillgång. Sen hade de klantat sig med avfrostningsprogrammeringen i en uppdatering, men de löste ju det. Det problemet uppstod förmodligen bara på deras egna innedelar (tank).
Daikin verkar vettigt, men man hör inget om dem, så det är bra att leta efter information. Tystnad brukar dock betyda att något är bra. De har nyaste modellen på marknaden. Nibe F2120 är ju i äldsta laget.
Polario verkar vettig budget, men få som har.


Panasonic verkar inte som de borde.
Mitsubishi Zubadan och Thermia Itec9 verkar ligga på den misslyckade halvan, det går ju inte rekommendera.
CTC verkar ha tveksam hantering av elpatron och jag har sett ett par utedelar som gasen läckt ur vid 5 års ålder, dessa var till salu för kaffepengar, så det gick väl inte på någon garanti...
Sen är det väl bara Weissmann kvar? Tycker de har inte så imponerande siffror, så sett tycker jag man kan välja något som har imponerande siffror istället och avkastar mer än skillnaden i nypris på 15 år.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 18 maj 2021, 23:33:50 »

Mycket  vara och inte vara på forumet, alla är saliga i  sin tro och utformning av värmeanläggningar, dom flesta har som tro att det bara är några få fabrikat (  många pengar ) som gäller. Samt hur det ska installeras finns det många som säger sig bergsäkert att det är är bäst, pyttsan, erfarenhet och genom diverse misstag har en fullkomlig anläggning utförts som fungerar klockrent, Så vad är felet med att inte ta till sig det som andra säger är bäst. Finner det märkligt att det bara finns ett par fabrikat av VP för en del. Har dom aktier i dom företagen tro ??? . Allt som sägs är inte guld som glimmar. Vad som menas med oeffektivt eller effektivt är en fråga som många dryftar om och meningarna är delade.  Det har inte med hit eller dit att göra. det är vad man har  att utgå från inget annat. Kasta ut något som fungerar i dag, för att få in en ytterligare värmekälla är inte bra att säga, det gäller att få det fungera i symbios och inget annat.
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 18 maj 2021, 22:00:37 »

Det beror på om man vill köra den oeffektivt eller effektivt. Om du vill köra den oeffektivt så är det som den bilden du har av systemet. Vill man köra effektivt så behöver många kablar för sensorer, växelventil och elpatronstyrning i steg dras från insidan till utsidan, jätteosmidigt.
Jag tycker man ska maximera besparingen.

Pumpen är förhållandevis i dyr, så jag känner ingen anledning att man ska köpa en sådan. Hade hellre köpt en Nibe F2120 och en inomhusstyrenhet SMO40, det blir inte så mycket dyrare. På den bättre verkningsgraden så spar du in hela mellanskillnaden på elräkningen relativt snabbt.
Den dagen något ska repareras så finns det delar, en kinapump är det inte säkert det finns några delar till om 5 år. De flesta tekniker vill inte reparera kinapumpar. Står man med ras i fel tid så är det inte värt att spara 10000 kr vid inköpsdagen för att förlorat flera gånger om vid uttjänt ålder.

Polarpumpen säljer en pump som är skrämmande lik, som är skräp. Den är ännu billigare. Man brukar säga att man inte ska pruta med kineser, om det är vad Polarpumpen har gjort låter jag vara osagt, men prutas det med kineser så drar de in på kvalitén tills priset matchar önskemålet - det fungerar ju inte. Bonus kostar mer än motsvarande hos Polarpumpen och kanske tillverkas med en oprutad kedja och faktiskt fungerar. Men jag hade inte vågat köpt något annat än Nibe eller kikat närmare på Daikins nya och sett om den verkar bra.
Skrivet av: Jonas.Munding
« skrivet: 18 maj 2021, 21:06:23 »

Jag förstår nog inte riktigt, eller så blandar jag ihop begreppen.
Är det inte så man kopplar in sin Bonus Air 12, att allt som krävs för att styra den finns i utedelen och att det som krävs i princip är två slangar mellan tank och pump? Eller krävs ändå någon form av styrning på insidan?
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 18 maj 2021, 20:37:59 »

Hej.

Jag har noterat att ämnet inte är helt nytt, men jag provar att svara här ändå.
Jag eldar idag vedpanna mot två tankar, totalt 1500 liter vatten. Bor i Blekinge, så vintrarna är sällan särskilt kalla. Minusgrader i längre perioder är ovanligt.
Jag har sneglat på att komplettera systemet med en Bonus Air 12 men har några frågeställningar:

1. Risken känns ju påtaglig att man efter ett tag med värmepump blir lat och eldar mindre i pannan än man borde, eller i värsta fall inte alls. Klarar Bonus Air 12 av att i mitt fall vara primär värmekälla även vintertid?

2. Om ovanstående blir verklighet, är då själva konceptet med värmepump kopplad mot ackumulatortank en sämre lösning än en (betydligt dyrare) helhetslösning med utomhus + tillhörande inomhusdel? Här får man olika svar beroende på vilken vvs:are man frågar och vad denne saluför.

3. Finns det andra vettiga alternativ till Bonus Air 12 som är jämförbara och alltså inte kräver någon styrningslåda på insidan?

Mvh Jonas
Du kan inte få ett högeffektivt luft/vattenvärmesystem utan styrning från insidan om det ska gå att elda samtidigt av systemtekniska skäl.
Tar du bort tanken och kör simpel rumstermostat med vidöppna radiatortermostater etc, så blir systemet mycket effektivare.

Styrenhet på insidan är inte så dumt, lätt att göra justering och löser många fina detaljer i helheten, cirkulationspumpen som ovanför är ett bra exempel.

Utan styrenhet på insidan får du inget varmvatten som är legionellasäkert, oftast inget varmvatten alls med andra ord.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 18 maj 2021, 19:47:29 »

Det är nästan alltid fel att kasta ut något som fungerar, du Jonas.Munding har en fungerande anläggning nu med alla regleringar på plats, att då sätta en en luft/vatten mot tanken är inte fel, det blir den enklaste ( billigaste ) VP ON/OFF  som du kan hitta, inga massa lullull elektronik i som kostar skjortan vid köp och senare pajar med stora kostnader. Där försvann det billiga i att ha VP. Det ska till lite mer med start/stopp av en ON/OFF i styrning men inga astronomiska pengar. Sen är det med frysrisk på vatten som går ut till VP alla talar om, c-pumpen ut till VP går konstant, bara skit med det, rumlar om i tanken,  men ett måste enligt vissa fabrikat. Tror att det finns dom nu som har termostater i VP på utsidan som ska förhindra det, men C-pumpen går för det mesta. Inga problem att styra upp det med stopp på C-pumpen och förhindra frysrisk. Men det talas det inte om hur man ska göra utan den kostnaden får kunden ta med nedkylningen av tanken.
Skrivet av: Jonas.Munding
« skrivet: 18 maj 2021, 19:30:03 »

Hej.

Jag har noterat att ämnet inte är helt nytt, men jag provar att svara här ändå.
Jag eldar idag vedpanna mot två tankar, totalt 1500 liter vatten. Bor i Blekinge, så vintrarna är sällan särskilt kalla. Minusgrader i längre perioder är ovanligt.
Jag har sneglat på att komplettera systemet med en Bonus Air 12 men har några frågeställningar:

1. Risken känns ju påtaglig att man efter ett tag med värmepump blir lat och eldar mindre i pannan än man borde, eller i värsta fall inte alls. Klarar Bonus Air 12 av att i mitt fall vara primär värmekälla även vintertid?

2. Om ovanstående blir verklighet, är då själva konceptet med värmepump kopplad mot ackumulatortank en sämre lösning än en (betydligt dyrare) helhetslösning med utomhus + tillhörande inomhusdel? Här får man olika svar beroende på vilken vvs:are man frågar och vad denne saluför.

3. Finns det andra vettiga alternativ till Bonus Air 12 som är jämförbara och alltså inte kräver någon styrningslåda på insidan?

Mvh Jonas
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 01 februari 2020, 09:59:02 »

Hejsan!
Lär mina kommentarer ovanför, det gäller ännu.
Beroende på var du bor, så är det en mycket prisvärd pump.
Eller om vintrarna är så här.
Optimalt att komplettera med pellets som jag gjort, för köldknäppar.
Men bor man i Skåne, så är den risken minimal :)
Skrivet av: Hans Andersson
« skrivet: 30 januari 2020, 09:02:38 »

Hej Anders

Hur har det gått med din Air 12, jag tittar på den också så jag önskar litet omdöme om den  :)
Hälsningar Hasse
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 15 december 2019, 20:20:14 »

Jag har ju haft den i snart 1 år i alla fall, o det har väl inte varit extremt kallt, utan ett ganska normalt väderår (i alla fall vintertiden)
För min egen skull så är jag nöjd, har inte förbrukat en enda pellets i höst/vinter.
Då har det förvisso bara varit -15 som kallast.
När det var den kallaste perioden i vintras, så ökade min elförbrukning i snitt 7-800kr i månaden.
Har inte koll på kwh o sådant, utan här räknas kronor o ören :)
Mitt hus är på ca 150kv, o inte särskilt välisolerat.
Har kompletterat med elementfläktar i källaren, det gjorde gott!
Generellt så är problemet reklamen som alla värmepumpstillverkare har, samt förväntningar som det skapar.
Jag skulle inte klara mig året runt med denna värmepumpen, utan måste ha pellets som stöttar.
Men det hade ju jag räknat ut, att jag behövde komplement, därav min nöjdhet.
En luft/vatten från etablerat märke ÄR effektivare, det råder det inget tvivel om, men i mitt fall så var det inte värt att lägga dubbelt så mycket pengar på det.
Jag tycker överlag att det är ganska få, i alla fall i min närhet, där värmepumpen lever upp till förväntningarna som dom haft.
O då gäller det berg/jord/luft-vatten.
Det blir alltid dyrare än vad kalkylen visar. (finns dock alltid dom som aldrig skulle erkänna att deras val blev dyrare än beräknat)
Så jag har egentligen inget matnyttigt att tillföra,mer än att man ska aldrig gå på reklam.
Dom gångerna jag haft frågor till supporten så har dom svarat snabbt med, o rörisen har funnits till hands om jag haft frågor med, o den aspekten är ju nog så viktig.
Kontentan är....under rätt förutsättningar, o rätt färväntningar, så är detta en ok pump.
Har ni frågor ,så är det bara att fråga på, så får vi se om jag kan svara!
Skrivet av: Niclas Åslund
« skrivet: 15 december 2019, 03:10:58 »

Vad tycker Du (TS) om Bonus Air 12an nu då när lite mer tid har avverkats?

Bra om mer fakta sprids om denna värmepump då Exvis Byggmax säljer den sedan en tid tillbaka!

Varför skriver jag?
Jo för att fler hört av sej till mej och känt sej lurade av reklamen om denna värmepump.
Mao inte bara min egna uppfattning om denna produkt som är negativ.

Energibehovet i mitt hus är långtifrån extremt, och som ett bevis på detta är att tom idag den 15 december och räknat från 1/1-2019 är min totala elförbrukning (hushåll samt dito uppvärmning) 10567 kwh.

Effekten som Bergvärmen tar är lite klurig att bena ur detta, men hushålls-elen ligger runt 10-15 kwh/dygn så ca 15-20 kwh/dygn i snitt för uppvärmningen + varmvatten.

Bonus Air 12an har fortfarande dygnsrekordet på 74 kwh, helt sanslöst!
Inga elpatroner kördes av värmepumpen eftersom jag inte kopplade in den styrningen.

Eftersom jag kontaktats av andra med samma/liknande erfarenhet och upplevelse så tycker jag med tanke på den försäljningsinformationen som man skriver om (Testkörd i Kiruna ner till - 20°) är gravt missvisande samt vilseledande av bla Baxi mm.

Bra om mer info om denna produkt sammanställs i tråden då rubriken avser betyg och reela fält-tester.

//Niclas Åslund
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 05 juni 2019, 10:00:36 »

Det är en bra pump ,om man har komplement ,man ska köpa den med rimliga förväntningar.
Om man inte bor i de sydligaste delarna av Sverige ,då lär den fungera året runt ,ensam!
Skrivet av: Ahlman
« skrivet: 25 maj 2019, 20:17:40 »

Då verkar det som om Norrlandsimportens luft-vattenpump inte är något att fundera på.
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 30 mars 2019, 21:49:37 »

Man får väl anse att vintern är över nu ,o jag ska försöka ge mig på en liten o knapphändig summering av dom 3 vintermånaderna jag haft pumpen.
Kylan har ju varit ganska begränsad till halva januari ,samt februari.
Sedan januari ,så har jag gjort åt 7 säckar pellets ungefär ,har inte räknat kwh ,men i kronor o ören så har elförbrukningen stigit med i snitt 700kr i månaden.
I mina beräkningar så hade jag räknat med att pelletsen var tvungen att stötta med jämna mellanrum.
Dock trodde jag att det skulle klara sig ner till kanske -12 ,13 grader ,men det var optimistiskt.
Men mängden pellets som har gått åt är ändå mindre än jag trott ,så jag är nöjd ändå.
Nu låter det kanske som jag framhäver pumpen som fantastisk ,o så är det inte!
Däremot så uppfyller den nästan mina förväntningar!
O det är nog där problemet är ,att många tror att pumpen ska fungera lika bra i innersta norrland, som i skåne.
Jag tror att om man ska köpa en sådan här pump ,så ska man bo på rätt ställe helt enkelt.
O då är den riktigt bra!
Bara att se hur det fungerar nästa vinter ,o vintern därpå osv!
Har ni frågor o funderingar så är det bara att höra av sig!
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 13 mars 2019, 05:31:38 »

Idag har jag Thermias inverter Diplomat Large 17kwh samt 2x160 meter borrhål.


Om du behöver bergvärme på 17kW så verkar det dumt att tro att en luftvärmepump på 12kW ska räcka? Vad gjorde du för research innan du kom fram till det?
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 12 mars 2019, 21:23:04 »

Det blir ju extra känsligt var i Sverige man bor med ,jag håller till ner mot västkusten.
Samt att huset inte är jättestort.
O jag kan ju inte riktigt summera o betygsätta förrän jag haft den en hel vinter.
Så får återkomma om 1 år :)
Skrivet av: Niclas Åslund
« skrivet: 12 mars 2019, 20:32:37 »

Jodå, så var min tanke med då jag kört med vedeldning sedan jag köpte huset 1996.
35kwh Kuntzel (strömsnäspannan) samt 2 x 500 lit Acktankar.

Förbrukade ca 22kbm travat årligen med detta system.
Men ved tillgången där jag bor har försämrats genom åren, och min stabile vedleverantör slutade i höstas med sin firma så tanken var att ledningen skulle börja för mej runt - 7° eller i bästa fall - 10°.
Då skulle ved åtgången minska med ca 2/3 till ca 7-8kbm/årligen.

Men insåg att detta inte skulle bli fallet då Bonus Air 12:an inte värmde upp huset nämnvärt under 0°.
Sen lät den mer än vad som utlovades tyckte jag.
En av marknadens tystaste värmepump enl reklamen?
Nja inte riktig anser jag....

Hur som helst, den blev en besvikelse för mej mot vad jag räknat med.
Enl Baxi så riktar denna värmepump in sej mot vedeldade kunder, vilket är korrekt beskrivet.
Men man saltar effekten och effektiviteten samtidigt anser jag med sina lovord utan att tydligt beskriva sanningen bakom värmepumpen ifråga!

Detta är nog inte unikt för just detta märke tror jag?
Marknadsföringen bakom luft/vattenpumpar baseras på låga investeringskostnaden vs Bergvärme-installationer.
Detta lurar man många med tror jag, jag en av dessa trots att jag inte avsåg att värma huset till 100% utan räknade med drift i 9mån typ eller 70% av behovet.

Reelt blev detta inte ekonomiskt försvarbart då konsumtionen av el ökade rejält vid lägre ute-temperaturer, Från +3° och lägre.

40-45kwh/dygnet vid 0° är inget jag ville kasta pengarna på.
Idag ligger förbrukningen på ca 15kwh/dygn vid - 10° ute och 21,5° inne.
Men såklart, 238 000kr får man en del kWh för hahaha.

Hoppas att Din gör det Du hoppas och förväntar Dej utav den.
Det är det viktigaste, att man känner sej nöjd med sin investering i slutändan.
För mej känns det som 50' bortkastat tyvärr.
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 12 mars 2019, 19:59:05 »

Att använda Bonus air 12 ,som enda värmekälla är verkligen inget att rekommendera.
O detta visste jag ju om ,därför var mina förväntningar inte så stora.
Men håller med om att det är missvisande i reklam (ungefär som den mesta reklamen)
Men jag rekommenderar pumpen ,OM den kombineras med pellets ,ved eller liknande.
För mig har det fungerat precis som jag hoppats.
Den funkar bra ner till -10 någonstans ,sedan går pellets in.
O dessa dagar är ganska lätträknade.
Så jag anser att den har sin plats på marknaden ,under rätt förutsättning ,samt förväntning.
Sedan så la jag ju några extra tusenlappar ,o köpte elementfläktar ,vilket har gjort gott.
Skrivet av: Niclas Åslund
« skrivet: 12 mars 2019, 19:23:02 »

Mitt omdöme av Bonus Air 12 är ganska dåligt.
Körde den mellan 1a Juli 2018 tom 12 december 2018.
Därefter några enstaka vändor vid max - 2° ute-temp.

Såklart är alla hus värmebehov olika, men till slut insåg jag att denna värmepump inte levererade mina behov när ute-tempen sjönk under +5° ute.

Ringde upp Baxi och svaret jag fick la grunden för mitt beslut att sälja min Bonus Air 12a och satsa på en Bergvärmepump istället.
Baxi's svar var att citat " vid - 5° ute-temp ger Bonus Air 12:an 5kwh i värme-effekt!" slut citat.

Vilket hus har så låg drifts-effekt vid - 5° ute undrar jag?
Baserat på reklamen man basunerar ut om värmepumpen ifråga så är den väldigt missvisande då den reklamen hänvisar till att den testats ner till - 15° i Kiruna samt testkörts ända ner till - 19° dessutom.

En linjär från +7° ute-temp ger värmepumpen 11kwh.
Vid - 5° 5kwh.
Förhållander 1:1 fås då vid ca - 10° ute-temp, dvs 2,7 kWh.
Ett synnerligen dåligt Cop-värde minst sagt med tanke på reklamen man saluför denna produkt med.

Min anläggning bestod av Bonus Air 12 samt 500 lit ack-tank med vvb.
Rör längden var ca 2 meter från värmepumpen till Ack-tanken.
Isolerade rör givetvis med obefintliga värmeförluster.

Vid 0° ute-temp gick värmepumpen närapå konstant med drift samt defrost-cykel.
Vid 0° behöver jag ca 35° i radiatortemperatur för 21° inomhus-temp, något som denna produkt misslyckades med under 0° ute.

Idag har jag Thermias inverter Diplomat Large 17kwh samt 2x160 meter borrhål.
Driftskostnader är ca 22 kr/dygnet (räknat på 1,80kr/kwh) och medeltemperatur på - 1,6° ute-temp under denna period (1 månad).

Eftersom Bonus Air 12:an kördes över 0° grader ute-temp till 98% av dess tid och snitt förbrukningen på den låg på sanslösa 40-45kwh/dygnet vid 0° ute samt ca 20° inne-temp så är skillnaden enorm mot vad Bergvärme-installationen behöver.
Snitt förbrukningen på den ligger på 12kwh/dygnet nu.
Och detta vid snitt-temp ute på - 1,6° ute-temp samt 21,5° inomhus.

Såklart kostade Bergvärme-installationen massor (238 000kr) och detta lär inte jag tjäna in på min livstid direkt, men att i princip blivit blåst på 50 000kr lider jag mer utav.

Det jag vill belysa utav detta är att man får vad man betalar för!
Avser man värma sitt hus till 90% utav året så kostar detta mer än 50' i insats på luft/vattenpump.

Avser man värma sitt hus till 100% av året, ja då är det bergvärme som gäller, eller tillskott av elpatroner om möjlighet till Bergvärme inte går.

Så mitt betyg av Bonus Air 12 blir "bleka" 3 av 10 med tanke på reklamen den saluförs som kapabel till att klara utav.
Mitt tips är att läsa allt finstilta och konfrontera företagen som saluför sina exklusiva, otroliga värmepumpar.
Sanningen är inte alltid sanning.....
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 26 februari 2019, 21:02:04 »

Det är svalt intresse för Invest värmepumpar ,men jag fortsätter rapportera!.
Har nu fått första elräkningen efter pumpen blev installerad.
Jag befarade det värsta ,men blev positivt överraskad!
Har inte kollat kwh ,utan bara kronor o ören än så länge.
O elräkningen stack iväg o blev ca 1200 kr dyrare än innan.
Men har ju inte köpt någon säck pellets sedan installation ,så pelletskontot har ju i princip raderats.
Så besparingen den första månaden är ca 1500kr. (Naturligtvis inte investeringen i värmepumpen inräknad)
Den största delen av perioden så låg ju tempen ute på mellan 0 till -20
O nu den senaste veckan så har det varit riktigt milt.
Det jag kommer investera i inför nästa vinter ,är helt klart elementfläktar ,för dom är jag riktigt imponerad av ,det har gjort stor förändring i vilken framledningstemp som krävs ,o då har jag bara fläktar i källaren.
Även isolering bör väl kollas över ,men det bör man ju i vilket fall!
Än så länge ,bara positiva intryck alltså.
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 05 februari 2019, 15:31:55 »

Då drar det sig mot 1 månads drift.
O som sig bör ,så är det ju inga problem.
Funderar bara på vad jag bör eftersträva ,för bäst drift.
Naturligtvis så låg framledningstemp som möjligt ,men finns det mer som ni kan tipsa om.
Som gäller allmänt för värmepumpar.
Man vill ju effektivisera så mycket som möjligt :)
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 19 januari 2019, 19:33:58 »

Jag har ju automatsjunt på pelletspannan ,om man kan styra hur varmt pumpen ska lämna till pannan vet jag inte ,har inte gått igenom alla inställningar ännu.
Pumpen kör mot pannan ,o använder pannan som tank ,hade kanske varit smartare att koppla mot radiatorkretsens returledning
O köra flytande kondensering istället ,kanske blir att jag kopplar om till det i sommar.
Funkar det som det så bra som det gör nu ,så låter jag bli det.
Har ställt pelletsbrännarens termostat 1 grad lägre än pumpens ,så brännaren startar om pumpen inte hinner få igång värmeproduktion ,innan tempen på pannan sjunkit ytterligare en grad.. (hmm svårförklarat:))
O det är ungefär när det är 12-13 minus ute.
O det fungerar precis så bra som jag tänkt ,har då kapat bort en väldigt stor del av årets pelletförbrukning.
Behöll pelletsen på grund av att anläggningen är relativt ny ,ca 5-6 år gammal.
O det är bra att kunna köra när det blir rejält kallt ,vilket det faktiskt blir någon gång per år.
Priset kan man ju diskutera ,men tog ju in någon mer offert på "märkespumpar" ,o det blev ganska mycket mer pengar på det.
O jag vill ha det installerat o klart.
Men det är ju verkligen ingen kärnfysik att installera den.
Det lilla jag hunnit kolla i styrsystemet ,så är det väldigt logiskt upplagt.
Jag vet ju vad jag köpte så att säga ,köper man en sådan här pump ,o tror att den ska klara all uppvärmning året om ,så blir man ju besviken.
Då får man köpa något annat :)
Kondensvattnet ska ledas till stenkistan för dagvattnet ,hängrännan går precis bredvid!
Har dock inte hunnit ordna det än ,så just nu rinner det ner på backen ,inväntar lite mildare väder innan jag gör det!
Skrivet av: Ahlman
« skrivet: 19 januari 2019, 11:57:16 »

Nästan alla pumpar idag är inverter och går hela tiden. Möjligt att CTC 400 är onoff.
Ska också skaffa en luftvatten monobloc att komplettera pelletsen med. Har redan luftvärmepump som klarar mycket av bostadsplanets värme men källaren och vissa rum behöver pelletsvärme.
Förutom Bonus tittar jag på CTC, Nibe, Panasonic och Daikin monoblocmaskiner. Drar rör och el själv och behöver någon godkänd röris som gör det sista och driftsätter så garantin gäller.
Berätta lite om styrningen. Går det att fritt välja framledning från pumpen med någon kurva styrd av utetemperaturen. Med luftvärmepump i bostaden bortfallar allt som rör innegivare. Min CTC pelletspanna reglerar framledningen styrt av utetemperaturen.
Dyra kontrollboxar, Ecologic och SMO20 erfordras till CTC respektive Nibe. Dokumentationen till dem verkar skrivna av praktikanter och ger ingen klar information som rör dockning.

Har du kopplat framledningen från värmepumpen så att den ansluter före shunten in till pelletspannan?
Har du grävt ned en stenkista till frostfritt under maskinen så du blir av med allt kondensvatten?

Priset för Bonus Air tycker jag är högt. Man får intrycket att det är en 12 kW maskin men som GabrielH skrev så är den verkliga effekten man får ut mycket lägre. Enkel installation ser jag som främsta fördelen.
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 19 januari 2019, 08:47:32 »

Fler frågor!
Pumpens utloppstemp ligger på typ 0,5 grader varmare än tankens temp. (hela tiden ,så det är nästan som att pumpen släpper ut så varmt vatten som behövs?)
Är det för att den inte klarar av att få upp mer värme ,eller finns det någon annan mening med det?
Har varit rejält kallt sedan den monterades i onsdags ,så jag vet inte hur det ser ut när det är lite varmare ute.
Har legat på mellan -10 ,o -15 hela tiden nu.
O det är ju någonstans där som tanken är att pelletsen ska gå in.
Men det är i alla fall galet ,att alltid komma hem till ett varmt hem ,inte behöva tänka på att pellets är slut m.m :)
Är mycket nöjd hittills!
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 18 januari 2019, 20:42:02 »

Tackar ! :)
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 18 januari 2019, 18:34:12 »

Under drift.
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 18 januari 2019, 17:56:55 »

Ska man mäta pumpens delta t ,under drift ,eller när den uppnått temp?
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 17 januari 2019, 20:50:52 »

Nu är det ganska kyligt ute (-12) ,o då tar pumpen drygt 1 timma att få upp tempen igen (hysteres på 5 grader)
O sedan klarar den sig i 30-40 minuter innan den startar igen.
O man vill väl ha långa gångtider ,istället för många korta?
Som sagt halvkass isolering ,samt en del källarutrymmen som värms upp.
Har inte ställt in allt ännu som jag vill ,men kommer kanske köra igång pellets ikväll.
Det kommer ske med automatik sedan ,men det tar jag när jag är nöjd med driften på pumpen.
Pumpen är ju fabriksinställd på att sluta gå vid -15 ,o det är det jag räknat med.
Men måste återigen påpeka hur mycket dessa elementfläktar påverkar ,det stör mig dock att jag inte kommit på det innan....
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 17 januari 2019, 08:09:13 »

Det beror på hur stor vattenvolym du värmer... Men ett bra riktmärke är väl runt en start per timme när det är runt nollan ute.
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 16 januari 2019, 19:42:24 »

Då är pumpen installerad o driftsatt ,o jag har givetvis ingen åsikt ännu.
Men jag undrar lite vad för hysteres ni har?
Nu startar den vid 50 grader ,o slår av vid 55.
Tycker det är lite ,det blir ju många starter av det ,o det vill man ju undvika misstänker jag.
Bättre att den går längre ,när den väl går.
Så är tänket gällande pellets i alla fall :)
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 januari 2019, 07:10:59 »

Alla modeller utom Duster verkar byggas i Tanger eller Casablanca. Plus ett antal andra ställen, typ Indien och Sydamerika, men dom bilarna hamnar inte i Europa.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 15 januari 2019, 11:53:20 »

purjo__, Det är väl inte alla modeller som byggs i Marocko
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 15 januari 2019, 09:58:21 »

I morgon är det dags!
O som i ett led att förbättra förutsättningarna så beställde jag ett par elementfläktar ,då elementen i källaren är något underdimensionerade, o jag har alltid haft svårt att få skönt klimat där nere.
Satte upp på 2 element igår ,o det verkar mycket lovande ,har hittils sänkt framledningstempen från 47 grader ,till 38!
O ska snart sänka 1 grad till
O då är det ändå varmare i källaren än innan.
Nu var kanske visserligen 47 grader onödigt mycket ,kanske hade fungerat med lite drygt 40.
Hade funderat på att byta element egentligen ,men provade detta först.
Men dessa fläktar slår 2 flugor i 1 smäll iallafall.
Jämnare värme i källare ,samt lägre framledningstemp!
Funkar kanske inte lika bra överallt ,men här var det bra!

Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 07 januari 2019, 21:07:57 »

Har fått installationsdatum nu..16 januari.
Känns som en evighet ,jag är av den ivriga typen ,som helst velat haft den igår.
Men elektrikern kommer imorgon i alla fall :)
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 02 januari 2019, 08:35:05 »

Nu vet jag dock inte om Marocko är väldigt mycket bättre :)
Men ursäkta min okunnighet ;)
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 31 december 2018, 21:12:42 »

Dacia byggs i Marocko nu för tiden...
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 31 december 2018, 14:22:17 »

Då har man beställt i alla fall ,o ser fram emot installation!
Ska bli spännande att se hur detta fungerar.
Man har ju en viss skepsis mot denna typ av pumpar ,även om den verkar något försvenskad.
Men å andra sidan finns det folk som kör Dacia ,o rumäner är ju inte så kända för kvalitet.
O är dessutom utgångspunkten Renault ,så är ju inte förutsättningarna speciellt goda.
Med det vill jag ha sagt ,att det kan vara bra grejor ,o det kan vara skit.
O det lär märkas här i forumet ,skriver jag om mycket problem ,så gjorde jag kanske fel val.
Men jag står för det i så fall :)
Gott nytt år!!
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 21 december 2018, 10:33:16 »

Japp, lokal service finns :)
Skrivet av: rocas
« skrivet: 20 december 2018, 22:22:33 »

är det enkelt att få lokal service om du köper invest- eller bonuspump?
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 20 december 2018, 21:34:04 »

Nu börjar det bli dags att bestämma sig ,tydligen går priset upp på bonus air 12 ,efter nyår..
Så jag vore tacksam för åsikter!
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 18 december 2018, 20:49:02 »

Ingen som har Invest-pump?
Skrivet av: AndersDalsland
« skrivet: 17 december 2018, 07:27:02 »

Tack för svar!
Styrsystemet går på ganska mycket ,det är blir en ganska stor skillnad i alla fall.
O då har jag räknat på totalen ,inklusive installation.
Jag förstår ju att en sådan pump inte är lika "bra" som en pump från ett mer etablerat märke.
Men det var därför jag ville veta hur den funkar i praktiken ,hos dom som har dom installerade.
För siffror på papper säger en sak ,men vill veta hur den egentligen är ,när den verkligen är i drift.
Ingen pump kommer antagligen täcka behovet året runt ,utan det kommer köldknäppar ,då jag kommer få spetsa med pellets i vilket fall.
O är det 10 dagar fler per år ,med en Investpump ,så kanske det inte är värt att köpa en dyrare pump.
Men bra med synpunkter iallafall!
Skrivet av: GabrielH
« skrivet: 17 december 2018, 06:18:43 »

Vilken framledningstemperatur behöver du? I databladet använder de mestadels 30 grader vattentemp. Gör det svårare att jämföra mot andra, och effekten får ett skjuts uppåt.
-10/35 finns med och då ger den låga 6 kW. Som jämförelse ger Nibe F2120-8 ca 5,5 kW och F2120-12 knappt 8 kW vid samma temperatur. Vid lite högre vattentemp faller den sannolikt bakom Nibes minsta.

https://www.investliving.se/clientfiles/assets/download.aspx?file=upload/_Products/112/Files/produktblad-bonusair12-swe.pdf

Galet mycket i prisskillnad? Prisjakt listar Bonus Air 12 för 47995:-, Nibe F2120-8 för 50542:- och F2120-12 för 53678:-, dock tillkommer styrsystem för Nibe.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!