Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Danskeren
« skrivet: 12 september 2008, 19:47:30 »

Det danska Byg-Erfa har opsummerat erfarenheter om korrosionsspänningar på messing-fittings.

Dom givar en massa tekniska förklaringar, men summa summarum är, att det går att använda klämringskopplingar om inte spänningar är för höga och att det inte finns fukt.

Man måste alltså hellre spänna för lite och därefter spänna vid läckage.
Dom anbefaller, att klämringskopplingarna bekläs med "fedtbind": http://www.primavvs.dk/shop/fedtbind-1-2-106074p.html
Om någon vet vad "fedtbind" heter på svenska, skulle jag bli glad att veta detta.

Det är sålunda, att vid mycket spänning krävs mindre fukt och vid mycket fukt krävs mindre spänning för att skapa spänningskorrosion. Det gillar således om att undvika båda.

Dessutom anbefallas att använda andra materialer om möjligt.
Skrivet av: vonhalling
« skrivet: 28 augusti 2008, 11:37:10 »

Gäller denne diskussion bare klämringkopplingar? - eller kan der også blive problemer med for eksempel messing unions og samlingen med gevind? - altså hvor man skruer rördela sammen, i for eksempel 1" gevind.

Kan ikke se hur det er muligt at samle KB rør bare med löd. Hur gør man da med stopventilerne til at stänga af for KB? - dem går det jo inte at lödde på eller hur?

 - og hvad med inde i selve varmepumpen? -om man tittar på Nibe diagram side 11 nederst til højre, ser det ud som om der også anvendes klämringkopplingar på KB rör internt i pumpen: http://www.nibeonline.com/pdf/639251-3.pdf
- Eller er det et andet system?

Skrivet av: carambaa
« skrivet: 28 augusti 2008, 06:47:49 »

Hej!

Det finns en hel del om mässing och dess egenskaper under http://www.hghouston.com/coppers/brasses.html,
bland annat hur spänningskorrossion uppstår samt om avzinkningshärdig mässing (alpha, alpha-beta osv.),  tyvärr är det på engelska men det tar upp en hel del om det som har diskuterats här på forumet angående mässing och är nog värt att läsa.
Skrivet av: lars
« skrivet: 26 augusti 2008, 07:43:35 »

Tack Fixaren för att Du delar med dig av dina refarenheter. Det underlättar för oss andra.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 25 augusti 2008, 22:39:44 »

Har skrivit det tidigare, klämringskopplingar på köldbärare i grövre dimensioner än 22 mm har en förmåga att spricka. Är dessutom inte godkända av åtminstone ett par tillverkare. Åtgärdar i snitt minst en sådan anläggning i veckan, det är bara att göra om brinen om man vill slippa framtida problem.  Löd eller press är det som gäller.
Skrivet av: Danskeren
« skrivet: 25 augusti 2008, 15:13:56 »

Hur mycket betyder trycket i slingan för klämringkopplingarnes hållbarhet?
Någon kör jo med 4 bar och andra med 0,5 bar, till exempel.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 25 augusti 2008, 09:07:59 »

Men så du menar att det uppstår potentialskillnad som en följd av mekaniska spänningar i materialet, berätta vad du vet för jag kan inte det området.

Med risk att jag har fel skulle jag vilja säga att det finns en potentialskillnad från början (det måste finnas fukt och andra korrsionsbefrämjande ämnen närvarande) men den är inte tillräckligt stor för att starta korrosionen. När det kommer till mekaniska spänningar i materialet ökar potentialskillnaden. Har man otur kommer man över den nivå där korrosionen startar. Olika metaller är olika känsliga för olika ämnen. En del stålsorter är känsliga för kolmonoxid och cyanider. Mässing är känsligt för ammoniak och kvävedioxid. Sen behövs det fukt också.

Men jag är ingen expert på området, har bara varit med och utrett ett par fall av spänningskorrosion och då var vi mer intresserade av att förhindra att de upprepades än gå in i detalj på varför det hände.
Skrivet av: messer
« skrivet: 25 augusti 2008, 02:14:09 »

Hej

Tack Roland, jag började undra om det var korrosion p.g.a galvaniska strömmar som jag sett någonstans att dom fixar med nån form av spänning inkopplad, därav potatialskillnaden.

Men så du menar att det uppstår potentialskillnad som en följd av mekaniska spänningar i materialet, berätta vad du vet för jag kan inte det området.

MVH
Messer
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 augusti 2008, 19:27:17 »

Hej

När jag läste Wikipedia så skrev dom om potentialskillnad, så min fråga blir när avser spänning det som mäts i Volt och när avses spänning som i ett spänt rep.
Vilket menar du Roland.

MVH
Messer

Spänningskorrosion orsakas av mekaniska spänningar i kombination med en miljö som gynnar korrosion så där är det spänning som i spänt rep som startar det hela. Sen blir det vad jag förstår medan spänningskorrosionen pågår potentialskillnader liksom i all övrig korrosion.
Skrivet av: lars
« skrivet: 24 augusti 2008, 16:55:24 »

Tack digitalrobert för all fakta. Jag inser förstås att jag skulle använt skiftnyckeln. Men eftersom jag är en amatör och det var ganska bråttom att få igång anläggningen så missade jag där. Vad jag kommer ihåg ochså är att jag fick dra ganska rejält för att få det att bli tätt. Det kändes som om det var mindre bra toleranser mellan rör och kopplingar. Grov  dimension?. Men som sagt jag är en glad amatör som gjorde vp-anläggningen själv eftersom jag fått dåliga offerter. Bortsett från kopplingarna har det fungerat perfekt.
Skrivet av: digitalrobert
« skrivet: 24 augusti 2008, 15:30:10 »

SPräckta muttrar märkta VSH-35-Super-EN1254.
Vad som jag tycker är konstigt är att sprickan i samtliga fall sitter på där godset är som tjoclast, dvs på toppen av sexkanten. Dorde inte sprickan bli på där godset är som tunnast?
Eller är det så att jag dragit för hårt med rörtången, för just på sexkanten där är kraften från rörtången som störst.
Har för mig att man inte bör använda rörtång när man drar kopplingarna, det kanske är rörtången som försvagat kopplingarna?
Smord koppling eller inte bör inte spela nån roll om man drar rätt antal varv, har du dragit 3 kvarts varv efter handåtdragning enligt anvisning?:
http://www.vsh-fittings.com/Content/1/PDF/VSH%20Compression%20-%20Assembly_EU_UK.pdf

Längst ner på sidan 6 så står det om spänningskorrosion här: http://www.vsh-fittings.com/Content/1/PDF/VSH%20Compression%20-%20Technical%20Manual_EU_UK.pdf
Undrar om de inkluderar köldbärrarrör i "refrigeration systems"?

I vilket fall så står det inte att man inte bör smörja vsh-kopplingen, detta gäller dock Kuterlite: http://www.broen.se/usr/broen/cms/cmsresources.nsf/filenames/Kuterlite%20kl%E4mringskoppling.pdf/$file/Kuterlite%20kl%E4mringskoppling.pdf

Noterar att det inte explicit står att kopplingarna ovan kan användas i kylsystem, Vatette anger däremot att kopplingen kan användas i kylanläggningar: http://www.vatette.se/econtent/files/125/633257_8.pdf
Hoppas nu bara att bioetanol inte är aggresivt mot mässing som jag fick veta av en som bör ha koll på detta.  :o
Skrivet av: messer
« skrivet: 24 augusti 2008, 14:57:35 »

Hej

När jag läste Wikipedia så skrev dom om potentialskillnad, så min fråga blir när avser spänning det som mäts i Volt och när avses spänning som i ett spänt rep.
Vilket menar du Roland.

MVH
Messer
Skrivet av: lars
« skrivet: 24 augusti 2008, 14:51:06 »

SPräckta muttrar märkta VSH-35-Super-EN1254.
Vad som jag tycker är konstigt är att sprickan i samtliga fall sitter på där godset är som tjoclast, dvs på toppen av sexkanten. Dorde inte sprickan bli på där godset är som tunnast?
Eller är det så att jag dragit för hårt med rörtången, för just på sexkanten där är kraften från rörtången som störst.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 augusti 2008, 14:32:48 »


Roland: stämmer det som står här angående spänningskorrosion?: http://sv.wikipedia.org/wiki/Korrosion
Dvs att spänningen orsakar en spricka som gör att passivskiktet skadas.

Jag är inte tillräckligt hemma på området för att kunna svara på om det är rätt eller ej. Spänningskorrosion är ett komplext   fenomen så mycket har jag lärt mig. Jag tror att det inte behövs någon  spricka men spänningarna blir större i närheten till sprickor så de underlättar säkert. Min bild av det hela är att spänningarna i godset höjer metallatomernas energi. De blir mer reaktiva och reagerar lättare med vad som kan tänkas finnas i närheten. I och med att korrsionen börjar, och den börjar ju lättast där spänningarna är högst, ökar spänningarna i det kvarvarande godset runt omkring. Det blir lite av kedjereaktion över det hela. Någonstans på vägen till brott är det säkert en spricka. 
Skrivet av: digitalrobert
« skrivet: 24 augusti 2008, 10:46:40 »

Jag har en borra på 200 m eff borrdjup. Det lägsta värdet in jag noterat är +1 grad.  Så jag tror inte det har med frost att göra. Trots detta har 3 av 4 klämringskopplingar brustit. Det är i samtliga fall muttrarna som brustit.  I två av fallen har varit i oktober, resp maj och då har Vb in legat långt över 0 grader. Däremot har jag använt Unipak. Kan det vara så att man då drar åt för hårt med smörjmedel?
Vad har det varit för fabrikat på kopplingarna som har spruckit? Det enda fabrikat (av 3-4 st) där det uttyckligen stod att kopplingen var lämplig för kyla var Vatette när jag installerade vp för något år sedan.
Släppte du på kopplingen och drog åt den igen för att minska på spänningarna i kopplingen?
Något farbrikat (tror det var det rinkaby säljer men är osäker) skulle man inte smörja.

Roland: stämmer det som står här angående spänningskorrosion?: http://sv.wikipedia.org/wiki/Korrosion
Dvs att spänningen orsakar en spricka som gör att passivskiktet skadas.
Det står också att potentialskillnad påverkar korrosionshastigheten och ofta installeras vp med 300mA jordfelsbrytare pga att det då och då uppstår felströmmar i en vp med tiden. Jag mätte på min vp och köldbärarrören är jordade men det uppstår väl inte en potentialskillnad runt en spricka pga av detta?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 augusti 2008, 09:51:57 »

Mässing är känsligt för spänningskorrosion. Är godset utsatt för spänningar korroderar det betydligt snabbare än i spänningsfritt tillstånd. Jag har varit med om gasledningar med klämringskopplingar av mässing där muttrarna sprack på de delar av ledningen som gick utomhus. Inomhusdelen var det inga problem med.

Har också erfarenhet av tryckregulatorer där mässingsdysan korroderade sönder efter några sekunders exponering för förorenad gas. I svepelektronmikroskop såg det ut som vatten som hade brutit igenom en sandvall. Men då var det stora spänningar. Hörde i samband med den utredningen talas om spänningskorrosion på mässing eller koppar, kommer inte ihåg vad, i en hönsgård. Ammoniaken i luften där var orsaken. 

En klämringskoppling på en köldbärarslang lär för det mesta vara fuktig så det är bra miljö för korrosion och spänningar finns det ju.
Skrivet av: lars
« skrivet: 24 augusti 2008, 00:21:50 »

Jag har en borra på 200 m eff borrdjup. Det lägsta värdet in jag noterat är +1 grad.  Så jag tror inte det har med frost att göra. Trots detta har 3 av 4 klämringskopplingar brustit. Det är i samtliga fall muttrarna som brustit.  I två av fallen har varit i oktober, resp maj och då har Vb in legat långt över 0 grader. Däremot har jag använt Unipak. Kan det vara så att man då drar åt för hårt med smörjmedel?
Skrivet av: wigert
« skrivet: 23 augusti 2008, 20:14:22 »

Frysrisken uppstår ju bara om man har ett system med underdimensionerad borra där minusgrader förekommer. En installation med plusgrader på både KB-in och KB-ut bör vara riskfri utifrån resonemanget av Sloke.
Skrivet av: Heiho
« skrivet: 12 augusti 2008, 22:33:41 »

Alla saker du kan tänka dig behöva kuna lossa skall du koppla med klämringskoppling. Undvik dock att användaklämring på mässing på brinet, bässingen är för hård och sprickbildning på klämringskopplingen kan uppstå.
Skrivet av: Mattias F
« skrivet: 08 augusti 2008, 17:27:55 »

Jag har läst en massa på forumet om installation och lärt mig en hel del nyttiga tips.
Det har skrivits en hel del om lödning, press- och klämkopplingar.
Som jag har förstått, så är det inte rekommenderat med klämringskopplingar på KB (eller öht).

Jag försöker nu designa rördragningen och beställa prylar för att utnyttja presskopplingar, men hur jag än vrider på det kan jag inte se att det går att undvika klämringar lite här och där. (Jag förbereder för frikyla när jag ändå håller på)

Nu till frågan: Vad gäller? Kan jag använda klämringskopplingar ur Rinkabys sortiment på KB?

Ytterligare en fråga (Kanske främst till Rickard eller någon i området): Tidigare gick det att låna verktyg/ maskin för presskopplingar på Hellmans i Luleå, men de har slutat låna ut och jag hittar ingen som hyr ut. Vet någon var jag kan hyra eller låna en i Luleå orådet med omnejd?

Tack för ett bra forum!

mvh/
Mattias

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!