Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 december 2012, 13:28:36 »

På en Nibe 2026 så sjunker cop från 3.04 vid 35 grader till 2.52 vid 45 grader samt 2.09 vid 55 grader så visst skiljer det en hel del samt att effekten sjunker så man kanske behöver elspets. Hittade inga uppgifter om cop på Ctc men antar att det ändras ungefär lika på Nibe som Ctc.
Skrivet av: tommys76
« skrivet: 01 december 2012, 12:50:56 »

Jag tycker ni båda har rätt. Hur stor/litet förlusten jämfört med att köra direkt elpatron jämfört med extra vv vet jag inte. Är det nån som faktiskt testat och mätt det i kWh vilket som är det mer energisnåla alternativet. Själv tycker jag det borde vara mer effektivt att värma även varmvattnet med VP:n, men kanske sämre COP gör att det inte lönar sig. Dock tycker jag det låter lite konstigt att måste köra med patronen in när pumpen väl klarar av jobbet.

För att nå vettig komfort med att köra utan elpatron tvingades jag ställa in värdet på vp.min till 39 grader.

Själv kör jag nu på test med vp.min på 39 grader och en 7 graders diff. Nu får man skapligt varmt vatten hela tiden och kan ytterligare beställa extra vv när man vill ha det varmare. Extra vv har jag förinställt på de tider jag vet att jag kan tänkas behöva normalt och beställer utöver det manuellt vid behov. Glömmer man extra VV:n så klarar man sig nog en dusch helt bra.

Jag antar att de som lider mest av problemet är de som kör golvvärme där det normalt inte behövs värst höga framledningstemperaturer.

Att däremot ytterligera tvingas investera i en beredare till har känts lockande ibland, men å andra sidan känns det både som en onödig investering och något som man inte vill sätta pengarna på när man redan skaffat ett system som bara borde fungera. Säg att man är intresserad av att installera en extra värmeberedare vad krävs, och hur dyrt blir det?

Kan någon med fakta säga att är det dumt att köra vp.min på 39 grader när framledningen kräver bara 26-27 grader vid -7 grader ute?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 23 november 2012, 06:31:45 »

Visst är det bättre med en spetsberedare men kostar en bra slant.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 22 november 2012, 22:58:36 »

Att det går åt mer värme än VV uppfattar jag knappast som en nyhet och det är ju avvägningen däremellan som är essensen i EcoEl-problemet:

38 grader (som inte är en snittemp och dessutom kommer att sjunka fort när  VV tas ut och dessutom laddpumpen rör om i tanken) i undre tanken om du ska ha ut ett antal liter 40°C VV, säg till två duschar, kräver en väldigt hög temp i ÖT. Som kommer att läcka mängder med värme ut i i värmesystemet genom skiktplåten. Det är just därför knappen extra VV finns, hög temp i ÖT kan bara vara tillfällig i en EcoEl annars minskar systemverkningsgraden.

Jag hävdar bestämt att ditt råd är felaktigt, med god VV-kapacitet kommer det att orsaka just de elpatronsproblem som EcoElen är välkänd för här på forumet. Med rejäl otur kan det t.o.m., i tillägg till värmeläckaget ut i värmesystemet, att få systemet att tro att VP inte behöver jobba i alls samma utsträckning som den borde framför allt sen vår och tidig höst när värmeuttaget är lågt.

Den enda permanenta lösningen för både bra systemverkningsgrad och mycket VV på en EcoEl är att sätta en VVB som spetsvärmare.

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 november 2012, 20:10:27 »

I ett vanligt hushåll går det mera värme än vv så istället för att sabba cop vid värme så tror jag det är bättre att använda elpatron lite mera. Höjer man tempen till tex 38 grader i nedre pannan så gör det antagligen inte så stor skillnad om man inte kör med elpatron i övre delen för tempen blir för låg i alla fall. Så jag håller nog fast vid mitt råd. Jag personligen skulle inte orka med att köra med extra vv för att ta en dusch eller bad men det behövs nog antagligen inte om man tillåter lite elpatron.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 22 november 2012, 19:42:10 »

Det där var ett väldigt dåligt råd. Det handlar om en avvägning mellan temp i undre tank där ökad temp ger sämre verkningsgrad i värmesystemet men mer varmvatten, och elpatronsanvändning för VV och värme när övre tank är för varm.

Att ge rådet att öka min temp är fel ur en effektivitetsynpunkt eftersom det mycket väl kan var bättre att öka temp i undre tank. Däri ligger en stor del av problemet med konstruktionen, det är svårt att balansera mellan VV-tillgång och systemverkningsgrad.

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 november 2012, 12:53:47 »

Öka min temp i övre pannan så får du mer vv fast det kommer att gå via elpatron ibland.
Skrivet av: krilet
« skrivet: 21 november 2012, 21:39:00 »

Det är en riktig besvikelse det här med varmvatten i ecoel. Allt låter så bra när man köpte utrustningen men sen när man är missnöjd så får man tips att man ska koppla på en extra vv beredare. Tycker att ctc borde ta tillbaka pannan eller komma med ett åtgärdspaket. Skamligt att man måste hålla på med en "ringklocka" innan man ska ta en dusch.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 21 november 2012, 06:54:25 »

Priserna behöver man inte anta utan googlas lätt fram på nätet. Du betalar för större panna med högre systemverkningsgrad, mer VV och mindre elpatron.

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 20 november 2012, 22:17:34 »

Men antar att det skiljer en del i pris också men man får vad man betalar för är ju massor med slingor i ecozenith tummenupp.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 20 november 2012, 20:57:08 »

EcoZenith har dubbla, det skulle jag också vilja ha i Mecatermen. Värmen i denna trycks nedåt men eftersom  :dt: är högt och flödet lågt, jag såg 12 grader istf 6-7 precis, så blir det inte så illa som det låter. Botten på UT behöver inte bli 47 grader bara för att övre tanken laddas till 53, det räcker med 41. Som ett exempel. Utan strypventil måste hela tanken laddas till ÖT-temp - normalt :dt:.

Men nu är vi riktigt OT. Mitt ursprungliga svar var till Gr1pen och min poäng var att det verkliga huvudproblemet med EcoEl är att varken CTC eller installatören berättar för kunden om nackdelen med konstruktionen. Så därför måste pannan köras utanför "den beskrivna funktionen" och då förloras antingen verkningsgrad eller VV-kapacitet. Det är också därför jag "protesterar" när folk funderar på EcoEl och råder dem att ta smällen och köpa en EcoZenith istället. Det är så en shuntad VP-panna ska se ut!  :)

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 20 november 2012, 09:14:30 »

Det är väl så ctc 300 funkar också men då trycks ju värmen neråt. Har för mig stt ecozenith har dubbla växelventiler ska kolla bättre i kväll sitter med mobilen nu.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 19 november 2012, 21:04:47 »

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=44326.msg435870#msg435870

http://www.mecaterm.se/uploads/manualer9.pdf

Eftersom du ställde frågan på det sättet så gissar jag att du redan visste svaret. Mecaterm/Euronom stryper istället laddpumpsflödet och kan skapa  :dt: på uppåt 18-20 10-12 grader vid laddning av övre tank där det normalt är 6 grader. EcoZeniths konstruktion är bättre men det är ändå överlägset EcoEl...  ;)

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 november 2012, 20:45:47 »

Då är jag med. Har dom dubbla växelventiler så att inte det värma vattnet trycks ner till värme delen vid vv beredning som det gör på en Ecoheat 300.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 19 november 2012, 20:41:56 »

Nej, jag skriver att EcoElens huvudproblem är avsaknad av växelventil. Skiktplåten är ett sekundärt problem som för EcoEl är ett större problem än för de övriga (som samtliga har skiktplåt) just eftersom den saknar växelventil.

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 november 2012, 20:22:11 »

Menar du att euronom inte har växelventil ?
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 18 november 2012, 21:40:50 »

Hela grejen är ju just avsaknaden av växelventil; problemet är inte primärt skiktplåten utan att värmen ovanför tillverkats av elpatron. En EcoZenith I550, Euronom VPX300 eller Mecaterm HPB300 behöver normalt inte elpatron för att spetsa VV. Det gör en EcoEl.

Och helt rätt, som jag skrev här http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=49435.msg498303#new tidigare idag så hoppas jag att de inte nöjer sig med 223 liter i nya EcoEl. Det är för lite för att kunna ge tillräckligt med VV utan att behöva ladda till en alltför hög temp.

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 18 november 2012, 20:37:57 »

Men även hpb300 använder ju samma volym till både värme och vv med endast en skiktplåt emellan. Nu tror inte jag det är nått problem men om det vore Ctc problem så bör det vara samma på mecaterm tror mera på att Ctc lider av för liten volym samt avsaknad av växelventil
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 18 november 2012, 19:50:16 »

Om du lyckats missa det...  :)

Värme (termisk energi) leds från varmt till kallt  .,;-.  Om du har varmare i övre jämfört med undre del på en EcoEl så använder du elpatron för att värma huset. Även om inte shunten öppnat för framledning från övre del.

Det är inget fel på EcoEl, "problemet" är att den inte är optimerad. De som konstruerade den sitter nu på Mecaterm ( tummenupp ) och även om HPB300 har sina brister så klarar sig deras nya konstruktion sig bättre utan elpatron. Och samtidigt är det inget slump att CTC EcoZenith I550 ser ut som den gör, den tar sig elegant runt problemet med EcoEl.

Felet med EcoEl är dock inte hur den är tänkt att fungera, felet är att varken CTC eller ÅF berättar för kunden om de problem som kan uppstå.

/Marcus
Skrivet av: Gr1pen
« skrivet: 12 november 2012, 20:53:09 »

Jag förstår inte riktigt varför så många stänger av elpatronen i övre pannan och sen tycker pumpen inte klara leverera tillräckligt varmvatten. Varför krångla till det och koppla in en extra vv-beredare när det är just var elpatronen i övre pannan är? Det går ju även att begränsa effekten i den om man vill det. Jag har själv följt råden här på forumet och kört så och svurit många gånger över kallt vatten men kör nu med 1,5 kw på övre pannan och kan ställa precis vilken temp/mängd varmvatten jag vill ha. Det är ju faktiskt så den pannan är designad. Värmen från övrepannan tas ju inte till framledningen förrän nedra panna/pump inte längre klarar hålla framledningstempen. När det blir för kallt för att pumpen skall räcka till att värma så får man ju ändå koppla in elpatronen i övre pannan. Tycker mest man lurar sej själv och är dumsnål genom att tror att man kan stänga av för att spara pengar och ändå ha både massa värme och massa varmvatten.  Nu blir jag väl knUp men det är ju faktiskt så EcoEl är är tänkt att fungera.
Skrivet av: nybom
« skrivet: 08 november 2012, 07:54:34 »

för att aktivera extra vv funktionen via knappen skall den vara intryckt i minst 3 sekunder... och de flesta trådlösa ringklockor (med min minimala kunskap om sådana) brukar bara slå till och sedan genast slå ifrån... men det kan ju säkert och enkelt lösas på nått sätt
Lycka till// SvenE

Japp, jag tror att den bästa lösningen är något liknande med det "109an" tipsar om i svar #12: http://www.kjell.com/?item=88012&path=
Den kan man ställa att kortsluta olika långa tider vid tryck på fjärrisen, 5 s t.ex. Men då kostar den ju 499:-, ändå billigare än CTC's trådburna knapp för 700:-...
Skrivet av: SvenE
« skrivet: 07 november 2012, 22:10:55 »

för att aktivera extra vv funktionen via knappen skall den vara intryckt i minst 3 sekunder... och de flesta trådlösa ringklockor (med min minimala kunskap om sådana) brukar bara slå till och sedan genast slå ifrån... men det kan ju säkert och enkelt lösas på nått sätt
Lycka till// SvenE
Skrivet av: nybom
« skrivet: 07 november 2012, 21:40:48 »

Plockar upp min gamla tråd igen.
Vi har löst "problmet" med att ha extra VV mellan 6-7 på vardags morgonar.
Dock är jag fortfarande lite sugen på att titta på detta med dörrkolockan. Dock undrar jag om det funkar att ha den i tidstyrt läge och samtidigt få 60 extra minuter vid "knapptryckning". Anledningen att jag undrar är att jag idag får koppla ur tidsstyrningen för att få 60 minuter med extra VV utanför den inställda tidsramen... Och ibland glömmer jag att slå på tidsstyrningen igen efteråt. Vilket resulterar i att frugan duschar utan kokhett vatten morgonen efter =  knUp
Om ja kunde få både timer och knapp så kan jag inte glömma att ställa om  :)

Jag har nu hittat info om hur det funkar med fjärrstyrningen. Det funkar ihop med veckotimern, det ena utesluter inte det andra... Så nu hade jag tänkt köpa en fjärris men frugan säger att det räcker med en knapp vid pannan (i grovköket). Får bli en ringklocka antar jag... Nu kan jag inte riktigt detta, men varför kan man inte ha en vanlig brytare? Är det för att det behövs ett relä som slår om? Det räcker alltså inte med att kortsluta en tråd med en vanlig återfjädrande brytare?

Edit: Har läst på lite till och kommit fram till att det räcker med en vanlig brytare, eller ringklockeknapp. Det där med relä var ju om jag ville använda en fjärrstyrd knapp som skulle få över brytningen från ringklockan till plinten...
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 05 december 2011, 21:50:27 »

det borde funka att trycka 2 gånger. Den jag kollade på hade ett inbygt batteri är det inte den som drar ?
Skrivet av: rdm
« skrivet: 05 december 2011, 08:40:28 »

finns trådlösa vägströmbrytare borde funka går ca 30 m   knapp + motagare 180kr på jula har jag för mig. Finns även på clas ohlsson men de var nog lite dyrare

Det som behövs är dock inte en av/på brytare, sedan brukar dessa behöva en viss last för att fungera.
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 01 december 2011, 22:15:45 »

finns trådlösa vägströmbrytare borde funka går ca 30 m   knapp + motagare 180kr på jula har jag för mig. Finns även på clas ohlsson men de var nog lite dyrare
Skrivet av: 109an
« skrivet: 17 november 2011, 12:36:35 »

Om han trycker på knappen på morgonen, får han då extra-extra VV?  :P

Nä, inget alls ;D
Skrivet av: rdm
« skrivet: 17 november 2011, 11:11:29 »

Testa att sluta ingången för extra VV samtidigt som du har den inställd på tid och se vad som händer

Om han trycker på knappen på morgonen, får han då extra-extra VV?  :P
Skrivet av: 109an
« skrivet: 16 november 2011, 18:01:15 »

Plockar upp min gamla tråd igen.
Vi har löst "problmet" med att ha extra VV mellan 6-7 på vardags morgonar.
Dock är jag fortfarande lite sugen på att titta på detta med dörrkolockan. Dock undrar jag om det funkar att ha den i tidstyrt läge och samtidigt få 60 extra minuter vid "knapptryckning".

Testa att sluta ingången för extra VV samtidigt som du har den inställd på tid och se vad som händer
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 november 2011, 17:55:02 »

Kanske dags för en elberedare  ;) eller nya ctc den ska ge bra med vv verkar det som fast beredaren är billigare *vinkar*
Skrivet av: nybom
« skrivet: 16 november 2011, 17:46:48 »

Plockar upp min gamla tråd igen.
Vi har löst "problmet" med att ha extra VV mellan 6-7 på vardags morgonar.
Dock är jag fortfarande lite sugen på att titta på detta med dörrkolockan. Dock undrar jag om det funkar att ha den i tidstyrt läge och samtidigt få 60 extra minuter vid "knapptryckning". Anledningen att jag undrar är att jag idag får koppla ur tidsstyrningen för att få 60 minuter med extra VV utanför den inställda tidsramen... Och ibland glömmer jag att slå på tidsstyrningen igen efteråt. Vilket resulterar i att frugan duschar utan kokhett vatten morgonen efter =  knUp
Om ja kunde få både timer och knapp så kan jag inte glömma att ställa om  :)
Skrivet av: 109an
« skrivet: 05 maj 2011, 20:07:06 »

Skrivet av: johanssonhenrik_
« skrivet: 05 maj 2011, 19:21:44 »

Ctc-ringklockan är väl inte trådlös?
Skrivet av: VPman
« skrivet: 05 maj 2011, 15:27:00 »

CtC har en egen "ringklocka" för att boosta VV, tag kontakt med en ÅF
Skrivet av: mmmac
« skrivet: 07 april 2011, 15:41:02 »

Verkar som att många tröttnar på extra vv och monterar en extra liten elberedare efter vp den matas med varmt vatten från vp och spetsvärmer från ca 35-40 grader till 60 grader det behövs nog ingen stor beredare till heta duschar räcker nog med en 50 liters. Tänkte jag skulle tipsa om det innan du lägger ner för mycket jobb med extra vv knapp.

Har också funderat lite i samma banor fast vi just kört i gång med vårt system. Vi har 3 st tonåringar hemma o de ger ju en hel del större behov av varmvatten än vad många andra har. För tillfället allt via ecoel med extra vv men en liten beredare kan nog bli aktuell till nästa vinter.
Skrivet av: nybom
« skrivet: 27 mars 2011, 00:12:58 »

Om du vill ha det trådlöst, köp en trådlös ringklocka och klipp av kablarna till högtalarna och placera ett relä istället som i sin tur sluter pinnarna på pannan.

Tack det är något sådant jag är ute efter... har en avlagd radiostyrd ringklocka som jag kan laborera med.
Avlagd? det går nog bättre med en som funkar, dvs inte min den har rostat ihop. Skönt, för jag gillade inte signalen >:(

Haha.... Avlagd betyder att när vi byggde om/till så kom frun hem med en ny, den gamla funkar fortfarande men jag hängde upp den nya. Alltså har jag en "avlagd".
Skrivet av: kjell62
« skrivet: 26 mars 2011, 20:44:48 »

Verkar som att många tröttnar på extra vv och monterar en extra liten elberedare efter vp den matas med varmt vatten från vp och spetsvärmer från ca 35-40 grader till 60 grader det behövs nog ingen stor beredare till heta duschar räcker nog med en 50 liters. Tänkte jag skulle tipsa om det innan du lägger ner för mycket jobb med extra vv knapp.

.
 jag röstar på ditt förslag = extra beredare i serie
 kostar inte mycket i ström-förbrukning
 och man har alltid varmvatten
 du har även varmvatten när pumpen har strejkat
 kjell  *vinkar*
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 26 mars 2011, 19:20:28 »

Om du vill ha det trådlöst, köp en trådlös ringklocka och klipp av kablarna till högtalarna och placera ett relä istället som i sin tur sluter pinnarna på pannan.

Tack det är något sådant jag är ute efter... har en avlagd radiostyrd ringklocka som jag kan laborera med.
Avlagd? det går nog bättre med en som funkar, dvs inte min den har rostat ihop. Skönt, för jag gillade inte signalen >:(
Skrivet av: nybom
« skrivet: 26 mars 2011, 18:00:40 »

Om du vill ha det trådlöst, köp en trådlös ringklocka och klipp av kablarna till högtalarna och placera ett relä istället som i sin tur sluter pinnarna på pannan.

Tack det är något sådant jag är ute efter... har en avlagd radiostyrd ringklocka som jag kan laborera med.
Skrivet av: johanssonhenrik_
« skrivet: 26 mars 2011, 16:55:15 »

Om du vill ha det trådlöst, köp en trådlös ringklocka och klipp av kablarna till högtalarna och placera ett relä istället som i sin tur sluter pinnarna på pannan.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 26 mars 2011, 16:39:34 »

Du kan läsa följande tråd
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=25244.0

Där man använt "ringklocka" och kopplat som komfortknapp
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 mars 2011, 16:34:41 »

Verkar som att många tröttnar på extra vv och monterar en extra liten elberedare efter vp den matas med varmt vatten från vp och spetsvärmer från ca 35-40 grader till 60 grader det behövs nog ingen stor beredare till heta duschar räcker nog med en 50 liters. Tänkte jag skulle tipsa om det innan du lägger ner för mycket jobb med extra vv knapp.
Skrivet av: johanssonhenrik_
« skrivet: 26 mars 2011, 16:16:04 »

Borde gå att mixtra med en trådlös ringklocka för att lösa detta.
Skrivet av: nybom
« skrivet: 26 mars 2011, 13:31:22 »

Som jag i en annan post nämn så duschar min fru med Extremt varmt vatten. Detta gör att jag antagligen kommer att behöva använda mig av Extra VV funktionen. Dels tänkte jag sätta det på timer på morgnarna. Men jag skulle också vill ha knappen.
Nu är det så att det stora badrummet där frun duschar ligger i andra ändan av huset. Jag skulle alltså vilja ha en knapp i badrummet utan att behöva dra lång kabel, jag antar att knappen man köper av CTC är en vanlig brytare av något slag. Det borde alltså inte vara omöjligt att ha en sändare i badrummet och mottagare vid pannan som ger samma signal till pannan som "original knappen"...

Någon som gjort något liknande redan? Alt. någon som är kunnig i ämnet och kan ge förslag på hur att göra?

MVH: Nybom

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!