Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: perra83
« skrivet: 28 april 2024, 13:41:31 »

Min Nibe S1255 lägger sig på ett delta på 3°C och jag har radiatorer. Jämnvarmt överallt. En mer sansad värmepump har jag aldrig stött på.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 27 april 2024, 20:46:30 »

Dagens cirkulationspumpar som sitter i värmepumpar är ofta PWM-styrda från någon inställningsmeny. Helt olikt mot förr. Hänt en del på 20 år...
Skrivet av: Bromma1927
« skrivet: 27 april 2024, 20:29:22 »

Tack.
Jag skall studera manualen till värmepumpen. Brukar man kunna justera cirkulationspumpen via någon meny? Kan inte minnas att jag sett något sådant i vårt gamla IVT Greenline HT Plus men den är ju tämligen basic. Den här Daikin är modernare.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 27 april 2024, 08:12:18 »

Att det inte är något temperaturfall alls i några radiatorer och handdukstorken beror på att flödet genom dem är alldeles för högt. Stryp flödet tills temperaturskillnaden blir runt 5 grader när värmebärartemperaturen är över 40 grader. Helst bör man göra det här vintertid när värmebärartemperaturen är hög. Liten eller ingen skillnad betyder att radiatorn i fråga kortsluter flödet och gör att värmepumpen får returvatten med för hög temperatur vilket drar onödigt mycket el. Kompressorn kommer också att hålla längre. När det finns kortslutningar i flödet får de större radiatorerna för litet flöde med åtföljande hög differens och utnyttjas därför dåligt.

Det brukar finnas strypventiler på radiatorerna. På äldre radiatorer finns de ofta i radiatorkopplet på utloppet under en sexkantmutter.  Det finns mycket skrivet på forumet om intrimning av radiatorsystem. Det kan vara lite besvärligt att göra men man brukar ha bra timpenning på jobbet om med tanke på framtida minskad elförbrukning.

Min syn på situationen utifrån beskrivningen är att de tidigare ägarna hade missuppfattat situationen helt. Det var säkert inget fel på den gamla pumpen, den hade bara en svår arbetsmiljö på grund av kortslutningar i radiatorvattenflödet. Jag hade det problemet i mitt hus. När jag några år efter installationen av värmepump kom underfund med det och justerade in radiatorflödena fick jag ner pumpens elförbrukning betydligt.
Skrivet av: Bromma1927
« skrivet: 27 april 2024, 00:09:49 »

Egentligen en allmän fråga men eftersom huset i fråga har en Daikin Altherma Geo EGSQH10S18AA9W så hamnar den här.

Tvåvåningshus från 1943 med äldre radiatorer, två st Carrier fläktkonvektorer samt vattenburen golvvärme i badrum och mindre vinterträdgård. Radiatorerna har inga koppel men verkar alla vara parallelkopplade (mycket synlig rördragning i nedervåningen som funktionellt är som en källare). Är det då ändå ett tvårörssystem men utan möjlighet att justera hur flödet fördelas mellan radiatorerna? De flesta rör verkar vara rejäla järnrör, inga tunna kopparrör här.

Framledningstemperaturen ligger på 40-41 grader (mätt med Flir One IR-kamera, stämmer också med en termometer som är monterad). Returen är på ca 35 grader så 5-6 graders delta. Är inte deltat lite för litet?

På flera radiatorer så är det väldigt litet temperaturfall, på en handdukstork i ett annars icke uppvärmt badrum verkar det inte vara något temperaturfall alls.

Tidigare ägare var missnöjda med den förra värmepumpen, jag antar att det inte blev varmt nog. Så de bytte till denna 12/13kW Daikin. Men kanske problemet är att radiatorerna inte klarar av att avge tillräckligt värme? Eller är flödet för högt?

I vårt andra hus (>50m2 golvvärme, blandning moderna radiator + AGA thermopanel) har jag justerat golvvärmeshuntar, fördelare och returventiler så att det är ca 10 graders delta mellan framledningstemperatur och returtemperatur. Här upplever jag att värmen är jämnt fördelad samt att huset är relativt energisnålt för att vara från 1927 (energiklass C nedre delen).



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 416
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!