Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Blaser
« skrivet: 07 december 2013, 22:22:44 »

Härligt att höra och så blev Daikintråden "tråkigare" att läsa igen ;) Vi har -13 nu i vår bara myser på utan eltillskott  :)
Skrivet av: Lussebulle
« skrivet: 07 december 2013, 21:40:55 »

Skönt att höra, Martin är en duktig tekniker.

Bra det löste sig.
Skrivet av: M_II
« skrivet: 07 december 2013, 20:18:08 »

Nu har installatören varit hos oss (igen) och problemet är löst.

Precis som föreslagits i tråden var ett par termostater strypta (någon var dessutom felmonterad och alltid stängd), när vi öppnade upp dessa blev det direkt en skillnad. Tillsammans med ändrade inställningar går nu pumpen på lägre varv så det vinandet har i stort sett upphört. Även gjort om rörupphängningen i pannrummet så inte det ljud som finns kvar ska fortplantas i ledningarna till radiatorerna.

Tack alla för ert engagemang i frågan!
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 06 december 2013, 14:58:24 »

Om radiatorn "blir knallvarm" så låter det som du har en för hög framledningstemperatur / strypta radiatorer i kombination ?

Alla radiatorer skall vara fullt öppna och kurvan skall ställas in enligt dem.
Sedan kan du naturligtvis strypa enstaka element så det inte blir för varmt i delar av huset (läs: sovrum)

Utöver ovan så tror jag att dilemmat ligger i kombinationen stark maskin / milt väder så att även om maskinen varvar ner kompressorn så kommer inte cirkulationspumpen ner tillräckligt i fart då elektroniken vill få ut värmen från plattväxlaren.
Kör du på värmekurva eller rumsgivare?

En 4-rörs tank med sep. cirk pump hade löst ditt problem direkt.

Mvh
Daikin
Skrivet av: Lussebulle
« skrivet: 06 december 2013, 05:34:13 »

Är delta T emitter ändrad?
Vad har du för framledningstemperatur/returtemperatur?
Problemet ligger troligen i ditt rörsystem. Du kan inte strypa ner ett element, då du har ett enrörssystem. 

Prova detta:
Ställ in tyst läge 1 på styrningen. (detta läge tar bort vissa frekvenser och jag tror att cirkulationspumpen också varvar ner, jämför flöde under ställdon innan och efter)
Öppna alla termostater
Ställ delta T på 8 till att börja med.
Skrivet av: svartöra
« skrivet: 05 december 2013, 23:49:04 »

(Bingoberra skrev samma sak medan jag skrev detta...)

Går det att manipulera hastigheten indirekt, genom att sätta en större skillnad mellan fram- och returledning via någon parameter?

Styrenheten måste ju ha något att reglera pumphastigheten mot. Om man kan lista ut vad den går efter kanske man kan få ner flödet. Dock finns det nog ett minimiflöde man inte får underskrida. Men hur var det med det gamla systemet, vad brukade du ha för framledningstemperatur? Var den mycket högre än den värmepumpen ger idag? Har du lägre temp fram måste du ju ha ett högre flöde för att det ska bli samma värmemängd ut. Om dina rör är dimensionerade för höga temperaturer blir det inte så bra.

1,2 bar låter som det är alldeles tillräckligt.
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 05 december 2013, 23:35:14 »

Om det var elpanna tidigare kanske systemet är injusterat för ett annat flöde eftersom den kan arbeta med högre temperaturer än en värmepump. Gjorde installatören nån omjustering av systemet med avseende på flöde? Provat att öppna alla termostater fullt eller ta bort dem?
Skrivet av: M_II
« skrivet: 05 december 2013, 22:56:23 »

Tack för snabba svar. Så vitt jag fattar det ska hastigheten på den här modellen styras av systemets automatik. Det går med andra ord inte att handgripligen manipulera den att gå på en lägre hastighet.

Och de ändringar som gjorts har gjorts i samband med installationen där den gamla pannan revs ut. Från pannrummet gick två rör till värmeslingan (plus två rör till den extra radiatorn som sitter i en angränsande toalett) och de gamla rören är kapade och via nydragna rör kopplade till värmepumpen.

Trycket i systemet är 1,2 bar.
Skrivet av: svartöra
« skrivet: 05 december 2013, 22:40:09 »

Och det är inte så enkelt att cirkpumpen har en liten flärp med tre lägen som anger farten? Sätt ner till mellanläget eller lägsta i så fall.

Om pumpen "brusar" kan det bero på för lågt tryck i systemet. Vad har du för tryck idag?

När mitt eget system (som är mindre än ditt iofs) var helt nyinstallerat hade installatören satt pumpen på läge två. Det väsnades både genom väggen och i vissa element. Jag satte genast ner till lägsta farten och det blev mycket bättre.
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 05 december 2013, 22:27:36 »

Har inga svar men en väg framåt...

Som vid alla felsökningar är första frågan man ska ställa sig: är något ändrat? Är svaret ja så får man bryta ner ändringen i analyserbara småbitar. Respektive bit får man sen svara på frågan om det kan ha påverkan eller inte. I detta fall blir det nog en hög med pararametrar så det kan ju ta en stund.

Denna metod funkar för alla, alltid och gör att svaret hittas. Det kan dock vara väldigt svårt att hitta alla småbitar och vara heltäckande eller ta lång tid.

Hittar man en expert på området så vet hen förhoppningsvis på din beskrivning direkt vad som är fel. Men innan du hittar experten så gör en lista på ALLT som är ändrat och lägg upp den i tråden så får du förhoppningsvis napp.
Skrivet av: M_II
« skrivet: 05 december 2013, 22:06:16 »

Skaffade i september i år en Daikin EKHBH016 innedel och en ERHQ011 utedel.

Problem uppstod ganska snart när anläggningen skulle värma huset - cirkulationspumpen låter som en dammsugare på högvarv och orsakar förutom ett pipande i hela huset också vibrationer i returröret vilket i sin tur sprider sig i huset. Pumpen går i nuläget påslagen större delen av dygnet med kortare avbrott. Verkar i stort sett alltid köra på fullt varv, utom då den värmer tappvarmvatten då den går avgjort tystare.

Misstanke fanns om att pumpen var kass, byttes men utan att problemet lösts.

Hur felsöka detta? Huset är enplanshus från 1959 med enrörssystem. Jag får intrycket att pumpen suger på tok för hårt vilket dels leder till vibrationer och även att den speedar upp (återigen, analog med dammsugare där man håller handen framför röret). Detta bevisas delvis av att det på slingan finns en parallellkopplad radiator. Öppnar jag dess termostat fullt sjunker motståndet i rörsystemet och pumpen går helt klart lite tystare. Å andra sidan blir elementet knallvarmt vilket är lite dumt, vi vill ju hellre ha värmen i resten av huset.

Problemet är att installatören (och Daikin) inte blir riktigt kloka på vad som är felet. Tydligen har ingen annan liknande problem vilket för oss är en aning frustrerande. Innan hade vi en gammal elpanna från 1978 och dess cirkulationspump var knäpptyst.

Så - kan jag själv göra något för att lösa eller felsöka det här problemet? Och vilken ände ska jag felsöka i? Värmepumpen eller rörsystemet?

Alla tips mottages tacksamt.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!