Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: A-O
« skrivet: 24 november 2015, 14:34:07 »

Jag har en likadan pump som dig och undrar när din kompressor slår till och av

Min startar då tempen sjunkit till 50c och stannar vid 55c
Provade att ändra hysteresen som den kallas tror jag(?) och såg direkt på eon 100koll att den förbrukar mindre el

Eftersom ja bara har en framledningstemp på cirka 33c nu med -10 ute så känns det onödigt att den ska göra 55c i tanken.

Varmvatten e jag inte kräsen med så jag klarar av att duscha i 40-45gradigt vatten
Mina elpatroner är avstängda.

Skulle vara intressant att få veta dina inställningar då vi har liknande pumpar
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 19 november 2015, 12:22:39 »

Nej, ok, men se det som att du får ställa innegivaren  en halv grad lägre då bara. Det har ju framförts teorier här om varför det är så.
Skrivet av: pontiacsmurfen
« skrivet: 19 november 2015, 11:22:42 »

men det är ju exakt bredvid värmepumpens givare jag mäter husets temp hela tiden med en annan termometer som stämmer med värmepumpens termometer och det varierar mellan inne och utegivare när man slår om. brukar dubbelkolla med att slå på givaren på värmepumpen och sen gå ut ur menyn och in igen så vp visar aktuell innetemp och dom stämmer exakt med varandra. sen om det är 50 grader i ett annat borde ju inte ha betydelse i sammanhanget.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 19 november 2015, 10:26:59 »

Om innegivaren sitter i en lite svalare del av huset så är det väl inte så konstigt att vp tror det är kallt inne?
Varför inte bara ställa den en halv grad under den temp du vill ha i merparten av rummen, dvs typ 20,5 om du vill ha 21?
Alternativt, koppla ur innegivaren och justera ned termostaterna på radiatorerna i de rum som blir för varma. De är ju då de som får kompensera för solinstrålning etc när det är aktuellt, innegivaren kan ju aldrig göra detta i ditt hus.
Skrivet av: pontiacsmurfen
« skrivet: 19 november 2015, 09:48:11 »

men om man då ställer ned kurvan med bara utegivaren ikopplad så innetempen blir bara 20,5. kommer inte pumpen då kompensera upp radiatortemperaturen iaf när man kopplar i innegivaren igen för att hålla 21 grader och 21.2 för att ha lite marginal. Tänkte att det kanske egentligen går åt mera energi så än att köra på bara utegivaren? har aldrig tänkt på om den går in med elpatron eller går längre stunder för att nå upp till temperaturen när jag haft kurvan stått lägre än vad den bör enl utegivaren. min innegivare berörs aldrig av sol el dyl heller den sitter i den del av huset som är helt utan fönster och det är lite svalare i den delen av huset oavsett solsken.
Skrivet av: japp
« skrivet: 17 november 2015, 18:34:12 »

Ställer jag in 21'C som börvärde för inne temperaturen så blir ärvärdet 21,5'C så styrsystemet verkar ligga med +0,5'C marginal då innegivaren är vald.  :)
Så givaren visar exakt temp för mig åtminstone.  ;)
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 17 november 2015, 18:32:48 »

Ställ den på en halv grad lägre än önskat då.  a:gl
Skrivet av: Karl-Evert
« skrivet: 17 november 2015, 18:14:43 »

Det går att justera alla givare på CTC också. Problemet är att det rumsgivaren visar stämmer med övriga temometrar jag har i huset.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 17 november 2015, 17:52:19 »

Hur det fungerar på CTC vet jag inte men på min VP kan man justera värdet på tempgivarna så att dom stämmer med verkligheten.
Skrivet av: Karl-Evert
« skrivet: 17 november 2015, 17:43:59 »

Jag justeradein min anläggning till ganska exakt 21 °C med endast utegivaren aktiverad. När jag sedan aktiverade rumsgivaren så gick rumstempen upp till 21,5 °C. Jag gjorde om alla justeringar men kom tillbaka till samma som jag hade innan. När jag aktiverade rumsgivaren så gick rumstempen upp 0,5 °C igen. Elektrikern som var här och monterade Rickards elmätare sa att det var samma med hans CTC så det verkar vara ett vanligt "fel".
Men utan rumsgivare får jag för varmt när det är dagar med mycket solinstrålning på morgonen och för kallt när det blåser mycket.
Om du absolut vill ha exakt 21 °C så ställ ner börvärdet så du får den temp du vill ha.
Det är ju inte börvärdet som är det viktiga utan ärvärdet.
Skrivet av: GabrielH
« skrivet: 17 november 2015, 17:34:33 »

Jag tycker mig ha märkt samma fenomen. Efter jag anslutit innegivare är framledningen några grader högre, och innetemperaturen ligger för det mesta 0,4°C över inställt värde.
Min gissning är att automatikens målsättning är att aldrig låta temperaturen falla under inställt värde, därför hamnar man istället några tiondelar över.
Manualen till EcoEl V3 säger i avsnittet om nattsänkning utan rumsgivare, då värdet istället styr framledning.
"Tumregel: 3-4°C sänkning av fram ledningstemp [sic] motsvarar ca 1°C sänkning av rumstemp i ett normalt system."
Stämmer hyffsat bra med resulterande framledning och rumstemperatur när givaren aktiveras.
Skrivet av: pontiacsmurfen
« skrivet: 17 november 2015, 13:36:46 »

jag har innetemp ställd 21 grader. Kommer man ned precis när pumpen stannar och uppnått rätt temp inne och framledningstemp och vi säger att framledningstempen är 33grader. Slår jag då över på endast utegivare så ändrar den värdena direkt ner till 30 grader. kör jag då vidare sen på endast utegivaren så orkar inte huset hålla 21 grader utan kanske bara 20.2. Logiskt kanske att kurvan ska höjas kanske vid -15 en par grader men jag tycker att när man höjer värmekurvan så den tangerar 21 grader inne med endast utegivaren, då kan tempen inne bli 21.4 eller över sen med inkopplad innegivare. hur mkt fel kan man ligga i temp på framledningstemperaturen och innegivaren kompenserar upp, eller ner? Jag tycker att om jag kör upp framledningstempen så den orkar hålla 21grader med endast utegivaren så ska ju tempen kunna ligga på kanske 21.1 med innegivaren inkopplad med. naturligtvis med samma förhållanden inne. det kan ju variera några tiondelsgrader såklart men jag har märkt efter mkt fingrande på pumpen att det är ett återkommande fenomen och ingen slump att den springer i väg lite i innetempen när man höjer kurvan, ofta drar den i väg på 21.4. sänker jag då tempen igen på kurvan så följer innetempen med ned igen till runt 21-21.1 vid optimalt. kopplar jag du ur innegivaren igen så orkar inte huset hålla mer än 20 grader. skumt iaf!!! Om huset skulle behöva 53 grader vid -15 men jag skulle ovetandes ha en ledningstemp inställd på 60grader vid minus 15 borde inte innegivaren kompensera ned det iaf på kurvan så jag får inställt 21 grader inne. eller kommer den dra i väg på 22.5 grader inne då fastän innegivaren är aktiv?  man undrar ju i bland vilket som är mest ekonomiskt. köra med eller utan innegivare?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 november 2014, 23:12:42 »

Du märker om du valt för låg kurva på att det blir kyligt i huset.
Och som sagt bör du välja så låg kurva som möjligt, den bör trimmas in med termostaterna på max.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 22 november 2014, 22:33:13 »

om framledningen är för låg blir det kallare i huset vid -15.

bäst är det ju om du sänker framledningen tills rumstempen är 21 om det är det du vill ha. Ju mera pumpen går desto varmare blir det.
Skrivet av: pontiacsmurfen
« skrivet: 22 november 2014, 22:25:42 »

a just det, glömde "värme i från vid temp" den står fortfarande kvar på 18 grader. om man labbar med den nu när det är runt 0 ute. gäller samma sak då, märker man bara att den inte orkar hålla innetempen eller kommer den börja spetsa för att hålla vald innetemp om jag vrider ned den för lågt?
Skrivet av: pontiacsmurfen
« skrivet: 22 november 2014, 22:15:28 »

Labbar lite med pumpen. En ctc ecoheat 7kw från 2003. Om jag ställer in ett för litet värde på framledningstemperaturen, exempelvis 45grader, och mitt hus behöver egentligen 50grader vid -15. Hur kommer jag märka om jag ställt för litet värde, eller gör jag inte det? Kommer den jobba mera i onödan, kommer den gå in mkt mera med elpatron för att spetsa upp. Eller märker jag bara det på att den inte kommer uppnå 21 grader inne som jag ställt in rumstempen på? Eller kan man fortsätta att sänka tills man ser att den precis når är/bör 21grader innetemp och håller det. :-)

Krångligt men kontentan i frågan är typ, kan man göra bort sig så pumpen i stället blir dyrare i drift?

Ni ser ju alla mina nuv värden i min profilinfo. :-)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!