Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 07 februari 2007, 07:37:30 »

Jag har testat lite olika grejor genom åren och kommit fram till att om köldmediet inte kondenserar fullständigt så minskar uteffekten ganska mycket. Vid ett försök jag gjorde så minskade maximala framledningstempen 2 ºC då jag minskade diff VB med 2 ºC. DVS returtempen var konstant men framledningstemp sjönk 2 grader (jag körde så i 3-4 timmar). Jag testade inte så länge att jag kunde se hur detta påverkade innetempen men däremot så kan jag se att diff KB minskar då diff VB minskar vid samma framledningstemp.
Skrivet av: ifyita
« skrivet: 06 februari 2007, 21:23:12 »

Hej

Tack för ditt svar Carl...vad som händer på elementen verkar rimligt. Hur är det med kondenseringen då...formodar att effektiviteten minskar om den inte blir fullständig, men med hur mkt? Det är ju så att kompressorn inte alls behöver jobba lika mkt vid högra flöde då framledningstemperaturen minskar...0-35 grader är mer effektivt än 0-50 tex...Borde man inte kunna se på deltat på köldbärarsidan om det blir problem med kondensering...minskar deltat där så har man för högt flöde, men å andra sidan så går det åt mindre energi...borde finnas något optimum?

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 30 januari 2007, 11:26:25 »

Jag har läst någonstans (jag tror det var på danfoss hemsida) att lägre tempdiff än ca 5 ºC över en radiator inte gav mycket mer uteffekt vid samma framledningstemp. Det har väl att göra med att luften stiger motströms mot vattnet på utsidan av radiatorn.

Men en VP med R407C som köldmedium behöver minst 5 ºC tempdiff över kondensorn för att köldmediet ska kondensera fullständigt, köldmediet är sammansatt och har så kallad glide. Man brukar därför rekommendera en tempdiff på minst 6-7 ºC för att vara på den säkra sidan och detta sänker inte uteffekten på radiatorerna särskillt mycket.

Ökar man tempdiffen mer (uppåt 10 ºC) så får man en underkylning av köldmediet i kondensorn vilket möjligen ökar uteffekten på VP:n något men jag misstänker att då får man en motsvarande minskning av uteffekten på radiatorerna.  :-\
Skrivet av: ifyita
« skrivet: 29 januari 2007, 23:46:15 »

Hej

Har en undran hur effektiviteten på värmepumpen påverkas av flöde och temp i värmebärarkretsen. Låg temp ger ju hög COP. Om man höjer flödet i värmebärarkretsen får man väl ut mer energi och man borde då kunna sänka tempen. Om man provar så ser man ju att deltat minskar vid högre flöde....men vad händer...hur ska man tänka...hur ska man räkna på det?....står ju ofta att typ 6-10 grader delta är optimalt...hur kommer detta sig...

För en som undrar...

Tacksam för svar...

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!