Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 02 oktober 2012, 22:19:29 »

Det skulle väl möjligen kunna bli sån tempdiff om VPut i stort sett sitter direktansluten mot tanken, medan VPin har ganska många metrar oisolerat rör mellan tank och VP, men jag har svårt att förstå hur det skulle kunna vara tekniskt möjligt. Ser ut som fel på givare.
Skrivet av: erp
« skrivet: 01 oktober 2012, 21:36:57 »

Givarna för VPin oc VPut sitter ute i pumpen just innanför anslutningarna mot pumpen.

erp
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 01 oktober 2012, 21:33:20 »

Är det inte så att dessa temperaturer mäts i pannan och inte ute vid VP? Det passar ganska bra med panntemp etc. Kompressorn verkar ju inte vara igång.

Eftersom Fredrik inte hört av sig igen så hjälpte förmodligen SvenEs tips om överhettningsskyddet. Men det är ju i så fall tråkigt om inte Fredrik bekräftar att det hjälpte och dessutom tackar SvenE för hjälpen... :(

/Marcus
Skrivet av: erp
« skrivet: 01 oktober 2012, 21:21:52 »

Det är inte bara detta, undre pannan är 37º och hetgasen 20º. Man undrar varför det bara är 26º ut från pannan och hur det kan bli 39 ut från pumpen, när den står still. Pumpen bör ju gå mellan 35º-40º om han inte ändrat i fabr inst.

Det är ganska meningslöst att ge driftdata vid stillastående pump, dessa måste ges när pumpen går och kommit upp i normal hetgastemp, om det ska vara någon nytta med dem.

erp
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 01 oktober 2012, 21:07:47 »

Är det bara jag som tycker att det ser märkligt ut med 13 graders diff på VPin/ut? Han hade ju 26 in och 39 ut.
Hetgas 20 innebär väl troligast att kompressorn står still (alternativt precis har startat) men såna tempdiffar har jag aldrig haft i mitt system.
Skrivet av: SvenE
« skrivet: 23 september 2012, 20:21:59 »

 tummenupp men som sagt skall det bli ett snyggt montage så vill man ju inte lämna 20cm bakom pannan utifall man skulle komma på ideen om en ev komplitering i framtiden, då är dagens lösning kanon... till och med hålen är gjorda i toppen av panna  tummenupp
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 23 september 2012, 10:32:45 »

Ojdå, man kanske skulle  .,;-...

Jag trodde inte äldre EcoEl hade detta men där ser man!

/Marcus
Skrivet av: SvenE
« skrivet: 23 september 2012, 10:05:43 »

Ett bra förslag men EcoElen går bara att docka med en extern värmekälla som i detta fall är värmepumpen. Men absolut, det går ju att shunta in annat på systemet utan att EcoElen förstår det.

/Marcus

jo då det går hur bra som helst pannan är försedd med 2 extra ingångar till nedre pannan... sitter till höger på de nyare pannorna och på de äldre sitter de på baksidan (utvecklingen går  ;) framåt!!!) och i dessa kan du välja att docka till vad du önskar!!!
SvenE
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 23 september 2012, 09:59:19 »

men orsaken till utlösningen är ju inte inringad.... är det tilldockat något annat till pannan? vedpanna? solpaneler? vattenmantlad kamin?


Ett bra förslag men EcoElen går bara att docka med en extern värmekälla som i detta fall är värmepumpen. Men absolut, det går ju att shunta in annat på systemet utan att EcoElen förstår det.

/Marcus
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 23 september 2012, 09:51:07 »

Vi får ju hoppas att Fredrik återkommer med ett svar när det fungerar. :)

Vad gäller EcoElens VV-produktion så hade jag löst detta genom hålla ner temp i ÖT och sedan spetsa med en extern VVB. Då kommer aldrig pannan att läcka elpatron ut i värmesystemet i onödan samtidigt som mängden VV är "oändlig". Kostar några tusenlappar men sedan är problemet fixat.

/Marcus
Skrivet av: SvenE
« skrivet: 23 september 2012, 07:19:30 »

i och med att pannan "klickade" (vid återställningen av öh-skyddet) till så  fungerar nog elpatronerna just nu... men orsaken till utlösningen är ju inte inringad.... är det tilldockat något annat till pannan? vedpanna? solpaneler? vattenmantlad kamin?

sedan detta med att spärra övre elpatronen är ju som sagt att tulla på komforten (du måste ner och aktivera dessa vår och höst) men det är ju inget som orsakar ditt grundproblem (varför överhettningsskyddet har löst)

Ekonomi och komfort går ju sällan hand i hand, men vill du ha en "automatisk" panna med mycket varmvatten så sätt övreelpatron till på 6kw och temperatur på 51 grader (mesta möjliga varmvatten för minst mycket elpatron) visst det blir absolut inte rekord på besparing, men hög komfort
SvenE
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 23 september 2012, 00:03:40 »

Hej Fredrik!

Att ditt problem började för en vecka sedan beror på att den slutade sommarladda då och därför är VV-tillgången mycket sämre nu. Det är med största sannolikhet inget fel på värmepumpen och som de andra skriver: elpatronen funkar inte.

Pannan påstår att den drar 3 kW på elpatron men det gör det uppenbarligen inte. Om pannan är försedd med strömkännare borde du kunna se om det verkligen dras ström (stäng av alla stora strömförbrukare). Annars syns det på elmätaren. Bara ett test, det blir inte varmt så det är omöjligt att den är igång.

Du ju också testa att slå på elpatronen manuellt i funktionstestmenyn. Den övre elpatronen alltså. Testa de olika reläerna för att se om de inte är där problemet ligger.

Som erp skriver förresten, du bör låta VP ladda undre tank till en högre mintemp för bättre VV-tillgång. Men elpatronen måste naturligtvis fixas ändå.

/Marcus
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 september 2012, 19:59:19 »

Förutom överhettningsskyddet så sitter där 10A interna säkringar i din EcoEl mot EcoAir.
Skrivet av: erp
« skrivet: 22 september 2012, 17:11:12 »

Elpannan på 55º är alldeles för högt, dessutom verkar det som om patronen inte funkar. Är patronen ok, ska övre pannan hålla mer än 35º om den är ställd på 55º.
Elpannan ska ställas så lågt som möjligt, börja på 40º och öka lite i sänder om det är nödvändigt, men kolla först att patronen funkar.
Skrivet av: erp
« skrivet: 22 september 2012, 13:05:06 »

Ja, pumpen startar inte förrän tempen sjunkit till 35º. Eftersom imgen värme behövs, går ju pumpen bara till 40º bortsett från 55º-körningen, men det kan ju ta flera timmar innan den körs. Så länge det inte behövs värme på elementen och pumpen inte går i sommarläge, kan du gå in i de kodade inställningarna och öka VPmin till 40º-45º, så kommer pumpen att starta vid den tempen och värma 5º upp. När det börjar krävas värme på elementen sänker du VPmin till 35º. Alternativt kan du sänka temperaturen för sommardrift, så att pumpen kör till 55º hela tiden, prova med några grader under aktuell utetemp och se vad som händer, när du behöver värme, sätter du tillbaka sommardrift till 16º eller vad du önskar.

edit: 372 är koden för att ändra i de kodade fabriksinställningarna, VPmin bestämmer vid vilken temp pumpen ska starta och diff start/stopp bestämmer hur många grader det ska vara mellan start och stopp för pumpen.

erp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 september 2012, 12:17:33 »

Det verkar ju som att din kompressor står still.
En hetgastemperatur på 20 grader indikerar att kompressorn står still.
Skrivet av: Fredrik från skåne
« skrivet: 22 september 2012, 11:40:24 »

Förresten... Jag höjde patronen till 6kW igår kväll och det blev inte bättre. Innan har det räckt med enbart värmepumpen för att få ungefär 45-46°. Startade elpatronen enbart för att spetsa upp varmvattnet.

Tacksam för svar...
Skrivet av: Fredrik från skåne
« skrivet: 22 september 2012, 11:37:41 »

SvenE:
Jag tryckte på den "lilla röda" knappen ovanför säkringarna och då "knäppte" det till i pannan.

Här är de senaste 24h:
Drifttid 1:52
Starter 11
Skrivet av: SvenE
« skrivet: 22 september 2012, 11:12:30 »

kontrollera om överhettningsskyddet har slagit ut. (innanför fronten, på elboxen ovanför säkringarna) annars får du spetsa på med mer elpatron till elpanna °C. vad har du för historisk driftinfo senaste 24/h?
SvenE
Skrivet av: Fredrik från skåne
« skrivet: 22 september 2012, 10:49:08 »

Hoppas någon kan hjälpa mig!?

Jag har en 4år gammal ecoel med tillkopplad ecoair 109. Problemet är att jag inte får upp värmen i pannan. Började för någon vecka sedan.

Jag har följande inställningar:
Elpanna 55°
Elpanna max kW 3.0
Elpanna nedre 55°
Elpanna nedre kW 6
Fördr shunt 180
Huvudsäkring A 20
Min utetemp -10°

Fabrikinst:
Sommardrift 16°
VP max 55°
VP min 35°
Larm hetgas 127°

Aktuell driftinfo:
Ute 13°
Panna 35(55)°
Framledn 24(22)°
Panna nedre 37(40)
Hetgas 20°
VP in/ut 26/39°
Ute VP 11°
Radiatorpump till
Eleffekt kW 3

Någon som har några tips till mig? Varför blir inte pannan varm nog. Varmvattnet blir lite väl kallt.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!