Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: storfors skrivet 24 augusti 2004, 21:33:44

Titel: Det här med element
Skrivet av: storfors skrivet 24 augusti 2004, 21:33:44
Hej jag har en villa som är byggd 1981 med en ctc panna som heter CTC Electronic är väl synd att kalla panna man skulle mer kunna kalla den för en elkasett eller nått, Då undrar jag eftersom alla element jag har är relativt tunna ska man då välja en värme pump som har högre framtemp. än nibe 2151-7

Mitt system är det ett hög eller låg-temp. system tro.
Titel: Re:Det här med element
Skrivet av: Bertil skrivet 24 augusti 2004, 23:39:31
Om du inte ska göra affär nu kan du kolla det i vinter vid riktig kyla.
Tänker du slå till nu, då ska du öppna alla ventiler i radiatorerna, sätta cirkpumpen på max (om det går ändra). När det är klart kör du igång elpannan på en effekt som du vet klarar riktigt kallt väder.

Sen kör du några timmar mät då temepn på stigen och returen med en bra anliggningstermometer.

Det är ett bra test, det slår kanske lite fel om det blir för varmt inne men det är marginellt.

Når du över 55 graders framledning då kan det bli problem. Risken är då att du når så hög temp vid kyla så vp slår av. Då är det säkrast att köpa en vp som klarar högre temp.

Men kom ihåg hög temp i radiatorsystemet är förödande för verkningsgraden (COP) på värmepumpen.
Når du tex 70 grader då ska du byta ut några radiatorer det blir ingen kostnad på sikt utan en besparing.

Lycka till o kör hårt

Titel: Re:Det här med element
Skrivet av: ME skrivet 25 augusti 2004, 08:50:29
Hur mycket el gör du av med ? (kan det vara lönsamt att montera in en VP ?) med en 7:a borde du göra av med 25-30000kwh eller ?
Titel: Re:Det här med element
Skrivet av: storfors skrivet 25 augusti 2004, 10:15:48
Jo det stämmer cas 25000 kwh
Titel: Re:Det här med element
Skrivet av: ME skrivet 25 augusti 2004, 13:23:42
Finns det ingen inställnig på "kasseten", har hittat lite bilder på nätet ( http://members.aon.at/georg.kainrath/html/electronic.html (http://members.aon.at/georg.kainrath/html/electronic.html) )   och är det denna borde du kunna få ngn väg ledning av panelen, dvs hur den är inställd.

tror att den har bla 3 dioder som tänds beroende vilket effektsteg på elpatronen som är aktiverat. Det finns som tillbehör utegivare och effektvakt så, någon vägledning du kanske kan få...



Titel: Re:Det här med element
Skrivet av: Sarastro skrivet 26 augusti 2004, 00:39:44
Hur illa är 55-60 grader ?
Citera
Men kom ihåg hög temp i radiatorsystemet är förödande för verkningsgraden (COP) på värmepumpen.

Även om VP tidvis går vid 55-60 grad ligger verkningsgraden över 2  eller hur? Det är långt över 1 (olja eller elvärme eller patronen) men givetvis sämre än 3.3.
Men hur blir det med slitaget om pumpen tvingas producera 5 till 15 dygn om åtet vid dessa temp?
Kan det vara så att det är vettigare att låta kompressorn ge max 55 grad på värmebäraren (även i 60-gradersmaskinerna) och ta resten med patronen, förutsatt att  elementen tar hand om värmen så att returtempen ligger  under den maximalt tillåtna returtemperaturen?  (Denna tycks i 55 graders maskinerna ligga vid 48 och i 60 graders maskinerna vid knappt 55. I IVT:s 65 graders mskin tycks den ligga vid 58)


Titel: Re:Det här med element
Skrivet av: Bertil skrivet 26 augusti 2004, 11:19:21
Ang driftsekonomi.
Helt riktigt el 1:1 och 80 öre/kwh (hos oss)

Har man för små radiatorer kanske du kan få en COP runt 2,5 ( med högtemp VP).  Med risk för att elpatronen helt tar över vid stark kyla då blir det 1:1 !!
Kostnad kapitakostnaden för inst + elkostnaden

Har man en lågtempanläggning med rejält borrhål nå COP över 4 !!!!!!!!!!  på lång sikt kan det  va lönsamt att bygga om till lågtemp.

Det är inte bara årsförbrukningen som avgör om en VP blir lönsam, det är av stor vikt att även radiatorsystemet är lämpligt för VP (lågtemp) som avgör hur stor besparingen blir.

Elförbrukningen kan skilja över 50% beroende på behovet av framledningstemp.
Det här säger aldrig en inst. något om risken är ju då att man börjar tveka. Skulle det visa sig att det inte går då sitter man i knipan, då förseslår inst. åtgärder.