Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 januari 2007, 20:15:22 »

En sak är jag dock säker på ingen text om tex det nödvändiga med tex injustering kommer in, det skulle ju ställa till det för inst. dom skulle få en massa frågor på halsen.

Å Gud förbjude...  ::)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 19 januari 2007, 14:20:49 »

Kan finnas bäring där... dom är helt insnöade har säkert mycket djupgående kunskaper, det skulle kunna resultera i instruktioner som ytterst få förstod.

men ibland (oftast) blir det "förenklat" så det ger noll o intet. Det kan resultera i att ingen förstår varken novisen eller den påläste!

På många ställen i en instuktion skulle det få plats med mycket mera text.... kanske i finstilt så inte alla "åker" vilse.

Sen kan man ju skriva i början att det finstilta är till för VP nördar  a:gl

En sak är jag dock säker på ingen text om tex det nödvändiga med tex injustering kommer in, det skulle ju ställa till det för inst. dom skulle få en massa frågor på halsen.
Skrivet av: Bjarven
« skrivet: 19 januari 2007, 13:25:12 »

Har ett förslag till alla som tycker dom har problem med en manual. Ta kontakt med dom personerna som jobbar med manualer på det aktuella företaget och lämna KONSTRUKTIV kritik så lär dom bli jätteglada. Gjorde själv så på en manual till min toktumlare och miele blev jätteglada och tacka så mycket för hjälpen.

Om alla hjälps åt blir världen mycket bättre!! ;D
Skrivet av: KalleT
« skrivet: 19 januari 2007, 12:24:49 »

Nja, Nibeexemplet är just det, ett exempel. De kan ge betydligt högre temperaturer än dessa.

Precis...läser på Nibes hemsida om 1230 "En framledningstemperatur på 70 °C
(65 °C med kompressordrift) gör att ännu fler hus kan dra nytta av NIBEs bergvärmepumpar."
Man eftersträvar dock att hålla en så låg framledningstemperatursom möjligt ut till radiatorerna/golvvärmen, lyckas man med detta ökar (COP)effektiviteten på pumpen Dvs man får ut mer värmenergi i förhållande till tillförd elenergi.

Kika runt och läs(gamla inlägg...använd sök funktionen) på detta forum så kommer du att lära dig massor Thumbsup
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 19 januari 2007, 09:51:36 »

Nja, Nibeexemplet är just det, ett exempel. De kan ge betydligt högre temperaturer än dessa.

I just detta fall har styrsystemet beräknat, utifrån ute- och ev innetemp, att en idealisk temperatur till värmesystemet är 28.0°, och att den för närvarande ger ut 31.7°. De flesta moderna värmepumpar jobbar med av/på, dvs de ger endera full effekt, eller ingen alls, och därför varierar temperaturen både över och under idealtempen under normal drift.

Att Stiebel-pumpen kan ge ut 60° innebär inte att man vill att den skall göra det. Verkningsgraden blir väldigt låg då, och ju lägre framledningstemp man klarar sig med, ju bättre är det.

Stiebel-manualen har några bra grafer som visar förhållandet mellan uteffekt, ineffekt och framledningstemperatur, och man ser tydligt att det är bra att ha rejäla radiatorer (= låg framledningstemp) och rejält borrhål/markslinga (= hög källtemperatur)
Skrivet av: Soderberg
« skrivet: 19 januari 2007, 06:48:56 »

"Nibes manual hör till de bättre ... ". Vad skall man då säga? Hjälp, eller? Kan det så att inte tillverkarna själva vet riktigt vad allting betyder.

Återigen ett exempel hur Nibe-manualen skriver, som till sitt menyalternativ Framledningstemperatur där en bild visas med två temperaturer 31.7 resp 28.0: "Framledningstempertaur - Här visas den aktuella verkliga framledningstemperaturen till värmesystemet samt den aktuella beräknade framledningtemperaturen inom parentes".

Jag som amatör frågar mig "vaddå framledningstemperatur?" . Kollade efter tipset om Siebel på deras hemsida och de skriver:
Framledningstemperaturen är den temperatur som värmepumpen ger ifrån sig ut i systemet som värme eller i varmvattenberedaren.
En hög framledningstemperatur betyder främst två saker: 1) du kan värma varmvatten utan tillskott av extra, dyr energi genom till exempel en inbyggd elpatron och 2) du får betydligt mer varmvatten snabbare. Framledningstemperaturen för nya WPC är en av de högsta på marknaden: hela 60 grader.


Nu blev det lite mer begripligt för mig i alla fall. Att Nibe sedan bara har 31.7 kan det betyda att de bara har cirka 50% av Siebels kapacitet eller att man drar mycket på tillskottet eller att man får mindre varmvatten långsammare.

Enligt det allmänna skitsnacket på fikapauser som man naturligtvis skall ta med en stor nypa salt så fär många så blir det efter ett par år fel på pumpen just pga dåliga inställningar som medför felaktig drift. Vet inte om det är sant eller inte - men man kan ju fundera...
Skrivet av: AndersA
« skrivet: 18 januari 2007, 13:23:21 »

Nibes manual hör till de bättre anser jag. Det finns mycket mycket värre exempel.

AndersA
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 18 januari 2007, 13:11:32 »

Stiebels manualer tycker jag är rätt bra. De beskriver alla menyer, med lite exempel här och där. De innehåller även kopplingsschemor och lite olika inkopplingsförslag.

Att en del tillverkare inte skickar med, eller ens lämnar ut, installationsanvisningarna tycker jag är skräp.

Fast visst finns det plats för en "Värmepumpar för Dummies", där man skulle vilja se en pedagogisk beskriving av de olika typerna, och vad man skall tänka på innan och efter installation.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 18 januari 2007, 11:03:35 »

Tyvärr har jag inte hittat någon riktigt bra VP-manual ännu, alla har sina brister. Det som ändå är bra med nibes manualer är att de utelämnar inte en massa info som de andra tillverkarna gör.

Det går att hitta en del kompletterande info om IVT:s värmepumpar på deras hemsida (dokumentsökning), annars har Autoterm lagt ut installatörsmanualerna på några av värmepumparna (de är i stort sett likadana) på sin hemsida.

Varken Thermia eller CTC har någon info om installatörsmenyerna i sina manualer.  huvuddunk
Skrivet av: swepri
« skrivet: 17 januari 2007, 23:02:19 »

Där slår du huvudet på spiken. Nu i dessa internettider börjar man oftast beslutsfattandet utifrån vad de olika tillverkarna släpper ut på nätet, och manualer avslöjar ofta ganska mycket om produkten.

Dessutom kan man tydligen inte alltid räkna med att supporten fungerar via telefon/mail, det gör manualen ännu viktigare.

/Paj
Skrivet av: Soderberg
« skrivet: 17 januari 2007, 22:24:09 »

Har sedan maj 2006 en Nibe 1230 som står och småsurrar i det nya arbetsrummet. Har med vissa mellanrum varit inne här, är inte lika avskräckt längre av alla konstiga termer och djupt imponerad av den kunskap som finns här. Tänkte därför att jag skulle kika lite på inställningarna på pannan och tog fram manualen som följde med. Men vad är det för eländigt skräp till manual som Nibe skickar med sina pumpar  fiR: OK, man kallar det inte för manual utan monterings.- och skötselanvisningar, men skötselanvisningar är det ju definitivt inte - om man nu inte är elektriker och vill skruva om de fysiska komponenterna i pannan.

Hur kan man som förklarande text till ett alternativ som "9.9 Nollställ larm" skriva "I denna meny nollställs larm"? T.o.m jag fattar ju att under ett sådant alternativ inte kan förvänta mig att få varmare varmvatten eller mindre kompressorstarter. Och så är det hela vägen - inte en förklarande text eller något enklare flödesschema av typen "Är varmvattnet för kallt Ja / Nej - om Ja osv osv". Av en sådan stor tillverkare förväntar man sig lite tips, råd, checklistor, bra börvärden mm eller?

Antingen måste jag ha fått helt fel material och inte fått Nibes "Värmepanna for dummies" eller så utgår man från att man först sätter skruvmejseln i maskinen och i sista hand börjar göra inställningar.

Mitt tips till Er som skall välja pump och står och tvekar mellan olika fabrikat - kolla manualerna. Går den tokfel i 10 år så blir det ju en hel del pengar.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!