Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 2 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 21 februari 2019, 21:46:16 »

Jag har samma problem, var inte där ifrån början. I mitt fall är jag ganska säker på att det är lagret som är slitet.
Skrivet av: laandreasson
« skrivet: 19 januari 2019, 15:57:04 »

En fråga till er med ljudproblem på Nibe Split.
Vi satte in vår Split i november 2017, vi har ett vinande/tjutande "missjlud" ibland när fläkten drar igång på utedelen ( AMS 10-12 )
Någon som upplever detta ?
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 07 januari 2016, 19:05:41 »

Det går mycket bra.
I våras öppnade jag upp ytterkanterna av utblåset med ca 25 cm på varje sida så att vinkeln ökade.
Vid kraftig påisning så ökar luftens vinkel så att den tog i väggarna som jag ursprungligen hade vilket förmodligen gav något ökat motstånd.
Fortfarande ingen isbildning på takets insida.
Det blockerar de mest störande frekvenserna i alla riktningar och ljudnivån i helhet utom till vänster (sett framifrån), där ljudet passerar obehindrat genom värmepumpen och ut.
Jag har valt att inte göra något åt det då enbart jag själv blir lidande och att försöka hindra ljudet kommer att innebära att luften hindras om man inte bygger ett stort intag med sektioner av ljudabsorberande material.
Den stora vinsten som jag skulle rekomendera är staketet till vänster och taket som skyddar mot att regn och snö fryser på förångaren.
Tidigare blev det fort en ond cirkel vid 0- ett par plusgrader eftersom det ökade antalet avisningar vid regn och snö gjorde att pumpen hamnade efter i gradantalet och gasade på vilket gjorde att det frös på ännu fortare.
Hände tidigare flera gånger att pumpen började gå på elspets vid nollgradigt väder och regn.
Nu står pumpen olyckligt nog i söderläge med sydvästvindar flertalet av dagarna på året och det gör att regnet fick en perfekt vinkel in mot förångarsidan.
Inga ökade temperaturer i inneslutningen trots långa tider med hård drift, ventilationen fungerar som den skall och för bort både värme och fukt som den tänkt.
Skrivet av: Chargerhell
« skrivet: 07 januari 2016, 13:31:12 »

hur har det gått då?
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 25 januari 2014, 19:24:38 »

Har nu varit ute och mätt vid 84 Hz och fick fram 44dB vid ca 11 m samt 38-40Hz vid tomtgränsen ca 13-14 m.
Och ingen påisning invändigt i "lådan" trots 2 v av minus grader dygnet runt samt 3 dagar med 20m/s och snö vilket resulterade i många avisningar.
Har ännu inte mätt med ett kalibrerat kvalitetsinstrument, men det kommer.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 30 september 2013, 21:15:26 »

Det skulle kunna ställa till problem om det går ut vid utblåset innan fläkgten har startat. Skulle kunna smyga upp under taket. Sidorna är ventilerade både under och i takets överkant. Men det är klart något jag skall hålla under uppsikt. Tack för tipset. Skall dessutom öka vinkeln något på utblåsskydden som är till för att minska kortslutningen vid kraftig påisning då luften får en vinkel på 70-80%.
Skrivet av: Dybis
« skrivet: 30 september 2013, 19:04:12 »

Hej! I vintras så genererade avfrostningen mycket vattenånga som steg rakt upp. Om man bygger tak så finns väl risken att ånga/fukt stannar kvar runt enheten och fryser på isoleringen. Eller kan man bortse från den risken?
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 12 september 2013, 12:00:36 »

Det tråkiga är att tillverkarna inte är ärliga med sina ljudmätningar. I fallet med split så är det högfrekventa ljud som är störande. Och nibe har helt struntat i att ljudisolera enheten. Att de har fått problem märks i att de först gav ut ett ljudkitt som bäddar in komponenterna med ljudisolerande material som enbart delvis löste problemet, och nu senast har de släppt en uppdaterad mjukvaruversion med ett tillägg där man kan ställa in så att pumpen går på lågfart mellan 23:00-07:00. Ingen slump! ;)
Betyder att kunderna har 9h elpatrondrift per dygn vintertid.
Tycker det är anmärkningsvärt att vp tillverkarna inte vårdar sina varumärke bättre.
Skall dock tilläggas att split är på grund av invertertekniken ganska tyst större delen av eldningssäsongen på grund av att den då går på låga frekvenser.
Skrivet av: robot74
« skrivet: 12 september 2013, 11:27:19 »

Är glad att vi valde ett tyst märke från början, bra effekt på din ljudisolering i alla fall tummenupp
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 06 september 2013, 18:00:19 »

Får lägga till fler bilder. Luftens väg är obehindrad och pumpen får således samma flöde som innan. Utedelen lät jag få monterad 300mm längre ut från väggen än standardinstallationen. Utrymmet på kompressorhusets bakdel som är inbyggt har fortfarande större utrymme än standardinstallationen.
Skrivet av: hawkeye99
« skrivet: 06 september 2013, 17:48:07 »

Nibe split kräver 4380 m3 luft per timme ( nominellt värde)  hur skall du få  4380 000 liter luft att  passera genom den?
 inbyggnaden 
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 06 september 2013, 10:09:00 »

Det absorberande materialet har ett något vattenavstötande ytskickt , dock inte fullständigt och kanterna är oskyddade. Där har jag satt avrinningsskydd. Vintertid kommer det sitta tak som skyddar mot regn och snö. Se till att det finns ventilation i inbyggnaden så att undvika varmgång. Av den anledningen har jag öppet uppåt de varma delarna av året. Skall mäta temperaturerna i kompressordelen i vinter för att få en uppfattning om vilka temperaterer det är i kompressordelen. Kommer i vilket fall som helst att bli lägre temperaturer i kompressorn än isolering direkt på kompressorn som nibes lösning på ljudproblemet är med ljudkit. Det är inte heller lika effektivt.
Skrivet av: hek
« skrivet: 06 september 2013, 09:32:33 »

Jo.. det där med ljudreflexioner är värt att tänka på. Speciellt eftersom vi har en annan byggnad parallellt med väggen där splitten står (3 meter bort).

Blir inte skumgummit blött och sunkigt när du har det ute?
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 05 september 2013, 16:05:15 »

Jag valde att ha mjukskum 30mm, hårdare isolermaterial 20mm och sedan en hård träskiva och valde ökande hårdhet för att inte få reflektion av ljud. De höga frekvenserna har i stort sett helt försvunnit på de ytor som täcks av inbyggnaden. Har satt igång värmen för ett par dagar sedan och vid 29 Hz går det knappt att höra pumpen på 5m. Enbart ljud som härstammar från fläkten går att uppfatta. Har ännu inte haft tillfälle att göra en mätning med riktigt instrument men ljudet är kraftigt reducerat från just de frekvenser som är mest störande. Går säkert utmärkt med sten, me  se upp vart du reflekterar ljudet eftersom det skulle kuna förstärkas i den riktningen.
Bör också tänka på att du lätt kan komma åt maskinen för service, underhåll, snöröjning mm.
Skrivet av: hek
« skrivet: 05 september 2013, 12:57:26 »

Intressant. Funderar på något liknande med våran split. Men istället använda ställa type musten på sidorna för att få bort de lägre frekvenserna.
Typ: http://www.byggmax.com/se-sv/byggvaror/altan-tradgard/sten-markplattor/mursten/02630/mur-rustik

När man ljuddämpar rum gäller det ju att ha tunga material (fler lager gips). Men frekvenserna kanske är för höga? Hmmm...
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 13 juli 2013, 12:01:12 »

Skall tillägga att förutom stommen så är allt snabbt avtagbart. Sidorna sitter med 4 st franska skruvar så att kompressordelen blir lättåtkomlig för service/reperationer eller översyn. Har 2 st tak ett för vintertid som skall ha isolering och ett för övriga årstider som är av samma brädmönster som sidorna, annars helt öppet uppåt. Resultatet är klart godkännt. De höga frekvenserna är kraftigt reducerade, dessa ökar med ökad frekvens. Det är också dessa som många splitägare  upplever störande. Till vintern kommer det slutgiltliga svaret över hur mycket ljudet är reducerat. Men som det är nu har det gått från klart hörbart till knappt hörbart på 10 m.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 07 juli 2013, 23:25:41 »

Har nästan helt färdigställt en delvis inbyggnad av utedelen till Split.
Målet var att reducera ljudnivån och få bort de höga frekvenserna utan att påverka prestanda eller livslängd.
Eftersom merparten av ljudet kommer från kompressorhuset beläget i utedelens högra hörn sett framifrån så var det där det behövdes isoleras.
Runt utedelen och inbyggnaden är det ca 200 mm fritt rum och det finns en glipa under hela inbyggnaden på ca 100 mm så att luft kan cirkulera.
Inget tak sitter på ännu men det kommer på till vintern.
Som absorbtionsmaterial valde jag 3 st olika lager av olika material för att få bort ljud i ett så brett spektrum som möjligt för en rimlig kostnad.
Närmst ljudkällan sitter 30 mm ljuddämpningsplatta 369221 från biltema följt av 20 mm ljuddämpningsplatta 369218 också den från biltema och bakom dessa en OSB platta.
Vänster sida och bakom värmepumpen är det helt öppet så när som ett staketet fortsätter ca 1 m efter VP med luftspalter.
Vintertid brukar det regna och snöa rakt in i förångaren eftersom vinden kommer från det hållet större delen av vinterhalvåret.

Resultatet så här långt har varit mycket bra, de höga frekvenserna är nästan helt borta och ljudnivån har gått till knappt hörbar på 10 m vid VV produktion på 45 Hz.
Har mätt med telefonen som jag kalibrerat mot riktigt instrument och det indikerar på en minskning på 10 dB eller möjligen mer.
Men värdena får tas med en stor näve med salt eftersom det är mätt på en telefon.
Här är länkar till före och efter där man kan höra att de höga och mycket störande tonerna är starkt reducerade och kvar är dock de låga tonerna men inte lika starka som innan.
Före:
Nibe Split warm water production

Efter
Nibe Split after soundproofing

Får se till vintern hur pass effektivt det hela är när pumpen går upp på maxvarv 85 Hz.
Estetiskt tilltalande kan man inte påstå att det är men det är inte en utedel i heller och nu kan jag ha växter i krukor som döljer installationen något.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!