Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 4 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: trademan
« skrivet: 09 november 2020, 11:35:34 »

Moddning av givare med spänningsrelä för DIY
Vp läser övre givare och vid tillslag växlingsventil/kompressor växlar spänningsrelä givare till nedre och återgår till övre när växlingsventil/kompressor släpper spänning.
Går att använda till buffert/ack/sling tankar, tills leverantör tar till sej att använda 2st givare för start/stopp.

Skrivet av: trademan
« skrivet: 09 november 2020, 11:21:11 »

slingtankar
Skrivet av: trademan
« skrivet: 25 september 2020, 18:07:40 »

25/9-20
Skrivet av: trademan
« skrivet: 16 september 2020, 15:09:17 »

såg jag inte uppdaterat, anledningen till senaste krashen var lös skruv på en fas, legat och glappat  Sc:,h.
kinagrejer dålig kvalite på kabelanslutningar förmodligen vibrerat loss  >:(
Skrivet av: trademan
« skrivet: 06 april 2018, 22:41:10 »

jo kryss scop.

ok dags för uppdatering,, vp rasat  :(
löser ut motorskydd/frekvensare (strömbegränsning).
återkommer med orsak/verkan,, som av en slump sprang jag på en sekunda made in china, NERS-B3S-D R407c,, kass lödning i "tube in shell" läck mellan stål och koppar vilken byttes mot en plattväxlare.
evi pump med eev ?? + 2 magnetventiler och en tev, verkar som eev jobbar som master expansion, mekanisk till economizer, magneter till injection,, hur som så fylldes den med gasol ungefär motsvarade 407.
kontrollenhet mycket simpel, termostat med ställbar hysteres funkar ju sådär med värmesystem, var tvungen maxa temp och överstyra den via relä, självklart varvtalstyrd kompressor.

den gick sådär i början, förstod inte inställningar i manual, hur de tänkte att den skulle fungera, förstår fortfarande inte utan prövar mej fram.
fick ej upp gastemp, liten skillnad emellan gas och kond-temp, här var det tydligen en av magnetventilerna som spökade via inställning ?
ändrade lite på förmodad inställning osv ligger nu på ca 20-25 grader högre med gastemp vs kondensering, går nog få till denna vp oxå..  tOOmten

dsh discharge superheating alt ssh suction superheating,, vad jag förstår jobbar denna eev mot normal överhettning -9/+10 på sugsidan och tev underkylning med hjälp av economiser sen har vi kvar magnetventiler en sköter waporinjection den andra gissar jag skall kyla kompressor om hetgasen blir för hög,,
är det bättre vända på steken och styra discharge superheating med eev ? och koppla ur magnet som skyddar mot hög hetgas ?
Skrivet av: kWhalp
« skrivet: 07 mars 2018, 18:55:49 »

verkar funka med cop mätning, får in pulser, mätaren tickar på  tummenupp
avgiven kw i funktion är typ total, år, fg år, mån, fg mån, dag, fg dag,, föra statistik och låta excel visa resultat ja den möjligheten finns nu, puls från elmätare och puls från vvb visar samma funktion typ total, år osv i kw, en funktion samlar in subtraherar vvb och uppskattad tomgång från elmätare och putar ut resultat som avgiven kw divideras med,, fan vet om jag fått ihop en aktiv copmätning med simpla medel hehe, rörliga siffror i en ekvation, då stryker vi M-bus vilken är alldeless för långsam för realtidsmätning.

Snyggt!  tummenupp
Men visst är ej COP med i grafen? Eller är jag blind?  Sc:,h
Skrivet av: trademan
« skrivet: 07 mars 2018, 18:15:42 »

verkar funka med cop mätning, får in pulser, mätaren tickar på  tummenupp
avgiven kw i funktion är typ total, år, fg år, mån, fg mån, dag, fg dag,, föra statistik och låta excel visa resultat ja den möjligheten finns nu, puls från elmätare och puls från vvb visar samma funktion typ total, år osv i kw, en funktion samlar in subtraherar vvb och uppskattad tomgång från elmätare och putar ut resultat som avgiven kw divideras med,, fan vet om jag fått ihop en aktiv copmätning med simpla medel hehe, rörliga siffror i en ekvation, då stryker vi M-bus vilken är alldeless för långsam för realtidsmätning.
Skrivet av: trademan
« skrivet: 01 mars 2018, 22:31:44 »

vp hämtade sej bra efter stopp, tyvärr stopp igen ingen, bra start på dagen ställa om en vacon det fick vänta. endast reset.
ställt maxtemp 55 +offset 3grader för VB-fram vilket ger 58 celsius som max till kompressor en riktigt kall natt igen,, klarar 58 vid ca -5, tveksamt om jag grejar 58 vid -15..

börjar återgår till normal drift, VB-fram 3+ över börvärde VS-fram vilket borde sjunka någon grad när rumstemp slår över från 20,9 till 21.
ingen hysteres eller gradminut/balnsräkning/etc enkel logik ett börvärde på VS-fram styr kompressor och shunt efter hur varmt det är vid rumsgivare resp ute, jag väljer själv vilken comfort jag vill ha inne..
jo stänger av när börvärde uppnås VB-retur, en start och en stopp givare valfri givetvis för bästa resultat, startar på toppgivare VS-tank.
vi får se hur det funkar när det blir varmare ute, funderar på en extra stopp när laddpump går under minimum, ser ingen mening i kompressor  på min och pump på min verkar vara en bra förregling att stoppa på.
elspetsen får bli backup om vp stannar och shunt står 100%, bör kunna köra med shunt ca50-75% öppen med ett par kw överlast i tanken för balans, går förmodligen trycka ihop mer..
kan inte sänka pumpen mycket mer den går mot 1,8m drar 13w, får strypa systemet, har ca 4 grader i delta men det innebär oxå högre temperatur ut,, radkrets får vara, blir primärkretsen som får optimeras först,, till sommaren, LSQ03 får vara orörd i kylkretsen under sin resa till varmare väder, funderat mer på styrkortet, skall ej behålla detta HP/LP/HG/avfrostning/fläkthastighet enkel logik har ingångar och utgångar kvar.
Skrivet av: trademan
« skrivet: 01 mars 2018, 18:55:33 »

ok nu börjar svagheter visa sej, ett par avbrott när det är kallare än -10..
vp är ok, frekvensarn stoppa på övertemp/amp var snålt ställd 7,1amp, motorskydd i vp står på 8, höjer vacon till 7,8amp så får vi se om den går utan avbrott.
Skrivet av: trademan
« skrivet: 26 februari 2018, 06:51:47 »

 :dt:
Skrivet av: trademan
« skrivet: 25 februari 2018, 10:37:22 »

ställer på allt på max några minuter,,  Sc:,h
ok allt verkar hålla ihop,, 9kw ut i runda slängar vid -5 celcius, ganska nöjd dålig cop kanske men ser ut att klara mej ett tag till utan ren el-spets (ej inkopplad fysiskt än  ;)), 7amp i ström, spolarna håller  tummenupp.
5,2kw drar elmätaren då ingår allt,, ca 0,28 gissar jag det övriga drar det är vid stopp kompressor, så momentant 9/5 ungefär 1,8 i cop vid -5,, borde jag vara nöjd? eller börja föra statistik ??

med tanke på att detta är en simpel vp inget avancerat helt mekanisk, inget lullul inget kul alls, snart dags se över kylkretsen byta ut 404 mot gasol, kommer jag över små växlare kan det bli nån form av economizer,,
fortfarande ett frågetecken kring avfrostningen, verkar gå efter timer, har inte sett någon frost på länge och när jag varit i närheten vid avfrostning är den helt ren från frost ??
köldmedia problem ?? kanske dags konvertera när det blir mildare väder ?
nuvarande vp är tänkt som temporär, testar lite, har ett annat projekt som är långt från färdigt, en svensk mekanisk-pump från halland som skall få en uppgradering.
ny kompressor ca 7kw-ut, en mindre kompressor större utmaning skall varva upp den oxå, economizer/hetgas försöka optimera helt enkelt efter budget, eev-elektronik är uteslutet blir mekaniskt, gott om plats mellan lameller, naturliga köldmedel självklart i mitt fall propane/gasol,,
kanske någon har en bra länk till produkter ?
Skrivet av: trademan
« skrivet: 25 februari 2018, 01:54:19 »

3,4v ca44hz / 3kw -- 6,8kw ut ser inte bra ut dålig cop vid -4,5 celcius
Skrivet av: trademan
« skrivet: 24 februari 2018, 12:27:45 »

dygn 23/2
Skrivet av: trademan
« skrivet: 24 februari 2018, 12:07:51 »

3st esbe ara600, 2-punkt, öka/minska och 0-10v.
ångrar öka/minska motorn, skulle valt 0-10v där..
inga konstigheter växling vv/vs 2-p, värme öka/minska+extra brytare, loop vv 0-10v.
givetvis esbe 3-vägsventiler vrg130 1" dn25
Skrivet av: trademan
« skrivet: 24 februari 2018, 10:58:12 »

nibe börjar närma sej bra principlösningar, men de har en del logikproblem kvar, de tenderar ta genvägar, deras indirekta slingtank är ingen lösning men ingen genväg heller, som branchen ser ut just nu klarar alla bergvärmepumpar minimum 65 celcius även nibe men de stoppar vid 65 utgående, den där sk värmeslingan bränner igenom och vp stoppas av hög retur ibland maxtemp ut, alltså det är andra faktorer som stoppar än temp i tank.
för att fungera måste start/stopp sänkas under temp för normal lagring av tappvarmvatten i volym, vi bör hålla en temperatur på minst 65 celcius i en förrådsberedare så deras lösning faller på eget grepp då är vi tillbaks till slingtankar med spetsberedare, paralella slingor är att föredra för bästa överföring (lågt flöde).
finns en annan lösning som jag är övertygad kommer mer och mer.. berättar senare.
näst bästa lösning för vv är en slingtank + spetsberedare, självklart pratar jag inte om kompakta villa maskiner utan små systemlösningar för villa.

när det gällar val av tank måste vi acceptera vid enbart vp + tillskott så behövs inga större acktankar längre då utvecklingen gått vidare till kapacitetsstyrning, men vi behöver fortfarande en "bypass" för att jämna ut flöden, nu är jag ingen fan av dubbelcirkulerande rörbitar så den "vanliga 2/3/4-punktstanken" går bort föreslår istället en 3-punkt ukv där vp får chansen att jobba mer direkt mot givare i radkretsen (i brist på innovativa fler-givare i systemet) för att optimera kan man stoppa via givare i botten på ukv, bör ge bra svängningar/övertemperaturer.

ser nu att nibe missat kopplingen för spetsberedare i denna princip, de brukar få med rätt.
förvärmt vatten från slingtank skall givetvis mata den "kalla" porten, principen är att ta så lite spets från vvb som möjligt genom att blanda förvärmt med hett till 55 grader,, att låta hela flödet gå genom vvb ger onödiga starter av vvb.
har man andra systemlösningar så kanske man skall ha en extra ventil som skållningsskydd istället. typ sol som kan ge riktigt hett vatten från slingtank eller solberedare men principen är alltid att bypassa elektrisk vvb.
Skrivet av: trademan
« skrivet: 24 februari 2018, 09:43:31 »

sista pumpen i systemet är en wilo stratos para Z 1-8, den kommer sitta i ett drainbacksystem med ca30 vackumrör..
Skrivet av: trademan
« skrivet: 24 februari 2018, 09:30:25 »

wilo stratos pico
värmesystem tryckstyrd, ligger på ca 28w vid drift 3m pelare
Skrivet av: trademan
« skrivet: 24 februari 2018, 09:20:20 »

wilo star-z-nova
liten laddpump som flyttar värme från övre slingan vs-tank till volym vv-tank, logik typ solstyrning.
5w  tummenupp
Skrivet av: trademan
« skrivet: 24 februari 2018, 09:11:31 »

wilo stratos eco--bms
pumpar runt det den behöver, ibland full fart men inget större avvikande från delta-T.
tidig modell från wilo som hängde med länge, den har det mesta som behövs förutom display.
används som laddpump mellan vp och tank.
Skrivet av: trademan
« skrivet: 23 februari 2018, 19:24:56 »

två hastighets fläktstyrning verkar inte vara en bra lösning, men hur lösa optimal körning av fläkten ?
omgivnings temperatur, eller förångningstemp eller en kombination ???
ett annat bekymmer är kablaget till fläkten, pwm tvåstegs sekvens eller styra högsta farten enbart, ec-motor med 0-10v blir för dyrt.
knepig motor en massa kablar, gissar två växlande lindningar en för hög resp låg fart,, hm slutar nog med att hela styrkortet plockas bort, behövs trots alt bara signaler från vakterna, logiken kan sitta inne, typ nibe smo40 underbar grunka med massor av tillval, om man så vill.

är trots allt inte nöjd med avfrostningen som just nu verkar fungera bra, är lite låst med org styrkort och inställningar, lp,hp, hetgaslarm, max temp osv bra att ha.
det jag gör nu är att "fjärrstyra" vp dvs den är alltid on enl internt styrkort med max temp som stopp (65 celcius) internt styrkort sköter pumpstart direkt in i pump via kontaktor no, externt sköter flöde efter delta-T, inbyggt frysskydd i internt styrkort därför får det sköta pumpstart tills jag har givare på plats, pump har minimum 2,5v utsignal hela tiden men stoppas och startas av int styr, extern regleringen aktivt vid start av vp.
vill ha mer kontroll på avfrostningen dvs 4-vägsventil och komp-hastighet+fläkt,, praktiskt är det inga problem men logiken bakom, vilken är bästa metoden att styra avfrostning med hotgas dvs 4-vägsventil ?
när och vilken faktor är bäst lämpad att starta avfrostning ?
Skrivet av: trademan
« skrivet: 23 februari 2018, 18:24:26 »

dygn
Skrivet av: trademan
« skrivet: 23 februari 2018, 17:24:07 »

Ser ut som den överreagerar vid kallare temp? Visst går kompressorstyrning från 5 till 10v vid -6-7?

nja den tenderar gå på fullvarv när temp sjunker vid avfrostning, tror nog den klarar -10-15.
däremot tycker jag mej se flödesstörningar vid avstängning och växling, hade jag inte tänkt mej sol i systemet skulle jag valt en annan lösning mer lämplig för "last"styrning.
mer orolig hur den skall gå vid plusgrader..
Skrivet av: Snok
« skrivet: 23 februari 2018, 06:36:38 »

Ser ut som den överreagerar vid kallare temp? Visst går kompressorstyrning från 5 till 10v vid -6-7?
Skrivet av: trademan
« skrivet: 22 februari 2018, 18:01:16 »

-7 lååång körning, måste få igång flödesmätarna för mer exakta siffror.
tips om hur mäta kw i realtid mottas,, min ger pulser blir ackumulerad effekt in ??
Skrivet av: trademan
« skrivet: 22 februari 2018, 15:36:35 »

dygn
Skrivet av: trademan
« skrivet: 21 februari 2018, 17:57:52 »

långkörning natt 0-10v ca30-70hz..
ser jag fick med lite vv laddning i sluten.

kallvatten tas in i slingtank, mellan nedre och övre slinga termisk blandningsventil maximum just nu 48 celcius, spetsberedare blandar in vid behov via termisk ventil minimun 46 celcius.
Skrivet av: trademan
« skrivet: 21 februari 2018, 17:48:12 »

ops
Skrivet av: trademan
« skrivet: 21 februari 2018, 17:43:24 »

avfrostning verkar fungera, 100% komp-baklänges drygt 2kw ineffekt, min varvtal på laddpump..
liten stund efter avfrostning..

hur styra en bra avfrostning 4-vägsventil/hot gas ?
Skrivet av: trademan
« skrivet: 21 februari 2018, 15:20:22 »

varvtalstyrd kompressor låånga gångtider.
precis satt in vacon, en del pill i inställningar återstår,, garanterar att denna kina-pump går mycket bättre med externt styr än den panel som medföljer.
Skrivet av: trademan
« skrivet: 21 februari 2018, 15:12:40 »

logg 20/2-2018 dygn
Skrivet av: trademan
« skrivet: 21 februari 2018, 15:04:48 »

R404a  :(  max 10kw ut kommer köra på gasol.. system 300l vv-slingtank 2st slingor, 300l vs tank med 2st slingor (sol+vvladd), shunt 3-vägs, eltillskott (elpatron i framledning), 2-punkts växelventil, propotionell loopventil, wilopumpar vs,vp,sol,vvladd osv.
lägger upp lite efterhand.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!