Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: sobris
« skrivet: 02 juli 2011, 13:38:52 »

Lite lättare att diskutera runt en skiss kanske?
Jag ritade in två tankar eftersom vedeldning mår bra av stora volymer.
Ritade även in solslingor i tankarna eftersom detta nämndes av TS.
VP får leverera på samma höjd (samma uttag) i tanken som framledningen
till radiatorerna. Om jag visste att solen skulle in med en gång så skulle jag
nog reservera botten av lågtemptanken till bara sol och förvärmning av varmvatten
och låta returen från rad. gå in ovanför solslingan.

Lite frågor att fundera på:
- i vilka lägen behöver vi rita in en el-VVB?
- vilken temperatur skall elpatronen vara inställd på?
- hur skall styrningen av VP ske?
- hur skall styrningen av fyrvägsshunten ske?
- vilka volymer behöver vi ha i tankarna för att hålla huset varmt ett dygn?
- fler frågor?
Skrivet av: A-Sol
« skrivet: 01 juli 2011, 19:22:12 »

Man kan koppla in en extra växelventil parallellt med den redan befintliga växelventil, man måste även flytta en givare och lite annat småpill, men man behöver ingen extra styrning utan använder den redan befintliga. Kolla lite på CTC:s kombinationstank, där syns en del.

Mvh
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 27 juni 2011, 14:21:23 »

cheetah1: Ja, dyrt blir det.

Värmepumpen skall alltid sitta på returen från radiatorerna, och alltid vara "i drift", elpatron sätter du mellan VP och acktank.
Du behöver inte reglera på returtemp, utan reglera som vanligt på framledningstemp (efter VP och Elpatron, men före acktank.
Låt elpatronen styras av värmepumpen.
Shuntstyrningen från acktanken måste regleras att ge ut lite högre temp än värmepumpen vill att vbf skall vara, om inte gradminuterna skall räkna upp när alternativ värmekälla klarar att hålla acktanken varm nog.
Tappvarmvattnet i den flytande acktanken via ett par slingor, och slutvärms i en mindre mantel eller slingberedare precis som du beskriver.

Eller så kollar du på Euronoms Exotank, där får du allt i ett.
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 27 juni 2011, 13:33:03 »

Låter som något liknande jag har kopplat in. Jag är inte jätte duktig på vvs och styrning men jag tyckte det var ganska enkelt att få det att fungera. Jag laddar tanken med VP lite över mitten plockar ut värmen lite ovanför med en shunt. Låter radiator returen gå in i botten på tanken som T:as utanförtanken och går rakt ut i VP igen. På så vis får VP så kallt vatten så möjligt. Min VP styrs med Retur givare. Har ju fått höja kurvan lite för att alltid ha energi i tanken. Ganska lätt att justera in då min nya ESBE shunt (90C) Har en display där jag ser hur många procent shunten är öppen. Precis innan VP ska starta  så bör ju shunten vara näst intill fullt öppen. I tanken har jag både förvärmning och varmvatten slinga. Men jag har även en beredare som jag haft sen innan som styrs med växelventil. Så när den kallar på värme så går vp rakt mot beredaren. Mitt eltillskott består av en elkasset från värmebaronen som sitter på framledningen direkt efter VP. Så den kan hjälpa till vid behov i alla lägen. (Värma vv, värma framledning, värma tanken) Så när jag eldar i min spis så blir tanken varm och shunten börjar stänga igen lite. Automatiskt så stiger retur tempen lite och VP stannar. Jag har tyvärr inget kopplingschema. Jag har bara massa foton på det. Tycker det verkar ganska enkelt om man är lite insatt i det. Och även om jag "måste" låta VP jobba med ca 2.5 graders högre framledning än innan tanken så tjänar man nog in det på dom fina gångtiderna. Nu startar den normalt bara en gång per dygn för att hålla lite varmt i källaren. Förr starta och stoppa den hela tiden. Man får en mycket jämnare gång i rad systemet när det shuntas ut. Har också förberett för solpaneler. Har man en central tank kan du ju välja på mycket i framtiden. Där kan ju kopplas på det mesta.
Skrivet av: cheetah1
« skrivet: 27 juni 2011, 13:05:29 »

Tjo! Jag skissar lite på ett system med ackumulatortankar för vedeldning/solenergi/what-not som ska kombineras med värmepump med flytande kondensering. Tanken är alltså att tankarna ska vara primär värmekälla och värmepumpen sekundär. Jag har två alternativa idéer på hur man skulle kunna lösa detta på ett glatt och smidigt sätt, men det som ställer till det är att man måste ha en klurig styrning för att styra det.

Alternativ 1: En bivalentshunt börjar med att shunta ut lämplig värme från tankarna, och när detta inte längre räcker till detekteras detta och shunten går över och hämtar vatten helt från värmepumpen som också då får signal att starta och börja räkna gradminuter (eller vad man nu tycker är roligt att använda). Detta verkar krångligast, och kanske inte helt nödvändigt, det kräver en form av detektor som känner av när shunten passerar fullt spett från pannan, som då ställer shunten i max värmepump direkt och därefter aktiverar pumpen.

Alternativ 2: En vanlig trevägsshunt från pannan, följt av en trevägsventil. När shunten når maxläget känner en sensor av detta och slår om trevägsventilen mot värmepumpen som får börja jobba mot flytande kondensering. Detta verkar enklare styrningsmässigt.

Problem: På det hållet, dvs när värmen tar slut i tanken och värmepumpen ska gå in och jobba, borde det inte vara särskilt svårt att få till det. Större problem uppkommer när man ska gå åt andra hållet, dvs när man börjar ladda in värme i tanken och man vill stänga av värmepumpen. Hur detekterar man lämpligen detta?

Varmvatten: Dubbla tappvattenslingor för bra skiktning (jag vill inte krångla med TVA här, det blir besvärligt tror jag), som seriekopplas med en varmvattenberedare som värms av värmepump via trevägsventil vid behov.

Eltillskott: Jag tänker mig att man som tertiär värmekälla vill ha eltillskott, och enklast borde vara at ha detta i form av elkasett i serie med värmepumpen, men samtidigt oroar jag mig för att man får för höga temperaturer i värmepumpen, vilket ju inte heller är nyttigt.

Vad tycker ni, har jag krånglat till det alldeles för mycket, eller är det i grunden en bra idé? Blir det alldeles för dyrt? Omöjligt att bygga en dylik styrning? Egna idéer på lämpliga lösningar?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!