Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10 Next
1
VVS, Acktankar, Radiatorer, Golvvärme / SV: Liten arbetstank till stor inverter?
« Senaste inlägg av HBerggren skrivet Idag kl. 11:40:05 »
Jag skulle vilja ha en förklaring varför 4-rörs kan vara bättre än 3-rörs? Gärna så detaljerad som möjligt.

Jag har min åsikt, men kanske missar något.
2
Kör inte för länge utan lågtrycksskydd (minuter). Du kan dra in luft i systemet och då blir den inte värd att reparera om du vill det. Den går inte så effektivt just nu så det är inte bara larmet som är problemet i sig.
3
När jag tog in offerter på detta så var en av entreprenörerna öppenhjärtliga om detta.
De ville installera batterier med fullt skatteavdrag för grön teknik och sen "-Om ett par månader kan du göra som du vill!"
Så de var säkra på att nån efterkoll inte görs.
Det finns dessutom en lag som hindrar samkörning av dataregister, gröna skatteavdraget för installationen beviljas av skattemyndigheten och effektbalanseringen går ju via nått energitjänsteföretag som i sin tur handlar med svenska kraftnät.
Så nån efterkoll görs nog inte, men det ska påpekas ändå att det är olagligt.
4
Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. / SV: Problem med AuotTerm TerraMax C9
« Senaste inlägg av Carl N skrivet Idag kl. 11:11:55 »
Eftersom läckan inte är åtgärdad så kommer detta återkomma.
I ditt läge skulle jag börja kolla på en ny bergvärmepump.
Under tiden kan du göra som du skriver eller bara koppla bort LP (vet inte om den bryter eller sluter, du får testa)?
5
Allmänt forum / SV: Avlägsna rost
« Senaste inlägg av torbjorn_forsman skrivet Idag kl. 09:05:25 »
Det som gör att t ex en fastrostad skruv släpper av värme är att rosten både tappar hållfasthet och minskar i volym när den har hållits uppvärmd till tillräckligt hög temperatur tillräckligt länge, så att det kemiskt bundna kristallvattnet avgår.  Kan man rödglödga sakerna snabbt med gassvets så är det ingen tvekan om att problemet är löst, men det går att få rosten att släppa med lägre temperatur och längre tid också. Man måste dock komma upp i ett par hundra grader.

Ska man använda någon krypolja, t ex den ovannämnda häxbrygden med aceton, så måste rosten först vara så pass torr att åtminstone det vatten som ligger fritt i porerna har avdunstat. Är alla porer redan vattenfyllda, finns det ingen plats för krypoljan.

Men man ska se upp och inte blanda ihop metoder för att få loss fastrostade saker med metoder för att avrosta öppna släta ytor.

När det gäller elektrolys så finns den beskriven på många håll sedan tidigare på de flesta forum. Men man ska komma ihåg ett par viktiga saker som okunnigt folk brukar strunta i:
1) Tillsätt INTE salt i elektrolysbadet, då bildas giftig klorgas under elektrolysen.  Använd istället natriumhydroxid (NaOH, tyvärr säljs den ofta än idag under gammaldags felaktiga benämningar som t ex kaustiksoda). Tänk dock på att NaOH är frätande, se till att inte stänka i ögonen och ha rent vatten till hands för att skölja med vid behov.
2) Se till att inga andra metaller än järn/stål finns närvarande i elektrolysbadet, använd järntråd för att hänga upp både det som ska avrostas och motelektroden. Alkalikänsliga metaller som t ex aluminium kommer att lösas upp, och många andra metaller (t ex koppar- eller nickellegeringar) kan bilda giftiga ämnen under elektrolysen. Se till att det som ska avrostas är väl rengjort från annan slags smuts i förväg.
3) Håll koll på strömmen under elektrolysen och ta upp och borsta av motelektroden så snart strömmen håller på att minska.
4) Tänk på att explosiv knallgas alltid bildas under elektrolysen. Håll till utomhus och gör alla elanslutningar så det är totalt uteslutet med glapp, kortslutningar, gnistbildning mm i närheten av badet.

Sammanfattningsvis bör den som följde med på kemilektionerna i högstadiet och har vett att tillämpa kunskaperna i praktiken, inte ha några problem att få elektrolysen att fungera.
6
Allmänt forum / SV: Gammal bil
« Senaste inlägg av Rickard skrivet Idag kl. 08:09:54 »
Om jag får gissa kommer udda kinesiska elbilar som inte slår igenom över tid snabbt bli helt värdelösa.
De flesta elbilarna som säljs idag kommer vara skrotade innan de är 15 år.
Jag kan som vanligt ha fel.

Annars delar jag väl de flestas uppfattning om att rost och allvarliga motorskador kan minska värdet nästan till noll även på bilar som annars skulle betinga ett rätt högt värde.
En gammal "rostfri" bil med motorskador brukar inte vara så dyrt att fixa heller om man kan/vill skruva själv, motorer går alltid få fatt i billigt om det är en någorlunda vanlig modell.
7
Installationer / SV: Vibrations
« Senaste inlägg av Rickard skrivet Idag kl. 08:03:21 »
If the outdoor unit is mounted on a ground based foundation, most of the sound should come from the contact point between the outdoor unit and the wall.
Only a slight adjustment of the heat pump feet should be needed to ensure that the outdoor unit does NOT come into contact with the wall.
Some sound from the compressor may leak through the insulated wall when running hard, that is a bigger problem to solve, but not as frequent I would think.

8
Vedeldning / SV: Tände i kamin
« Senaste inlägg av Rickard skrivet Idag kl. 07:55:34 »
Du har nästan heltid med veden du.  ;)
Men en hobby måste man ju ha.
9
För att få bidrag till batterier för sin solecellansläggning ska de uteslutande eller så gott som uteslutande användas för lagring av egenproducerad el, för senare användning i hemmet (inte för export eller nätbalansering).

Jag undrar dels hur man tänkt definiera uteslutande eller så gott som uteslutande, och dels hur man ska kontrollera det.
Utan specifika gränser angivna så blir det ju någon form av godtycke från statens sida, väljer de att plocka av någon bidragen och lägga på skattetillägg så kan de ju göra det så snart de anser sig ha detekterat att man använt batterierna på annat sätt än vad de vill.

Ska vi kunna ställa om till mer intermittent energi så är mängder med batterier eller andra typer av energilager den enda lösningen om man vägrar bygga kärnkraft och inte vill släppa ut mer CO2, att då försvåra för investeringar i batterier ter sig inte logiskt tycker jag.
Visst, det blir snabbt lika stora pengar till batterier för solel som det var för elbilarna får ett par år sedan, om man köper ett rejält lager, men samtidigt så hjälper de ju till att utjämna uttaget av el från nätet till de perioder när det finns som mest överskott (OM man väljer att ladda från nätet när elpriset är som lägst)

Jag skulle i alla fall vilja veta vad "så gott som uteslutande betyder", ponera till exempel att  jag 20 gånger/år, när elpriserna fluktuerar kraftigt väljer att ladda min batterier under de 2 billigaste timmarna och sedan nyttjar elen för egenförbrukning när elpriset är som högst, då gör jag ju en stor nytta, och använder dem i mina ögon fortfarande så gott som uteslutande för lagring av egenproducerad el. (15 000 kWh egenproducerad el, 300 kWh från nätet importerad el)
Jag efterlyser en solklar definition av "Så gott som uteslutande".

Hur kollar myndigheterna detta?
Kan det vara så att energibolagen ska bli angivare och rapportera alla som "Verkar" ha en konstig profil på sin import av el så man kan misstänka att det köps billig el på natten, för att användas senare under dagen?
Eller, kommer man att fokusera på att hitta de som EXPORTERAR el när solen inte skiner, och på något sätt automatisera detta så att de åtalas för skattebrott om de sökt bidrag för batterier?

Med tanke på att reglerna är så usla och luddiga så känns det väl rätt troligt att ingen kommer åka dit som läget nu är, och att införa ny lagstiftning retroaktivt på en sak som denna vore ju helt enkelt kriminellt, när jag säkte bidrag för mina batterier fanns inga sådana regler satta i alla fall.

Oavsett detta kan man väl tycka att det kan vara tveksamt med bidrag till batterier om de används för balansering av elnätet, ersättningen från svenska kraftnät (eller vem som nu köper via "Checkwatt", är så pass hög att det borde göra det lönsamt även utan bidrag.

Bidrag är aldrig bra, det snedvrider marknaden och riskerar slå ut annars lönsamma bolag till förmån för inte sällan bedrägliga bidragsutnyttjare.
Bidrag till batterier och värmepumpar är dock två av de saker som jag skulle prioritera om jag satt i regeringen och nödvändigt skulle slösa skattepengar på bidrag.
10
Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. / SV: Problem med AuotTerm TerraMax C9
« Senaste inlägg av hjalle skrivet 12 maj 2024, 21:49:55 »
Hej igen,
jag väcker till liv min gamla tråd om min bvp.
Återigen har bvp börjat varna för Pressostat låg. Det hela började när utomhustemperaturen steg och maskinen endast går ett 1-2 gånger per dygn, främst för varmvatten. När jag resetar alarmet går den igång igen och oftast lyckas den komma igång och fungera bra. Jag startade precis igång den och såg att det var en hel del bubblor i kontrol-glaset och dom bestod åtminstone de 3-4 minuter jag inspekterade.

Hur kan jag komma vidare och vad är jag för alternativ? Att fylla på gas hjälpte ca 1 år men nu är ungefär samma problem tillbaka.
Det enda jag själv kan komma på är att med hjälp av Husdata V60 automatisera reseten av alarmet så maskinen drar igång igen. Finns det någon risk med detta?
Sidor: [1] 2 ... 10 Next

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!