Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Värmepumpar och installationsfrågor. => Nibe => Ämnet startat av: mikst skrivet 25 september 2012, 06:55:12

Titel: Kabel till givare
Skrivet av: mikst skrivet 25 september 2012, 06:55:12
Läste en äldre tråd om längden på kabeln till en utegivare.

I den rekommenderades t.ex. telekabel. De brukar ha diameter på ca 0,5-0,6mm.
Vill minnas att Nibe rekommenderar 0,5mm2 för kablage till sina givare oavsett längd på kablaget.

I praktiken, fungerar diameter 0,5 mm som kablage till givarna?
Titel: SV: Kabel till givare
Skrivet av: Rickard skrivet 25 september 2012, 08:21:40
Ja, det gör det.
Drar du väldigt lång kabel kan du få en liten felvisning, men det har ingen betydelse för funktionen på värmepumpen, och om du vill kan du kalibrera givarna i styrdatorn.
Titel: SV: Kabel till givare
Skrivet av: purjo__ skrivet 25 september 2012, 08:25:26
Om du drar en kabel med fyra ledare så kan du koppla ihop ledarna parvis så att du får dubbla arean.
Titel: SV: Kabel till givare
Skrivet av: torbjorn_forsman skrivet 25 september 2012, 12:29:18
Ett problem med telekabel (och andra kablar med tunna entrådiga ledare) är att det kan vara svårt att få pålitlig kontakt med sådan i billiga skruvplintar. I vissa plintar kan vassa kanter på skruven ge brottanvisning eller till och med skära av ledaren, i andra är det lätt hänt att den lägger sig på sidan av skruven och överhuvudtaget inte blir fastklämd.

Man bör undvika att lägga en givarkabel tätt intill kraftkablar långa sträckor, det är risk för både induktivt och kapacitivt kopplade störningar. Lite bättre blir det förstås om kraftkabeln är någotsånär skärmad (t ex EKLK eller EKKJ), men vill man vara helt och hållet på den säkra sidan kan man ta en skärmad tvåledare till givaren, anslut då skärmen till chassijord i värmepumpen och låt skärmen vara oansluten vid givaren.
Titel: SV: Kabel till givare
Skrivet av: purjo__ skrivet 26 september 2012, 09:32:18
Ett bra 'knep' är att man skalar kabeln och böjer ledaren tillbaks över isoleringen. Sen stoppar man in den i plinten så att den skalade delen hamnar mitt emot själva skruven och drar åt.
Titel: SV: Kabel till givare
Skrivet av: Gävle Tommy skrivet 03 oktober 2012, 20:27:13
Om du vill väja en kabel som är speciellt framtagen till resistiva tempgivare så heter den FKAR-TG.
Finns som 3 eller 4 ledare med 0,5mm2 area. Kabeln har dessutom en rejäl skärm som klarar långa sträckor förlagd tillsammans med kraftkabel.
Denna kabel används industriellt där längder över 100 meter är vanligt så hemmavid är inget problem.
Jag använder denna själv och den har varit monterad över tio år nu utan problem.
Om du vill kan vi reda ut problematiken med felvisning kontra kabelarea och kabeltyp om du vill.

Lycka till
Titel: SV: Kabel till givare
Skrivet av: rgx107 skrivet 03 oktober 2012, 21:04:22
EVR rekommenderar minst 0.25 mm2 och tycker att upp till 300 m kabel är OK, men det kan bero på vilket motstånd man har. Var det inte CTC som har 150 ohm NTC (25 °C)? Det blir mer känsligt för kabellängder och -area.
Titel: SV: Kabel till givare
Skrivet av: torbjorn_forsman skrivet 04 oktober 2012, 10:52:27
EVR rekommenderar minst 0.25 mm2 och tycker att upp till 300 m kabel är OK, men det kan bero på vilket motstånd man har. Var det inte CTC som har 150 ohm NTC (25 °C)? Det blir mer känsligt för kabellängder och -area.

Precis, både CTC och Thermia har 150 ohm NTC (samma leverantör av styrsystem till båda). Man bör notera att när en NTC-givare används så blir mätfelet (räknat i  °C) pga kabelresistans inte konstant utan det ökar vid högre temperatur. Eventuellt mätfel pga läckströmmar (shuntresistans parallellt med givaren) blir större vid lägre temperatur. Så om sådana mätfel ska kunna kalibreras bort i mjukvara vill det till att programmeraren har tänkt en gång extra och inte bara erbjuder möjlighet att lägga på en konstant eller skalfaktor.