Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: erp
« skrivet: 06 december 2009, 10:54:18 »

Hej

Kompressorn ska starta vid framledningens börvärde och stoppa när den ökat temperaturen 5º i undre pannan (om man inte ändrat "diff start/stopp"). Var fjärde start ska dock gå till 55º, såvida inte pumpen stoppas tidigare pga för hög temp på VPin.

Om pumpen inte kan höja temperaturen mer, innan den kommit till sin stopptemperatur, måste det bero på, att det går åt lika mycket värme eller mer, än vad pumpen kan producera, såvida det inte är något fel på den.
En 105:a ger ju knappt 5kW runt noll grader ute, och ännu mindre om temperaturen sjunker. 4-5 kW är inte mycket för att värma ett hus, så pumpen kan mycket väl ha sin gräns strax under noll grader ute.
Du får avvakta och se hur den uppför sig framöver.

//Ronnie
Skrivet av: kjellw
« skrivet: 06 december 2009, 09:17:53 »

Hej Ronnie
Vårt hus, får jag nog säga är ett ganska lågenergihus beroende på storlek och läge. Vad jag menar med min fråga är att jag tycker att värmepumpen ska klara värmebehovet och höja temperaturen till börvärdet inom de 180 minuter shunten väntar. Ibland får jag för mig, vilket jag ej kontrollerat än om det är så att kompressorn ej ger fullt ibland och kommer ej upp till 48 gr VPin. De senaste körningarna har den gått bra och kommit upp till 53 gr i nedre pannan och då är det ej problem. Min temp. kurva är satt till 40 och det har fungerat bra. Finns det någon som har haft problem med att kompressorn ibland ex. ställer sig på 45 gr och ej kommer högre
Kjell
Skrivet av: erp
« skrivet: 05 december 2009, 11:42:05 »

Om huset är så välisolerat, att nästan ingen värme läcker ut, så klarar pumpen att värma huset åtminstone ner till 15-20 minusgrader.
Nu är ju inte våra hus riktigt så bra isolerade, utan värme läcker hela tiden ut. Håller man en konstant temperatur inomhus, säg 22º, så läcker det hela tiden ut värme, och ju större skillnaden mellan innetemperaturen och utetemperaturen blir, ju mer värme läcker ut, och för att hålla innetemperaturen, behövs mer och mer värme tillföras.

Det måste alltså hela tiden tillföras precis lika mycket energi från värmepumpen, som det läcker ut från huset, om inomhustemperaturen ska hållas konstant på samma nivå.
När det läcker ut mer värme än vad pumpen orkar avge, kan inte pumpen längre hålla temperaturen i pannan eftersom huset gör av med mer energi än vad pumpen tillför.

Det är alltså huset som avgör hur långt en given kompressor klarar att värma huset. Ju högre effekt kompressorn klarar ju längre klarar den att värma huset. Din kompressor verkar att klara värmen ner till någon minusgrad. För att komma längre ner i utetemperaturen fordras antingen en kraftigare kompressor eller bättre isolering av huset. Kompressorn måste hela tiden leverera lika mycket energi som huset läcker ut.
När den når sin gräns måste man alltså öka energitillförslen med hjälp av elpatronen.

//Ronnie
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 05 december 2009, 07:39:28 »

Det beror på hur mycket värme huset kräver. Din gräns verkar ligga runt nollan
hade du haft en större vp så hade du klarat dig längre ned
hur stort hus har du? och vart i landet ligger det?
Skrivet av: kjellw
« skrivet: 05 december 2009, 07:12:38 »

Jag har nyss köpt en ecoair 105 och råkade ut för en konstig sak. Jag kopplade bort övre pannans elpatron. Då var det 2-3 gr + ute. Plötsligt blev det 3-4 gr minus ute. Övre elpatronen började räkna ner tid (180) och började ta värme från övre pannan, med följd att varmvatten tillgången minskade. detta gjorde att värmesystemet behövde ytterligare värme och öppnade då shunten , varvid temperaturen sänktes ytterligare, kom i ett slags ekorrhjul. Vid detta tillfälle gick pumpen konstant dygnet runt, ända tills jag satte på elpatronen och värmesystemet kunde få värme så att shunten kunde stänga och återställa fördröjningstiden. Min fråga är följande: Hur långt klarar kompressorn att hålla värme i ett hus innan den tar värme från övre pannan.
Kjellw Göteborg

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!