Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: JensH
« skrivet: 03 maj 2013, 17:35:23 »

Det är ett tegelhus med nya 3-glas energifönster, ingen tilläggsisolerad vind och det avvaktar jag nog också med fram till den dagen vi börjar frysa eller får höga driftkostnader. Jo jag höjde ju kurvan från läge 6 till 8 för 27h sedan. Nu är det första dygnet som hantverkare inte springer in och ut med vidöppna dörrar i källaren, vi sålde ju även hela pelletssystemet igår så då vart ju båda dörrarna till källaren öppna i 3h typ. Men hur som helst nu när jag kom hem så märktes det en betydlig skillnad i källaren, nu har den nog äntligen fått en chans att bygga upp värme så nu är det strax under 20, med ett par dagar till utan vidöppna dörrar så kryper det nog över 20 får vi hoppas. Temperaturen i huset har sjunkit något också från 24 till 23,3.
Här är lite siffror som jag skrev av när kompressorn gick för 15 minuter sedan och 27h sedan jag höjde från kurva 6 till 8 och försköt den -3.
18 starter, total drifttid på kompressorn 4h varav varmvatten 0h.
Deltat mellan framledning och retur pikade på 8,1.
Gradminuter: Start kompressor -60, Start tillsats -400, Diff mellan tillsatssteg 100.
Utetemp 11,6grader, framledning 23,7grader. Kurvan står så att vid 0 grader ute är framledningen 33grader.
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 03 maj 2013, 15:19:27 »

Har du ett väldigt välisolerat hus så kanske du måste sänka förskjutningen ännu mer, även kurvan (i förhållande till Nibes karta) ett snäpp kanske. Börja med förskjutningen precis som du nu gjort.

Fritt ord-bajsande rakt ut i luften:
Tycker det låter lite lustigt i det stora hela. 4 starter på 10h, men inte en timme totalt? "Kortis" i flödet när alla raddar står på fullt är ju det man tänker först, GM räknar upp fort och värmebehovet är litet så här års och GM räknar ned sakta samtidigt som källaren inte får ngn värme?  dontknow

Ingen sänkning av innetemp trots förskjutning -3 (om inte kurvan nu höjdes från 6 till 8 samtidigt) känns ju lite sådär. :(

Solinstrålning är ju inte att leka med så här års heller, borde inte ge så varmt på natten dock om det inte är stenhus.

Jag vet att du angett att kompressor/pumpen startat 4 ggr på 10h, driftläge borde då vara "auto".  tummenupp
Vad är "min framledningstemp" i meny 1.9.3? Hög minimi-temp sabbar ju alla andra lutningar och förskjutningar om litet värme-behov finns...
Hur många timmar har pumpen kört varmvatten...? Inte så att den gör väldigt lite "värme" och sjukt mycket varmvatten och du lider av ngt general-knas/ventil-krångel?

Skall sluta skriva strunt, hoppas oavsett att du får ordning på kompis-skapet mellan din pump och ditt hus så du får njuta av automatisk-komfort utan pellets-säckar!
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 03 maj 2013, 08:06:47 »

Håll samtidigt koll på husets totala energiförbrukning..
Det kan ju vara jäkligt dumt om det är något annat som drar ström typ elpatroner, mm..
Skrivet av: JensH
« skrivet: 02 maj 2013, 23:06:36 »

Ja tänkte köra på detta i några dagar för att se hur det funkar. Det är fortfarande olidligt varmt i huset, tempen i köket är 24,1... på övervåningen vågar jag inte ens gissa vad det är...
Hur som helst så har den kört 4 gånger på 10 timmar och inte ens 1 timmes drifttid än (drifttiden står fortfarande på 0h) Svårt att dra några långsiktiga slutsatser på 10 timmars körning men det ser väl ganska ok ut. Återkommer om ett par dygn så får vi se vad snittet har blivit och hur temperaturen står sig i stöggah.
Finns nog dock risk för att jag ringer rörkrökaren snart, källaren är inte varm... 3 element verkar inte klara att värma källaren, får la slänga in minst ett till.
Skrivet av: Remo
« skrivet: 02 maj 2013, 18:36:23 »

Delta Vb in och ut är bra 7-8 och du ska läsa av differensen när pumpen värmer huset efter
att pumpen har gåt 5-10 minuter. Du får avvakta till i morgon och se efter natten om
värmen räcker till nu när du har ändrat.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 02 maj 2013, 17:25:26 »

Så! Tack för alla tips. Nu har jag ställt på kurva 8 men förskjutit den -3. Ställde likaså ner cirkpumpen på läge 1 för på läge 3 blev det bara 4 graders skillnad, på läge 2 runt 5-6 och nu på läge 1 är det 7-8 graders skillnad på in och ut och det ska det tydligen vara, eller?
Ja alla raddar är på full gas utom i garaget där den inte slår till förrän det är minusgrader.
Men kompressorn går ju typ aldrig...? Den har gått 1 gång, typ 5 minuter, på 4 timmar och då var det varmvatten den körde. Kanske är för att jag försköt kurvan -3 så det fanns gott om varmvatten?
Skrivet av: Remo
« skrivet: 02 maj 2013, 12:41:27 »

Som invand "krånglare" med pellets, kan man inte köra på kurva 5-6 vår, sommar och höst och sedan köra en högre kurva på vintern...? Vad är nackdelen med det, är en högre kurva dyrare i drift?
Sedan det här med ekonomiläge, det verkar lite skumt. Jag trodde ekonomiläget handlade om att det blir mindre tappvarmvatten, men det verkar lite som att värmesystemet också blir segare. Ska det vara så?

Precis om du ändrar bara kurvan nu när det är så varmt ute så är risken stor att till hösten
får du idiot höja igen. När temperaturen är nära nollan så ändras VB-ut väldigt lite genom
att ändra kurvan man måste ändra kurvförskjutningen att komma rätt. Du ska glömma allt
vad pellets heter och tänka bara på VP nu. Glöm inte att du ska inte låta termostater styra värmen utom på någon enstaka rum txe sovrum. Man ska alltid köra med lägsta möjliga kurva när det gäller VP.
Men det är inte lätt att komma rätt på den här årstiden, men man kan jo försöka börja rätt.
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 01 maj 2013, 23:17:42 »

Variationen av utetemperaturen under dygnet kommer ge hemskt svajig innetemp om du inte en gång för alla justerar in din pump till husets behov. I synnerhet med radiatorer där inte samma tröghet finns som med golvvärme.

En hög kurva ger högre framledningstemp vilket ger sämre COP och mer slitage, men om en hög kurva är rätt för huset så är den rätt. En FÖR hög kurva ger onödigt "dåligt" COP och slitage, dessutom kommer pumpen gasa på med värme medans termostaterna kommer bromsa med strypning. Det ger sannolikt onödigt mycket start/stopp.

Så vitt jag mins har 1226:an endast ekonomi-läge för vv, inte för cirkpump på VB. Dat kan ju vara så att ni använder relativt mycket vv varpå pumpen ofta gör vv, då kan den samtidigt inte göra värme till huset. Är det den upplevda "segheten" du menar månne?

Se du till att justera in pumpen, det mår både pump och ni bra av. :) Så plugga och läs ordentligt inför den spännande injusterings-höst/vintern!  tummenupp

Skrivet av: JensH
« skrivet: 01 maj 2013, 22:45:37 »

Som invand "krånglare" med pellets, kan man inte köra på kurva 5-6 vår, sommar och höst och sedan köra en högre kurva på vintern...? Vad är nackdelen med det, är en högre kurva dyrare i drift?
Sedan det här med ekonomiläge, det verkar lite skumt. Jag trodde ekonomiläget handlade om att det blir mindre tappvarmvatten, men det verkar lite som att värmesystemet också blir segare. Ska det vara så?
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 01 maj 2013, 21:47:28 »

Gratulerar! Du finner kurvförskjutningen under meny 1.1, sänk den ett par-tre snäpp. Fortsätter du sänka kurvan så blir det väldigt kallt till hösten. ;)
Skrivet av: Remo
« skrivet: 01 maj 2013, 19:39:10 »

Så här på våren när det är kring nollan så är det bättre att sänka parallellförskjutningen.
Jag vet inte vad den heter på Nibe, IVT och Bosch kallar dom det fininställning.
Det som kan hända när man sänker kurvan att när hösten och kylan kommer kan det bli
för kallt istället. Det ska vara rätt balans mellan kurvan och parallellförskjutningen.
Gratulerar också för lyckat installation. 
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 01 maj 2013, 11:58:01 »

Gratulerar till installationen!! tummenupp
Skrivet av: Legless
« skrivet: 01 maj 2013, 10:08:43 »


Var glad för att du måste sänka värmekurvan. Jag tvingades höja kurvan till hiskeliga 13 för att få varmt i huset!
Skrivet av: JensH
« skrivet: 01 maj 2013, 09:35:32 »

Igår vart det klart och pumpen drog igång.
Min första reflektion var att huset blev dödstyst. Den gamla cirkulationspumpen från pelletssystemet utgjorde någon sorts resonans, pelletsen "pinglade" hela tiden och ojämnt strypande och väsande element gjorde att man konstant blev påmind om elementen och värmen i huset. Nu kommer bara värmen utan oväsen, fantastiskt när man levt med det andra i flera år.
Det andra är dock det jag befarade, vi dör av värmeslag i huset  ::) Har sänkt kurvan från standardinställningen 9 till kurva 6. Körde på kurva 7 i natt och vaknade upp med 23,5grader på undervåningen och 24,5 på övervåningen. Både jag och min sambo sparkade av oss täckena någon gång under natten och vaknade med svett i pannan. Och då var det ju ändå bara 0,5 grader under natten. Jaja får la fortsätta sänka kurvan tills vi kommer ner till våra vanliga 20,5 eller något i den stilen.
Jag antar att det är vanligt att man måste sänka standardkurvan, eller?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!