Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 28 juni 2012, 17:58:09 »

Jag är nöjd med min vp men det är min första så har inget att jämföra med men vv finns det hur mycket som helst och innetempen är jämn och fin tummenupp
Skrivet av: Fredrik H
« skrivet: 28 juni 2012, 16:33:58 »

Men om jag fattar det hela rätt så verkar inte en 8 vara overkill utan snarare det som jag ligger närmast i behov, kan det bli fel oavsett vilken jag tar ?, när man ögnar igenom inlägg verkar det vara väldigt mkt olika åsikter om vad som krävs i olika hus. Smurfen är du nöjd med 1245, funkar den bra vid kyla osv.?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 28 juni 2012, 13:01:46 »

En större vp drar mera när den går men den kommer att gå kortare tider. Det som kan bli problem med om man har för stor vp är att det blir mycket start och stopp samt ev att flödet i radiatorerna måste ökas så det kan låta lite från radiatorerna i sällsynta fall. Dom här problemen löser man enkelt med en knäpptank på tex 100 liter eller en arbetstank med separat cp mot radiatorerna väljer man arbetstank bör den nog vara större en gissning är 300 liter. Nu kan det vara så att du bör ha en tank till en 6 kw vp också. Det blir alltid bättre drift med en tank enda nackdelen är att den kostar och tar plats men jag skulle räkna med den från början.
Skrivet av: Fredrik H
« skrivet: 28 juni 2012, 09:57:31 »

Om jag då tar 1245 8 blir det ngn skillnad för uppvärmning, pump etc, drar den mer osv eller är en 8 optimalt?
Skrivet av: GöranA
« skrivet: 27 juni 2012, 23:36:29 »

Jo precis som smurfen säger, en oisolerad källare kan nog dra en del. Därför blir det inte längre rätt att räkna på bara 5 pallar.

Jag tror nog att nibeinstallatören säkert har räknat "rätt" om du bara säger till honom att du förbrukar 5 pallar pellets och det är dessa 5 pallar om året du vill ersätta med bergvärme. 5 pallar är 4000kg. Pellets ligger på ca 5000kWh/ton. Du förbrukar alltså bara pellets med energiinnehåll 20000kWh på ett år. Verkningsgrad på systemet är svår att gissa. Men din värmeförbrukning ligger alltså nedåt 15000kWh per år och det låter lågt för ett så stort äldre hus.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 27 juni 2012, 23:19:24 »

Ska du värma en oisolerad källare skulle jag välja 8 kw minst källare brukar kräva en hel del.
Skrivet av: Fredrik H
« skrivet: 27 juni 2012, 23:10:44 »

Tack för dina tankar om detta, huset är inte tillägsisolerat och jag kommer köra på med fullt uppvärmd källar del till hösten pga att två av mina pojkar skall få egna rum där, tidigare sov de uppe och vi värmde källardelen mindre, glömt att säga att vi även har vatten buren golvvärme i halva källardelen. Men man blir lite fundersam när nibe säger 6 och installatör 8. Lutar nu mot en 1245 8 eller...
Skrivet av: GöranA
« skrivet: 27 juni 2012, 22:17:09 »

Fredrik, ser man till ditt hus så är det ganska stort och byggt före "oljekrisen". Nu är det kanske renoverat och tilläggsisolerat osv, men jag tycker det låter lite med 5 pallar pellets per år. Det motsvarar en bit under 20000kWh per år om man räknar med lite pannverkningsgrad osv. Nu bor du i och för sig i ett milt klimat. Är du nöjd med den innetemp du har idag och inte tänker värma upp mer så räcker säkert en 6kW. Spontant så hade jag nog gissat på en högre förbrukning och därmed en större värmepump (8kW). Du eldar kanske ganska mycket i någon kamin när det är kallt?

Sett till de två bud du har fått så tycker jag att där är en solklar vinnare. Jag hade valt Nibepumpen alla dagar i veckan. Den är billigare, längre borra och framförallt, den har inte den (i min mening) mindre lyckade systemprincipen som är en stor kompromiss och ger en sämre besparing än nibe och de flesta andra fabrikat.

Den enda fördelen jag kan se med CTC är möjligen att konstruktionen gör så att man minskar risken för att få knäppningar i sitt värmesystem. Det här med knäppningar är ett problem som blir i vissa värmesystem. Får man problem med knäppningar så löser man det ändå väldigt enkelt med ett buffertkärl.

I övrigt så ser jag inte fördelen med CTC om man vill koppla på en solpanel eller vedpanna. De 200 liter tank som finns inbyggd är ändå för liten. Ska du ha en vedpanna eller solfångare, då vill du också ha lite mer volym på din acktank. Du kommer alltså ändå att köpa en extern acktank och då blir det lika enkelt att koppla sol och ved till de andra fabrikaten.

Fördelar du får med konstruktionen som nibe, ivt, thermia, viessman mfl. har är att när du gör värme så kan du alltid jobba med flytande kondensering. Det ger maximal besparing. CTC jobbar med en "halvflytande"/"fast" kondensering. Dessutom, om du kollar i tråden som Rickard länkade till så visar loggar från ca 10 forumanvändares CTC anläggningar att de går riktigt dåligt (CTC har en loggfunktion, man kan logga pumpen på en usbsticka)

En annan fördel med nibe och de övriga jag radade upp innan är att den har en förrådsberedare. Du får ut ~250liter varmvatten vid högt flöde. I en CTC så får du ut mycket mindre varmvatten. CTCs konstruktion är dessutom sådan att mängden du får ut är beroende av hur snabbt du tappar. I normala förhållade får du kanske ut ungefär hälften av vad en förrådsberedare får ut.
Skrivet av: Fredrik H
« skrivet: 27 juni 2012, 12:21:19 »

Det har jag ingen koll på, köpt min pellets från stora enso, men går det inte bara på det du nu vet säga ngt om en 6 eller 8 , mitt behov måste väl ligga där någonstans, blir det någon märkbar skillnad för mig vilken jag väljer??
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 27 juni 2012, 12:16:12 »

Tidigare energibehov.
För att få fram det behöver du veta energiinnehållet i den pellets du använt, mängden pellets, och pannans verkningsgrad.
När du på ett ungefär vet hur mycket som du förbrukar varje år så kan man dimensionera värmepumpen.

Hur varmt vatten brukar du shunta ut som mest  när det är som kallast ute?
Skrivet av: Fredrik H
« skrivet: 27 juni 2012, 12:09:37 »

Rensar bort gammalt, har en köpare på panna och tankar, får passa på medans intresse finns. Vi bor två vuxna med tre barn i huset, vad styr om det blir en 6 eller 8, finns det för nackdelar ??
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 27 juni 2012, 12:04:26 »

Har du tänkt ha kvar acktanken/acktankarna i systemet, eller rensar du bort allt gammalt?
Skrivet av: Fredrik H
« skrivet: 27 juni 2012, 11:40:54 »

Nuvarande system är pellets, som värmer en ack. tank 750l, har två tankar från tiden med ved, gör slut på ca 5 pallar per år, bor 5 mil norr om göteborg. Har aldrig lagt märke till att det knäpper i radiatorer eller rör, sol värme funkar inte optimalt med husets läge, men kanske vatten mantlad insats i öppnaspisen kunde vara något? Annars funderar jag om storlek på vp, ringde nibe som tyckte en 6a skulle räcka medans ctc tycker 8, räcker en 1245 6 verkar det väl att föredra??, hur tänka kring detta med start o stop i skilnad kring 6 och 8 ??
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 juni 2012, 22:56:32 »

Har du några speciella krav, typ skall du docka solfångare till anläggningen, eller vet du att du har/kan få problem med knäppande radiatorer/rörsystem vid tvära temperaturvariationer i värmesystemet.
I så fall kan CTC vara något för dig, annars anser jag att de är rätt jämförbara, du får lite större borrdjup med Niben, vilket är en fördel.

Men som sagt, kom gärna med lite mer info om ditt nuvarande system, dina tankar för framtiden, o.s.v. så kanske vi kan hjälpa dig bättre.
Hur stor är din nuvarande förbrukning, och var i landet bor du?

Ögna gärna också igenom denna tråd: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=41651.0 (Varning - många inlägg)  :)
Skrivet av: Fredrik H
« skrivet: 26 juni 2012, 22:29:16 »

Har bestämt mig för bergvärme, fått två offerter:
1, Nibe 1245 8, 160m borrdjup, 106000 kr
2 ctc ecoheat 8 150m borrdjup, 111000 kr
Tycker jag fått riktigt bra pris på 1245 men tar gärna emot tankar om dessa två pumpar och pris.

Bor i en tegel villa från 1964 på 168 kvadrat, fördelat på 1 våning plus inredd källare.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser