Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Josth
« skrivet: 09 januari 2017, 14:37:53 »

På lägsta fläktläge ska innerdelen knappt höras alls förutom de ofta förekommande knäppningarna i plasten vid avfrostningarna.

Värme tas från innerdelen när den avfrostar utedelen men fläktarna är då normalt avstängda både ute och inne så det ska inte kännas som kallras från innerdelen. När kompressorn går på/av och fläkten går i innerdelen känns det dock lite svalt när man är van vid värmen i luftströmmen.

Hur mycket is det blir beror på vädret där man bor och hur effektivt aggregatet fungerar. Denna vinter med mycket mildväder har jag hittills bara sett lite is under min garagepump. Andra vintrar kan man behöva spettet och hacka bort isen för att den inte ska växa sig för stor mot väggen/grunden.
Skrivet av: Peter T
« skrivet: 08 januari 2017, 18:44:42 »

Hej,

Konstig fråga kanske, men hur vet man att sin pump fungerar som den ska?
Bakgrund:
Köpte en Siesta C35 för drygt ett år sedan. Har inbillat mig efter alla mina resor i Asien att Daikin är bra grejer så det fick det bli. Har aldrig haft någon VP innan och känner inga som har så har inga som helst erfarenheter. Tyckte den verkade bra och gillade WiFidelen så la till den.
Jag eldar med ved och tänkte bara ha den som tillskottsvärme och kanske så huset  kunde stå tomt några dagar på vintern utan att behöva elda.
Placerade innerdelen i gillestugan, (26 Kvm), då jag inte har någon öppen planlösning men källartrappen är öppen upp till markplan. Förstod att det inte är en optimal placering men tänkte att det lilla som kommer upp gör det och lämnar jag alla dörrar öppna i källaren så kanske lite värma kommer in i de rummen också. Ca. 110 kvm / våningsplan.
Utedelen sitter precis utanför innedelen.
Elförbrukning på VP är ca. 800-1000 kWh / månad de kalla månaderna och 200 kWh på sommaren. (På sommaren har jag den inställd på 18 grader och värme. Inte kyla)
Radiatorerna är på lite i alla rum i källaren förutom i gillerstugan.

Mina erfarenheter hitintills.
•   Innerdelen låter betydligt mer än jag trodde den skulle göra. Helt omöjligt att haft den placerad i ett rum där man vistas eller skulle se på tv. Vi använder inte gillestugan till något idag vilket är tur.
•   Precis ett år efter installation började det låta i det horisontella ”luftflödesvingarna” när de går åt vänster. Låter som om något kuggar över fast det fungerar som det ska. (Ska nog felanmäla det och se om det går på garantin.)
•   Innerdelen går märkligt. Precis som den alltid går på fullt och sedan stänger av en stund för att sedan gå för fullt igen. Tycker det vore bättre om den gått lite lugnare och istället gått längre perioder? (Jag kör fläkten i auto läge och värme läget nu på 22 grader.)
•   När det går mot minus, som nu minus 2 grader, är det omöjligt att hålla inställd temperatur i gillestugan. Jag placerar termometrar på bordet 3 meter från utblåset och de visar då 19 grader. Pumpen är inställd på 22. Blir det kallare ute så sjunker det ner mot 16 grader i gillestugan. Den går i ca. 1 h, därefter är den avstängd i ca. 15 min och startar sedan igen.
•   När innerdelen stannar så efter ca. 5 min känns det som kallras från utblåset. Precis som utomhusluft kommer in men det är väl helt omöjligt så måste komma från aggregatet på något vis. Fryser inneaggregatet och måste tinas eller tas värmen därifrån till att tina utedelen?
•   Läste i olika forum att det kunde bildas stora ishögar under uteaggregatet. Har aldrig sett någon is där oavsett väder.

Som sagt, fungerar min pump som den ska? Vet inte. Är jag nöjd? Så där…
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 25 november 2016, 14:57:35 »

Hej,

Hoppas att Daikin kan svara på detta. Jag köpte en Siesta N35 nyligen på Polarpumpen. Värmepumpen fungerar bra ner till +5 grader. Efter detta börjar den tappa mycket i effekt, för någon vecka sen var det runt 4-5 minusgrader ute och vi kunde inte hålla en varmare temperatur än +18 grader i det rummet luftvärmepumpen står i.
Beteckningen på innedelen är: ATXL-JV och på utedelen: ARXM35M-2V1B.
Är dessa två enheter ens kompatibla? Enligt tekniska specifikationer ska ATXL-JV använda sig av köldmedium: R410A men ARXM35M-2V1B ska använda sig av det nyare R32. Jag har varit i kontakt med Polarpumpen men de menar att de båda modellerna ska fungera ihop, de kommer skicka ut en tekniker, men det är ju inte säkert att temperaturen är såpass kall ute att man kan notera den dåliga effekten på plats så att säga.
Tack på förhand :)
Leverantören har blandat ihop 2 olika maskiner.
Utomhusenheten skall bytas ut mot en som heter ARXL35M istället.
Förhoppningsvis kommer maskinen att leverera den önskade effekten och hålla huset uppvärmt.
Återkom gärna med information om hur det går.

Mvh
Daikin
Skrivet av: Cercina
« skrivet: 24 november 2016, 21:16:00 »

Hej,

Hoppas att Daikin kan svara på detta. Jag köpte en Siesta N35 nyligen på Polarpumpen. Värmepumpen fungerar bra ner till +5 grader. Efter detta börjar den tappa mycket i effekt, för någon vecka sen var det runt 4-5 minusgrader ute och vi kunde inte hålla en varmare temperatur än +18 grader i det rummet luftvärmepumpen står i.
Beteckningen på innedelen är: ATXL-JV och på utedelen: ARXM35M-2V1B.
Är dessa två enheter ens kompatibla? Enligt tekniska specifikationer ska ATXL-JV använda sig av köldmedium: R410A men ARXM35M-2V1B ska använda sig av det nyare R32. Jag har varit i kontakt med Polarpumpen men de menar att de båda modellerna ska fungera ihop, de kommer skicka ut en tekniker, men det är ju inte säkert att temperaturen är såpass kall ute att man kan notera den dåliga effekten på plats så att säga.
Tack på förhand :)
Skrivet av: Velveteen
« skrivet: 07 november 2016, 14:15:19 »

Hej!

Funderar på att köpa en Daikin Siesta C-35-R att ha i en källare på ca 90 kvm. Vill ha det nya köldmediumet och då finns det ju bara ett par märken att välja på. Tänkte eventuellt köpa via Polarpumpen. Pumpen ska sitta i ett stort rum och sedan är det många små rum runt om. Men jag undrar om det går att stänga av "intelligent eye" eller motsvarande funktion? (vill inte att den ska gå ner i temp när ingen är där) Samt om luftflödet på 624 m3/h är för lite? Många andra pumpar har ju minst 700-900.

Andra pumpar jag har funderat på är Mitsubishi FH35 eller Fujitsu 12LTCN. Men de har ju inte R32.
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 31 augusti 2016, 16:19:34 »

Det är riktigt, 42 modellen ligger mellan 35 och 50 I effekt..
Lilla innerdelen, stora utedelen.
/D
Skrivet av: AndyJ
« skrivet: 31 augusti 2016, 10:52:59 »

Är det så att det finns en variant med liten innedel och den stora innedelen?

Kollade här, gissar på att det är (FTXM-M + RXM-M):
https://my.daikin.eu/dam/document-library/catalogues/ac/split/R-32%20range_Product%20profile_ECPSV16-004_Swedish.pdf

Effektivitetsdata 42? är det en modell mellan 35 och 50?

Vänligen Andreas
Skrivet av: AndyJ
« skrivet: 29 augusti 2016, 18:48:29 »

Tack för svaret,

Huset ligger mellan Falkenberg och Halmstad, så rätt nära kusten så det blir sällan riktigt kallt här nere. N25 har jag inte tittat så mycket på då den står specad till 130m2 enligt polarpumpen.

En annan fråga som jag också har, jag var i kontakt med polarpumpen ang. dessa pumpar och berättade att jag också har två kaminer som jag eldar med på bottenvåningen, då rekommenderade dom en annan pump för att den hade ett läge som spred luften även när temperaturen gick över den inställda måltemperaturen. Är detta något läge som finns på Daikins pumpar också? Vill ju gärna kunna stödelda så mycket som möjligt när man är på plats!

Vänligen Andreas 
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 28 augusti 2016, 22:11:35 »

Hej

Står i valet och kvalet att välja värmepump, gillar daikin för att det är den enda tillverkaren som löst styrning med IFTTT.

Dock kan jag inte bestämma mig för modell, har 140m2 och ganska öppen planlösning på 1 och 1/2 plan med öppet upp i nocken. Idag har jag direktverkande el.

Klarar man sig med en c35-r? Eller ska man gå upp till en c50-r. Den givna platsen enligt mig i huset har dock en bredd mellan dörr och fönster foder på 85cm. Så c50-r behöver placeras någon annanstans isåfall.

Ser också att polarpumpen säljer ut c-50 (gamla köld mediet?) är detta en bättre pump till bättre pris?

Vänligen Andreas
Alla modeller som har wifi har IFTTT. Vart i landet är huset ?
/D
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 28 augusti 2016, 22:09:31 »

Hej.
Otroligt svårt att välja första pump. Försöker bla.a jämföra dessa två (och förstå varför C35 är mycket dyrare).
Fick svar från polarpumpen att C35 var något mer effektiv i minusgrader.
Men det får inte jag riktigt ihop enl specifikationerna.

N25 har högre max (och lägre min, som kanske är bra för oss i litet hus..)
N25 har högre effekt vid -15 (3,4 vs 3)
Sen är det svårt att jämföra mer då specarna inte presenteras likt, men N25 ger 3,9 kW vid -7 och C35 3,6 kW vid -10. Så de verkar relativt lika vid -7.
Är det kanske temperaturintervallet 0 till -7 som PP syftar på?

Eller tittar jag på fel siffror?
Kan någon ge mig en rekomendation. Året runt boende i liten timmerstuga i uppe på Sälenfjällen. Gissar att tempintervallet mellan -5 och -15 dominerar mycket av vintern här. Vi får inte de allra kallaste temperaturerna här uppe, men så håller det sig också lite svalare på de "milda" dagarna.

Ursäkta sent svar. C35 har en mycket större yta på inomhusenhetens växlare än en N25. Det gör att maskinen får ett högre COP. N25 har en högre effekt speciellt ner mot -15/20C. Vilken som blir bäst beror på vädret. Är det en smällkall vinter så är N25 bättre (N-serien har 42/50 storlek på kompressorn) Är det mildare vinter så är C35 bättre.
Häls
Daikin
Skrivet av: AndyJ
« skrivet: 27 augusti 2016, 12:02:11 »

Hej

Står i valet och kvalet att välja värmepump, gillar daikin för att det är den enda tillverkaren som löst styrning med IFTTT.

Dock kan jag inte bestämma mig för modell, har 140m2 och ganska öppen planlösning på 1 och 1/2 plan med öppet upp i nocken. Idag har jag direktverkande el.

Klarar man sig med en c35-r? Eller ska man gå upp till en c50-r. Den givna platsen enligt mig i huset har dock en bredd mellan dörr och fönster foder på 85cm. Så c50-r behöver placeras någon annanstans isåfall.

Ser också att polarpumpen säljer ut c-50 (gamla köld mediet?) är detta en bättre pump till bättre pris?

Vänligen Andreas
Skrivet av: Jan_N
« skrivet: 10 augusti 2016, 19:54:39 »

Hej.
Otroligt svårt att välja första pump. Försöker bla.a jämföra dessa två (och förstå varför C35 är mycket dyrare).
Fick svar från polarpumpen att C35 var något mer effektiv i minusgrader.
Men det får inte jag riktigt ihop enl specifikationerna.

N25 har högre max (och lägre min, som kanske är bra för oss i litet hus..)
N25 har högre effekt vid -15 (3,4 vs 3)
Sen är det svårt att jämföra mer då specarna inte presenteras likt, men N25 ger 3,9 kW vid -7 och C35 3,6 kW vid -10. Så de verkar relativt lika vid -7.
Är det kanske temperaturintervallet 0 till -7 som PP syftar på?

Eller tittar jag på fel siffror?
Kan någon ge mig en rekomendation. Året runt boende i liten timmerstuga i uppe på Sälenfjällen. Gissar att tempintervallet mellan -5 och -15 dominerar mycket av vintern här. Vi får inte de allra kallaste temperaturerna här uppe, men så håller det sig också lite svalare på de "milda" dagarna.

Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 10 maj 2016, 23:23:16 »

C35 har tystare innerdel än C50.
Dock så går det inte att jämföra maskinerna effektmässigt. C50 har mycket kraft.

Häls
/D
Skrivet av: sockermamma
« skrivet: 09 maj 2016, 11:50:13 »

Hej!
Behöver lite mer övertygelse ang. Daikin Siesta serien. Står i valet med en ny pump då den gamla är kass.

Har kollat på C35 och C50. Har väldigt dålig koll på pumpar..

167kvm
1977

Priset verkar vara ganska bra på PP med installation och nedmontering av gamla. Dessutom lockar WIFI..

Vad säger ni?

Tack!
Skrivet av: Tuborg4
« skrivet: 11 januari 2016, 10:51:11 »

Då har vintern visat sig och min C50 har fått visa fram fötterna.

Vi hade 21 minus och höll tempen med endast LL pumpen igång. Behagligt I alla rum som dörrarna är öppna till.
Som jämförelse så hade vi elementen igång redan vid 5-6 minus med den förra panasonicen, uppskruvad till 26-28grader.
Nu hade vi som vanligt nya pumpen ställd på 21 grader. Behöver aldrig höja den.
Finner ingen is på utedelen, den frostar av ca 1gång I timmen. Verkar vara helt beroende på väder ute. när tempen låg på 18-20minus, var avfrostningen väldigt sällan.
Huset är genomkallt i väggar mm, då det låg kallare än 12 minus konstant ett par dygn.

Jag är så nöjd så polaren har nu ledsnat på sin mitsu och beställt en Daikin Siesta C50.
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 20 november 2015, 18:05:58 »

N35 ger 3,7kW vid -15. C35 ger 3kW enligt PP.
I ditt hus hade jag taget N35. Du lär behöva den extra effekten när du har 120m2. Äldre hus är sällan öppen planlösning, så ta inte i för lite när det gäller effekt och luftflöde.
N35 har dock högre mineffekt så den går nog mer on/off. 1,7kw mot 1,4 för C35. C35 Har nog ett behagligare ljud vid samma luftflöde. C35 ljud är nog mer likt din Mitsubishi FH då innedelen är större.
http://www.daikin.se/binaries/Siesta-N_tcm544-380031.pdf
http://www.daikin.se/binaries/Siesta-C_tcm544-380032.pdf

Tryckfelsnisse har varit frame ser jag.
Min effekten på N35 är 1,1 kW


Får åtgärda detta snarast.

/D
Skrivet av: Zelda
« skrivet: 20 november 2015, 16:38:07 »

 N35 ger 3,7kW vid -15. C35 ger 3kW enligt PP.
I ditt hus hade jag taget N35. Du lär behöva den extra effekten när du har 120m2. Äldre hus är sällan öppen planlösning, så ta inte i för lite när det gäller effekt och luftflöde.
N35 har dock högre mineffekt så den går nog mer on/off. 1,7kw mot 1,4 för C35. C35 Har nog ett behagligare ljud vid samma luftflöde. C35 ljud är nog mer likt din Mitsubishi FH då innedelen är större.
http://www.daikin.se/binaries/Siesta-N_tcm544-380031.pdf
http://www.daikin.se/binaries/Siesta-C_tcm544-380032.pdf
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 18 november 2015, 23:06:18 »

Tack Daikin_.
En sista fråga nu bara.
Jag har pratat med PP och de håller nu ordern iom att jag upptäckt fler skillnader till fördel för N35.

N35 har mindre innerdel och bättre effekt men är inte lika tyst som C35 (vid de låga nivåerna märker man kanske ingen skillnad iofs. Störs aldrig av Mitsun på landet iaf.)
Det enda praktiska som verkar skilja i handhavandemöjligheter är veckotimern och rörelsesensorn, och dessa saker kan jag sätta via min hemautomation (förhoppningsvis).
Vid tillval av Sky-Fi till N35an, saknas fler funktioner i appen än veckotimern?
Blir GUI annorlunda i appen för de olika modellerna?

Nu är jag kanske krånglig, men skulle behöva ett: "Detta verkar vara bäst val för dig!" från ngn med erfarenhet.
Observera att jag inte håller ngn annan än mig själv ansvarig för det slutgiltiga valet!
N35an är ju ngt kraftigare och kanske en trevligare upplevelse med sin tex 20cm mindre breda och ntg tunnare innerdel?
(Målet är främst att sänka elkostnaden för elradiatorerna.)

Jag har väldigt lite erfarenhet av att leva med LVP, den på landet är ju bara på vid underhållsvärme på vintern.

Tack för ett grymt forum!

//Jocke
Många för och nackdelar mellan maskinerna.
Ring mig imorgon på kontoret : 010-7222403 så kan vi bolla idéer.
/Daikin
Skrivet av: Jockum
« skrivet: 18 november 2015, 15:24:12 »

Tack Daikin_.
En sista fråga nu bara.
Jag har pratat med PP och de håller nu ordern iom att jag upptäckt fler skillnader till fördel för N35.

N35 har mindre innerdel och bättre effekt men är inte lika tyst som C35 (vid de låga nivåerna märker man kanske ingen skillnad iofs. Störs aldrig av Mitsun på landet iaf.)
Det enda praktiska som verkar skilja i handhavandemöjligheter är veckotimern och rörelsesensorn, och dessa saker kan jag sätta via min hemautomation (förhoppningsvis).
Vid tillval av Sky-Fi till N35an, saknas fler funktioner i appen än veckotimern?
Blir GUI annorlunda i appen för de olika modellerna?

Nu är jag kanske krånglig, men skulle behöva ett: "Detta verkar vara bäst val för dig!" från ngn med erfarenhet.
Observera att jag inte håller ngn annan än mig själv ansvarig för det slutgiltiga valet!
N35an är ju ngt kraftigare och kanske en trevligare upplevelse med sin tex 20cm mindre breda och ntg tunnare innerdel?
(Målet är främst att sänka elkostnaden för elradiatorerna.)

Jag har väldigt lite erfarenhet av att leva med LVP, den på landet är ju bara på vid underhållsvärme på vintern.

Tack för ett grymt forum!

//Jocke
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 18 november 2015, 13:33:12 »

Hrm.
Pump Daikin Siesta C35 beställd. Tog av mig latmasken och letade upp skillnaderna själv.
Helt klart värt med Sky-Fi. (Plug-in för styrning via hemautomationen blir nice.) Och att SCOP är högre än på N35an beror nog på att den sänker tempen om ingen i rummet utlöst rörelsesensorn på 20 minuter.
(Sorry för OT:) Nu leta upp hur den gamla avinstalleras på egen hand.
 /Jocke
Nattsänkningen får inte räknas med i SCOP värdet.
Det har med flödet och storleken på innerdelens värmeväxlare att göra..

/D
Skrivet av: Jockum
« skrivet: 18 november 2015, 12:31:16 »

Hrm.
Pump Daikin Siesta C35 beställd. Tog av mig latmasken och letade upp skillnaderna själv.
Helt klart värt med Sky-Fi. (Plug-in för styrning via hemautomationen blir nice.) Och att SCOP är högre än på N35an beror nog på att den sänker tempen om ingen i rummet utlöst rörelsesensorn på 20 minuter.
(Sorry för OT:) Nu leta upp hur den gamla avinstalleras på egen hand.
 /Jocke
Skrivet av: Jockum
« skrivet: 17 november 2015, 16:42:23 »

Tack för svar.
Skulle dock vilja ha svar från ngn med bra koll, på, varför ngn skulle välja C35 framför N35,iom att den är dyrare normalt? Är det hugget som stucket och helt enkelt välja C35 om man har möjlighet till nästan samma pris just nu?

Att läsa av skillnader i COP-värden osv ger inte mig så mycket, iom att jag ser mig som novis i ämnet.
/Jocke
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 17 november 2015, 06:48:03 »

Korrekt värde för N35 är 1100 W

Mvh
Daikin
Skrivet av: Zelda
« skrivet: 16 november 2015, 23:57:04 »

N35 Har ganska hög mineffekt 1700W. Om man tittar på Daikins återförsäljare för Siesta pumparna(PP). Ser man till Daikins hemsida står det 1100W.
Skrivet av: Jockum
« skrivet: 16 november 2015, 23:20:44 »

Hej.
Denna tråd är precis vad jag letat efter, hoppas den inte passerat bäst-före-datum för ni som diskuterat här. Står inför att köpa ny pump och byta ut en gammal "Kina-pump" som förra ägaren satte in innan vi köpte 2012. Mer attraktivt med LVP + direkt-el än endast el.  ;) Ovetandes gick vi på den... Nåväl, den är för högljudd för att titta på TV samtidigt i rummet å värmer dåligt.

Vad är skillnaden mellan Siesta N35 och C35? Som ny på LVP så lutar det åt Daikin eftersom det är välkänt och har mycket bra omdömen. Vi har dock precis monterat en Mitsu LH(/LF?)25 på landet, funkar bra. (60 kvm) Saknar dock fjärrstyrningen grymt. (Ska lösas med Z-wave.)

Råd mottages tacksamt gällande beslutet, och vill få hjälp "över kanten":
Just nu finns C35an ngt billigare än N35an efter installation om man väljer till Sky-Fi.
Huset är en tillläggsisolerad sommarstuga från -47 med numera treglasfönster. Boplanet är just nu ca 90 kvm men blir närmare 120 inom fem år. Ort: Sthlm.
Vill heller inte riskera att den inte orkar när det blir 15 minus.

Med risk för att bli tjatig, vad skiljer dessa främst och finns ngn nackdel att välja C35 pga några egenskaper?

Tack på förhand.
Jocke
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 10 september 2015, 12:44:24 »

 tummenupp
/D
Skrivet av: Tuborg4
« skrivet: 10 september 2015, 09:42:56 »

Då har vi provkört lite värme på pumpen.

Satte den på 22 så som vi brukade ha den gamla pansonicen på när det bara är små kyligt. Vi fick 23 i hela kåken på någon timme. Så det blev till att sänka till 20 och då håller den 21 längst bort. Lite väl varmt men då avkylningen är lite dålig i 5 plus så förstår jag att pumpen får svårt att få perfekt temp i hela huset.
Imponerad över hur väl den når ut i huset, placeringen är ju densamma som Panasonicen och den här får verkligen ut värmen längst bort. Den flyttar mer luft helt klart.
Nu ska man ju komma ihåg att jag jämför en panna 9 mot en mycket större pump. Så det är klart att skillnaden i kraft märks.

WiFi styrningen är helt suverän, kan man sätta timers med olika temp, så som lite lägre på dagen när vi är på arbetet och varmare när vi är i huset. Utan att behöva fippla med fjärrar mm, allt sker auto enlig schema jag sätter i luren. Kan tänka mej hur bra det blir när vi är borta över en helg eller så. Sänka tempen när ingen är hemma. Blåsa på när vi är nära och sen elda ihop med pumpen när vi väl är hemma. Inner/ytter temp i appen är guld.
Jag är helt såld på effekten och funktionen. Så såld att jag sagt åt min far att byta ut sin 12år gamla pump till en likadan eller 35an i stället. Dom som är ute och reser mm under vintern. Då kunna sänka och få på värme innan man kommer hem.   
Skrivet av: Tuborg4
« skrivet: 27 augusti 2015, 14:30:39 »

Min Siesta C50 är i vilket fall installerad och provkörd. Sedan ett tag.
Dock bara körd i kyl läge. Värme behövs ju inte nu.

Första vi märkte var hur tyst den var både ute och inne vid full drift. Sen märktes hur enormt mycket mer den kylde jämfört mot vår Ga: Panasonic. Än så länge är jag helnöjd. Men den är ju inte körd i värme och vintertid än så det är svårt att uttala sig om hur den är.

Dock måste jag erkänna att innerdelen är bra ful och klumpig jämfört mot tidigare. Nu är ju båda riktigt fula men den här var mera "b" i design. Sak samma för oss då vi prioriterar funktion före utseende.

Ska skriva ner mätarställningen på pumpen så får vi se hur mycket den drar. Har ju en separat elmätare på L/L pumpen.
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 17 augusti 2015, 15:10:47 »

Jag står i valet mellan Daikin och Samsung och skulle behöva lite råd + kanske kompletterande information via forumet.

Sommarstuga 86 m2, enplan, nybygge med skapligt öppen planlösning.Kommer att stå med underhållsvärme större del av vintrarna.Ca 12 m från innerdel (ovan ytterfönster i storstuga) till ytterdörr, dvs bra med god kastlängd.

Krav: Låg ljudnivå på innerdel, Wifi-styrning, energieffektiv och bra kvalitet. Inte så fixerad vid hög effekt vid -20C då det finns elradiatorer + braskamin och stugan är välisolerad. 

1. Daikin har jag tittat på Siesta C35 och Nano X35. Båda med inbyggd Wifi och pris ca 18k med installation. -Vilken maskin är att föredra? Tycker specifikationsblad är i tunnaste laget, speciellt för nanon. -Är det en bättre maskin fast utan extrafunktioner som rörelsesensor på C35? Tacksam för en liten sammanställning och vilken man ska föredra då kostnad är densamma.

2. Samsung Comfort 9 är ett alternativ som ser mkt bra ut på pappret och har intressant design. Dock osäker på kvalitet, support, mm då det är en ny maskin. Finns det erfarenheter av denna maskin? Hamnar här på ca 20k installerat och klart.

Sen är ju priserna på Mitsubishi FH25/35 tilltalande men då får man addera Wifi precis som på Toshiba och Fujitsu.

Tacksam för råd från proffsen!

PS: Huset är svart så jag vill ha svart kanal. Har hittat något som heter "hattkanal", är det det man använder eller finns det bättre lösningar? http://www.vuab.se/hattprofil,-svart

Själv skulle jag satsa på en Siesta N35 eller en Nano X35 (liknande maskiner) Trevlig ljudbild och en mycket bra grundkonstruktion med 2 kammars swingkompressor. Inget "lull-lull" utan pengarna är satsade på en bra konstruktion av utedelen.

Mvh
Daikin
Skrivet av: Tuborg4
« skrivet: 17 augusti 2015, 12:05:24 »

Jag har precis köpt mej en C50.
Ska ju bygga ut kåken 40kvm och ansåg att en större kan vara bra att ha.

Hoppas den är bra och att den ger bättre värme än den gamla Panasonicen.
Skrivet av: SD
« skrivet: 07 augusti 2015, 12:37:58 »

Jag står i valet mellan Daikin och Samsung och skulle behöva lite råd + kanske kompletterande information via forumet.

Sommarstuga 86 m2, enplan, nybygge med skapligt öppen planlösning.Kommer att stå med underhållsvärme större del av vintrarna.Ca 12 m från innerdel (ovan ytterfönster i storstuga) till ytterdörr, dvs bra med god kastlängd.

Krav: Låg ljudnivå på innerdel, Wifi-styrning, energieffektiv och bra kvalitet. Inte så fixerad vid hög effekt vid -20C då det finns elradiatorer + braskamin och stugan är välisolerad. 

1. Daikin har jag tittat på Siesta C35 och Nano X35. Båda med inbyggd Wifi och pris ca 18k med installation. -Vilken maskin är att föredra? Tycker specifikationsblad är i tunnaste laget, speciellt för nanon. -Är det en bättre maskin fast utan extrafunktioner som rörelsesensor på C35? Tacksam för en liten sammanställning och vilken man ska föredra då kostnad är densamma.

2. Samsung Comfort 9 är ett alternativ som ser mkt bra ut på pappret och har intressant design. Dock osäker på kvalitet, support, mm då det är en ny maskin. Finns det erfarenheter av denna maskin? Hamnar här på ca 20k installerat och klart.

Sen är ju priserna på Mitsubishi FH25/35 tilltalande men då får man addera Wifi precis som på Toshiba och Fujitsu.

Tacksam för råd från proffsen!

PS: Huset är svart så jag vill ha svart kanal. Har hittat något som heter "hattkanal", är det det man använder eller finns det bättre lösningar? http://www.vuab.se/hattprofil,-svart
Skrivet av: zundapp_lars
« skrivet: 02 juli 2015, 17:25:18 »

Hej igen, nu är den monterad inte aktuellt längre.
//lars
Skrivet av: zundapp_lars
« skrivet: 19 juni 2015, 10:58:38 »

Hej, undrar om någon har en installationsanvisning så man ser var väggenomföringen är placerad i förhållande till innerdelen. Höger eller vänster sett inifrån.
Hittade ingen på Daikin´s hemsida.
//Lars
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 03 januari 2015, 23:51:10 »

kollade flöden och dBA och dom borde vara uppmätta enligt samma standard.
På pappret så ser det inte ut att vara så stor skillnad alls som man upplever på plats när man jämför men det är inte så lätt då det är lite olika flöden på olika modeller och fläkthastigheter.

Lite märkligt måste jag säga när man läser i databladen  Sc:,h
Även om Daikins blad skriver dBA och Mitsubishi och energimyndigheten skriver dB(A) så antar jag att det är samma mätmetod och förutsättningar.
Nu uppger SP testet av Mitsubishin andra värden så dessa är med olika förutsättningar och jag har inte koll på hur dom mäter men Daikin modellen är inte med i testet så det går inte jämföra där ändå.

Quiet och fläktläge 1 används så gott som aldrig och vi brukar ställa den på fläktläge 3 när vi lämnar om vi pratar om FH25 eller FH35
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 03 januari 2015, 23:17:48 »

Du måste nog gå till örondoktorn Tomas  ;)


Åldern tar nog ut sin rätt och örondoktorn är det kanske läge att besöka. tummenupp
Dock så kan vi tala fakta om ljud också, Vi kan jämföra FH25/35:
Fläktläge 3 på dessa är 29 dB och flödet då är 384m3/h = 6.4 m3/min.
En Siesta har i fläktläge 2 också 29 dB, sär här är det samma ljudnivå att jämföra med.
Vid läge 2 ger Siesta ett flöde om 6,7 m3/min. Det betyder högre flöde men samma ljud.

Vid en jämförelse på Mitsubishi fläktläge 2: 24 dB och 282 m3/h = 4.7 m3/min mot Siesta fläktläge 1: 26 dB och 5.7 m3/min.
2 dB skillnad men 21 % högre flöde.
Ett normalt mänskligt öra hör en skillnad om 3 dB inte mindre (då skall man vara speciell audiofil)
Endast i fläktläge 1 har Mitsu en nivå om 20/21 dB (25/35) men då flödar det inte så mycket så ett hus kan värmas upp.

Eller anser du att fläktläge 1 kan värma upp ett hus med en Mitsu ?

/D
P.S. bokade av örondoktorn... ;)
Skrivet av: TonyB
« skrivet: 03 januari 2015, 22:48:50 »

Tack så mycket för era svar Daikin och Ts Comfort :)

Tror att jag är ett steg närmare att bestämma mig nu.

Mvh Tony
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 03 januari 2015, 22:19:00 »

Du kan alltid göra en maskin som är tystare, det är bara att fortsätta att sänka fläkthastigheten.

I praktisk drift så låter de flesta maskinerna ungefär samma då en viss mängd luft skall passera genom växlaren.
/D

Du måste nog gå till örondoktorn Tomas  ;)
Har hittills inte hört en liten innerdel som haft samma  ljudnivå/ljudeffekt som en stor innerdel med större värmeväxlare, större fläkttrumma och större hål för utblåset .
Är väl inget att sticka under stol med att små innerdelar har ett högre och oftast ettrigare ljud , sedan beror självklart designen på innandömmet hur ljudet upplevs och det kan variera hur man upplever olika tonen/toner
Nano och Siesta är väl tänkta att i stor grad ersätta dom gamla E9DKE och Sanyo/Argo som finns ute i tiotusentals och så småningom behöver bytas ut och då är måtten nästan dom samma vilket underlättar om det är tajt ovanför dörrar eller fönster men är man väldigt ljudkänslig så skulle jag rekomendera en modell som har bättre värden om den ryms vill säga.

Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 03 januari 2015, 21:00:54 »

Du kan alltid göra en maskin som är tystare, det är bara att fortsätta att sänka fläkthastigheten.

I praktisk drift så låter de flesta maskinerna ungefär samma då en viss mängd luft skall passera genom växlaren.
/D
Skrivet av: TonyB
« skrivet: 03 januari 2015, 17:03:32 »

Hejsan och tack för svaret :)

Du får ursäkta om det är konstiga frågor jag ställer, är inte så hemma i detta, men då det börjar närma sig köp så får jag ta chansen att göra bort mig med konstiga frågor  :-\

Vårat val står nu mellan en Siesta 35 och en Siesta 25 eller en st FH25 och en FH35 !

Då jag inte alls gillar ifall det låter för mycket så har jag frågor om ljudnivån.

Siestan är ju mycket mindre än FH och Siestan väger ju endast 8 kg medan FH 13 kg.

Blir det inte ganska så mycket högre ljud i en liten pump, Siestan uppges ju redan vid silent ligga på 26 dba och 29 dba vid low? Nu menar jag vid värme, inte kyla.

Mvh Tony
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 02 januari 2015, 16:30:25 »

Hej Tony.

ATXL-JV är Siesta modellen.
Här hittar du manualen till den:

Både Siesta och Nano X är basmaskiner konstruerade för att ge bra med värme och kunna monteras ovan dörr eller fönster med bra luftintag. Lull-lull och annat smått och gott finns inte i dessa modeller.

Effekten på en Siesta 35 ligger mitt i mellan FH25 / FH35 vid -15 °C

Häls
/D
Skrivet av: TonyB
« skrivet: 02 januari 2015, 16:20:46 »

Tack Rickard, då börjar jag med lite frågor  :)

Daikin:
Efter vad du sagt om Siestan som säljs i Sverige, närmare bestämt på Polarpumpen, och med, som jag ser det, bristfälliga information gjort lite egna sökningar.
Har funnit vissa dokument på Daikin.se och vill gärna höra med er ifall det som finns i dessa dokument även gäller de Svenska modellerna? Era förkortningar på diverse pumpar i Sverige tycks vara likvärdiga på de flesta modeller jag hittat.

Vad skiljer dessa enheter åt gentemot de Svenska enheter?

Jag har satt namn på dem, efter hur ni på Daikin själv gjort, den enda ni inte har där med namn, är Siestan, den satte jag själv namnet på då beteckingarna fick mig till detta, en form av logik, stämmer det inte så ber jag om ursäkt, men är säker på att du rättar till det.

Denna sida visar de "namn" ni satt på era olika produkter, bara för att visa att det inte är jag som hittat på något :)
http://www.daikin.se/support-manualer/produktinformation/index.jsp

Nedan dokument är något ni på Daikin i Sverige har på hemsidan gällande de produkter jag nämner nedan, vad ni på Daikin kallar dem(utom siestan).

http://www.daikin.se/docs/ECPEN15-004_Optimised%20for%20heating-tcm478-349850.pdf

Daikin Emura II = FTXG-LW (vit) FTXG-LS (silver)
Caldo X         = FTXLS-K
Nano X          = FTXL-JV
Siesta          = ATXL-JV
Nexura          = FVXG-K
Origo           = FVXS-F

Finns det på Siesta 35 följande funktioner på de som är anpassade för Sverie?
2-area intelligent eye?
Econo mode?
Energy saving during operation standby?
Night set mode? Nano x Ja
Whisper quiet?
Outdoor unit silent operation?
3-D air flow?
Horizontal auto swing?
Weekly timer?
Centralised remote control?

En sökning på förkortningen ATXL-JV,som jag fått för mig är Siestan,ledde mig till denna på er hemsida, om inte, vad är detta för modell då ni sa att Siestan va i princip samma modell förutom någon mjukvara?

http://www.daikin.se/support-manualer/produktinformation/index.jsp?searchterm=ATXL-JV&searchcategory=product-information

Tacksam för intressanta och givande svar från Daikin  :)

Mvh Tony
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 januari 2015, 07:11:11 »

Visst, officiell tråd innebär att jag vill att mesta möjliga om denna pump samlas här, både frågor, saklig information och erfarenheter.
Skrivet av: TonyB
« skrivet: 01 januari 2015, 14:42:59 »

Hej!
Är det okej att ställa frågor här angående ovanstående pump, både tekniska och frågor som rör vad han sagt i den andra tråden om just Siestan i Sverige kontra andra länder?

Mvh Tony
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 januari 2015, 10:50:14 »

Efterlyser ägarerfarenheter rörande denna värmepump som tydligen skall vara en pump utvecklad/modifierad i Sverige.
Det är OK för Daikin att informera om de unika egenskaper som denna värmepump fått utifrån den utveckling som skett i Sverige, vilka problem har man löst, och finns det rent mekaniska förändringar som skett?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!