Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 2 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: rockcircus
« skrivet: 28 november 2023, 12:38:58 »

För er som läser äldre trådar kan jag efter byte tempgivarna återrapportera att pumpen avfrostar sig och fungerar utmärkt igen i kallt väder. Lätt värt 1900 kr.
Skrivet av: rockcircus
« skrivet: 28 maj 2023, 11:17:44 »

Har samma modell installerad 2008 som i jan-mars betedde sig likadant som maskinen i tråden. Kom ni fram till någon lösning? Låg köldmedienivå?
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 22 januari 2014, 09:00:25 »

Tack för svaret!

Den här värmepumpen har R410a och kapillärrör (ingen expansionsventil). Den blir randig även då den går för fullt då det är nollgradigt ute.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 21 januari 2014, 23:10:41 »

om köldmedie som R407C finns i maskinen så kan det bli något sådant temperaturen är några minusgrade några rörlängder efter expansionsventilen/kapillär-röret och i andra ändan av glide och i slutet av rörlängden så är det +-grader och det syns inte någon frost, utan endast kondens vid temperaturer lite över nollan utomhus.

(är kondensorn/evaporator rätt utförd så bör första rörraden som möter den varmare luften vara i slutet av slingan medans den kallare insläppet bör gå ett lager rör bakom det första för att ta ut så mycket värme som möjligt ur luften till så högt evaporatortryck som möjligt.) 

till detta kan man ställa fråga - går maskinen med fullfart eller går det med reducerad fart och låglast i det läget när man har randig isbildning.
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 21 januari 2014, 13:17:36 »

Ni snackar här om jämn o fin påfrostning, men, om utedelen helt saknar påisning även nu när det är minusgrader, är det normalt?

Tillfälligt, t ex strax efter en avfrostning eller om den går på mycket låg effekt kan det vara normalt, speciellt om det är torrt väder. Men om du tittar till värmepumpen flera gånger om dagen under en vecka och aldrig ser någon is på den så kan det vara dags att börja fundera. Kolla också om du ser något kondensvatten eller is på marken under den.

Jag tar mig friheten att låna denna tråd för en egen liknande fundering, förvisso beträffande en luftvärmepump av helt annat märke, men ändå:
Kan även överfyllning med kylmedium medföra "randig" förångare? Det rör sig om en halvgammal invertervärmepump av lågprismärke, som frostar på jämnt och fint när utetemperaturen är -5 °C eller lägre, men då det är nollgradigt eller några plusgrader är den ständigt randig. Förångaren är uppdelad i två parallella slingor, det vanliga är att de 3-4 understa rören i nedre slingan samt 1-2 understa i övre slingan frostar på men resten är isfri då det är nollgradigt och blötväder.
Skrivet av: mango66
« skrivet: 13 januari 2014, 11:54:04 »

Ok, verkar inte va ngt att oroa sig över då.
Förvisso har jag inte sett ngn påisning överhuvudtaget - inte heller när tempen låg strax över 0,
men det är ju varmt inne så förmodligen inga problem.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 13 januari 2014, 11:50:38 »

Min VP går konstant och frostar bara av var 6'e timme just nu. Ändå är avfrostningslogiken känsligare ju kallare det är ute. Efter några timmars drift är det bara ett tunt lager rimfrost.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 januari 2014, 11:46:18 »

Om den värmer som den ska så beror det nog bara på att det är torr luft, eller på att den nyss avfrostat.
Eller att det är så varmt ute att det inte frostar på alls.
Skrivet av: mango66
« skrivet: 13 januari 2014, 11:42:09 »

Ni snackar här om jämn o fin påfrostning, men, om utedelen helt saknar påisning även nu när det är minusgrader, är det normalt?
Skrivet av: Niclas77
« skrivet: 13 januari 2014, 08:05:43 »

Ja, så kom då vintern även dena säsong och med det återgick pumpen till att återigen fungera utan problem.
Jämn och fin frostning på hela utedelen och inte bara i ränder som tidigare, samt att avfrostningen fungerar utan problem.

Nu är bara frågan om jag servar pumpen ändå bara för säkerhets skull.

Tack för all återkoppling!
Skrivet av: Niclas77
« skrivet: 08 januari 2014, 09:27:44 »

Tack för bra input!
Ska kolla efter jobbet idag om jag kan få till en rejäl frostning och hur pumpen hanterar detta.
Tittade imorse när den värmde varmvatten men då blev det inte någon frostning alls när jag tittade.
Problemen har inte återkommit, men som sagt, jag ska försöka "tvinga" fram en frostning.

Frågade en firma om service och nedisningsproblemet och fick följande svar:

"Vi utför service på Daikin Altherma. Vi har ett fast pris på detta, 2495:- inkl. moms, rörisolering tillkommer och normalt sett ingår inte en fyllning samt tömning av köldmediekretsen.
Det som har visat sig strula på dessa äldre Altherma värmepumpar är att givarna till utedelen som skall känna av när det är dags att frosta av inte fungerar fullt ut. Det vanliga är att man byter dessa, ibland kan även kretskortsbyte vara aktuellt om på-isningen återkommer ofta och mycket!"

Återkommer med mer info framöver.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 08 januari 2014, 02:14:31 »

Med tanke på den ganska kompakta isbarken enligt bilderna så ser det ut att den delen som får is på sig på evaporatorn blir väldigt kalla och detta är ett läge som kan hända vid köldmediebrist, men liknande isning även vid låglast med korta drifttider. 

Nu skulle du behöva prova med lite höglast tilllfälligt (dvs begär 27 grader C invändigt) så att VP hela tiden arbetar och gå ut och se hur frostningen ser ut efter ett tags kompressordrift (gärna vänta till kort innan avfrostningen startar) - frostar det med ränder även i detta fall så är det indikation på att det är för lite köldmedier - dvs en läcka i systemet och då behöver du ha dit en kylnisse.

Skrivet av: Niclas77
« skrivet: 07 januari 2014, 09:31:34 »

Tack för svaret!

Ledningarna har varit så sedan installationen sommaren 2008 så de bör i alla fall inte vara boven i dramat, men tack för tipset. Försökt böja ut dem tidigare men inte lyckats. Dessutom så börjar isoleringen ge sig så det kanske är dags att se till att någon böjer ut dem och sätter ny isolering.

Blir nog att ta kontakt med en servicetekniker för Daikin så får de göra en ordentlig service (kanske är dags efter nästan 6 års drift), kolla gasen och fixa ledningarna/rören.

Någon som kan rekommendera en bra servicefirma i södra Stockholm?
Bor i Stuvsta, Huddinge.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 januari 2014, 09:20:01 »

Mmm, ser lite skumt ut, men samtidigt vet jag att just när det är runt 0 grader , fuktigt ute, och energibehovet är litet så kan styrningen av värmepumpar göra att de hamnar i ett moment 22, de går med så låg effekt att det bir långt mellan avfrostningarna, och vid tillfällen som dessa kan det bli så mycket is/frost att det börjar fästa på sidoplåtar, så även om det lossnar från förångaren vid avfrostning så hänger isen kvar i plåtarna runt omkring.
Nu kan jag inte Daikins avfrostningsautomatik, men det skulle kunna vara det unika vädret som ställer till det.

Med detta sagt så verkar de där ränderna som blir lite misstänksamma, en randig påfrostning brukar vara ett tecken på gasbrist.

Du bör böja ut ledningarna som ligger an mot förångaren, dels för att förbättra luftflödet, dels för att inte nöta hål på isoleringen, och dels för att säkerställa avrinningen av vatten vid avfrostning.
Skrivet av: Niclas77
« skrivet: 07 januari 2014, 08:54:23 »

Hej,

Liknande problem så jag fortsätter i samma tråd.
För mig var dock nedisningen betydligt mer omfattande och mer koncentrerad som ni kan se av bilderna.

Har en Daikin Altherma 007 installerad sommaren 2008. Aldrig tidigare haft några problem med nedisning som maskinen inte själv kunnat frosta av.

Var nu borta 1 vecka vid nyår och när vi kom hem igen märkte jag is på sidan och baksidan. Smälte bort det med värmefläkt men dagen efter var det tillbaka. Tittade på insidan och där var det betydligt mer is. Nytt försök och tog bort all is (både utsidan och insidan) och nu har pumpen gått i mer än 1 dygn utan att bygga upp is. 

Inga problem med avfrostningen i botten av maskinen utan där rinner spillvattnet ut precis som det ska. (När det väl kan komma ner dit....!)

Temperaturen ute är ju runt 3-5 grader och fuktigt. Eftersom det är så varmt ute och vi har rätt svalt inne (19-20 grader) så behöver inte pumpen gå särskilt mycket. Samtidigt så är det samma inställningar som jag alltid har så det är inget ändrat mot tidigare då allt fungerat precis som det ska.

Någon som har något förslag på vad jag ska göra?
Funderar på att ta hit en servicetekniker som får kolla maskinen. Kan det vara ett läckage av gas eller liknande?

Tacksam för svar! Nu ska det snart bli kallt här uppe i Stockholm också så då kan det vara bra att ha koll.

Skrivet av: gnuttisch
« skrivet: 09 december 2013, 22:46:47 »

ska inhandla lite alutejp och flytta på slangen  :)
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 09 december 2013, 22:30:53 »

Slingan bör ligga under förångaren, till skillnad från bottenmattan så har inte slingan 100%-ig kontakt med bottenplåten.
Det går att sätta alutejp över slingan så den får ner all värme mot plåten.

Med vänlig hälsning,
Daikin
Skrivet av: gnuttisch
« skrivet: 09 december 2013, 20:24:44 »

Allt stämmer, dock så måste slingan ligga fel? då min maskin är en 09 tror jag, erhq007ad, så fanns ingen värmematta som det gör på dagens maskiner.

Hur ska slingan ligga i bakkant?
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 09 december 2013, 20:10:18 »

Stäng av maskinen med fjärrkontrollen, häll på varmvatten tills all bottenis är borta.
Kontrollera att maskinen lutar mot väggen i överkant, att ingenting är i vägen för dräneringshålet samt att värmekabeln fungerar (termostat slår till vid +2 °C) sedan kan du lugnt starta din maskin.

Mvh
Daikin
Skrivet av: gnuttisch
« skrivet: 09 december 2013, 18:33:23 »

Jo, men jag tänkte på blåisen längst ner vid flänsarna :)
Skrivet av: Volvo245GLT
« skrivet: 09 december 2013, 16:42:33 »

Instämmer. Jämn och fin påfrostning, precis som det ska vara.  :)
Skrivet av: boek
« skrivet: 09 december 2013, 16:29:30 »

Ser väl fullständigt normalt ut.
Skrivet av: gnuttisch
« skrivet: 09 december 2013, 15:56:14 »

Hittade lite is på utomhusenheten som man kanske borde göra något åt? Pumpen fungerar för övrigt med avisning och uppvärmning osv..


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!