Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Nisken
« skrivet: 20 maj 2006, 18:57:38 »

Angående evaporative kylare.  Det går kanske ialla fall att köra med det om man kombinerar det med jordkanalerna.  Luften tappar humiditet när den går genom den kallare jord kanalen.   Liknande denna installationen (på franska men bilderna är okay)

http://www.soloris.com/tourves.htm


Kyla genom avdunstning av vatten funkar bra i torrt klimat - i t.ex. Eilat i Israel är den vanliga tekniken att man har en central skorstenslikande tilluftskanal till hela huset, denna kanal sprayas ovanifrån med vatten. Sänker temperaturen och gör luften inte fullt så snustorr.

....men det funkar ju bara när den relativa luftfuktigheten är låg, egentligen är det den omvända idén till CE50, som ju tar värme genom att fälla ut vattnet i frånluften.

Du talar om att sänka den relativa luftfuktigheten i dina tilluftkanaler, snarare går RLF upp när du sänker tempen....så där ska du inte tillsätta mer vatten, möjligen efter att tilluften kommit in i huset om tilluftkanalerna nu lyckats kondensera något vatten - annars funkar det inte.

Vad jag minns av södra Frankrike var nog hög RLF inte låg.

Dina tilluftkanaler verka däremot användbara. De kan lämna värme på natten och då kylas ner, så att de kan lämna svalka på dagen och då värmas upp igen.

Solvärme är vettigt vid medelhavet - kineserna exporterar över hela världen, i Sverige går det att köpa deras grejor till hälften eller tredjedelen av vad motsvarande svenskt kostar. Både vanliga enkla plan och vacuumrörsfångare.

Din idé om en FLVP som producerar kyla är inte så begåvad - det funkar, men inte bättre (eleffektivare) än vilken luftkonditionering som helst. Självklart skulle du kunna använda en CE50 och hälla ut varmvattnet i trädgården och skicka in kalluften i vardagsrummet....fast det blir inte billigare än vilken aircondition som helst.

Bor du mycket nära havet är kanske en slinga där du tar kallt vatten en bit ner cirkulerar det till en värmeväxlare och kyler med det vettigt. Vill du absolut ha en VP kan du ju pumpa värme ur denna slinga på "vintern", och har frikyla på sommaren.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 februari 2006, 16:19:04 »

Jag tror att det mest ekonomiska vora att låna till en färdig fungerande anläggning med låg driftskostnad. (även om du avser göra installationen själv.

Räntan är så låg att det du sparar på lägre energikostnader med lätthet skulle betala räntor och amorteringar.

Nu vet ju jag inget om er ekonomiska situation, men att skjuta på kostnaderna lär inte göra det billigare.

Det är dessutom svårt att föreslå nåt exakt utan att veta hur stort ert energibehov vad gäller uppvärmning och kyla är, vilket gör det svårt att räkna på vilket som ger bäst ekonomi.

En frånluftsvärmepump som ger er komfortvarma golv tror jag dock skulle tjäna in sig fort i förhållande tilll energikostnaden för direktel.
Skrivet av: exipnos
« skrivet: 14 februari 2006, 09:51:07 »

Tack för alla svaren.  Jag håller nu på och kollar priser för alla komponenterna.  Ska även få in vissa offerter denna veckan.   Jag tror nog att solvärme passar bäst i denna regionen.  Med tanke att det är så passt dyrt så kommer jag antagligen att förbereda för solvärme men installera den i ett senare tillfälle. 

Just nu kommer jag att installera isolerade ventilations kanaler som kan användas för ventilation och kyla.  Kanske ett FTX att sköta ventilation men kanske ett normalt fläktsystem om det blir billigare.  Jag kommer antagligen att installera en luft-luft reversibel värme pump för kyl behovet.   Golvvärmen kommer också att installeras men värme källan för golv värmen kommer antagligen att vara billigast möjligt electrisk.  Varm vatten behovet sköts med billiga electriska tankar.  Luft-luft vp kan även sköta lite utav värme behovet och golv värmen bara värma golven så att de blir behagliga.  Kapital besparingarna som jag får kommer jag istället att spendera för en simm bassäng!  Ideen är att göra klart så mycket som möjligt grovt arbete och sedan i framtiden kan man upgradera värme systemet.  Då slipper man förstöra trädgården när man gräver bassängen senare.  Sol värme anläggningen kan sedan också användar till att värma poolen!

Låter det bra?

Exipnos


Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 13 februari 2006, 17:03:10 »

Evaporativa kylaren, hur mycket vatten förbrukar den?
Är vatten billigt i frankrike?

Den jag tidigare länkade till i tråden drar ungefär 1 liter per timma.
Det är nästan det lönar sig med mineralvatten ;)

I ett så stort hus, kan jag aldrig tänka mig att ett halvt luftombyte per timma behövs. i större luftvolymer är ju luftmiljön vanligen bättre. Det skulle dessutom dra en massa onödig energi vintertid.... (Bara en tanke) ::)

Är inte hus i Frankrike luftombyte nog ::)
Skrivet av: Mr.Frost
« skrivet: 13 februari 2006, 13:40:52 »

I ett så stort hus, kan jag aldrig tänka mig att ett halvt luftombyte per timma behövs. i större luftvolymer är ju luftmiljön vanligen bättre. Det skulle dessutom dra en massa onödig energi vintertid....  (Bara en tanke)  ::)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 februari 2006, 04:58:36 »

Jag har redan tänkt att man behöver mer luft volym och även ett sätt att skicka ut luften.  Men om man kan fixa dessa två problem så går det väl?  Kanske lättare att installera normalt ute men då kan jag inte koppla in den med min ventilation genom jordkanalerna.  Med tanke att den är inkopplad till uteluft med kanalerna så bör rummet hålla ganska normal temperatur?

Så hur mycket luftvolym behöver man?  Kan jag hitta den informationen på pumpens specification?

Angående evaporative kylare.  Det går kanske ialla fall att köra med det om man kombinerar det med jordkanalerna.  Luften tappar humiditet när den går genom den kallare jord kanalen.   Liknande denna installationen (på franska men bilderna är okay)

http://www.soloris.com/tourves.htm

Om man kör detta så kanske man kan installera luft pumpen på samma ställe och få bättre verkningsgrad när det är låga temperaturer.

Om du verkligen vill ha din luft/vattenvärmepump inomhus, varför inte köpa en som är byggd för det från fabrik, det löser både luftproblematiken och problemen med avfrostningsvattnet.

Kika på Stiebel Eltrons värmepumpar, de har både stora och små värmepumpar.

http://www.stiebel-eltron.se/upload/docs/document_272.pdf

http://www.stiebel-eltron.se

Kostnaden blir ganska hög, men du vet ju vad jag tror om det sedan förr. Det lär bli problem att hitta nåt som löser alla dina behov för 90 000 kr på ett bra sätt.

Håller med Sfinx när det gäller kylan, normalt har man bara kyla i vissa rum, under viss tid, detta p.g.a att det är dyrare att kyal, och det kräver mer energi att kyla än att värma, den huvudsakliga anledningen till det är de energiförluster som uppstår p.g.a. kondeseringen på kylelementen, övergången av luftens fuktinnehåll till kondens i kylbatterierna "kostar", en kostnad som går i avlopp istället för till effektiv kyla av ditt hus.

Evaporativa kylaren, hur mycket vatten förbrukar den?
Är vatten billigt i frankrike?
Hur har du tänkt tillföra 9000 m3 luft/timme (om jag förstått det hela rätt) i ditt hus, det kräver så vitt jag förstår tilluftskanaler. Som kostar...
Men tanken är god. På sikt.

Lycka till.
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 12 februari 2006, 00:19:02 »

Okey, södra Frakrike utanför staden Cannes. Ute temperaturen är mild. Jag tror att vi är i vår kallaste period mellan Jan-Mars och då är det normal sett 5-15 plus grader på dagen och maximalt -2 under natten men mest så är det plus grader även på natten.
Solvärme är en bra ide. Vi har ca 280-300 soliga dagar om året. ...
...Hur många gånger större är driftskostnaderna för en 10kw värmepump?



Det är inte rättvist huvuddunk ;D

En solfångare som drar kanske 100w kan ge 10 kw. COP 100
En VP som ger 10kw drar kanske 2-3 kw COP 3-5

Mitt förslag är solfångare för tappvarmvatten och värme.
Tveklöst. Acctanken dygnslagrar energi för någon eller några dagars förbrukning.

Sedan har du flera olika lösningsförslag. Givetvis beroende på hur du tänkt distribuera värme och kyla.
Golvvärmen tillåter dig att distribuera värme till hela huset. Att kyla med golvvärmen ökar ditt kylbehov med huset tröghet och är kanske inte att rekommendera. Vanliga L/L VP har oftast timer just för kylbehovet. Man kyler bara när det behövs. Och då bara luften vissa tider och kanske inte ens i alla rum.
Att ha en L/V VP som klarar både att värma och kyla är väl OK men det blir lite onödigt dyrt jämfört om du kan klara dig med vanliga L/L VP. De går åt många kwh att kyla husets stomme men å andra sidan har man nytta av det längre.
En L/L VP som kyler i första hand och klarar dessutom av att värma om solen inte skulle lysa  några dagar per år gör troligen samma arbete men  med mindre energiförbrukning. Läs elförbrukning.

Frånluften kan du släppa rakt ut. Kan aldrig tänka mig att det  lönar sig med FTX aggregat i ditt klimat.
Tilluften måste du fördela om du tar den via markrören. Annars kan du använda vanliga ventiler i huset och ta in såpass lite tilluft i varje inventil(= tillräckligt många ventiler) att det inte känns obehagligt.

Att förvärma eller kyla tilluften skall inte behövas om du har golvvärme. Du bygger då två parallella värmedistributionssystem. Det skall inte behövas.

Vill du ändå förvärma tilluften sätt en vattenkonvektor i fläktkanalen och värm den med solfångarkretsen. Du har värme så det räcker med solfångare.
Vill du ändå kyla tilluften är en L/V Vp med ett vattenburet kylbatteri bättre för att få en jämnare tillluftstemp. Men då börjar det bli lite dyrare. Det kan du sätta in senare om du känner att det vore bättre. Eller prova med en evaporativ kylare.

Alltså. Solfångare och en eller flera enkla L/L VP. Enkel frånluftsfläkt och enklast tänkbara tilluft. Då klarar du dig på budgeten.
Skrivet av: exipnos
« skrivet: 11 februari 2006, 23:34:53 »

Jag har redan tänkt att man behöver mer luft volym och även ett sätt att skicka ut luften.  Men om man kan fixa dessa två problem så går det väl?  Kanske lättare att installera normalt ute men då kan jag inte koppla in den med min ventilation genom jordkanalerna.  Med tanke att den är inkopplad till uteluft med kanalerna så bör rummet hålla ganska normal temperatur?

Så hur mycket luftvolym behöver man?  Kan jag hitta den informationen på pumpens specification?

Angående evaporative kylare.  Det går kanske ialla fall att köra med det om man kombinerar det med jordkanalerna.  Luften tappar humiditet när den går genom den kallare jord kanalen.   Liknande denna installationen (på franska men bilderna är okay)

http://www.soloris.com/tourves.htm

Om man kör detta så kanske man kan installera luft pumpen på samma ställe och få bättre verkningsgrad när det är låga temperaturer.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 februari 2006, 23:14:03 »

Citera
Vad tycker ni annars om iden att installera en uteluft värme pump innomhus? Funkar det att distribuera kyla genom ventilations kanalerna?

Nej, det finns inte en chans, den kräver ca 10 ggr så mycket luft som du ventilerar villan med, dessutom skulle det rum du har den i bli en frysbox, den skulle ju plocka värmen därifrån och tillföra den till resten av huset.

Du är dock inte den första som ställer denna fråga, så tro inte att du är ensam om denna typ av tankesätt.
Skrivet av: exipnos
« skrivet: 11 februari 2006, 22:55:25 »

Okey, södra Frakrike utanför staden Cannes.  Ute temperaturen är mild.  Jag tror att vi är i vår kallaste period mellan Jan-Mars och då är det normal sett 5-15 plus grader på dagen och maximalt -2 under natten men mest så är det plus grader även på natten.

Arkitekten borde väl kunna räkna ut värme behovet, men vårt kontrakt var bara för plan lösningen och arkitekter tar bra betalt. 

Huset är 25cm ytong block.  Taket har 200mm miniral ull som isolering.  Normala värden för 2glas fönster.  Bör vara ganska så drag fritt.

Jag ska kolla dom Franska ventilations reglerna.  Mitt hus har 3m högt i tak och även två högre partier med 4.5m och 6m upp till taket.  Jag måste räkna ut den riktiga volymen, men jag tror ej att den normala CE50 fläkten klarar det.

Det är okay att vara elak, jag behöver kritik och råd från folk som kan.  Utopi, kanske men jag hoppas inte.  Det går nog om jag kör installationen själv och uteluft värme pump istallet för jordvärme. 


På sommaren så är det väldigt hög fuktighet så jag tror inte att en evaporative kylare är en bra ide. 

Solvärme är en bra ide. Vi har ca 280-300 soliga dagar om året.  Har ni några bra länkar för Svenska system? Men hur funkar solvärmen på natten.  Tillräckligt med varm vatten i tanken? För bidragen så tror jag att anläggningen måste vara ett godkännt märke vilket kanske innebär Franska märken just nu.  Vet ej om reglerna för skatte lättnader är samma.  Väldigt billig driftskostnad! Hur många gånger större är driftskostnaderna för en 10kw värmepump?

Vad tycker ni annars om iden att installera en uteluft värme pump innomhus? Funkar det att distribuera kyla genom ventilations kanalerna?

Tack för all hjälpen hitintills.

Exipnos
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 11 februari 2006, 22:29:28 »

Info om evaporativa kylare:
Den här: http://www.ritetemp-thermostats.com/5051/training%20manual.pdf
kostar $129 styck på www.homedepot.com

Och vad det gäller dimensionering så är kanske effektbehovet 8-9 kw men under hur många timmar per år? 50 kanske 100 timmar per år om det ligger på låg höjd i södra Frankrike. Dra till med 200 timmar a 8 kw så är det ändå bara 1600 kwh. Det går aldrig att räkna hem en VP på 8 kw effekt på det lilla energibehovet.
Men ligger huset uppe i bergen får du räkna med svenska siffror, givetvis.
Backup till sol behövs även söderöver men ett sten/betonghus är riktigt värmetrögt. Absolut ideala förhållanden för solvärme. Ett uppvärmt hus kan hålla värmen flera dagar av sig självt. Backup kan bli en gaskamin eftersom gaspriserna ofta är mycket billigare söderöver. El är nog sista alternativet. En vanlig kamin är bättre och billigare.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 februari 2006, 21:17:06 »

Borde inte den arkitekt som ritat ditt hus kunna räkna ut värme/kylbehovet?

Utan att veta det kan ju dina pengar bli mer eller mindre bortkastade?

Mitt råd om du skall göra allt själv är att hålla det så simpelt som möjligt. Om inte franska myndigheterna kräver en viss mängd ventilation så visst klarar du dig med en ComfortZone, den kanske ventilerar lite för lite enligt svenska byggnormer, men vadå... du har ju ingen isolering, och förmodligen inte speciellt dragfritt konstruerat hus, jag gissar dessutom att ni större delen av året kommer att ha dörrar och/eller fönster öppna.

Golvvärmen (om du fortfarande tänkt ha det) kostar säkert en hel del, men är nog skön att ha under vintern.

I Sverige räknar man med att ett nytt, välisolerat hus drar ca 30 W/m2, ett lite äldre ca 50 W/m2 och ett riktigt gammalt, uselt isolerat stenhus i skåne runt 100 W/m2 vid DUT (DUT = lägsta dimensionerade utetemperatur)

Då vi inte vet var ditt hus är beläget och hur kallt det kan bli där på vintern (jag kan ha missat den infon)  så är det svårt att komma med råd om storleken på värmetillförseln.

Oavsett energiförbrukningen/m2 så låter det för mig som om du skulle behöva en värmepump som ger minst 8-9 kW för att klara värmebehovet (i alla fall om det blir minusgrader hos er ibland).
Blir det aldrig så kallt så kan ComfortZonen räcka till för att ge er komfortabla golv och lite varmare inne även när det är lite ruggigt ute.

Om jag skall vara lite elak så tycker jag att det låter lite som en utopi att du skall kunna säkerställa både golvvärme, full värmetäckning (med värmepump) och kyla med den budget du har.

Normalt skulle det nog kosta i storleksordningen 300 000 kr om du köpte allt av ett företag gissar jag.

Solfångare kan vara ett bra komplement, men kan ju aldrig ersätta den centralvärme du verkar eftersträva.

Jag antar att solen går i moln även i frankrike ibland.

Evaporativa kylare  Sc:,h Sc:,h Sc:,h ... Kyltorn? vad kostar de att köpa? Driften kan nog vara billig, men anläggningskostnaden?
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 11 februari 2006, 20:58:21 »

DUT = dimensionerande utetemperatur

Komplett Solsystem  för varmvatten för under 20 papp i Sverige och därmed EU och Frankrike.
Komplett Solsystem med ca 5kw solpaneler och acctank ca 30.000 och som ger värme och varmvatten.
Solsystem med ca 10kw och acctank ca 50.000. Det räcker säkerligen för hela huset mer än 95% av tiden.
Driftskostnad ca 50w el  :)
Det gör säker 100 kr på ett år ;D

Räkna på 10 år och se vad som är billigast. Väldigt mycket billigare.
Och med 50% bidrag är det väl inget snack?

Hur lång vinter är det? Två veckor? :)

Kolla upp de franska bidragen och köp solfångarna här i landet så får du en anläggning som i stort sett inte kostar dig något att driva.  Och som dessutom blir den billigaste investeringen för dig.



Skrivet av: exipnos
« skrivet: 11 februari 2006, 20:33:37 »

Vad betyder DUT?

Tack för synpunkterna.  Det låter bra om huset kommer att ha en litet uppvärmninsbehov.  Du har nog rätt att kyl behovet är större.  Men hur stort?

Jag frågade ett fransk företag för en prisuppgift för bara mitt golvvärme system. Väldigt dyrt med ca 160000 för en ute lufts värme pump och all utrustning för golv värmen (isoleringen inte includerad).  Det roliga är att pumpen är på ca 25kw värme och 20kw kyla.  Tror inte att mitt värme behov är så stort! Min kompis i Sverige har jordvärme pump på ca 8.5kw för ett 240m2 stort hus. 

Solvärme är perfekt för vår region men priserna är ganska stora.  Bara för varm vatten produktion med två solfångar paneler kostar ca 45000kr.  Så snart man frågar värme eller rörmockar firmor så går priserna up rejält.  Problemet delvis är att Franska staten har små bidrag och tax lättnader för värmepumpar och solvärme.  Kostanaden kan gå ner ca 50% med dessa.  Därför värkar företagen öka priserna!

Genom distributörer så kan jag få in en mark värme pump eller reversibel uttelufts värme pump på ca 12kw för ca 40000kr.  Det värkar rimmligt.  Installationen får jag stå för själv så därför verkar utteluftsvärme pump lättare. Men jag har fortfarande ventilations behovet.

Ytterligare en fråga.  Kan man köra en utelufts värme pump innomhus.  Jag undrar om jag kan installera den i källaren (ljud isolerat rum).  Jag kan tänka mig att uteluft värme pumpen behöver tillgång till mycket luft.  Ventilations centralen (FTX?) kommer att vara i detta rummet.  Rummet kommer att ha tillgång till frisk luft för hela husets ventilation.  Frisk luften kommer in genom 2-4 100-160mm luftkanaler som är ner grävda ca 1.5 meter djupt och ca 50 meter långa.  Varmare luft på vintern och kallare luft på sommarn.  Jag behöver nog en lösning för att skicka ut den använda luften. På sommaren så producerar pumpen kall vatten som blir inmattat till ett vatten batteri i FTX agregatet.  Kall luften skickas in som vanligt i husets isolerade ventilations kanaler. 

För varm vattnet kanske man kan installera något linkande detta. 
http://cgi.ebay.de/Dimplex-Waermepumpe-BWP-300-LW-inkl-Warmwasserspeicher_W0QQitemZ6034454300QQcategoryZ33081QQrdZ1QQcmdZViewItem

Tanken kommer att ha ytterligare en vatten slinga för annan värme källa.  På vintern tillvärkar utelufts värme pumpen allt varmt vatten men på sommaren när den producerar kallt vatten så tar den lilla frånlufts värme pumpen i tanken över och tillvärkar varm vattnet.

Kostnader ca

1600 euro för vattentank med luft värme pump.
4000 euro för utelufts värme pump
2000 euro for FTX ventilations central.
? Vatten batteri för FTX.

Kan detta funka?     



Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 11 februari 2006, 19:00:05 »

Södra Frankrike, lättbetong, stengolv, värme, kyla, franska elpriser, fransk medelhavsklimat.
 Sc:,h

Det låter det som ett värmetrögt hus med mycket litet uppvärmningsbehov.
Dessutom vill du ha kylning på sommaren. Kylbehovet är nog större än värmebehovet.
DUT på -5? :) eller är det DUT på +30?  Sc:,h

Kör med solfångare för uppvärmning och varmvatten. Du har rätt klimat, och rätt byggnadsteknik för solfångare. Mer info här
http://www.enerplan.asso.fr/

Ventilation, enklast tänkbara utan FLVP, eller FTX.
80 procent av tiden behöver du varken värma eller kyla.

Kylningen då?
Evaporativa kylare som drar kanske 60w kyler bra i det klimatet.
De är vanliga i alla medelhavsländer.

Då får du inte bara låga investeringskostnader utan också låga driftkostnader.

Skrivet av: BJohan
« skrivet: 11 februari 2006, 17:58:47 »

Tilläggas bör att jag ventilerar 270 m3/h och kör på fläktläge 2 av 5. Jag har lite kraftigare fläkt än vad som levereras numera.
Skrivet av: BJohan
« skrivet: 11 februari 2006, 17:36:57 »

Kan en CE50 ta hand om ventilationen för hela huset? 

Enligt svenska byggregler ska 300 m2 ha ett ventilationsflöde på ca 320 m3/h grovt räknat. Då byts luften ut varannan timme. Jag har då räknat med 2,4 m i takhöjd. Det bör CE50 klara om kanalsystemet inte har för mycket tryckfall. Det är säkert möjligt att montera en kraftigare fläkt om originalfläkten inte räcker till.

Det kanske finns andra byggregler i Frankrike, det bör du nog kolla upp.
Skrivet av: moonwalk
« skrivet: 11 februari 2006, 16:36:45 »

CE 50 borde klara av ventilationen själv, det blir nog alldeles utmärkt (kolla data på CE 50, det finns på nätet, Goggla "CE 50"). Effektbehovet i Frankrike har jag ingen aning om med tanke på isolering osv. 300kvm och 50 w/kvm ger ju 15kw. CE50 ger med 9kw elpatron 14 kw. En luft-luft ger, givet att det inte blir under typ -5 till -10 grader, 4kw eller mer så det borde gå ihop sig med hustets uppvärmning. Med tanke på storleken på huset kanske du har ett jättebadkar? -Då får du skaffa en rejäl ackstank. Går du på FLVP kan du ta CE 50L med en separat acktank på 500 liter.
Skrivet av: exipnos
« skrivet: 11 februari 2006, 13:13:15 »

Kan en CE50 ta hand om ventilationen för hela huset? 
Skrivet av: moonwalk
« skrivet: 09 februari 2006, 19:29:24 »

Hmm, tuff budget!

Du vill ha varma golv, vilket nog är smart om du har stora golvytor i sten. Det är väl till och med så att du behöver hålla dem lite fisjumma även när det inte behövs för uppvärmning av huset. Jag rekomenderrar starkt att satsa på en FLVP CE50 och köra den enbart för golvvärme och tappvatten. man kan sätta en tempgivare på golvet och låta styrsystemet styra på golvtempen. spetsbehov och kyla ordnas enklast och bäst med en luft/luft VP. Alternativt gå på luft/vatten i stället för FLVP men då har du inte ventilationen...

/Arne
Skrivet av: Stefan F
« skrivet: 09 februari 2006, 13:15:23 »


Du begöver nog tillföra minst 4 kW kyla kontinuerligt när det är varmt ute för att du skall kunna få en någorlunda märkbar effekt, men jag är inte expert på kyla.

Hmm Bor man i Piteå är väl kyla, om något, inom expertområdet?   ;) ºC  >:D
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 februari 2006, 12:11:03 »

Nilans värmepump kyler bara när den tillverkar tappvarmvatten sommartid, det räcker aldig för att kyla huset märkbart.

Jag skulle knappast tro att du ser någon som helst skillnad på inneklimatet vare sig den har kyla eller ej, till det är ditt hus för stort och lagrar för mycket värme i väggar och golv.

Du begöver nog tillföra minst 4 kW kyla kontinuerligt när det är varmt ute för att du skall kunna få en någorlunda märkbar effekt, men jag är inte expert på kyla.
Skrivet av: exipnos
« skrivet: 09 februari 2006, 08:31:41 »

Det är en blandad mix som 90000kr ska räcka till.  Först och främst värme pumparna men lite annat smått o gott (typ ventilations rör).  Hela budgeten för en fungerande anläggning, med golv rör, golv isolering, shuntar (betong budget för golvet är separat),  ventilations rör och värme pumparna är maximalt 130000kr. 

Nilan VP18 med kyla verkar vara en bra kombination om den bara har tillräcktig med effekt.  Varför finns det inte tillvärkare som gör en starkare frånlufts värme pump genom att kombinera från och utelufts värme pump teknik.  Och varför ser man bara Nilan pumpar som har kyl funktion också?  Effekten för CE50 verkar bra om den hade kyla också hade den kanske varit perfekt för mig.

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 februari 2006, 07:36:29 »

Tyvärr måste jag nog göra dig besviken, men den kalkylen kommer förmodligen inte att räcka. 90 000 kr för att fixa allt du vill tror jag blir svårt, men kanske är det möjligt...

En Nilan värmepump ger inte fullt 2 kW värme, den ger ingen värme till huset när den tillverkar varmvatten (så vitt jag kan förstå) och kyla ger den bara när den tillverkar tappvarmvatten.

Den kyla du skulle få ut av denna värmepump kan jag inte tänka mig räcker till för det kylbehov ni kommer att få, det samma gäller värmen...

Frågan är om det lönar sig att köpa billigt, men inte få tillräcklig värme och kyla...

de 90 000 kronorna, skall de räcka både till golvvärmeslingor, ventilationsrör, värmepumpar mm, eller är det pengar avsatta enbart för värmepumpen/värmepumparna.
Skrivet av: exipnos
« skrivet: 09 februari 2006, 00:30:54 »

Nilan frånluftsvärme pumpen har både värme och kyla.  Den kostar ca 46000kr.  Här är en länk som beskriver VP18  http://www.nilan.dk/p115.asp.  Kolla PDF för mer information.

Jag har även kollat in ComfortZone CE50 och den verkar vara bättre på många sätt men ingen kyla. Men CE50 för ventilationen räcker väl bara till en normal stor villa?

Min budget är mindre än 120000kr. Jag har ca 90000kr för hela systemet bara för matrialet, jag står själv för arbetet.  Separata komponenter går bra men pga att huset är stort så behövs det kraftigare modeller och de kostar mer.  Jag vill helst tillhandahålla värme behovet genom golv värmen istället för luft värme, pga att jag kommer att ha stora ytor med stengolv och vill ha varma golv. 

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 februari 2006, 23:47:27 »

 Sc:,h Sc:,h Sc:,h

Kanske en ComfortZone CE 50 (googla) som tillverkar tappvarmvatten och håller golven komfortabla (kanske inte riktigt varma) och ett par vanliga luft/luft-värmepumpar /ac-aggregat som värmen/kyler huset allt efter behov.

Det är i alla fall nåt jag skulle överväga, borde inte kosta mer än ca 120 000 kr totalt om du gör det mesta själv.

Med den ytan och de kraven måste det anses billigt!
Skrivet av: Digital
« skrivet: 08 februari 2006, 23:16:57 »

Hej,

Jag har ett nybyggt hus på ca 300m2 fördelat på 240m2 första våningen och 60m2 andra våningen.  Huset byggs i södra Frankrike så förutom de normala behoven så tycker frun att vi behöver kyla på sommar.  Problemet här i Frankrike är att värmepumpar är ny teknik och de tar rejält betalt för både varor och installation.  För att få råd med huset kommer jag att sköta all vatten, ventilation och värme installation.  För att komplicera sakerna så vet jag ej vad mitt värme behov är.  Huset är uppbyggt av lättbetong typ Ytong eller Cellcon. Jag har vissa stora fönster i söder.  Jag har 3m högt i tak och även ett part som har 4.5m upp till noken och ett parti som har 6m up till taket.   Vågar någon estimera mitt värme behov?

Jag hade tankar på jord värme pump men det blir väldigt dyrt att borra eller installera slang.   Pga vintern är väldigt mild tror jag att en utelufts värme pump inte kommer att ha några problem att hålla huset varmt.  Men jag har nu börjat tänka på en frånlufts värme pump pga att den kan sköta både ventilation, varm vatten och golv värmen.  Jag har även hittat en dansk från-till lufts värme pump utav märket Nilan (VP 18 C EK) som även har kylfunktion! Det skulle passa perfect om jag hade ett mindre hus.  Så jag tänkte då installera två frånlufts värme pumpar.  Tanken är att de kan då producera mer varmt vatten och även ta hand om hela husets ventilation och kylbehov.  Är detta en bra ide?  Känner ni till Nilans värme pumpar?

Normalt sätt så brukar tex Nibe recommendera markvärme för stora hus.  Men förutom den stora installerings kostnaden så behöver jag förtfarande planera för ventilation och kyla och även köpa vatten tankar.  Total beloppet blir ganska stort.

Fungerar en frånluft värme pump på samma sätt som en luft luft värme pump? Är det samme effekt på frånluft värme pumpar och luft luft eller uteluft värmepumpar?

Hur fungerar en frånluft värme pump typ Nibe FIGHTER 360P med golv värme?  På nibe sidan står det att energin som återvinns tillförs värme systemet och-eller varm vatten beredaren.  Är värme systemet och varm vatten beredaren separata kretsar? När man använder en frånluftsvärmepump är tanken att till luften blir uppvärmd genom frånluften så att den håller samma temperatur?  I så fall hur mycket utav husets värme behovet uppfylls genom varm luften och hur mycket genom golv värmen?

Tacksam för åsikter och hjälp att göra ett bra köp. 

Exipnos
Svarar på det jag vet något om nämligen Nibe F 360 som är en frånluftsvärmepump med en kompressor som ger ungefär 1700-1900 värmeeffekt.
Den värmer varmvattnet och huset genom radiatorer/golvvärme men den ger ej uppvärmd tilluft..
Vill man ha uppvärmd tilluft så är det F 410 som gäller den har alltså tilluft och i övrigt stort sett samma funktioner dock en annan styr... denna maskin värmer tilluft och även radiatorkretsen efter behov..

Men då dessa maskiner har en liten värmpump så kommer den gå på elpatron ifall man behöver mer effekt än dess knappa 2 kw som kompressorn ger..

Din tanke med en luftvatten skulle funka fint då den kommer gå året runt eftersom -10 inte uppstår ofta..
Då passar det bra med en VVM 240 på insidan huser som är en elpanna som ä tänkt för dockning av luftvattenpump..

Dock får du ej någon ventilation då... Å ej heller kyla..
Kyla kan man lösa med luft/luft aircondition samma som man använder för värma luft med i Sverige.. men de som är tänkta till ac funktion är nog effektivare än en Svensk luft/luft vp..

Med markvärmepump kan man lösa allt du behöver du kan få ventilation med en frånluftsmodul... varma golv, varmt vatten, och du kan få kyla via borrhålet så kallad frikyla...
Detta är som sagt dyrare men löser alla dina krav och det till låg energikostnad...

Lycka till..
Skrivet av: Raj
« skrivet: 08 februari 2006, 23:10:18 »

Varför inte satsa på några luft-luft VP (som kan värma eller kyla) och lösa problem med varm vatten och ventilation med enkel varmvatten bredare och ventilations fläkt? Solvärme kopplat till varmvatten bredare är oxo en bra sätt att spara energi. Den här lösningen är kanske billigare än två frånluftspumpar. Desutom, FLVP i Sverige har ingen kylfunktion.
My two cents,
Raj.
Skrivet av: exipnos
« skrivet: 08 februari 2006, 22:38:17 »

Hej,

Jag har ett nybyggt hus på ca 300m2 fördelat på 240m2 första våningen och 60m2 andra våningen.  Huset byggs i södra Frankrike så förutom de normala behoven så tycker frun att vi behöver kyla på sommar.  Problemet här i Frankrike är att värmepumpar är ny teknik och de tar rejält betalt för både varor och installation.  För att få råd med huset kommer jag att sköta all vatten, ventilation och värme installation.  För att komplicera sakerna så vet jag ej vad mitt värme behov är.  Huset är uppbyggt av lättbetong typ Ytong eller Cellcon. Jag har vissa stora fönster i söder.  Jag har 3m högt i tak och även ett part som har 4.5m upp till noken och ett parti som har 6m up till taket.   Vågar någon estimera mitt värme behov?

Jag hade tankar på jord värme pump men det blir väldigt dyrt att borra eller installera slang.   Pga vintern är väldigt mild tror jag att en utelufts värme pump inte kommer att ha några problem att hålla huset varmt.  Men jag har nu börjat tänka på en frånlufts värme pump pga att den kan sköta både ventilation, varm vatten och golv värmen.  Jag har även hittat en dansk från-till lufts värme pump utav märket Nilan (VP 18 C EK) som även har kylfunktion! Det skulle passa perfect om jag hade ett mindre hus.  Så jag tänkte då installera två frånlufts värme pumpar.  Tanken är att de kan då producera mer varmt vatten och även ta hand om hela husets ventilation och kylbehov.  Är detta en bra ide?  Känner ni till Nilans värme pumpar?

Normalt sätt så brukar tex Nibe recommendera markvärme för stora hus.  Men förutom den stora installerings kostnaden så behöver jag förtfarande planera för ventilation och kyla och även köpa vatten tankar.  Total beloppet blir ganska stort.

Fungerar en frånluft värme pump på samma sätt som en luft luft värme pump? Är det samme effekt på frånluft värme pumpar och luft luft eller uteluft värmepumpar?

Hur fungerar en frånluft värme pump typ Nibe FIGHTER 360P med golv värme?  På nibe sidan står det att energin som återvinns tillförs värme systemet och-eller varm vatten beredaren.  Är värme systemet och varm vatten beredaren separata kretsar? När man använder en frånluftsvärmepump är tanken att till luften blir uppvärmd genom frånluften så att den håller samma temperatur?  I så fall hur mycket utav husets värme behovet uppfylls genom varm luften och hur mycket genom golv värmen?

Tacksam för åsikter och hjälp att göra ett bra köp. 

Exipnos

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!