Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: roer
« skrivet: 23 september 2004, 23:58:16 »

Installerade en CTC 8,5 i januari.

Jag upplevde att om patronen var igång så stannade VP tidigare (lite färgad av inlägg på annat forum). fick för mej att det går ner en del värme från övre delen. Har inte gett mej på att flytta givaren, vilket faktiskt var frestande till jag ordnade det på annat sätt.

Löste problemet genom att stänga av elen efter nån (1 -1,5)vecka den har gått 73kwh så det blev ingen större undersökning.

Jag klarade mej vid -21 utan att det blev kallare i huset, då hade VP:n gått ca 20 timmar/dygn om jag inte minns fel. I vinter kommer det avgörande testet.

När vi ska tappa upp vatten i badet så vrider jag bara på elen med vredet 3-4 minuter innan och låter det vara till jag tappat klart. Det är synd att styrningen inte räknar in detta som förbrukad el. Om man är rädd att pumpen ska gå sönder när det är som kallast men ändå vill stänga av elen så är det bara att vrida upp vredet lite så går elen in om pumpen blir riktigt kall.

Det kan vara i minsta laget med vv under vår och höst för en långduschare som mej, speciellt om man kommer efter någon annan. Att det är just vår och höst beror på framledningen då är låg men att det går så mycket värme till radiatorerna att starterna till 55grader (var 5: gång tror jag) inte lyckas höja tempen ovanför skiktplåten. På vinter går det bra för då går pumpen varmare. På sommaren går det bra för då går det inte ut just något till radiatorerna och den övre delen ligger oftast på 45-50 grader.

Det är synd att rörisarna inte verkar kunna lära kunderna just något om hur, vad och varför man ska ställa in det ena och andra. Nyfiken som man är så tar man reda på allt annan väg, men det är synd för dom som tror allt är klart när rörisen har lämnat stället.

/ Robert
Glad montör....eller var det amatör.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 15 augusti 2004, 11:36:37 »

Sarastro

Ang IVT.   Den styr på returen har man mycket vatten i systemet så kan temepen börja "pendla".
EX. vp går den ligger under börvärdet, eltillskottet startas, det går ända tills varmt returvatten ger signal att elpatronen ska stoppas, då har tillskottet gått så länge att returtemepn fortsätter att stiga tillslut stoppas även vp pga för hög returtemp.
Detta fastän det behövs 24 timmars drift på vp+ tillskott, det ger bedrövliga driftsdata.
Jag har en 25 kw vp+25 kw elpanna som betedde sig så.
Det blev ombyggnad av styren tillslut det gick inte få stil på det annars.


FredrikO


Några fördelar finns med CTC (jag hade fel) den bästa är att dom brukar vara tillmötesgående om man har fått en för liten pump jag vet några som fått en större dessutom till ett skälgt pris, det är ett smart utbytessystem CTC har.

Heder år CTC att effektvakt o rumsgivare ingår.

En väldimensionerad vp klarar mycket stora vv volymer helt utan tillskottsel o extra VV beredare.
Rickard brukar berätta om sina norrländska bastusessioner där "hela" byn brukar duscha efteråt, inga problem påstår han.
Även runt hans pool antar jag att byn samlas o det torde ge en massa duschande.

Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 13 augusti 2004, 12:25:20 »

Citera
Jag kan inte se några direkta fördelar med CTC´s lösning, däremot ett antal nackdelar.

Om man har ett mycket väldimensionerat värmeystem så överväger nog fördelarna för Nibe, Thermia m.fl. som Bertil skriver.

Men jag ser flera fördelar med CTC:s lösning som gör det till ett bättre köp i många fall.

* Fungerar som ackumulatortank. Har man lite vatten i radiatorsystemet, så slipper man köpa till en ack.

* Värmen prioriteras, vilket ger jämn värme i framledning.

* Man behöver inte köpa till separat elektrisk varmvattenberedare. Man kan bara skruva upp eldelen. (Har läst i Råd&Rön att en stor varmvattenberedare avger omkring 1000 KWh om året till omgivningen, vilket är dumt på sommaren. Med CTC så behöver du bara en tank som avger värme. Bör både vara mer ekonomiskt och billigare i inköp än att ha en kompakt värmepump + en separat el-VVB)

* Det ingår effektvakt och rumsgivare som standard hos CTC.

För mig överväger dessa fördelar nackdelen med lite extra eltillskott.

Tilläggas kan att i min "upphandling" vann CTC sista ronden mot Thermia på grund av dessa fördelar. Har liten vattenvolym och fyra tjejer som vill duscha.  :D

En liten intressant iaktagelse jag gjort där jag bor är att de installatörer som har bäst pris och service säljer CTC och Thermia. Nibe och Autoterm är dyra och IVT är både dyra och har inte tid för mig som kund.

Jag tror alltså installatören lokalt är mycket viktig både för priset och hur nöjd man blir som kund. Priset på själva värmepumpen verkar ha mindre betydelse för slutpriset.
Skrivet av: ME
« skrivet: 13 augusti 2004, 08:14:41 »

Jo, bertil du har rätt i mycket du säger tex timräknaren., gissa varför jag har em separat elmätare på VP'n :) Och även det att CTC inte kanske är förstahandsvalet när du har ett lågtempererat värmesystem (om du är av den snåla typen :) )

Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 13 augusti 2004, 01:39:04 »

Bertil skrev :
Citera
För att få lite balans kan jag kasta lite skit även på IVT deras styr ger ofta onödig elpatrondrift, men även vp stopp vid stark kyla har jag sett, det kan i värsta fall kosta skjortan.  
där krävs det oxå engemang av brukaren.
Hur menar Du, Bertil:
Avser Du  att det blev stpp i anläggningen på grund av tekniskt fel som resulterade att patronen fick jobba tills felet åtgärdats
eller
avser Du stopp i kompressorn eftersom returtemperaturen blev för hög (på grund av underdimensionerade element)
eller
tänker Du på att ägaren klantat sig genom att koppla bort patronen när han reste bort och det råkade bli fel i  värmepumpen så att den stannade och huset sålunda blev urkallt?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 12 augusti 2004, 22:59:20 »

Bengt S o flera

CTC kw mätning är ingen "riktig" mätning utan drifttimmar som räknas om till KWH i styrdatorn.  Timräknare har alla pumpar, vad jag vet.

Ang verkningsgrad:
Om man har stor vattenvolym, alt riktigt väldimensionerade radiatorer, då måste konventionell VP vara mycket effektivare än CTC´s  lösnining.
Varför? jo jag använder kurva 30 på min Thermia, börvärde 30 grader vid 0 grader ute, vid kontinuerlig drift för värme når VP 42 grader i framledn.temp. det räcker till vid   -20 grader.
Jag har max 35 grader i genomsnittlig framledningstemperatur för värme sett över hela året.
Det ger årsmedelverkningsgrad för värmen (COP) på  4,4 på min Themia villa 7,5.
För varmvattnet har jag starten på 40 grader sen stoppar den alltid på maxtemp 55 grader, där blir genomsnittstempen ca 50 grader det ger COP på 3,0 för VV. Då har jag antagit att brine håller +-0 grader.

Antalet tillskottstimmar var i fjol 4 st på hela året. Pga vad många tycker för stor vp, det tycker inte jag  ;D 8)

Med dom driftdata blir det sämre ekonomi med en CTC, men se nedan ang ev kostnad för det.

 
jag tycker att CTC är en hyfsad VP som duger helt ok i en villa om ägaren är riktigt intresserad och kollar upp fortlöpande tex elpatrontid o drifttid för pumpen vid stark kyla. Lyckas man maximera drifttimmarna vid kyla o minimera elpatrontiden på årsbasis då blir det ok.

Problemet är att flertalet kunder tror att det gör installatören innan han lämnar arbetsplatsen, inget kan vara mer fel än det.
Kunnandet och intresset är inte vad det borde va hos installatörerna.

Jag kan inte se några direkta fördelar med CTC´s lösning, däremot ett antal nackdelar.

Men som sagt hetsa inte upp er nu för i en villainstallation där VP drar säg 5-8.000 kwh/år så spelar en variation upp eller ned i årsmedelverkningsgrad inte så stor roll.

Om man nu inte har "Skotska" drag då känner det på en del.  :o ;D

Kan nämna att jag har koll på ett 20 tal VP, varav 4-5 st CTC.

För att få lite balans kan jag kasta lite skit även på IVT deras styr ger ofta onödig elpatrondrift, men även vp stopp vid stark kyla har jag sett, det kan i värsta fall kosta skjortan.  >:( >:(
där krävs det oxå engemang av brukaren.

Kör hårt det fixar sig.


Skrivet av: ME
« skrivet: 12 augusti 2004, 21:36:37 »

Ja, det vet jag faktist inte Rickard. Men jag har som mest ca 32 starter/dygn och nu har jag ca 9 -11. Notera dock att jag behöver lite värme på sommaren.

Så Varmitek vågar det  :) tur att fler vågar, fast det ända riktiga är en separat mätare för vp'n.

Skrivet av: RLA
« skrivet: 12 augusti 2004, 18:12:26 »

Jag följer debatten på håll eftersom jag är har en Varmitek, men tänkte i alla fall kommentera följande:

En annan sak som kanske ytterligare späder på skrönan är att man faktiskt kan se hur mycket el den förbrukar för VP resp el. Kan någon tala om för mig om  det går på andra pumpar?

PÅ Varmitek kan man utläsa start/timmar/kWh på steg 1 + 2 + 3 (EL) samt på vv-produktion! jag kan alltså se vad som går till vad!

Så det finns i alla fall ytterligare ett fabrikat som loggar dessa uppgifter offentligt ;)
Skrivet av: admin
« skrivet: 12 augusti 2004, 16:22:13 »

Hur lång gångtid får man på en CTC vid lågt värmebehov, d.v.s. - hur lång tid tar det för värmepumpen att värma vattnet från börvärdet och upp fem grader...?
Skrivet av: Bengt S
« skrivet: 12 augusti 2004, 16:21:24 »

Det ska bli spännánde och se vad ME och Academics kommer fram till med sina tester.

Ang "är jag ute och cyklar?" så beror det på vad han/hon menar med höga temperaturer? Visst shuntas det en del men tempen går ju aldrig mer än 5 grader över börvärdet på radiatorslingan. CTC:n kör ju flytande temp utom var 4:e eller 5:e start.

I övrigt tror jag att det är lite av en skröna att CTC:n drar mycket mer ström än övriga pumpar, i så fall skulle de inte kunna sälja några. Visst så kanske den toppar något mer med el, men det är marginellt. Skrönan kommer nog mest från felinställda system, vilket kan tyda på att den kanske behöver bättre intrimning. När jag jämför med en god vän som har IVT så finns det inget som tyder på att CTC:n drar mer. Vi bor i likvärdiga hus (1926 resp 1928) på samma ort och har samma hushållssituation. Vi har t.o.m. något varmare inne.

En annan sak som kanske ytterligare späder på skrönan är att man faktiskt kan se hur mycket el den förbrukar för VP resp el. Kan någon tala om för mig om  det går på andra pumpar?

MVH
Bengt S
Skrivet av: ME
« skrivet: 12 augusti 2004, 16:14:32 »

Nja, inte så höga, kanske till och med lägre temperaturer än Nibe o Thermia :)

Pumparna jobbar på olika sätt, CTC har "alltid" rätt temp på utgående, dvs acctanken håller mellan bör värde och börvädre +5 grader.  SÅ CTC producerar MAX 5 grader förvarmt (förutom var fjärde start då den går upp till 55 grader).

Nibe o Thermia å andra sidan kan jobba med både kallare och varmare temperaturer, dom kan tex svänga  från börväde -10 grader och börvärde +10 grader, lite beroende på inställningarna. (det kan vara mindre också, för att försöka vara korrekt).

Vill man ha få start och stopp samt att få långa driftstider, så kan det vara stora skillnader kring deras börvärde. Och då är det frågan vilken filosofi som sparar mest el CTC eller Nibe o Thermia ? värmekomforten borde CTC vinna varmvatten Nibe o Thermia eller ?

 
Skrivet av: är jag ute och cyklar?
« skrivet: 12 augusti 2004, 15:51:26 »

Arbetar inte CTC alltid med höga temperaturer  för att sedan shunta ut rätt temp på radiatorerna?
COP sjunker ju ganska mycket vid högre framledningstemperaturer, därför tycker jag att det verkar bättre att pumpen arbetar med så låg temp som möjligt som tex. Nibe o Thermia. Kan detta förklara att (om) den drar "mycket" el?
Dock så lär man ju slippa knäppningar i rör tack vare CTC:s lösning.
Har jag helt fel eller,,,
Skrivet av: ME
« skrivet: 12 augusti 2004, 15:02:07 »

Jo, visst kan det bli problem med varmvattnet med börvärde på eldelen med 40 grader. Har kört i vinter med 44 grader och det har gått ok. Du får inte ha någon större varm vattenförbrukning för att klara dessa värden.

Personligen tror jag att det första problemet kommer att uppstå när VP'n bara har ett börvärde på VP' delen på 40 grader och har få starter, samt med värden på EL och VP delen som ligger nära varandra.

 
Skrivet av: academic
« skrivet: 12 augusti 2004, 14:10:42 »

Bengt S,

Jag har provat allt och inget blev bättre än att flytta givaren. Jag har också ändrat i installatörsmenyn, där jag sänkt börvärde VP till 52° från 55° för att inte lösa ut högtryckspressostaten.

Skrivet av: Bengt S
« skrivet: 12 augusti 2004, 13:34:25 »

Hej igen!

Tack för välkomnandet ME. Några kommentarer om din test. Jag tror precis som du skriver att det är fel period och testa. Jag har haft eltillskottet avstängt under två veckors tid och som du säger så har VP-delen gått upp till 55 grader under denna tiden och det har förstås givit bra varmvatten. När du sätter elen till 40 grader tror jag att värmen inte räcker till när VP:n börjar att arbeta med flytande temperaturer. Det är dock värt att testa eftersom pumpen går upp till 55 grader då och då och det kanske räcker beroende på varmvattenuttag.

Ang Academics flyttning av givare så undrar jag om det egentligen inte ger samma effekt som att höja värmekurva resp temperatur i eldelen? Jag inbillar mig det och då borde det inte ge någon vinsteffekt. Men du fördröjer ju förstås ingreppet av elpatronen genom att få en högre VP-temperatur, men även det går att ställa in på pumpen. Detta gör man dock i installatörsmenyn.

MVH
Bengt S
Skrivet av: academic
« skrivet: 12 augusti 2004, 12:50:12 »

Hej på Er, nu är jag också online efter en härlig semester.

Det är jag som flyttade givaren för VP delen till nedre delan av manteln.

Jag kommer noggrant att följa min lösning under kommande höst/vinter. Men oavsett om min lösning förbrukar mera ström eller inte  (ännu ej verifierat) har jag erhållit bättre (varmare) varmvatten än tidigare.

Eftersom jag nu styr mot temp i botten av manteln har jag som lägst 52°. I el-delen har jag ställt in 53°. Genom att montera en separat temp-givare i underkant el-del/överkant VP-del vet jag att temp på vattnet har varit under en viss tidscykel 60°. Detta ger mig "mera" varmvatten, varmt i huset vintertid samt 24tim gångtid på kompressor vid kall väderlek.

 
Skrivet av: ME
« skrivet: 12 augusti 2004, 11:46:40 »

Kul, Bengt S, att höra att du har återvänt :)

Vi är nog inne på samma spår du och jag ang vv och extra elen. Har trixat lite med att sätta eldelens börvärde till 40 grader(jo, jag har fortfarade varmvatten).Det eländiga vädret har dock ställt till detta test, det har varit så varmt att den går i läget husvärme ifrån, dett innebär att bör värdet på VP'n blir 55 grader.

Jag vill se hur lågt jag kan gå utan att jag får "för kallt" varmvatten, men får nog skjuta upp dett till senare i höst. Det verkar vara fel period att testa detta.

 
Skrivet av: Bengt S
« skrivet: 12 augusti 2004, 10:04:03 »

Hej ME!

Nu får väl jag be om ursäkt för att jag inte har svarat tidigare. Du vet, semester plus att jag inte är inne på forumet så ofta.

Jag tänkte bara berätta att anledningen till att jag skrev mitt inlägg är att jag tycker att det kommer rätt så många åsikter som jag upplever som förenklade och förutfattade. En del av dem kan jag hålla med om men de kanske inte får de proportionerna som ibland antyds. Jag tänkte här klargör några saker som jag inte tycker alltid tas med i beräkningen.

- Toppningen av elpatronen för varmvatten sker ju bara i en mindre del av pumpens cistern.
- Varmvattnet förvärms ju till största delen i den större delen av cisternen som enbart går på pumpen.
- När man behöver toppa värmen ut i radiatorsystemet så tar man ut värmen i den övre delen av cisternen, dvs där elpatronen sitter. Det är dock inte helt säkert att elpatrone behöver gå för fullt för det, beroende på  shuntens gränsvärden.

För att svara på några av dina frågor så håller jag med om att värmeduttningen kan vara något högre med det är svårt att avgöra exakt hur mycket. När det gäller de andra skräckexemplen vi har fått höra här på forumet så kan jag bara säga att installatörerna verkar odugliga. Så svårt är det faktiskt inte att trimma in. Jag har ingen erfarenhet av hur svåra andra pumpar är att trimma in så kanske är det svårare att trimma in CTC. Jag har inte haft några större problem.

Den största anledningen till att jag installerade CTC Ecoheat var att jag installerade den som elpanna först (Ecoel) och sedan kompletterade med kompressordelen vilket passade mig alldeles utmärkt. Det var völdigt lätt att installera pumpdelen efteråt. Bara att skjutsa in och ansluta rören. Om kompressorn av någon anledning skulle gå sönder  så kan jag ju dessutom som en liten bonus köra på 15kW el. Min elförbrukning förutom hushållselen sjönk till ungefär en tredjedel. Det känns bra och helt enligt mina förväntningar.

Att CTC rekommenderar så låg temp på eldelen som möjligt är ju naturligtvis för att den inte behöver gå in så oft och inte så länge. 65 grader ger ju givetvis mer eltoppning.

Jag är inte ute efter att ge någon exakt sanning men någon slags nyansering i det hela.

Hoppas att detta gav några svar.

MVH
Bengt S

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 juli 2004, 12:03:03 »

Mats
visst fasen fanns det en lösning på placeringen så den håller oxå, jag ska fråga vid tillfälle
Skrivet av: mats
« skrivet: 21 juli 2004, 08:26:03 »

Mats, vet du om det är själva givaren som går sönder eller om det är kablarna som går av? Vi har kört vår i ett år nu och givaren är fortfarande hel. Dina gick ju sönder rätt ofta om jag minns rätt. Om det är kablarna som går av kan dom ha ändrat kabeldragningen för att minska stressen på kablarna kanske?

..det är själva givaren som går sönder..klarar inte vibrationerna på hetgasröret. Får dock ny omg. från Bentone gratis..problemet beror ju på att givaren sitter i ett litet kopparör ovanpå hetgasröret och skramlar..vågar inte fixera givaren inne i röret då blir det ju  svårare att byta ( påminner lite om engelsmän som har avloppsrören på utsidan..för då är det lättare att byta när dom fryser sönder ). För att återställa pannan efter "fasfel" måste man stänga av och på huvudbrytaren.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 20 juli 2004, 23:53:31 »

Mats kontakta säljaren dom fixar det gratis.
Kolla upp det innan dom får komma!!!
Jag tror det varit ok på nya nu i 1-2 år!?
Skrivet av: PerF
« skrivet: 20 juli 2004, 19:28:24 »

Mats, vet du om det är själva givaren som går sönder eller om det är kablarna som går av? Vi har kört vår i ett år nu och givaren är fortfarande hel. Dina gick ju sönder rätt ofta om jag minns rätt. Om det är kablarna som går av kan dom ha ändrat kabeldragningen för att minska stressen på kablarna kanske?
Skrivet av: mats
« skrivet: 20 juli 2004, 19:18:18 »


En ändring av en givare vet jag om som skakade sönder ganska regelbundet!!

..vet du hur dom har ändrat det..min skramlar sönder ibland och pannan löser ut och meddelar "fasfel" ??..nu kan man ju det,men det är trist om det händer när man inte är hemma
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 20 juli 2004, 12:37:18 »

Jag känner installatör som jobbar med CTC ska luska lite vid tillfälle, kring ev ändringar på senare tid.
Har dom gjort ändringar smyger dom säkert med det, kommer det ut har dom ju en massa tidigare kunder på halsen direkt, med krav på ombyggnader.
En ändring av en givare vet jag om som skakade sönder ganska regelbundet!!

Dom ska iallafall ha en eloge för ett smart/enkelt system för byte till större kompressor, det är mycket enkelt!!
Allt som behöver bytas följer med som ett paket ut (som ett utbytessystem) jag vet flera som har fått underdimensionerade CTC anläggningar utbytta till en mycket rimlig kostnad.
Man får väl inte bara va negativ  :-[ :-[

Jag har försökt fört fram samma fråga om Thermia till "kylfolk" då får jag en helt "tom" blick som svar!!! Jag har en bekant som blev "pålurad" en alldeles för liten Thermia
Antagligen tänker dom vilken  >:( :( :o ::) ::)
Skrivet av: PerF
« skrivet: 20 juli 2004, 10:16:29 »

Kan det vara så att CTC:s system är känsligare för underdimensionering? Rent spontant, när man tittar på konstruktionen, verkar det så.
Skrivet av: ME
« skrivet: 19 juli 2004, 23:06:48 »

Jag har inte haft de problem med VP' som de tre + academic har haft. Men jag har också en senare utgåva av VP'n. Kanske det är så att Bentone (ctc) har fått lite bättre ordning på VP'n nu.

Vill dock fortsätta att fundera och fråga angående EH'n innan jag fäller något taskigt eller bra omdömme. Det man kan hoppas är att Bentone kanske läser detta och tar till sig de reaktioner som funnits här.

Det man får fundera på är varför deras produkt har väckt så mycket kännslor. De är inte precise störst på VP marknaden/inte var dom först först heller :) Dom försöker att slå sig in med en lite annorlunda produkt i förhållande till konkurenterna, kanske de borde ha testat den mer eller ?  

för det verkar finnas de som haft dåliga erfarenheterav deras VP. Fast i ärlightens namn har inte andra märken haft problem ??
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 18 juli 2004, 22:27:50 »

ME

Jag är inte i branschen och det är med visst vemod jag skriver om CTC.
Men du är klok, det som läses på internet har ju ingen direkt källgranskning bakom sig!!!

Men tex academic hade bedrövliga driftdata på sin pump, han försökte få hjälp av CTC. Nu har han själv ändrat på både givare o styr!! (han är inte en av dom 3)
Det ska man inte behöva om dom säljer en färdig produkt.
Han har lite bättre på fötterna än en vanlig konsument (civiling.) då har man nästan rätt att pilla sönder maskin i atomer  8) ;D
Skrivet av: ME
« skrivet: 17 juli 2004, 23:32:09 »

Låter som riktiga skrämsel historier, (jag misstror dig icke), sådana tabbar borde man inte göra om man vill ha ett bra ryckte i denna branch.

Jag har för mig att tidiga EH'n inte hade siktningsplåten
och att det bidrog till mer el förbrukades, någon som vet om det stämmer.

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 16 juli 2004, 23:41:12 »

ME

En är ca 3 år, en 7á tror jag.
en annnan ca 2 år 8,5 kw
den tredje en 13 kw är 3-4 år.

Den sista ersatte en 15 år gammal lokalt byggd värmepump med fast kondensering, visserligen med märkeffekt 14 kw. elförbrukningen i det huset ökade med 10.000 kwh/år !!!!!!!!!!!!   det är ingen bra reklam för CTC, en föråldrad pump med fast kondensering borde istället dra 10´kwh mera ström inte mindre!!!
Inst. har pillat i datorn ett antal gånger, jag var dit o tittade en gång, då var en extern cirkpump ställd på lägsta läget och värmekurvan var ställd skyhögt så den nådde aldrig börvärdet.  >:( :o
Den första killen fick en sluträkning på elen som var skyhög antagligen var elpatronen alldeles för högt ställd, han bor själv men fick dessutom rådet att spetsa med elberedare för att CTC´n gav lite snålt med varmvatten!
Det är snygga grabbar i den här branschen   :o ::)

Mellankillen såg själv att elpatronen aktiverades vid normal kyla, där ska dom ha en eloge CTC har fint system för byte till större kompressor, man drar ut rubbet inkl värmeväxlare och en större modell passar rakt in bara!!!
Dom tog en rimlig mellanskillnad oxå, det var snyggt   8) 8)
Skrivet av: ME
« skrivet: 16 juli 2004, 21:26:12 »

Jo, visst måste man ha lite koll men inte så mycket.
Jag tror att oavsett vliken VP du har så måste du skruva lite för att få en bättre ekonomi.

Samtidigt kan en installatör inte sätta vettiga driftsparametrar so m passar alla, en VP är lättare att
ställa in vid ca 15 minus än 15 plus?

Du bertil jag vet inte om du har nämnt det någon gång, men "hur" länge sedan är det sen de såkallade problem VP'na installerades ?

 
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 16 juli 2004, 00:32:46 »

FredrikO
Oooops fort men fel, kostbarare än jag trott  >:( >:(
Men ändå ingenn katastrof  ;D 8)

CTC kan funka om man har järnkoll och ett brinnande intresse men för en vanlig konsument, kan sluträkningen på elen bli en chock.
Jag känner två som däckades av sluträkningen.
Inställningen var gjord av installatören, nåt mer ska väl aldrig behövas!!!   >:(
Sen att vi tokksuvar det beror väl på att vi har en skruv lös och inte kan hitta den  8) 8) ;D
Skrivet av: ME
« skrivet: 14 juli 2004, 22:23:23 »

Den SLUKAR extra Kwh... (ironi) :) Jag kan bara säga att enligt VP'n, så har jag förbrukar 174kwh på ett halvår, och det är väl helt OK, även för endel kritiker eller ??

För några dagar var det 173kwh, jo jag slösade en kwh på ett lite ovetenskapligt expriment.

så jag har inte haft dessa problem med extra kwh, har väl klarat mig genom att leka inställningarna. Jag är lite lur på att endel av CTC ägarna kanske själva orsakar extar elen i rädlsa av att inte ha tillräckligt med varmvatten. Håller på att testa lite nu men det tar tid, och det är en bristvara :(

Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 14 juli 2004, 12:00:14 »

Citera
Min Thermia har "Legionellafunktion" dom törs inte kalla det så, men tempen höjs en gång/14 dar som fabriksinställning. Det tar ca 10 minuter/gång med 6 kw elpatron (först går VP till stopptemp sen startar elpatron).
Det kostar under 4:-/ år

Hmmm...

10 minuter/gång * 6 kw * 26 gånger per år blir väl 26 KWh och lite mer än 4 kronor. ???

Men det är väl investerade kronor ändå. :D
Skrivet av: Kuling
« skrivet: 14 juli 2004, 11:27:57 »

Hur stort är problemet? Ni som kör Ecoheat, hur mycket extra ström drar CTC:n?

Om man jämför CTC med tex IVT, i samma hus, med samma förbrukning. Hur stor skulle skillnaden egentligen kunna bli?

Skrivet av: Jocke
« skrivet: 14 juli 2004, 00:27:10 »

Det finns så vitt jag vet ett känt fall av legionella i en
villaanläggning.
Det var hos en pensionärspar där gubben (som förmodligen var krasslig  från början) insjuknade.
Dom hade en frånluftspump som sedemera visade sig var trasig.

Vattnet i en Villaberedare byts ut så pass ofta så även om man inte spetsar så hinner inte bakterierna föröka sig till den hälsåvådliga nivån.

Varmvattenrören i huset är en större riskfaktor.
Långa avstick till nån blandare som inte används eller som är proppade utger nog en större risk.

Jag kan sträcka mig till att rekommendera spetsning om man har varit bortrest ett bra tag.
Skrivet av: ME
« skrivet: 13 juli 2004, 23:32:27 »

Kanske skrev lite klantigt  men jag håller med dig beträffade "Legionella"
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 13 juli 2004, 00:23:18 »

"Legionella" i varmvattnet  i villainstallationer tror jag inte har förekommit i Sverige över huvudtaget!!!
Nån annan som vet. jag anser det va ren skrämselpropagande.

Min Thermia har "Legionellafunktion" dom törs inte kalla det så, men tempen höjs en gång/14 dar som fabriksinställning. Det tar ca 10 minuter/gång med 6 kw elpatron (först går VP till stopptemp sen startar elpatron).
Det kostar under 4:-/ år  ;D ;D 8) 8) det tycker även en Skotte är en rimlig kostnad, trots att den med 99,999% sannolikhet är onödig.
Skrivet av: ME
« skrivet: 12 juli 2004, 22:50:49 »

Nej det tror jag inte. CTC' sparar inte något varmvatten som dessa förrådsberedare gör (nibe ivt Themia, m.fl)

Dom har ca 160-170 lite i en tank, medans CTC har CA 4 liter i sin slinga (enligt upp gift av Bengt s tidigare i denna tråd). Så du har alltid (förrutom 4 liter) färskt varmvatten i CTC.

Det är större risk  beträffande de saker som Beril skriver om.
Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 12 juli 2004, 17:23:33 »

Hur stor nu risken är för legionella kan man ju spekulera i, men faktum är att de flesta villapumparna har som standardinstallation att värma upp varmvattnet till 65 grader var 14:e dag.

Det gäller t.ex. Nibe, IVT och Thermia. Ni som har dessa pumpar, har ni mätt hur många KWh det drar per år?

Det borde man ta in i beräkningarna när man jämför CTC med andra värmepumpar.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 juli 2004, 00:32:41 »

Hm de e´legionella bakterien man pratar om. Den oraskar en typ av lunginflammation Legionärssjuka.

Extremt ovanligt att det uppstår i villainstallationer, jag tvivlar på att det hänt i Sverige nån gång!!!!!!!
Rätta mig om jag har fel.

Men däremot i stora komplexa anläggningar, särskilt äldre fastigheter som blivit ombyggda.
VV-ledningar som inte "dödats" på ett riktigt sätt.
Sen ska man ha nedsatt imunförsvar för att angripas (endast vid inandning), så på tex sjukhus tas detta på störata allvar!!
Det finns även en Legionella risk i tex bubbelbad, även kyltorn i stora fastigheter har orsakat utbrott i hela statsdelar (ej i Sverige ??)

Vet någon här om Legionella i en villainstallaton!??
Jag känner en som fick legionärssjuka vid en utlandsvistelse, det är tydligen ingen trivsamm åkomma!
Men en del oseriösa företag utnyttjar rädslan för detta.
Ska man va säker räcker INTE Legionella säker vv-beredare (om nu nån trott det).
Genomspolning av ledningarna krävs med högtempererat vatten (varmare än det som tillåts) dom rackarna kan även bo i tex duschmunstyckena!!!

Det finns utrustning för tex idrottshallar/badhus där duscharna spolas med hetvarmvetten med viss intervall.

Men vi villaägare kan simma lugnt  8)

CTC tycker jag krånglat till nåt som är enkelt, nämligen att producera vv/värme med minsta möjliga tillskottsel.
Deras produkt har såna uppenbara brister att den inte borde släppts på marknaden (känner flera med bitter erfarenhet)  >:( :'( :'(
Skrivet av: kenth
« skrivet: 10 juli 2004, 23:28:11 »

som lekman som man är, jag har hört från flera håll att CTC EH är lösningen om man inte vill drabbas av E-kolie bakterier i VB och att den drar lite mer ström än andra.

Jag står och väger mellan CTC EH 10 och Nibe 1115 10 med 300/200 VB, stämmer det som de säger att Nibes VB bara håller 55 grader så är ju risken högre att man får E-kolie bakterier än i CTC lösningen som dock drar lite mer ström, eller jag kanske är helt ute och cyklar ???
Skrivet av: ME
« skrivet: 10 juli 2004, 00:05:20 »

Hej Bengt S!

Ursäkta att jag dröjt (semseter); visst är det som du säger mer komplext än vad jag beskriver. Men jag vill vida hålla att mitt resonomang håller i vissa Lägen. Varför kan man undra, Den känsla jag får av pumpens uppträdande att den duttar in el när den borde klara av att producera tillräkligt för både värme och varmvatten.

Du nämner några saker om att diverse faktorer som spelar in gör att mitt resonomang inte håller.

Citera
Det hänger faktorer som hur mycket den värmer upp, vilka utetemperaturer det handlar om, vilken önskad innetemperatur, vilken varmvattentemp, dimensionering, osv.

1. ute temperatur: här kan jag bara svara JA & NEJ, VARFÖR ??? Jo om du har varmt ute och låg temp på ELpannan + vp delen och du tvärtappar varmvatten hinner inte CTC finurliga läsning med Skiktning MED ( idiotisk lösning, för att provocera lite) och du tappar mycket varmvatten, dvs duschar Utan elpatronen går in och lyfter eldelen  till rätt sida om satt min temp. ÄR det kallt ute och Komp. inte orkar med JA.

2. Hur mycket den värmerupp, menar du boyta eller mängd vatten. ÄR det mängd vatten så är den samma för alla CTC pumpar 223 liter. och det pga av att kompressorn jobbar mot tanken DOCK har cikulations pumpenshastighet spela in lite här och returtempen på radiatorslingan (tror jag) men mer marginellt. Tycker detta argument faller bort då VP'n skall vara korrekt dim, alla för klent    dimensionerade vp behöver mer el. (är jag helt ute på fel spår ??)

3. inne och ute temperatur: NEJ, då har du alldeles för liten pump! (jag talar om en mer korrekt dim VP)  Utom vid extrem kyla.

Jag måste dock hålla med om att det är svårt att i teorin jämföra olika teniker, utan att "BENCHMARKA" dessa men det gäller då bara med de givna värdena, dina kan var helt annorlunda för du har en annan driftsituation.

Här får du förklara lite mer mitt bondförnuft hänger inte med

Citera
att det kan vara så att toppa varmvattnet med bara el kan vara mindre energieffektivt, men det är inte helt säkert beroende vilken temperaturtoppning som behövs, vilka volymer osv.

HUR kan det vara energieffektivare att toppa med el än låta VP'n jobba ? Om kompressorn så bara ger 1,5 kw för varje kx den får
så.... HUR kan 1.5 kw vara mindre värda än 1 kw ??  det går över mitt förstånd.  Det ända gången skulle vara om att kompressorn drar mer kw än den lämnar.

Det stora problemet med duttningen av el ÄR skiktningen och den har en tröghet som inte går att förändra, dessutom har CTC en plåt för att minska turbulensen i tanken. Denna plåt (enligt min mening) Är både bra och dålig. Det bra  är att den gör det den skaser till att den radiatorvattnet inte snyltar på "varmvattnet". det dåliga är att skiktningen går långsamare.....

Innan jag fortsätter vill jag vara nämna att JAG inte har ngn djupare utbildning i hur CTC's vp fungerar, och skulle ngn ha mer information så är jag alltid intresserad. Och skulle jag ha fel så säg det, det kan vi alla lärta oss något på, kanske även jag ;) kanske det är så att du, Bengt s, har mer info än jag.

Det enklaste sättet att se detta är att Titta på VP'n, och ställ dig frågan HUR kan det komma sig att :

1. undre delen av tanken har högre temperatur än övre ? och det tar ett tag innnan tempen höjs i övre delen (el delen)

2. Varför rekomenderar CTC (bentone) att MAN skall ställa in tempen på el delen så lågt det bara går ?? och sedan höja temperatur gränsen OM varmvattnet inte räcker till ?  Kan det vara så att med låg tempgräns går inte elpatronen in    så OFTA ?

Med det menar jag att i det stora hela håller mitt tidigare resonomang, de saker du anger spelar inte så stor roll. det går inte att förändra naturlagarna med styrningen av hur kompressorn skall starta och stoppa. utan du kan endast styra när den skall starta och stoppa samt när elpatronen skall gå in.

För att nu gå till din fina statistik, Jag har bara kört ett halvår och har på den tiden använt ett eltillskott på 173 kwh. så jag hoppas på att VP'n inte är förklen.

Ditt sätt att räkna är för mig lite lätt vinnligt bara ta kompressorn raporterade kwh gånger tre, men ger trots allt ett bra riktvärde. Jag kan se ditt sätt att resonera när du tar procenten på tillskotet på det framräknade värdet... Men jag tycker här är det mer intressant med hårda kwh.

Det är bara mitt sätt att se det på det hela och jag säger inte på något sätt att det är rätt eller det ända.

OM jag nu har trampat på lite för hårt så ber jag om ursäkt på för hand, vill inte såra eller förolämpa någon. det här är bara hur jag ser på saker.

Skrivet av: admin
« skrivet: 03 juli 2004, 10:32:06 »

Håller med Bertil här, har i och för sig ingen erfarenhet av CTC:s värmepumpar, däremot anser jag att deras konstruktion på pappret är nära nog idealisk!

Problemet med deras pump är styrningen! på detta område vågar jag påstå att jag besitter en god kompetens - och min bedömning är att det är ytterst svårt att få CTC:s värmepump att ge optimal utdelning när det gäller drifttimmar utan eltillskott.

Dels p.g.a. varmvattenspetsningen som sker då och då, och dels den relativt höga temperatur som behöver hållas i den nedre delen av tanken för att shuntstyrningen skall fungera. Med en ren flytande kondensering skulle inte shunten behövas!

Jag antar därför att de ligger med en relativt hög temperatur i hela acktanken både för att minska på elpatrontid när det gäller varmvattnet, och shunten funktion.

Detta gör att värmepumpen får en sämre verkningsgrad då verkningsgraden försämras i takt med att framledningstemperaturen ökar.

Men som sagt, deras lösning är teoretiskt väl genomtänkt och går förmodligen att få till hyfsat om man besitter den reglertekniska kunskap som krävs.

Detta anser jag dock vara en bristvara i branschen.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 02 juli 2004, 01:02:01 »

Jag har sagt det förrut, förrådsberedare tycker jag är att föredra vid lågtempsystem. En batteriberedare kan lätt få "oanvändbart vv vid störttappning pga tempskillnaden som kan uppstå. Ex har man 35 gradigt vv i en förrådsberedare kan man duscha, men har man 35 gradigt mantelvatten o en batteriberedare så kanske man får ut 30 gradigt vv vid snabb tappning..

Jag kännere 3 stycken som har CTC, fakta är att dom är struliga att justera in, deras lösning är lite overkill, med div problem som följd!!
En kompis fick i stort sett samma elräkning som innan installation, han kollade inte heller förrän sluträkningen kom  :o
En annan bytte ut en uttjänt VP med fast kondensering, elförbrukningen steg med 10.000 kwh/år, man kunde ju tro att utveckliongen gått framåt.  >:(
Vad beror det då på, ganska säkert konstuktionen med skiktplåtar, inbyggd elpatron, schuntens tveksamma reglering mm.
Det CTC ägare ska kolla är att VP GÅR 24 timmar/ dygn vid sträng kyla det är verkliga akilleshälen. Så skall det självklart va men elpatronen i CTC har en tendens att "SLÄCKA" kompressorn och det ger eländig årsmedelverkningsgrad.   >:(
Sen har vi nästa bekymmer att den duttar på med elpatron "hela" tiden för att "toppa" VV.
Det är onödigt och en del väljer att stänga av elpatronen helt. Passa er vintertid pajar kompressorn då kan elpatronen vara räddningen om man är bortrest (jag har testat det pga brinepumphaveri).

Jag är inte i branschen och har inget att vinna på detta "förtal" även om det kan verka så.
Är man intresserad o observant, pillar lite kan det dock va ok med CTC  :-\
Skrivet av: Bengt S
« skrivet: 01 juli 2004, 17:09:39 »

Hej ME!

Ditt resonemang håller inte riktigt ändå. Det är en mycket komplexare fråga än vad du beskriver. Det hänger faktorer som hur mycket den värmer upp, vilka utetemperaturer det handlar om, vilken önskad innetemperatur, vilken varmvattentemp, dimensionering, osv. Det är väldigt svårt att jämföra olika tekniker i teorin, det enda sättet är egentligen benchmark. Men jag håller med om att det skull kunna vara så.

Om ditt exempel stämmer med verkligheten så har du dock en feldimensionerad pump. Men du har en poäng, att det kan vara så att toppa varmvattnet med bara el kan vara mindre energieffektivt, men det är inte helt säkert beroende vilken temperaturtoppning som behövs, vilka volymer osv.

Det skulle vara intressant att jämföra med någon annans pump. Jag hade under förra året förbrukning enligt nedan på min CTC Ecoheat 7:
Kompressor 6114 kWh
Eltillskott 1831 kWh

Totalt värme och varmvatten 7945 kWh

Detta ger att eltillskottet står för 23% av elförbrukningen för värme och varmvatten. Men räknar man av energiuttaget så skulle man grovt räknat hamna runt c:a 9%  (1831/(3*6114+1831)).

Förutsättningarna är enligt följande:
22 grader inne
55 grader varmvatten

Är det någon som kan ha en sådan beräkning att jämföra med? Det är proportionerna som är intressanta, inte storleken.

/Bengt S
Skrivet av: ME
« skrivet: 29 juni 2004, 15:20:36 »

En Nibe, Thermia, Ivt, mfl som har förråds beredare har tillverkat sitt varmvatten när det finns ett överskott att ta av. Sedan har de sitt varmvatten på det torra :)

Säga att du behöver 45 grader i framledning (CTC) och VP skall hålla tempen på varmvatten 50 grader Och VP'n ine orkar mer än 47 grader, pga temperaturen ute. vad händer då JO CTC får med jämna mellanrum slänga in elpatrornen för att hålla upp temperaturen varmvattnet. Och det orsakar denna "onödiga" energi åtgången. Dock kanske med ett litet temperatur fall inne på någon tiondelsgrad eller så.

Hade det varit en förråds VP, så skulle den istället slutat att "tillverka" radiatorvatten ett kort tag och jobbat upp tempen till 50 grader för att sedan återgå till värmeproduktion.  Och sedan klarat av at värmahuset utan extra el.

Förrådsberedare är som att ha Varmvatten i en termos, medans CTC förvarar sin i en mugg. (dålig liknelse, eller skall jag säga försök)

Det  innbär att CTC'n förbrukar onödigt mycket el !!!

Hoppas att det blir klarare
   
Skrivet av: Bengt S
« skrivet: 29 juni 2004, 14:41:26 »

Hej!

Jag tror att det saknas en sak i Rickards f.ö. utmärkta resonemang. Det som saknas är att CTC:n tar ut radiatorvattnet på två olika ställen:

1. Vid normal drift så tar den ut radiatorvattnet på c:a 3/4 höjd av värmetanken. För tappvarmvatten tar den ut högst upp i tanken via en spiral där det endast finns c:a 4 l (i den storlekordningen i alla fall) vatten.

2. Vid drift när det behövs högre temperaturer så tar den ut radiatorvattnet högst upp i tanken vilket också ger högre temperatur. Då stämmer det också att tappvarmvatten tempen blir något högre men jag förstår inte riktigt vad Rickard menar med högre förlust? Man värmer ju inget i onödan trots allt.

På CTC:n kan man ju se exakt hur mycket kopressorel och  tillskottsel det går åt. Jag vet inte hur det är med andra pumpar. Jag kan kolla mina siffror och meddela.


Reglerdatorn styr shunten efter framräknat börvärde på framledningen.

En CTC kommer därför att använda sig av något mer tillskott eftersom detta förmodligen kommer att gå till när husets värmebehov är relativt stort och tappvarmvatten förbrukas.
Skrivet av: ME
« skrivet: 23 juni 2004, 14:41:50 »

Academic, beror inte dina bekymmer på att du behöver en hög framlednings temp ?
Skrivet av: academic
« skrivet: 22 juni 2004, 12:08:31 »

Hej,

Vill bara påminna om mina försök med att flytta "tempgivaren" till botten av VP tanken. Funkar bra för mig. Jag har dock varit tvungen att sänka börvärde på VP till 52° i specialmenyn för att inte för högtryckspress... att lösa ut.

Kan dock inte rekommendera detta till andra ägare men för mig funkar det bra.  
Skrivet av: ME
« skrivet: 31 maj 2004, 21:34:04 »

Så som PerF skriver i början, så kör jag med elpatronen avslagen så fort jag är på säkra sidan att den inte behövs.

Då slipper jag onödiga extra kwh på elmätaren.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!