Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 02 november 2018, 12:32:03 »

Det är inte vattnet i sig självt som är problemet utan den s k biofilm som bildas på insidan av alla behållare som innehåller vatten nån längre tid.

När du förbrukar 140 l vatten på ett dygn så är det inte varmvatten alltihop och du omsätter inte hela VVBn. Om du gjorde det så skulle du få rejält kallt vatten på slutet. Det mesta av det vatten du har i VVBn byts väldigt långsamt och det gör att det bildas en hinna framförallt på botten av tanken där bakterier kan växa och frodas. En liknande hinna bildas på insidan av vanliga vattenrör också men det blir inte alls samma sak på insidan av ett 13 eller 22 mm rör som inne i en 200 liters tank.

Legionella smittar genom att man andas in mikroskopiska vattendroppar med legionella bakterier när man duschar. Dricka är ofarligt. Men för att bli sjuk behöver man få i sig mer än EN bakterie, och det är ytterligare ett skäl varför vatten i rör inte är ett problem. Det är när det finns mycket bakterier i vattnet som man kan andas in som man riskerar att bli sjuk.
Skrivet av: halper
« skrivet: 02 november 2018, 11:40:33 »

Hej,

Risken liten att vattnet i rören blir problem. När man tömmer varmvatten beredaren minskar man risken också mycket.
Ta en bad är lösningen :D

Om risken är liten för vattnet i rören, varför har man då rekommendationer för lägsta temperaturen vid det kallaste tappstället? Jag antog att det berodde på att man tänkte att bacillerna kunde växa där också. Jag tror dock som du, att rören är ett mindre problem och att de flesta hushåll nog spolar tillräckligt. Och även om man duschar väldigt sällan brukar man ju spola ur rör och blandare och duschslangar (dvs vänta på att det blir varmt) innan man ställer sig där och inhalerar. Helt fritt från baciller är det förstås inte någonstans.

Vår vattenberedare är på ca 200 liter (ovanligt liten eller stor? ingen aning) och en genomsnittlig person sägs använda 140 liter per dygn, så med två i hushållet blir det ju ett "vattenbyte" per dag ungefär. Med all omblandning som sker lär väl några enstaka molekyler ha varit i beredaren sedan förra julen så det är nog bra att hålla den på rätt temperatur. Men rören, ja där blir det väl betydligt mindre blandning av nytt och gammalt vatten. Med två vuxna tror jag vi nog gör av med mer i stil med 400 liter per dygn i hushållet. Antagligen går mest åt när vi diskar (för hand).
Skrivet av: Tittmön
« skrivet: 02 november 2018, 07:00:50 »

Hej,

Risken liten att vattnet i rören blir problem. När man tömmer varmvatten beredaren minskar man risken också mycket.
Ta en bad är lösningen :D

Å andra sidan borde man ju rätt snabbt spola ut allt dåligt vatten: om man drar på kranen och väntar tills det heta vattnet kommer så har ju hela vattenpelaren flyttat på sig.

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 18 oktober 2018, 11:51:52 »

47-52. Legionellakörning var 14e dag drar upp den till 57. Jag genomströmningsberedare.
Genomströmningsberedare har inga problem med legionella. Det krävs relativt stor mängd stillastående vatten för att det ska bildas tillräckligt mycket biofilm där bakterierna kan föröka sig.

Skrivet av: Snok
« skrivet: 17 oktober 2018, 21:40:31 »

Kan förvisso välja bort periodisk höjning. Kanske skulle testa...
Skrivet av: halper
« skrivet: 17 oktober 2018, 20:49:12 »

Min är ställd på 51±4 °C. I den nedre delen av spannet, under 48°C, så kan tillväxt av vissa typer ske (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5377503/). I den övre så ska antalet levande rackare sjunka. Jag bör kanske justera upp min temperatur med 2–3 grader så jag håller mig över 48 °C jämt.

Man ska naturligtvis inte ha beredaren inställd på optimal tillväxttemperatur, men så länge den är över den temperatur där de börjar dö – alltså att antalet levande baciller minskar med tiden – så har man ju i så fall färre levande baciller än i kallvattnet. Problemet är väl om vatten står under längre perioder (som nog inte behöver vara särskilt länge), vilket det gör i ledningarna. Där kan ju eventuellt tillväxt ske, även om den torde vara långsam i rumstemperatur. Å andra sidan borde man ju rätt snabbt spola ut allt dåligt vatten: om man drar på kranen och väntar tills det heta vattnet kommer så har ju hela vattenpelaren flyttat på sig.

I en perfekt värld borde väl beredaren hålla en så hög temperatur att alla bakterier dör direkt, så att man inte får några levande (som kan föröka sig) ut i vattenledningarna. Är vattnet helt befriat från liv så borde det hålla sig så. För det behövs nog en otroligt hög temperatur som inte går att uppnå med värmepumpar. Jag vet att man rekommenderar att det ska vara 55 °C till kallaste tappstället, och det är väl antagligen för att man har bestämt sig att det är en temperatur där bakterierna dör tillräckligt snabbt – innan vattnet har kallnat så mycket att de klarar sig?

Jag tror förresten inte på periodisk höjning, om man nu inte gör det dagligen. Legionella växer så snabbt att det inte är lönt att "bränna av" dem var fjortonde dag: vattnet man drog in för tretton dagar sedan med friska baciller har haft gott om tid att växa till sig. Det räcker också att man har några få baciller kvar så förökar dem sig.

Citera
… Furthermore, L. pneumophila has been shown to survive extreme ranges of environmental conditions, including extensive temperatures ranging from 5 to 63°C (9). Considering these facts, it is evident that the complete eradication of Legionella from water systems is hard to achieve, with small numbers of residing bacteria thriving again shortly after water treatment. Recent studies using model warm water systems demonstrated significantly elevated Legionella concentrations (>107 CFU/liter) following heat treatment of the water system (27, 28).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1489587/

Skulle gissa att få får legionella i Sverige för att:
  • halterna i dricksvattnet är rätt låga,
  • värmesystemet dämpar (men eliminerar inte) tillväxten,
  • vi spolar mycket med vatten och ingen ställer sig väl i duschen innan vattnet hunnit bli riktigt varmt, och
  • när vi trots allt andas in legionella (vilket nog händer varje vecka) så är det därför rätt låga halter och immunförsvaret klarar resten.

Långt inlägg med många lekmannaåsikter. Jag duckar :)
Skrivet av: Lawrenz
« skrivet: 17 oktober 2018, 20:28:36 »

47-52. Legionellakörning var 14e dag drar upp den till 57. Jag genomströmningsberedare.

Hmm ok.. Kanske ska köra något liknande.
Blir inte klok på om min ecodan har genomströmningsberedare  Sc:,h
Skrivet av: Snok
« skrivet: 17 oktober 2018, 20:22:48 »

47-52. Legionellakörning var 14e dag drar upp den till 57. Jag genomströmningsberedare.
Skrivet av: Lawrenz
« skrivet: 16 oktober 2018, 23:31:06 »

Vilka inställningar / temperatur kör ni i era VVB? Tänker främst på legionella. Vad anser ni alla om legionella..?
Jag kör 57c och återuppvärmning börjar vid diff på 8c, dvs 49c. Det blir dock 59 grader i tanken när den är inställd på 57 grader.

Publikation, sida 7 om legionella: http://www.sp.se/sv/index/research/effektiv/publikationer/Documents/Temarapporter/Tappvarmvatten.pdf

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!