Alla eldstäder i tätbebyggt område borde vara utrustade med en syresensor och en röktäthetssensor samt ett rökgasspjäll som klappar igen när O2 är för låg eller röktätheten för hög.
Baserat på erfarenheterna från min gds-kamin och en inbyggd braskamin som jag har mätt på tror jag inte problemet är syreunderskott. Det verkar vara svårt att få upp koldioxidhalten över 7-8 % även med strypt lufttillförsel vilket betyder att syrehalten, i och med att det är ved man eldar med, blir som lägst 12-13 %. Problemet är snarare att temperaturen i eldstaden är alldeles för låg. Väggarna är för kalla och man eldar med för låg effekt. Rökgaserna kyls så snabbt att förbränningen inte blir fullständig. Resultatet blir att rökgaserna innehåller en stor del av läroboken i organisk kemi. Dessa föreningar krackas och bildar sot. Ska man elda ved med fullständig förbränning bör eldstadens väggar vara isolerade så de är rödglödgade när man eldar. Den isolerade eldstaden ska dessutom ha så stor volym att luft och oförbrända gaser hinner reagera innan rökgaserna kyls till den temperatur där ingen förbränning längre sker.
Det verkar vanligt att braskaminer "myseldas" på så sätt att det ligger ett ensamt vedträ inne i kaminen som brinner med en lite rödaktig låga som antyder låg förbränningstemperatur och dålig turbulens. Då blir det skit i rökgaserna trots att de innehåller 15 % syre. Röktäthetssensor tror jag skulle vara bättre men det kanske leder till att man ökar lufttillförseln så mycket att mängden föroreningar ökar men de är utspädda i en större volym rökgaser. Jag undrar om kaminer överhuvudtaget är en lyckad uppvärmningsform. Det ska nog vara specialkonstruerade vedpannor som eldas mot ackumulatortankar för att det ska bli låga mängder föroreningar.
Ett problem, oavsett kamintyp, verkar vara uppstartfasen. Jag har varit uppe på taket och luktat på rökgaserna. När det är ordentlig fart på elden, mer än 400 grader vid utloppet från själva kaminen, luktar inte rökgaserna mycket. Däremot när elden håller på att ta fart, innan veden har nått sådan temperatur att pyrolysgaserna är brännbara och kaminen har blivit ordentligt varm, då är det en påtaglig stickande lukt. Ska man elda "rent" gäller det att snabbt få full fart på elden. Låg effekt under slutfasen är inget större problem, då är det mest glöd som brinner.
Mitt svar på trådens rubrik "När ska jag elda" blir därför om det är en vanlig kamin det eldas i: aldrig!