Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: Soderberg skrivet 18 juni 2006, 23:31:46

Titel: Uppföljningsprogram för värmepump
Skrivet av: Soderberg skrivet 18 juni 2006, 23:31:46
Är sedan en månad tillbaka glad Nibeägare (1230-6) och har nu börjat bläddra i Monterings & Skötselanvisningarna. Leverantörens råd var väl att jag skulle ge f-n att pilla på pannan - men det är ju svårt när man ser alla möjligheter till inställningar. Lyckades få ned antalet startet från cirka 40 per dygn till cirka 11 - frågan är väl om det är bra eller dåligt...  Men, med alla värden som man kan få ut borde det väl finnas en uppsjö av uppföljningsprogram där man kan mata in sina värden och få lite råd och tips om sina inställningar? Kalkyprogrammet har jag hackat i 20 år så jag vet att det går att göra det mesta i dem, däremot har jag (än så länge...) igen aning om olika värdens förhållande till varandra - men det måste väl finnas folk som gjort det här tidigare så att man slipper uppfinna hjulet igen; eller?
Titel: SV: Uppföljningsprogram för värmepump
Skrivet av: maha6305 skrivet 19 juni 2006, 11:00:12
Få starter = lång livslängd. Det verkar dom flesta överens om.

Det finns nog annars inga färdiga "formler" för hur man skall beräkna i ett excel-ark vad som är perfekt i dom här sammanhangen.
Vissa parametrar är  dock givna. T ex skillnaden mellan stigare och returtemperatur mot radiatorerna bör ligga på 7 grader (när kompressorn arbetat en stund)

Men andra värden, t ex vilket gradminuterunderskott man kan acceptera beror bl a på husets värmetröghet och isolering. Ett extremt dåligt exempel är ett dragigt hus som kyls ut en senvinternatt mot ett stort gradminuterunderskott - sedan på förmiddagen när solen tittar fram och alla är på jobbet/skolan då kämpar kompressorn med att ta igen underskottet och det blir 25 grader inne. Helt onödig överpendling! Här måste man tillåta tillskottsel tidigare.

Du får testa och notera skillnader tills du blir nöjd. En installatör som sätter in en pump mitt i sommaren (när det i princip bara är tappvatten som värms) och sen säger att du inte skall "pilla på pannan" visar bara en sak; han vill sälja många pumpar och skiter i din komfort och optimalt driftläge.
Eller har han lovat ett antal återbesök framåt höst/vinte för att finjustera?

PS Vad ändrade du för att få ner antalet starter från 40 till 11 och när ändrade du det?
Det kan nämligen vara vanskligt att jämföra starter över tiden om yttertemperaturen skiljer mycket.
Mitt i smällkalla vintern och på sommaren är det som minst starter. (är det riktigt kallt går den ju hela tiden utan stopp och är det högsommar går den bara för diskvatten några ggr per dygn)



Titel: SV: Uppföljningsprogram för värmepump
Skrivet av: pricken skrivet 19 juni 2006, 12:54:29
.......och är det högsommar går den bara för diskvatten några ggr per dygn)

Mjo tack ja, jag ligger på 5-14 starter/dygn tack vara småskvalande i köket och toan hela tiden.....
Titel: SV: Uppföljningsprogram för värmepump
Skrivet av: ojacobsen skrivet 20 juni 2006, 07:25:00
Om du använder en logger, då är det mycket enklare att se hur justeringarna funkar.