Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 18 februari 2015, 07:30:06 »

Hallå. Då har vi haft bergvärme i strax över 1år.

Bor i ett timmerhus med fasad från 1930 utan tillägsisolering och med 2 glasfönster.

Har med detta forum fått hjälp med att trimma in Bvp så gott det går. Och det är vi väldigt tacksamma för! För det har gett gott resultat!

Förbrukning 201401 - 201501   9079 kWh !

Är för oss otroligt bra!

Radiatorer

2 vuxna 2 barn

Ej innegivare än

Innetemp 21

så ett stort tack till er alla som hjälpt till  tummenupp
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 april 2014, 22:47:14 »

Som purjo__ skrev :)

Att hitta rätt plats och inställningar för innegivaren är en större vetenskap än resten av värmesystemet...

Min egen reflektion efter 5 månaders drift är att det är ingen barnlek att justera in värmesystemet heller, det är väll eg inte alltför svårt, men kräver en del tankeverksamhet och ibland måste man tänka "baklänges" och det kräver en del tid. Nu kan jag ex inte se varför en högre framledningstemp skulle åtgärda tempvariationerna vid sol och eldning, men det betyder inte att det inte gör det, bara att jag inte kan tänka ut hur det skulle bli så, ödmjukheten från tidigare diskusioner här gör att jag tror att jag tänker fel Sc:,h
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 16 april 2014, 22:07:48 »

Låter som en hel verkstad med att justera in exakt på prick iaf
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 april 2014, 18:30:53 »

Jag har justerat in allt när det varit kallt ute och då har jag fått en balanserad temp i hela huset, vi har ganska exakt den temp vi vill ha i alla rum från utomhustemp -35 till +10 (det har inte varit varmare än).
Nästan varje morgon när jag kommer in på toa så står tempen på 22.7°C, den diffar +/- 0.1 grader oberoende av vad ute tempen är. De gången de skiljer är när solen ligger på eller vi eldar, stark vind påverkar såklart åt andra hållet, men inte lika mycket. När vi eldar så stänger jag av känsligheten på givaren och problemet är borta. Sol och vind kan jag inte hålla på och justera för.
Jag har ställt ner känsligheten till 2 (av 4), ska sätta den till 1, så får jag se vad som händer.

Jag tycker att det känns vanskligt att gå in och justera om radiatorerna när det fungerar så bra som det ändå gör. Jag har väldigt svårt att se hur det skulle kunna lösa problemet med solvärme, men som jag skrev tidigare - en justering kan få oanade följder så jag är öppen för det.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 16 april 2014, 17:01:18 »

Men höj värmekurvan och stryp in elementen, då får du varmare i dom rum som du inte strypt elementen. Och behåll rumsgivaren så får du även lagom varmt i dom övriga rummen.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 april 2014, 16:40:57 »

Varför jag funderar på att ta bort den? Jag tycker inte om att ha kallt på toaletterna och jag vill inte frysa i sovrummen. Jag plågas mindre av att det blir för varmt än att det blir för kallt. Å där är orsaken till att jag inte redan tagit bort den, den höjer värmen när det blåser mkt :) Nä en sån som jag behöver en fungerande Link. Eller en tank å termostater. Inget av det har jag.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 16 april 2014, 16:22:31 »

Och varför ta bort givaren när den fungerar för största delen av huset? Tar du bort den får du ju ingen hjälp att styra värmen inne när utegivaren inte klarar det på egen hand. Får du inte nog varmt i vissa rum måste du höja tempen på framledningen och strypa ( med en fast strypning inte med termostaterna) elementen i dom rum som blir för varma. Eller sätta lite större element där det blir för kallt.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 april 2014, 15:31:24 »

Sänk påverkan lite. Då gör den iallafall lite nytta, men det blir inte lika kallt i de stängda rummen.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 april 2014, 15:27:30 »

Min givare sitter så nära mitt i huset som det går att få den. Vi har öppet mellan kök, matrum, vardagsrum och hall, givaren sitter i hallen. I dessa rum blir klimatet bättre med givaren.
I rum som har stängda dörrar, ex toa och sovrum så påverkas klimatet ibland negativt, som jag redan beskrivit det. Jag kan själv inte se någon lösning på "problemet" och funderar på att helt enkelt ta bort givaren då den inte gör det jag vill att den ska göra.
Men som sagt det är inga stora skillnader rent temperatur mässigt, men jag märker det tydligt, kanske är jag bara känslig?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 16 april 2014, 14:39:28 »

Nu vet jag inte vad ni har för hus men i mitt hus sitter innegivaren ganska mitt i huset och det ger en bra temperatur i HELA huset. Det är inte sexakt samma temperatur i alla rummen men jag skulle gissa att det skiljer max 1,5 grad UTOM i dom rum som solen tillfälligtvis skiner in i, där blir det varmare men det blir det även om all värme är avstängd. Skulle jag klassa huset så skulle jag kalla planlösningen "halvöppen", med öppna (ca 1 och 1,8 m) passager mellan kök, hall/entre och vardagsrum.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 april 2014, 11:13:13 »

Det gör det säkert. Men jag trodde att jag ville ha stor inverkan från sol och blåst för att kompensera för det.
Det är svårt med en gemensam värmemassa i hela huset, alla justeringar får påföljder, ibland oanade och överraskande.

Nu ska jag väll också skriva att det inte handlar om några stora skillnader - så att huset tar skada, men dom är stora nog att kännas. Vill ju inte skrämma någon som ev funderar på att sätta in en värmepump, allt går att justera om man är noggrann och metodisk :)
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 april 2014, 08:13:26 »

Det går att flytta den så att den påverkar lite mindre. Då blir det bara lite kallare i vissa rum och lite varmare i andra... Sen kan man ha termostater på radiatorerna i de rum som påverkas direkt av solen så får man ytterligare lite bättre komfort.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 april 2014, 08:00:17 »

Det som är synd med iaf min inomhusgivare är att den är trådad och inte så lätt att bara flytta på. Skulle varit fint med en trådlös :)
Jag trodde starkt på inomhusgivaren från början, men nu är jag mer skeptisk, det känns som om den jobbar mot sig själv hela tiden.
Om det blir extra varmt inne pga eldning i kamin eller solinstrålning, så vill vi att den ska sänka värmen - resultat att det blir för svalt i de rum som inte får tillskotts värmen.
Om det blåser och drar in kyla, så vill vi att den höjer värmen - resultat att det blir för varmt i de rum som inte påverkas av vinden.
Om jag flyttar givaren så att den inte påverkas av ovanstående, så fyller den ingen funktion alls(?).
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 15 april 2014, 23:39:04 »

Ok... ännu mer  Sc:,h huvud bry. A får se vad som händer, Nu börjar vattenpumpen (hydrofor) jävlas här hemma också, därav sent svar här. För den som är intresserad, ligger tråden i övriga frågor
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 15 april 2014, 12:43:13 »

Att hitta rätt plats och inställningar för innegivaren är en större vetenskap än resten av värmesystemet...
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 15 april 2014, 12:09:37 »

Jag har märkt en liten nackdel med inomhusgivare, när solen låg på och värmde det rummet där givaren är, så blev det svalt i andra delar av huset där solen inte påverkade. Lite samma problem som vid eldning.
Skrivet av: Remo
« skrivet: 14 april 2014, 21:58:50 »

Det är innergivaren som tar hand om kurvförskjutningen, och man behöver inte
ändra varken kurvan eller förskjutningen när man har lyckats att få rätta inställningar.
Har inte rörd mina inställningar på 6 år sedan jag fick dom inställda, inte heller på
våren eller hösten när värmebehov upphör och åter kommer, alt detta sköter pumpen
skälv. Och under värmesäsongen håller sig temperaturen +- 0.3 grader från börvärde
och för mig är det helt accepterat variation.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 14 april 2014, 17:55:57 »

Ja, strunta i kurvkartan. Men egen kurva skulle jag säga är överkurs som också går att strunta i. Kör med dom inbyggda först tills du vet om du behöver göra något annat. I dom flesta fall går det bra med en vanlig kurva med en viss förskjutning. Speciellt om man slår på innegivare (om man har en) när man fått kurvan rätt.

MEN, så här års är det svårt; det är varmt ute. Du vet inte hur kurvan slår på riktigt förrän det blir åtminstone några minusgrader (gärna många). Men sänk för all del kurvan till det ändå är nog varmt i huset (en mulen, så kall dag som möjligt så här års). Och återuppta kurv-projektet till hösten när det blir kallt.

Hur som helst; kurva och förskjutning (eller egen kurva) påverkas inte av, och påverkar inte gradminutinställningen (dvs när pumpen ska starta). Gradminuterna används av VP för att hålla den kurva du valt.
Finesen med en egen kurva är just att slippa hålla på med förskjutning och ev ändra kurvan igen när utetempen ändras.
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 14 april 2014, 00:18:04 »

 tummenupp tack för bra svar!

Skrivet av: Remo
« skrivet: 13 april 2014, 22:20:09 »

Rätt inställd kurva, kurvförskjutning, innergivare och rätt inställd innergivarn verkan brukar
vara det bästa alternativet när det gäller radiator värme. För inte ens egen kurva tar hänsyn till
solinstrålning, värme från bakning och matlagning värme från gäster kylning från hård blåsväder mm.
Enklaste vägen till rätta inställningar brukar vara att man i huvudsak ändrar kurvan vid behov
när det är kalt och kurvlutning från  –5 till + grader.
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 13 april 2014, 17:21:08 »

Det finns inget negativt med innegivare. Men den skall inte aktiveras förens man har justerat in VP och VB-system, gör man det innan dess är det just "negativt".

Sedan är det mer eller mindre optimala förutsättningar för innegivare. Golvvärme ingjuten i betongplatta = inte optimalt men fungerar nästan. Radiatorer = klockrent.

Jag har bara radiatorer. KB och VB är fint inställt.

Kurva 9 har fungerat fint. Dock vart lite för varmt vid minus. Och nu det sista i detta milda väder, alldeles för varmt.

Så en förskjutning där hade nog funkat klockers, jag flumma till det där känner jag

Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 13 april 2014, 17:08:56 »

Menade att du skulle läsa på om dem så du förstår VAD det är och inte bara vad de GÖR. :) På så sätt får du en bättre chans att justera in VP, ställa frågor och förstå svaren bättre.  tummenupp Oavsett om du justerar kurvan eller förskjutningen så slår det ju mot alla utetemperaturer, inte bara dagens. Viktigt då att man förstår sambandet mellan dem och kompenserar den ena för den andra om man haft bra temp vid -10 men nu får problem vid +10. Att enbart sänka kurvan idag kommer få effekt även vid -10.

Det kan ju råka vara så att kurvan inte skall sänkas idag. Kanske skall höjas ett snäpp och kurvförskjutningen skall sänkas med -3, det kommer du aldrig komma på om du inte förstår VAD det är du pillar på utan bara vad de GÖR.

Jag fattar va du menar, det va mer liksom än tillfällig lösning och sänka här hemma, jag lär ju behöva den kurvan jag hade innan när vintern dundrar på. Så sålångt är jag med

Hade säkert räckt och förskjuta den kurvan jag hade först som du skrev tummenupp
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 13 april 2014, 17:08:29 »

Det finns inget negativt med innegivare. Men den skall inte aktiveras förens man har justerat in VP och VB-system, gör man det innan dess är det just "negativt".

Sedan är det mer eller mindre optimala förutsättningar för innegivare. Golvvärme ingjuten i betongplatta = inte optimalt men fungerar nästan. Radiatorer = klockrent.
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 13 april 2014, 16:51:59 »

Tack för bra svar!!! Trodde att nibes kurvkarta va liksom hugget i sten.
Har ingen innegivare än, men hade vart fint och ha en, är ju inte dyr, 200kr är ju inget å sura över hehe. Men har läst att man inte ska ha en, eller snarare att man inte behöver än. Och om man nu köper än ska man visst vänta ett år Hmmm. Det jag tänker med innegivare är att vid solinstrålning vid denna årstid, tar ju flera timmar innan solen når runt kåken där utegivare sitter.och det värmer ju på ganska duktigt. Medan pumpen bara matar på som vanligt. Blir ju ap varmt vid dom tillfällena. (Vi bor högt upp och mycket sol).

Så jag fattar inte det negativa med innegivare som en del skriver eller säger Sc:,h

 
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 13 april 2014, 16:41:14 »

Menade att du skulle läsa på om dem så du förstår VAD det är och inte bara vad de GÖR. :) På så sätt får du en bättre chans att justera in VP, ställa frågor och förstå svaren bättre.  tummenupp Oavsett om du justerar kurvan eller förskjutningen så slår det ju mot alla utetemperaturer, inte bara dagens. Viktigt då att man förstår sambandet mellan dem och kompenserar den ena för den andra om man haft bra temp vid -10 men nu får problem vid +10. Att enbart sänka kurvan idag kommer få effekt även vid -10.

Det kan ju råka vara så att kurvan inte skall sänkas idag. Kanske skall höjas ett snäpp och kurvförskjutningen skall sänkas med -3, det kommer du aldrig komma på om du inte förstår VAD det är du pillar på utan bara vad de GÖR.
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 13 april 2014, 16:07:07 »

Ja, strunta i kurvkartan. Men egen kurva skulle jag säga är överkurs som också går att strunta i. Kör med dom inbyggda först tills du vet om du behöver göra något annat. I dom flesta fall går det bra med en vanlig kurva med en viss förskjutning. Speciellt om man slår på innegivare (om man har en) när man fått kurvan rätt.

MEN, så här års är det svårt; det är varmt ute. Du vet inte hur kurvan slår på riktigt förrän det blir åtminstone några minusgrader (gärna många). Men sänk för all del kurvan till det ändå är nog varmt i huset (en mulen, så kall dag som möjligt så här års). Och återuppta kurv-projektet till hösten när det blir kallt.

Hur som helst; kurva och förskjutning (eller egen kurva) påverkas inte av, och påverkar inte gradminutinställningen (dvs när pumpen ska starta). Gradminuterna används av VP för att hålla den kurva du valt.

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 april 2014, 10:48:48 »

Kurv kartan kan du strunta i det beror helt på huset inte vart det står.
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 13 april 2014, 10:11:31 »

tjabba! jo jag har läst allt, men kollar man på nibes kurvkarta så är jag i zon 10. men hade kurva 9 vid installation (från fabrik) och redan där blir det för varmt. Förstår att man kan förskjuta kurvan där. kanske e bättre än att man går ner flera "kurv-steg"

en Egen kurva Smurfen tummenupp, låter ju kanoners!  men får väl läsa mig till det där. smart iaf då man typ skräddarsyr kurvan för sitt hus. kanske är det bästa!



Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 april 2014, 08:56:09 »

Mitt tips är läs hur du gör en egen kurva så slipper du hålla på och förskjuta kurvor utan ställer in vilken framledning man vill ha vid var tionde grad blir det kallt inne tex vid -10 ute så ändrar man framledningen där  tummenupp
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 13 april 2014, 00:54:28 »

Du tappade nästan bort mig där med alla frågor på frågorna. Så du skall få kvällens bästa råd:

Kurvlutning, kurvförskjutning och gradminuter är klockrent att läsa om i manualen. Läs, klura, läs igen o fråga sedan om ngt är oklart.  tummenupp
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 12 april 2014, 12:10:01 »

Halloj. Sitter å funderar här. Har fått första elräkningen, och är helt klart nöjd. Mer än hälften av förbrukningen har gått ner, och då har vi ändå för varmt inne!

Och det är där mina frågor kommer in. Jag har sänkt värmekurvan från 9 till 7. Och har nu framledningstemp på ca 40 °C vid slutet på en körning.

Men är detta dumt? Tanke på att man kan justera tempen via temperaturmätare där från 0 till +10 eller till -10. Eller är det förskjutningen av kurvan?

Påverkar denna ändring gradminuterna negativt? Har -100 nu och kurva 7.

Vill inte sabba nått nu när jag fått så Nice hjälp i detta forum! Men är tvungen å få ner tempen.  Tacksam för svar och ha en fin helg!
Skrivet av: moses23
« skrivet: 03 april 2014, 10:04:15 »

tack för att dela viss kunskap, verkligen hjälper...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 29 mars 2014, 07:33:50 »

Det finns risk för att när vattnet värms upp så släpper syret från det och du får lufta igen men det bör bli en mindre mängd.
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 29 mars 2014, 00:25:24 »

Nu verkar det funka kanon. Det va luft i systemet (radiatorerna). Ganska mycket faktist. Men nu har jag vrål luftat alla. Så nu lirar systemet klockers. Även vv i duschen är perfekt nu! . Brukar alltid va noga med luftningen, men tydligen inte,  tredje gången sen installationen,så nu ska det fasen inte va luft kvar! Och ljudet är väck! Får firas med en öl, skål!
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 20 mars 2014, 11:00:27 »

Frekvensljudet kommer från vb-cp?
Kan du köra bara cp och kolla det?

Har lagt märke till att ljudet kommer vid laddning av vvb. Är liksom svårt  veta exakt vad ljudet kommer ifrån, står jag framför pumpen så är det resonans, å man blickar gärna åt rören ovanför pumpen

VB-cp går hela tiden antar jag?
Är väl bara KB-cp som står still när inte KP går.

A detta är skumt iaf  :(
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 20 mars 2014, 10:46:48 »

Nä det håller jag med om och det kanske går att få bort ljudet eller minimera det.

Efter att ha kört min anläggning i 2 dygn nu så får jag dock känslan att en bvp skiljer sig markant från en elpanna i hur värmen kommer ut och runt i huset. (obs den insparkade redan öppna dörren :) )

Elpanna = enkel konstruktion, jämn temp på vatten mm och svindyr elräkning
Bvp= optimerad i alla hörn som finns för optimal scop vilket får konsekvenser i kringutrustningen och snorbillig elräkning.

Som alltid är det svårt att både äta och ha kakan.

Det är väldigt lätt att bli överkritisk i inledningsskedet man lyssnar och hör allt (egen erfarenhet) lite som när man tex tapetserat och gör en miss i våd, skarv eller liknande. 3mån senare så får man syna väggen för att hitta denna inledningsvis mycket irriterande "defekt". Man vänjer sig,,, tom de som bor intill järnvägen.

Nu påstår jag absolut inte att du är löjlig som reagerar över ditt ljud utan skriver mest om hur jag upplever att det kan vara kring inköp/förväntningar/problem.

Håll med om det är skönt nu när skrotet är på plats!  tummenupp

/Christer

Du har så jäkla rätt froskog!. Med elpanna kontra BVP

Jag är nöjd övrigt med komforten i kåken, man kanske tror att jag är en jobbig j*vel som aldrig är nöjd heheh. Men så är det inte.

Tempen i vvb vet jag att man kan finlira med så det är lugnt.
Men det frekvens ljudet är ingen höjdare.

Förstår precis vad du menar men t.ex tapetsering eller liknande.

Håller med till fullo att det är skönt att aset är på plats!

Knäppningar har jag lite i hallen när man kommer in i kåken, blottade rör som går upp till öv. Men det är ok,inget störande faktist, sällan man hör det,eller tänker på det. Bara jag som hör det dessutom.

Min sambo hör ingenting, kanske borde köpa en pall med tops till henne,s å hon kan rensa parabolerna :-))
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 20 mars 2014, 09:26:47 »

Frekvensljudet kommer från vb-cp?
Kan du köra bara cp och kolla det?
Skrivet av: froskog
« skrivet: 20 mars 2014, 08:44:54 »


Det som är mest störande, är det j*vla frekvens ljudet som vandrar i elementen i huset  >:(  hörde det igår igen och då värmde pumpen  vvb.

Sådana ljud är inte ok när man lappat upp så mycket pengar!

Nä det håller jag med om och det kanske går att få bort ljudet eller minimera det.

Efter att ha kört min anläggning i 2 dygn nu så får jag dock känslan att en bvp skiljer sig markant från en elpanna i hur värmen kommer ut och runt i huset. (obs den insparkade redan öppna dörren :) )

Elpanna = enkel konstruktion, jämn temp på vatten mm och svindyr elräkning
Bvp= optimerad i alla hörn som finns för optimal scop vilket får konsekvenser i kringutrustningen och snorbillig elräkning.

Som alltid är det svårt att både äta och ha kakan.

Det är väldigt lätt att bli överkritisk i inledningsskedet man lyssnar och hör allt (egen erfarenhet) lite som när man tex tapetserat och gör en miss i våd, skarv eller liknande. 3mån senare så får man syna väggen för att hitta denna inledningsvis mycket irriterande "defekt". Man vänjer sig,,, tom de som bor intill järnvägen.

Nu påstår jag absolut inte att du är löjlig som reagerar över ditt ljud utan skriver mest om hur jag upplever att det kan vara kring inköp/förväntningar/problem.

Håll med om det är skönt nu när skrotet är på plats!  tummenupp

/Christer
 
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 20 mars 2014, 07:50:43 »

Blandarventilen är på max. Men funderat lite, dom gångerna man tyckt att tempen är lite mesig, kanske är när den är nere på ca nästan starttemp?.alltså skillnaden från och till full laddad beredare.

Alltså detta inget dunder problem, vattnet är ju inte kallt.
Men att finjustera är ju aldrig fel.

Det som är mest störande, är det j*vla frekvens ljudet som vandrar i elementen i huset  >:(  hörde det igår igen och då värmde pumpen  vvb.

Sådana ljud är inte ok när man lappat upp så mycket pengar!

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 mars 2014, 19:35:45 »

Då borde vv tempen räcka till om inte blandningsventilen späder ut tempen i onödan.
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 19 mars 2014, 11:09:19 »

Stämmer att man håller inne bakåt knappen i några sek för att få fram service menyn tummenupp. Men jag känner inte för att feppla där, får ha mer kunskaper först, vv startar iaf på 43 °C stoppar vid 47 °C
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 16 mars 2014, 20:10:22 »

Helt ok Smurfen :) är mitt fel som inte skriver vad jag har i profilen, ska göra det hehehe. Oki ska kolla det, tummenupp
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 mars 2014, 19:56:40 »

Glöm bort det där med cp glömde att du har 1226  :::_) om du håller inne bakåt knappen ca 10 sekunder kommer du till service menyn där man kan ändra vv tempen är inte riktig säker men tror jag har vv start på 41 grader och stop på 45 grader givaren sitter i botten så topptempen blir högre.
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 16 mars 2014, 19:52:24 »

Tjenare! Försöker hänga med smurfen, nu blir jag lite snurrig..

VB cp står på nr1 och KB cp står på max. Är väl bara dom 2st som finns?

Service menyn kommer man inte per hur som helst va,, nån knapp man ska hålla inne? Vad kör ni för temp era vvb?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 16 mars 2014, 19:33:47 »

I service menyn kan man ändra tempen i de olika vv lägena. Det går att ställa max hastighet på cp är antagligen till om man får problem med höga ljud och vill begränsa flödet annars går det ju att ange Dut till +20 grader och ange önskat delta till tex 7 grader då håller vp det deltat hela tiden annars verkar 1245 med auto läge eftersträva lågt delta.
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 16 mars 2014, 18:47:30 »

Sorry för sent svar, vart full rulle. Känns som att ljudet har minskat faktist, men jag har inte rört nått. Jäkla skumt iaf  dontknow.

Jag får dunder kolla mer exakt/när/hur. Men att det uppkommer vid VB är jag säker på, då jag checkade när jag hörde sist. Tycker det är konstigt då pumpen är knappt några veckor gammal.

En vid sidan av fråga, kan man ändra temperaturen i vvb manuellt, eller är det bara lägerna ekonomi/normal/lyx som gäller? Har ca 47 °C men skulle vilja krydda upp tempen lite
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 13 mars 2014, 09:56:31 »

Gissningen är att det är knutet till VB, borde försvinna om du stänger av CP till VB?

Däremot lustigt att det framträder som mest vid körning av VV. Kan det vara växelventilen som spökar? Då borde du iofs märka det tydligt i dina loggar.

Du skall se att ngn av hjältarna knäcker detta, men vore bra med lite mer kött på benen. Som huruvida det blir tyst eller inte om CP till VB slås av (när kompressor inte går) eller senaste dygnets loggar...
Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 13 mars 2014, 08:44:00 »

Tjenare, a då har bvp varit i drift ett tag. Har varit nöjd, men nu har det där gyllene frekvens ljudet dykt upp >:( , jag har hört det ett par dagar, och igår så skulle min 10åriga tös lägga sig, och hon fråga mig va det är som piper, och hon har rummet på öv. Så det låter alltså på alla plan. Min sambo har inte sagt nått än. Med andra ord så hör hon det inte, än iaf.

Låter som en gammel tjock tv som står på.

Har haft lite koll på det, verkar som att när pumpen går över till att värma vvb så låter det som mest. Men har även hört det när den värmer kåken.

Känns som att det går lite i perioder, men tillräckligt för att man stör sig :(


Skrivet av: Grubblan
« skrivet: 04 mars 2014, 21:33:27 »

Kalas! Så det är ok nu då, då låter jag det vara. Grymt stort tack Smurfen!!!!!   tummenupp
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 04 mars 2014, 21:25:40 »

Tycker det ser ok ut du har nog drygt 20 starter per dygn och tycker inte du ska minska gradminuterna mera för vp värmer ganska högt över börvärde i slutet av en värmekörning så det är bara att köra på  tummenupp

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!