Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: PeO S
« skrivet: 22 december 2014, 14:02:45 »

Jag ser en lång diskussion om effektiviteten på Ururu Sarara, det är ju bra att data belyses. Men finns det någon annan produkt på marknaden alls som löser både ventilation, luftfuktighetskontroll och uppvärmning? Jag kan då inte hitta någon. Det här med luftfuktigheten verkar vara ett bortglömt kapitel när man letar efter en leverantör till husprojektet.
Ururu Sarara verkar dock vara en "enrumslösning", finns det något liknande för hela villor, med flera rum? Dvs för kanalsystem, gärna med möjlighet till individuell justering i enskilda rum.

  /PeO
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 02 december 2014, 20:23:38 »

Har inte läst så noga, men R32 har använts till 50% andel i R410A i minst 10 år och mera utan att någon klagat - bilderna visar inte konsekvensen av R32 så som gas utan som påverkan efter någon form av brand - och dessutom vet vi inte om det är R32 då R152a (som används ofta i kylspray och 'air-duster') kan ge precis samma konsekvenser och har också gjort det med skador i ansikte långt allvarligare efter uppflamning (tända cigarett...)  än om man använd tex. butan/propanblandning i air-duster som är allt vanligare idag för just luft på burk och R134a och R152a håller på att fasas ut. Att inläggen av författaren är ute efter att 'skandalisera R32' är uppenbart - men å andra sidan har kylmedelsindustrin gjort precis samma sak sedan 1940-talet mot HC och DME och liknande köldmedier som i många fall är effektivare än köldmediebolagens alternativ...


Även R134a och den gamla R12 (som båda används och har använts som drivgas i tex inhalatorer för astmasjuka - och det är stora mängder som släpps ut den vägen...) är inge kul alls när det passerat heta ytor, glöd och brand - skillnaden är att det inte är självpropagerande, underhåller  och eskalerar storlek på branden när det väl är upptänt  som R32, R152a och HFO1234yf gör.

Om jag mins rätt så uppges att HFO1234yf ger 1% HF i sina avgaser av DuPont själva och det räcker med 1/10-del av det, utspädd med luft och andats in i typ 10-15 minuter för att det skall vara dödlig dos (tänk sitta fast i en bil efter en krock). Men det har visat sig inte vara största problemet, utan att det också bildas fluorkarbonyl i en faktor 10 ggr högre halter när det brinner med syrebrist (motsvarande när det brinner med sotande låga när det är bensin och oljebrand, vilket det gör om det brinner under en motorhuv)  vars motsvarighet med klor istället fluor kallas för fosgen och använt som stridsgas främst i WW1  - där giftverkan är att när fluorkarbonlylen möter vatten så som inne i lungor så friges det vätefluorid.

Detta problem gäller alla köldmedier som inte är rena kolväte-köldmedel utan har fluor, klor eller båda delarna (R22)  tillsammas, med andra halider så som bromider, jodider etc.

tex. självslocknande plast som finns i nästa all elektronik och elektroniknära material har till stor del varit bromidfyllda (förutom PVC) och sanering av sådan utrymmen efter en brand i kabelhärvor och elektronik så handlar det om 'rymdgubbar' för att faran för dom som jobbar med detta inte skall bli för stor - även överhettad teflon och viton (färglada O-ringarna i tex en bil-AC) efter tex. en motorrumsbrand kan orsaka amputering av händer mm. av kladd från sådant om de inte hanteras med skyddshanskar (inte peta i öga, näsa eller mun!!) just för att det är fluor-föreningar med mer eller mindre hög halt med HF i det.

 



Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 december 2014, 18:55:50 »

Kunskaperna i kemi hos författaren till de där inläggen lämnar en del att önska. R32 sönderdelas inte i kroppen till fluorväte, det är en stabil molekyl.  Frätskador orsakade av fluorvätesyra saknar därför relevans för R32. Likaså fluoriders giftighet.

Det är först vid höga temperaturer som R32 och andra fluorerade föreningar bildar fluorväte. Det gäller inte bara R32 som författaren verkar tro utan även R125 som är den andra komponenten i R410a. Andas man in det de fluorvätehaltiga gaserna  kan det ge lungskador. 
Skrivet av: Hans g
« skrivet: 02 december 2014, 17:36:54 »

Skrivet av: styrman
« skrivet: 01 oktober 2014, 01:20:30 »

En gissning, större slagvolym i kompressorn för att ha en acceptabel kapacitet även vid -25/-30 grader C, hetgashantering vid denna driftsituation  samt mjukvaror anpassad för denna drift.


Hm... Kan någon bekræfta detta? :)
Vore intressant att få veta den fysiska och faktiska skillnaden.... då vi har væll bara 1 modell før de Nordiska lænderna.... men Malmø ær ju inte precis Luleå nær det gæller ute temp.

Vilka modeller sæljs i Tyskland, Schweiz, Italien... de har ju sina kalla områden.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 30 september 2014, 22:50:35 »

En gissning, större slagvolym i kompressorn för att ha en acceptabel kapacitet även vid -25/-30 grader C, hetgashantering vid denna driftsituation  samt mjukvaror anpassad för denna drift.

Syvende och sist så är det antal kg sugen köldmediegas från evaporatorn per tid som bestämmer hur mycket kondensationsvärmen som avger i kondensorn  och skall man ha samma kapacitet vid -30 grader C i nordic-modellen som vid -20 grader C i europa-modellen  så måste kompressorns slagvolym vara ca 50% större i nordicmodellen ( dvs. 14.77 m^3/h  R410A vid -20 grader C och 22.2 m^3/h vid -30 grader C  suggas för samma 10 kW värmeupptag ur evaporatorn)

Förbaskat synd att coolpack inte uppdateras med nya använda köldmedier som HFO1234yf och R32 samt olika blandningar av HC med isobutan, propan och propylen, DME etc. - det är så jäkla jobbigt att göra dessa via refprop för dom som har denna eller fått tag på studentversionerna av dessa...
 
Skrivet av: styrman
« skrivet: 30 september 2014, 06:07:28 »

Grunda maskiner överskattade....
mintemp -20 för Europamodellen, Nordic: -25/-30

Lussebulle: Den tillverkas i Tjeckien

/D

Vad ær den faktiska skillnaden mellan Europa modellen och Nordic?
Kan man se på namnet vilken det ær? URURU SARARA FTXZ25N.... Europa eller Nordic?

 :)
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 29 september 2014, 19:31:02 »

Hej HKJ.

Jag förstår din förbrytelse men det är dessvärre inte Daikin som gör det svårt för kunden att förstå detta utan det är det nya direktivet om SCOP mätning som är så krångligt utformat.

I detta fall: back up heater eller back up heating är samma sak, vi skall inte märka ord. Det är helt enkelt skillnaden mellan husets behov och värmepumpens avgivna effekt.
Det som gör detta riktigt krångligt är att detta mäts enligt s.k. "rated frequency" d.v.s. den frekvensen som maskinen har vid sin nominella effekt vid 7/20 °C I verkligheten så har maskinerna en högre avgiven effekt vid både -7 °C resp. -10 °C.

Och tro inte att det nya testet från Energimyndigheten kommer att bli lättare att förstå....
Jag lider med konsumenten.

Trevlig kväll
Daikin
Skrivet av: HKJ
« skrivet: 29 september 2014, 19:06:17 »


tack för din fråga.
Skall försöka att förklara hur detta med SCOP och de nya mätnormerna fungerar.

Enligt testnorm så utgår man ifrån en s.k. "bivalent punkt" d.v.s. den temperaturen vid vilken husets behov är exakt lika stort som maskinens avgivna effekt. Husets behov antas vara linjärt mellan 16 grader (effektbehov = 0) och detta behov stiger sedan med fallande temperatur. Behovet skär igenom bivalentpunkten (i detta fall -7 °C) och fortsätter att öka så att vid det som kallas "P-design" så kommer ett högre effektbehov finnas än vad maskinen klarar av att leverera. Skillnaden mellan husets effektbehov vid -10 °C och maskinens avgivna effekt vid samma temperatur definieras som "backup heater demand" och anges i databladen. Detta förfarande gäller för alla tillverkare.  Energibehovet som visas i triangeln nedan anses ha COP = 1. Denna energi är medräknad i maskinens SCOP.

Häls
Daikin

När jag kollade  lite EU-direktivet ,och det framkom alltså nedanstående fragment:
=============
NO 626/2011 & EN 14511 and NO 206/2012 & EN 14825:2012
Clause Requirement - Test

The test object shall be installed and connected for
the test as recommended by the manufacture in his
installation and operational manual. The
accessories (for example heating element) provided
by option are not included in the test.
If a back-up heater is provided in option or not, it
shall be switched off or disconnected to be excluded
from the testing.
============
Din förklaring är OK! "back-up heater" och back-up heating är helt annan sak...

Vidare : vid  -7C (biv. punkt) Phdesign declared =3,10kW enligt Daikin.
            EuroVent har densamma siffran men utan " declared"

"Declared"-benämning  är alltid från tillverkkaren .Samma siffror kan vara enlika av slump .

SCOP (Eurovent!) måste enligt direktivet uppfylla kravet:

SCOP≥Declared SCOP*0.92

Alltså 8% deviation nedåt av tillverkarsiffran accepteras av Eurovent ,och  ren"SCOP" är det som publiseras av EuroVent.

Daikin gör inte jämförelsen  för lätt för kunden ,eftersom exakta mätvärden av Eurovent inte alltid tillgänliga (alls).
Design-siffrorna bra  för marknadsföring men mycket irriterande ur kundsynpunkt.






Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 29 september 2014, 07:49:04 »

Blev lite fundersam btr. mening av " back up heating" (0,66 och 0,91kW) vid SCOP(A) parametrar (-10C).

Har EuroVent blivit vilseledd vid mätning också?
Enligt direktiv alla såna förvämningselementerna borde vara bortkoplade .
Hur borde det här tolkas?
Hej HKJ.

tack för din fråga.
Skall försöka att förklara hur detta med SCOP och de nya mätnormerna fungerar.

Enligt testnorm så utgår man ifrån en s.k. "bivalent punkt" d.v.s. den temperaturen vid vilken husets behov är exakt lika stort som maskinens avgivna effekt. Husets behov antas vara linjärt mellan 16 grader (effektbehov = 0) och detta behov stiger sedan med fallande temperatur. Behovet skär igenom bivalentpunkten (i detta fall -7 °C) och fortsätter att öka så att vid det som kallas "P-design" så kommer ett högre effektbehov finnas än vad maskinen klarar av att leverera. Skillnaden mellan husets effektbehov vid -10 °C och maskinens avgivna effekt vid samma temperatur definieras som "backup heater demand" och anges i databladen. Detta förfarande gäller för alla tillverkare.  Energibehovet som visas i triangeln nedan anses ha COP = 1. Denna energi är medräknad i maskinens SCOP.

Häls
Daikin
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 september 2014, 07:15:17 »

Har redigerat och raderat ett par inlägg på grund av strunt.
I detta forum vill jag att vi försöker hålla en god ton, och undvika smygreklam eller smutskastning av olika fabrikat.
Försök hålla er till ämnet.

När det gäller huruvida det finns en givare vid luftintaget så kan jag med nästan 100% säkerhet säga att så är fallet, annars skulle ju inte styrningen veta om det finns ett värmebehov.
Om givaren sitter upptill eller nedtill i maskinen vet jag inte, den smartaste placeringen borde vara någonstans där all insugsluft har blandats.
Skrivet av: Mike
« skrivet: 28 september 2014, 09:30:46 »

He he, ja min 10-åring kastar ju ur sig mer än 60 °C så...
Allt beror ju på luftflöde, lågt flöde = hög temp.

Daikin svarar nog så småningom. ;)
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 28 september 2014, 08:58:11 »

Det är fantastiskt att din pump klarar av att värma upp 100m2 ca6 °C på 45minuter, LJUDLÖST!!! :o
Än så länge tror jag inte på tomten tOOmten

En LLVP SKA blåsa på för att kunna värma stora ytor, min LLVP på övervåningen är helt ljudlös för den är nämligen helt avstängd, visserligen kan den också gå nästintill ljudlöst, men vad är meningen med det dontknow

Sen kan jag meddela att vår FH35:a har högre utblåstemeratur än din ;)
Tvivlar inte en sekund på att din LLVP är kanonbra tummenupp.
Skrivet av: SCP
« skrivet: 27 september 2014, 23:06:20 »

Tjena!

Jag har precis monterat en ururu sarara, maskinen går sjukt fint och tyst, både inne och ute. På lägstanivå måste man slå av allt runtomkring för att höra maskinen, till och med då måste man lyssna noga för att höra den gå.
Den höjde temperaturen ca 6 grader på ca 45 min på hela plan, ca 100m2 vardagsrum, sovrum, hall och kök.
Mätte temp i utblåset till 53 grader på max.
Det har väldigt fina funktioner då man kan se temp i rummet och ute temp samt att man ser effektförbrukningen.

En fundering. Sitter det någon givare i underkant som ska känna av temperaturen på insuget?
Tänker på om den sitter i en trapp på markplan och den tar in kall luft i underkant från källaren så kommer ju maskinen att gå mycket mer innan den blir nöjd?

Med vänlig hälsning
Skrivet av: HKJ
« skrivet: 22 september 2014, 14:33:22 »

Blev lite fundersam btr. mening av " back up heating" (0,66 och 0,91kW) vid SCOP(A) parametrar (-10C).

Har EuroVent blivit vilseledd vid mätning också?
Enligt direktiv alla såna förvämningselementerna borde vara bortkoplade .
Hur borde det här tolkas?


Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 11 september 2014, 22:51:03 »

FTXR 28 är gamla Ururu med R410A. Det går inte ens att jämföra med den nya Ururu R32 i prestanda. Det de har gemensamt är påfuktningen.
Häls
Daikin
Skrivet av: Nic
« skrivet: 11 september 2014, 21:56:05 »

Lite dyrare, lite bättre...Daikin Ururu Sarara Humidification Heat-pump Inverter Wall Mounted FTXR28EV(2.8)  Vilka Daikin har Humidification ?
Skrivet av: Nic
« skrivet: 11 september 2014, 20:01:09 »

Livslängden på daikinkompressorena är otrolig (kombination PVE och Swing kompressor)
De fall av haverier som uppkommer är oftast att relatera till installationsfel.
-Oljan på nya Ururu Sarara R32 är ny, vilken typ det är kan jag inte kommentera just nu då jag inte har exakta data för oljan.

Mvh
Daikin
[/quote]
Hur kan man installera en Daikin pump fel -?
Skrivet av: Micke_80
« skrivet: 01 september 2014, 23:45:45 »

"Den högre besparingen betalar garanterat merkostnaden på maskinen."

Väldigt farligt formulerat :)
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 27 augusti 2014, 12:27:00 »

Lite dyrare, lite bättre...
:o)

Skämt åsido, maskinen är så pass avancerad och har så mycket funktioner att den är värd varenda krona. Du stoppar in ett klimatsystem i huset.
Tänk på att det kommer bli den enda maskinen (troligtvis) som du kommer att stoppa in i huset. Blir inte så hög merkostnad per dag om du slår ut det över tiden. Den högre besparingen betalar garanterat merkostnaden på maskinen.

Häls
Daikin
Skrivet av: Herr Pump
« skrivet: 26 augusti 2014, 22:44:44 »

Okej, jag tackar för infon! Pumpen känns onekligen intressant, är nog stor chans att det blir en sån. Den är ganska mycket dyrare dock och det är väl det som eventuellt skulle stoppa ett köp...

Trevlig kväll!
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 26 augusti 2014, 08:47:58 »

Anledningen till att maskinen har så fantastiska prestanda beror dels på att den har 2 st. inverterkort.
Det är i dag omöjligt att konstruera ett inverterkort som kan jobba med 16 ggr mineffekt och vara effektivt hela vägen.
Normalt så tappar korten verkningsgrad i de lägsta och högsta frekvenserna och då blir maskinen inte effektiv över året.
I denna maskin så växlar korten mellan låg/hög frekvens och verkningsgraden höjs.
Det är en av anledningarna till att SCOP blir högre än COP, normalt sett är det tvärtom. R32 är idag en av två komponenter av R410A så köldmediet finns redan.
En annan anledning är att gasrören är mindre i diameter och då får man plats med mer rör i växlaren och på så sätt förs det över mer energi från luften till växlarna.
Utöver det så är det en helt ny kompressor med dysprosium magneter till  skillnad mot neodynium som finns i andra lösningar
Mätningar på U/S 25 i fält i Norge visar på 5 kW vid -14 °C.
Maskinen säljer förvånansvärt bra för stunden och vi har faktiskt regelbundet leveransbekymmer med maskinen då den fraktas från Japan.
R32 kommer att komma från alla tillverkare inom sinom tid då GWP värdena ligger under de nya kraven som kommer inom EU, R410 klarar inte av dessa krav.

Mvh
Daikin.
Skrivet av: Herr Pump
« skrivet: 26 augusti 2014, 07:38:46 »

Förresten, den här nya gasen, R32. Kommer de andra tillverkarna använda den i sina nya produkter eller är den patenterad av Daikin?

Vänligen
Skrivet av: Herr Pump
« skrivet: 25 augusti 2014, 23:25:32 »

Är pumpen så bra som man kan tro eller stämmer inte siffrorna? Ururu Sarara 7,5 kW kostar ju en 7000:- mer än en Fujitsu LTCN 6,5 kW. Huset jag ska ha den till är 130 kvm stort, vad tror ni, stämmer siffrorna och funktionerna för Ururu så är den värd att satsa på va?
Skrivet av: Lussebulle
« skrivet: 17 februari 2014, 21:11:27 »

Alla avfrostningar är inte avfrostningar utan det kan också vara en oljeretur, hursomhelst är avfrostningar medräknade i scop.
Skrivet av: Zelda
« skrivet: 12 februari 2014, 22:55:23 »

TS Comfort + Jästen: Det är min högst personliga uppfattning. Säljer båda märkena och har en Ururu själv. Grymt tyst maskin som jobbar på extremt effektivt. Mitsubishi FH35 är en bra maskin men det finns ännu bättre.



Det har ju tidigare varit lite snack här på forumet om Daikin och dess täta avfrostingar på annan modell.  (http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=40607.270)
EKV du som har en egen Ururu, hur beter den sig med avfrostningen. Tid och intervall?

Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 12 februari 2014, 21:05:17 »

Så kan det och bör det vara, dock är det inte alltid så tyvärr och menar då inget/ingen specifikt. Vissa klarar det och vissa inte.
Apropå säkerhet och flygplan kan man ju ta det några steg högre, till rymdfärjorna och där vet vi ju hur det gick trots att det absolut inte skulle få det. Fast där kom vi väl lite utanför ämnet.

Jag hittade de här siffrorna.

Caldo 42 3.3 kW/-15
Caldo 50 4.0 kW/-15

http://www.daikin.se/docs/caldo.pdf

Har ni inte uppdaterat databladet?
Tydligen inte på hemsidan, skall ta det direkt imorgon med webbansvarig.
Max effekt data på U/S är begärda från Belgien.

Häls
Daikin
Skrivet av: Zelda
« skrivet: 12 februari 2014, 18:34:55 »

25, 35, 50
13A, 16A, 16A
1,34kg R32
GWP 650
Effekter kommer.
Tack!
Vad det gäller effekterna vad tror du själv? 25 borde väl ge minst 4kW vid -15?
Skrivet av: Jästen
« skrivet: 12 februari 2014, 18:32:41 »

Mer finesser innebär mer röliga delar. Betyder inte större felfrekvens om det är rätt konstruerat.

Så kan det och bör det vara, dock är det inte alltid så tyvärr och menar då inget/ingen specifikt. Vissa klarar det och vissa inte.
Apropå säkerhet och flygplan kan man ju ta det några steg högre, till rymdfärjorna och där vet vi ju hur det gick trots att det absolut inte skulle få det. Fast där kom vi väl lite utanför ämnet.

Citera
Caldo 42: 3,5 kW vid -15 °C, ligger straxt över FD/FH25. (skulle kanske understrykit att det var 25 jag syftade på)
Caldo 50: 4,2 kW vid samma temp.

Jag hittade de här siffrorna.

Caldo 42 3.3 kW/-15
Caldo 50 4.0 kW/-15

http://www.daikin.se/docs/caldo.pdf

Har ni inte uppdaterat databladet?
Skrivet av: Lussebulle
« skrivet: 12 februari 2014, 18:30:16 »

25, 35, 50
13A, 16A, 16A
1,34kg R32
GWP 650
Effekter kommer.
Skrivet av: Zelda
« skrivet: 12 februari 2014, 17:52:00 »

Mer finesser innebär mer röliga delar. Betyder inte större felfrekvens om det är rätt konstruerat.
Ungefär som en viss VP tillverkare hävdade att kompressortyp X hade få rörliga delar = lång livslängd.
Är ganska så säker att vilken tillverkare som helst av t.ex. jetmotorer inte håller med. (inte många kompressortillverkare heller)
Att spekulera vilt om vad som KAN hända gör inte jag. (skulle inte våga flyga med en sådan livssyn)
Caldo 42: 3,5 kW vid -15 °C, ligger straxt över FD/FH25. (skulle kanske understrykit att det var 25 jag syftade på)
Caldo 50: 4,2 kW vid samma temp.

/D

Ni har inte uppgifter på vad Ururu maskinerna ger för effekt vid -10 och -15 som Ni har med på övriga modeller i produktbladen, men det saknas på Ururu?
Jag saknar fyllnadsmängd och rek. säkring också i produktbladet.
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 12 februari 2014, 14:22:41 »

Tack. Mer finesser innebär större risk för saker som kan fallera.

Borde det inte vara Caldo 50 (max. effekt 6.5 SCOP 4.45)? Följdfrågan blir vad pris/rek. pris är för den (eller Caldo 42)?
Mer finesser innebär mer röliga delar. Betyder inte större felfrekvens om det är rätt konstruerat.
Ungefär som en viss VP tillverkare hävdade att kompressortyp X hade få rörliga delar = lång livslängd.
Är ganska så säker att vilken tillverkare som helst av t.ex. jetmotorer inte håller med. (inte många kompressortillverkare heller)
Att spekulera vilt om vad som KAN hända gör inte jag. (skulle inte våga flyga med en sådan livssyn)
Caldo 42: 3,5 kW vid -15 °C, ligger straxt över FD/FH25. (skulle kanske understrykit att det var 25 jag syftade på)
Caldo 50: 4,2 kW vid samma temp.

/D
Skrivet av: Jästen
« skrivet: 12 februari 2014, 11:19:41 »

Intressant logik
Tack. Mer finesser innebär större risk för saker som kan fallera.

Citera
Den modellen som skall jämföras med FD/FH är Caldo 42/Uppföljaren till Caldo 42.

Borde det inte vara Caldo 50 (max. effekt 6.5 SCOP 4.45)? Följdfrågan blir vad pris/rek. pris är för den (eller Caldo 42)?
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 11 februari 2014, 23:55:41 »

När det gäller vilket pris man kan ta ut på olika märken och modeller styrs till stor del av tillgången , väller det in in maskiner från tex  baltikum , Sydeuropa billigt till främst rena nätförsäljare så går priserna som regel ner överlag då återförsäljare som säljer "svenska" maskiner gör vad dom kan för att inte glappet ska bli för stort till en viss gräns då "vanliga" återförsäljare tex måste räkna in ett eller flera hembesök.

Sen att tex vissa märken biter sig lite i svansen när deras maskiner kommer tillbaka till Sverige som parallellimport/gråimport och trycker ner priserna är en annan femma !!

Att vara först ute med något gör även det att man kan ta mer betalt , sedan är frågan om produkten är värd detta pris oavsett vilken produkt på marknaden det handlar om och i slutändan är det kunden som avgör om produkten är värd sitt pris.
En nackdel att ses som ett exklusivt/premium märke är att kunderna kan tro att även  reservdelar har ett exklusivt/premium pris !
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 11 februari 2014, 18:34:11 »

FD är en väldigt vanlig pump och efterföljaren FH kommer förmodligen att bli ännu vanligare i stugorna. Att den "saknar" vissa finesser jämfört med t ex Daikins Urururu gör att priset blir attraktivare (vilket ev. kan bli ett problem för TS på sikt...) samt att drifts-/underhållsproblemen troligtvis blir färre.
Intressant logik,
hur skall driftsproblemen bli mindre för FH för att den finns i mer stugor ?
Att priset skiljer mellan FH och Ururu är för att Ururu är i en klass för sig.

Den modellen som skall jämföras med FD/FH är Caldo 42/Uppföljaren till Caldo 42.
Melco har inget som kommer i närheten av Ururu och därför kan de inte begära mer för sin maskin.

/D
Skrivet av: Jästen
« skrivet: 11 februari 2014, 18:10:47 »

Det går inte jämföra UruruSara med en "vanlig" värmepump. FH är en mycket bra värmepump, men den saknar: Luftrening, självrengörande filter, befuktning, friskluft, A+++.

FD är en väldigt vanlig pump och efterföljaren FH kommer förmodligen att bli ännu vanligare i stugorna. Att den "saknar" vissa finesser jämfört med t ex Daikins Urururu gör att priset blir attraktivare (vilket ev. kan bli ett problem för TS på sikt...) samt att drifts-/underhållsproblemen troligtvis blir färre.
Skrivet av: Zelda
« skrivet: 10 februari 2014, 22:01:09 »

Svar JA. Innedelen skickar luften 13m. Normal luft/luft 6m. (med vissa undantag)
Och den är väldigt tyst.

 Sen tycker jag att vi kan hålla oss till ämnet. Det går inte jämföra UruruSara med en "vanlig" värmepump. FH är en mycket bra värmepump, men den saknar: Luftrening, självrengörande filter, befuktning, friskluft, A+++.

FH saknar inte luftrening.

Plasma Quadfilter som effektivt renar luften från damm och oönskade partiklar.

Renar din inomhusluft från virus, allergener, damm och bakterier. Underlättar för alla allergiker.
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 10 februari 2014, 17:18:08 »

Ok,

då tråden handlar om U/S så trodde jag att du syftade på att maskinerna kommer från oss.
Så är inte fallet, det är gråimport och dessa maskiner omfattas INTE av någon förlängd garanti om 5/8 år.
Det är endast maximalt 2 års materialgaranti som Daikin i Europa står för, inget annat.

Häls
D
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 10 februari 2014, 13:10:56 »

Vet inte ens vad TS Norr är men gissar på tryckluft........ och det har inget med mitt svar till ekv att göra.

ekv och jag kom in på billiga nätförsäljare och att det numera säljs även billiga Caldo via nätet och dessa
maskiner från näthandeln  kommer från er Daikin Sverige  ( samma ställe som han köper ifrån med andra ord )
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 10 februari 2014, 11:29:06 »

Det var svar tänkt till ekv
Menar du att TS Norr köper av Daikin ?
/D
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 10 februari 2014, 10:03:32 »

Det var svar tänkt till ekv
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 10 februari 2014, 09:39:07 »

Han stavar Tomas  ;)
Om det är han jag tror det är

Jodå, han stavar Tomas  tummenupp
Men jag förstår inte vad du menar att han köper där jag köper idag ??

Häls
D
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 09 februari 2014, 22:57:20 »

Han stavar Tomas  ;)
Om det är han jag tror det är
Skrivet av: ekv
« skrivet: 09 februari 2014, 22:17:31 »

Det var nog mig han menade, Thomas  ;)
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 09 februari 2014, 22:15:00 »

Visst tror jag att ni kan mäta vid -15 Daikin
Varför skulle ni inte kunna det ?
Effekt/effektivitet brukar stå i servicemanualer men inte alltid inkl avfrostningar.
SP testet är vettigt då effekt och effektivitet mäts med samma utrustning och under förhoppningsvis helt samma förutsättningar inkl avfrostningar.
Synd att testet dröjer då det verkar som Ururu kan leverera.

Vill du ha en länk vart dom säljs så är det bara att höra av sig.
Maskinerna kommer från samma ställe som du köper ifrån.
Misstänkte att det inte var ett rikssnitt med den prisbilden.
Samma företag säljer Mitsubishi billigt för övrigt.

Samma ställe som jag köper från? Nu förstår jag inte alls ...

Häls
Daikin
Skrivet av: Jästen
« skrivet: 09 februari 2014, 21:13:15 »

Vad är ämnet egentligen i denna tråden då den börjar bli lång ?  :)

Ursprungliga ämnet var väl marknadsföring.

Hej vänner,

vill passa på och ge er lite förhandsinfo om den nya maskinen som kommer under november månad.
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 09 februari 2014, 21:04:53 »

Visst tror jag att ni kan mäta vid -15 Daikin
Varför skulle ni inte kunna det ?
Effekt/effektivitet brukar stå i servicemanualer men inte alltid inkl avfrostningar.
SP testet är vettigt då effekt och effektivitet mäts med samma utrustning och under förhoppningsvis helt samma förutsättningar inkl avfrostningar.
Synd att testet dröjer då det verkar som Ururu kan leverera.

Vill du ha en länk vart dom säljs så är det bara att höra av sig.
Maskinerna kommer från samma ställe som du köper ifrån.
Misstänkte att det inte var ett rikssnitt med den prisbilden.
Samma företag säljer Mitsubishi billigt för övrigt.

Skrivet av: ekv
« skrivet: 09 februari 2014, 20:39:32 »

Givetvis är det så, TS. Det finns nog ingen som "tjänar ihjäl sig" på luftvärmepumpar idag, snarare tvingas man leverera hög service för förhållandevis lite pengar. Prisbilden ligger nog generellt lite högre än så hos "vanliga" åf, strax under 20' för Caldo 35. 15' inkl installation låter osannolikt billigt för den modellen, men jag tror dig att den finns att köpa på nätet för dom pengarna.
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 09 februari 2014, 20:38:45 »

TS, tror du att vi kan mäta vid +7 men ej vid -15  °C ?
Självklart har vi siffror på våra maskiner vid olika temperaturer och vid olika laster.
Dessa publiceras inte här utan det får bli SP som mäter fram detta.

Nog om detta, nu är det kväll för mig.

Häls
D
Skrivet av: TS Comfort AB
« skrivet: 09 februari 2014, 20:29:15 »

Har dålig koll på prisbilden på Daikins modeller men via nätet säljs Caldo 35 för ca 15000:- installerat och klart efter ROT.
Är det samma pris som ni och övriga återförsäljare håller ?

Lite konkurens tror jag är bra för då lägger man manken på att kunden är nöjd med både pris och utförd installation.
Utan konkurens kan det bli så att återförsäljaren/installatören blir lite nonchalant och vet att kunden inte har så stor valmöjlighet.

Bor i Sveriges minsta kommun och här omkring säljs det snart värmepumpar i varenda buske , även om man inte är billigast så gäller det att service/installation blir så bra att man får jobbet ändå.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!