Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 juni 2016, 06:54:41 »

Menar du att Roland har uppgraderat?
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 14 juni 2016, 06:39:48 »

ÅÅÅH ! vad du ligger efter  .,;-
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 juni 2016, 06:12:52 »

Ja, och om du tog dig tid att läsa senare delen av mitt inlägg så står det faktiskt där också.
Det är ytterst få som ligger under 70% effekttäckningsgrad, delvis av samma orsak som att DT20-system i princip inte finns, dels så överdimensioneras det ofta, man avrundar desasutom "uppåt" i värmepumpsstorlek om man ligger mitt emellan två val, och dels har äldre hus i stor utsträckning fått nya fönster och/eller tilläggsisolering så den standard man dimensionerar efter blir tokig.
Roland är som sagt en av få som jag läst om i detta forum som ligger på en låg effekttäckningsgrad, i övrigt är det nog en klar majoritet som ligger på 70% eller mer, många har närapå 100% effekttäckningsgrad, utan arbetstank - och det fungerar helt OK, även om en tank som sagt som regel skulle bidra med en liten förbättring i den typen av anläggningar.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 13 juni 2016, 20:43:20 »

Det är just det en administratör av ett forum SKA göra, vilket jag inte är så bra på.
I just detta fall kom diskussionen om arbetstank att ta fart i tråden om brorsonens hus, där flödet i externa kretsen är så mycket högre att en arbetstank försämrar anläggningen istället för att förbättra den.
Att då låta den diskussionen ta plats i den tråden är fel, och att separera detta ämne var helt rätt, även om jag förstått att du inte gillar det.

Jag bevisar att det inte finns särskilt många DT20-system bland forumets medlemmar.
OM det verkligen vore DT20-system skulle de inte kunna få 7-8 graders deltaT utan att seriekoppla cirkpumpar för att övervinna tryckfallet.
Sen kan det väl finnas några värmepumpar som är klent dimensionerade och därför har låg deltaT, men min erfarenhet är att de flesta ligger rätt högt i effekttäckningsgrad.
Roland är väl en av få som ligger på ca 50% effekttäckning.


Men ????
Den här diskussionen har vi haft förut !!
Dina bevis Rickard är helt felaktiga
Du mäter Delta på tillförd effekt!
Inte något annat !
Skrivet av: Jiri
« skrivet: 12 juni 2016, 20:59:39 »

Hej ORAKLET!
Kan du gräva ner stridsyxa och glömma GP(ta hellre GT(gin+tonic))? Dom flesta fåntrattar behöver hjälp och blir otroligt tacksamma av expert Hjälp, i den mån man hänger med?
Jiri
Skrivet av: jehu
« skrivet: 12 juni 2016, 17:03:41 »

Hur vet du att info du läser stämmer?   Du utgår från att de dumma installatörerna ljuger och konsumenterna på forumet talar sanning  dontknow
Av erfarenhet - råden jag fick av amatörerna (många är rätt avancerade för att vara amatörer) på forumet gav mig högre cop, högre komfort och många sparade tusenlappar.
Rörmockarn var inte intresserad och jag tror inte ens han hade kunnat trimma pumpen om han hade försökt. Nu är han pensionär.
Det är uppenbart att forumet har sparat miljoner för konsumenterna genom åren. Oklokt att förringa den insatsen - var med och hjälp till istället.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 juni 2016, 16:40:05 »

Du borde inte separera trådar efter behag   det är så jag menar givetvis

Det är just det en administratör av ett forum SKA göra, vilket jag inte är så bra på.
I just detta fall kom diskussionen om arbetstank att ta fart i tråden om brorsonens hus, där flödet i externa kretsen är så mycket högre att en arbetstank försämrar anläggningen istället för att förbättra den.
Att då låta den diskussionen ta plats i den tråden är fel, och att separera detta ämne var helt rätt, även om jag förstått att du inte gillar det.

Vad bevisar du genom att ingen läser 20 dt i sin vp  dontknow

Jag bevisar att det inte finns särskilt många DT20-system bland forumets medlemmar.
OM det verkligen vore DT20-system skulle de inte kunna få 7-8 graders deltaT utan att seriekoppla cirkpumpar för att övervinna tryckfallet.
Sen kan det väl finnas några värmepumpar som är klent dimensionerade och därför har låg deltaT, men min erfarenhet är att de flesta ligger rätt högt i effekttäckningsgrad.
Roland är väl en av få som ligger på ca 50% effekttäckning.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 12 juni 2016, 16:38:04 »

Även jag har liknande erfarenheter av "installatörer" dom allra flesta är outbildade rörmockare som är fenor på att löda och dra rör men inte har mer än den mest grundläggande kunskapen om VP och vad som fungerar. Nu har jag inte varit med om tusentals installationer men nått hundratal. Och EN av sex firmor som jag gjort jobb åt har vad jag skulle vilja kalla en "riktig" installatör. Att dom andra klarar sig beror på att dom som fått sina pumpar installerade kan ännu mindre och tycker att det är fantastiskt att elförbrukningen blir en tredjedel. Tom Thermia som utbildar sina "montörer" hade en lokalt anställd som inte gjorde annat än åkte runt och "trimmade" anläggningar.
Och kom nu inte och säg att jag idiotförklarar alla VP installatörer, men tyvärr är det allt för många som kanske skulle läsa på lite mer så att dom vet vad dom sysslar med.
Och för dom som råkat ut för "b-laget" kan det vara guld värt att få lufta funderingarna om sina anläggningar här även om svaren ibland kanske inte är 100 %
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 juni 2016, 16:29:03 »

Om jag har en maskin som går med 7- 10 K hysteres som tex Rikard har.  Hur mkt bättre går den då än en fast kondenserande billig värmepump ?  Vi förutsätter att du har ett radiator system med 55 grader fram vid DUT   :)

Som jag ser det så har vi köpt en maskin som endast tillverkar VV temp vilket ger oss ett cop på runt 3  istället för de 4,5 som kalkylen säger.   Du verkar uppenbarligen inte ha några problem med detta, men jag tycker det är synd   dontknow   

Vad gäller CC:s parallella universum så,, en kollega till mig gick en sälj kurs för en större dansk tillverkare, och på den kursen var det 25 delatgare.  Man fick starta genom att presentera sig för de andra och berätta om vad man gjort tidigare osv. 2 st hade tidigare erfarenhet av VVS, min kollega och ytterligare 1 enda deltagare.  Resterande del  23 st   var mäklare, hade jobbat på Siba, sålt försäkringar bilar och sådana saker.  Är dessa rörisar anser du ?     det anser INTE jag och jag ser gärna att vi försöker ändra på detta på systemfel i samhället.  Tyvärr är de flesta tex du inte intresserade av sådant och du har kanske rätt i att det är bättre att bara strunt i det  :-\

För det första, när jag designade min anläggning så var arbetstank knappt ett uppfunnet uttryck.
Dessutom gör en arbetstank ingen nytta i ett moderna lågtempsystem där flödet som regel är högre i externa kretsen än över kondensorn.
Om något kunde jag ha nytta av en volymtank, men det har jag väldigt dåligt med plats för.

På samma sätt kan man resonera när det gäller brorsonens nya hus, man kan ju göra som Jiri förespråkar, satsa 3000 kr på grövre slangar i golvet för att få upp volymen i systemet hellre än att dra klena rör och sedan betala mer för en volymtank som både kräver underhåll/reinvesteringar samt tar upp utrymme i huset?

Hysteresen i mitt system ligger inte på några 15 grader...
Jag har som mest en framledning ca 7-8 grader över börvärde, vid DUT är hysteresen 0.
Utslaget på en hel säsong kanske jag ligger i snitt 2-3 grader högre på framledningen jämför med om jag haft en arbetstank på 300-400 liter.
Värt att notera är att även i en anläggning med tank måste temperaturen på framledningen ligga över börvärde för att gradminuterna skall kunna räknas bort.
2 grader högre snitt-temp på framledningen ger ca 6% större besparing, ca 350 kWh/år.
Den extra cirkpumpen som krävs i en sådan anläggning förbrukar ca 100 kWh.
Kvar i besparing är då ca 250 kWh, a' 70 öre = 175 kr.
Antalet starter/ dygn är som mest (vid runt 0 grader utetemp) 18 stycken.
Max framledning är ca 44 grader vid DUT.
Jag vet att det är lågt för att vara radiatorsystem, men för bara några tusen extra kunde jag sätta in så stora radiatorer att jag nådde detta resultat, det är mycket smartare än att sätta in klena radiatorer och satsa 10 000 till 15 000 på en systemtank och en extra cirkpump.

Visst, man kan kitta ut systemet med både bra radiatorer, termostater, extern cirkpump, och tank, men någonstans går gränsen där varje ytterligare besparing får otroligt lång payoff-tid.
Skrivet av: Jiri
« skrivet: 12 juni 2016, 16:28:27 »

Men grabbar
@ Jiri
Va fan tror du jag skriver för !
Just för att visa och hjälpa till  en sista gång ,
Kan en villaägare genom att ställa rätt frågor till sin tilltänkta
Installatör solla bort  TV/radiohandlarn. Bilförsäljare  som jobbar åt säljbolag
Mm och få en installation som faktiskt är värd sin investering
Utan att behöva spräcka hysteres   Ställa om intergralet  så övertempereringen  blir katastrof   Flödet blir så högt att det uppstår ljud
Det går inte att reglera ,  och med den farten även riskera att stanna på
Hög retur ,
Vad blir åtgärderna ?
En knapptryckare ,  som sträcker ut styret  , kompressorn går  kretsen går och allt är med en felaktig process , när egentligen  familjen är lurad på sin investering ,  tillverkarens garantier blir lurade , försäkringsbolagen blir lurade , och alla vi människor får betala för en klippares okunskap ,
Har jag hjälpt 1 med att förstå  är jag nöjd ,
Att stjälpa  1000 tals med felaktiga råd undermålig kunskapsnivå
Genom att skriva vad man tror är sant  är lika felaktigt som klipparnas
Besök i pannrummet,
Hej COCACOLA!
Synd att du tar det personlig, du vet mycket väl var jag står med min uppfattning och kunnande. Över huvudtaget är det inte min stil att förringa andras kunskaper. Den smarte försöker samlar upp alt kunnande och sammanställa och plocka fram det bästa som passar en.
MVH Jiri   
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 juni 2016, 16:23:40 »

Jag är nog ett typexempel på forumsdeltagare, måttligt kunnig, lagom händig, gammal kåk.
kunde minska förbrukningen med flera tusen kWh/år, höja innetempen 2 grader, och minska antalet starter.
Med hjälp från forumet. Så lärde jag mig en del om min pump också.
Att man skulle bli desinformerad tror jag inte på. Det blev jag däremot av min installatör, som faktiskt var en gammal rörfirma. En gammal VVSare som inte kunde ett smack om värmepumpar, som det skulle visa sig.

Hur vet du att info du läser stämmer?   Du utgår från att de dumma installatörerna ljuger och konsumenterna på forumet talar sanning  dontknow
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 juni 2016, 16:20:43 »

Du borde inte separera trådar efter behag   det är så jag menar givetvis
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 juni 2016, 16:19:44 »

Vad bevisar du genom att ingen läser 20 dt i sin vp  dontknow
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 juni 2016, 16:10:13 »

Tror du att värmepumpen anpassar sig efter distributionssystemet  dontknow

Kan du inte förklara lite vad du vill uppnå med den omröstningen ?

Du märker att fler än jag blandar ihop trådar för nu snackar vi om omröstningen här  :)

Värmepumpen anpassar sig inte efter distributionssystemet, så det jag vill komma fram till är hur många i forumet som har ett distributionssystem med 20 graders DeltaT.
Det verkar inte vara så många...
Ni påstår ju frekvent att det finns oerhört många DT20-system och om så vore fallet så borde det synas i en omröstning om just detta.
Bara för att vi diskuterar omröstningen, eller andra saker i en tråd så kan jag ju inte börja slå ihop trådar, och omröstningar med trådar.
Snacka om att det skulle bli obegripligt.
Men kritisera går ju alltid.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 12 juni 2016, 15:37:57 »

Jag är nog ett typexempel på forumsdeltagare, måttligt kunnig, lagom händig, gammal kåk.
kunde minska förbrukningen med flera tusen kWh/år, höja innetempen 2 grader, och minska antalet starter.
Med hjälp från forumet. Så lärde jag mig en del om min pump också.
Att man skulle bli desinformerad tror jag inte på. Det blev jag däremot av min installatör, som faktiskt var en gammal rörfirma. En gammal VVSare som inte kunde ett smack om värmepumpar, som det skulle visa sig.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 juni 2016, 15:13:34 »

Jehu   har dem verkligen fått hjälp när deras maskiner antingen startar 50 ggr eller går med 15 k hysteres ?

Min invändan är INTE dem råd som ges till människor som har problem med befintliga maskiner utan jag anser det vara fel att fortsätta ge dem som skall göra sitt livs kanske 3dje största investering felaktiga råd.

Det kanske är OK  för dig att det blir nått så när bra  dontknow   Men jag tycker att dem som sitter hemma och läser på om pumpar och letar info och jämför COP SKALL uplysas om att distributionssystemet måste vara kompatibelt med den effekt de ämnar installera.

Svara på detta.

Om jag har en maskin som går med 7- 10 K hysteres som tex Rikard har.  Hur mkt bättre går den då än en fast kondenserande billig värmepump ?  Vi förutsätter att du har ett radiator system med 55 grader fram vid DUT   :)

Som jag ser det så har vi köpt en maskin som endast tillverkar VV temp vilket ger oss ett cop på runt 3  istället för de 4,5 som kalkylen säger.   Du verkar uppenbarligen inte ha några problem med detta, men jag tycker det är synd   dontknow   

Vad gäller CC:s parallella universum så,, en kollega till mig gick en sälj kurs för en större dansk tillverkare, och på den kursen var det 25 delatgare.  Man fick starta genom att presentera sig för de andra och berätta om vad man gjort tidigare osv. 2 st hade tidigare erfarenhet av VVS, min kollega och ytterligare 1 enda deltagare.  Resterande del  23 st   var mäklare, hade jobbat på Siba, sålt försäkringar bilar och sådana saker.  Är dessa rörisar anser du ?     det anser INTE jag och jag ser gärna att vi försöker ändra på detta på systemfel i samhället.  Tyvärr är de flesta tex du inte intresserade av sådant och du har kanske rätt i att det är bättre att bara strunt i det  :-\ 
Skrivet av: jehu
« skrivet: 12 juni 2016, 14:45:39 »

CC lever i ett parallellt universum där alla rörisar gör superjobb
gör dom inte det så är dom inte 'rörisar'
Det är den sorgliga verklighet vi andra stackare lever i där det finns tusentals vp-installationer som inte är optimerade eller ens fungerar, för det fanns ingen 'röris'
Därför har det kommit tusentals vp-ägare till forumet genom åren som fått stor hjälp
helt gratis
Hur detta kan fås till att vara ett stort problem kan man filosofera över?  ???

Annars tycks ni i praktiken vara nära överens om när arbetstank behövs så då kan R väl göra en kort sammanfattning och låsa tråden  ;) tummenupp
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 juni 2016, 08:37:59 »

Korrekt noterat av dig.
Skall komplettera med att frågan bara gäller de som inte har arbetstank.

Tror du att värmepumpen anpassar sig efter distributionssystemet  dontknow

Kan du inte förklara lite vad du vill uppnå med den omröstningen ?

Du märker att fler än jag blandar ihop trådar för nu snackar vi om omröstningen här  :)

Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 juni 2016, 08:33:57 »

Utetemperaturen saknar betydelse, så länge tillförd effekt är känd, och det är ungefär normal rumstemp så får man rättvisande mätvärden så snart temperaturen i systemet slutar stiga.
Termostaterna skall självfallet vara fullt öppna under denna typ av test.

Man får det dt som är över kondensor   ja

Man kan inte justera in 10 dt över sitt nya radiatorsystem om det inte är dut ute.   Då blir det ju lite för lite flöde om man tex gör detta vid 2 minus.   
Inga såna fel uppstår om man justerar in kv värde
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 juni 2016, 08:26:49 »

Fast nu ställdes frågan om deltaT över värmepumen. Inte om man har arbetstank och deltaT över den? Så omröstningen kanske inte visar riktigt det du tror...

Korrekt noterat av dig.
Skall komplettera med att frågan bara gäller de som inte har arbetstank.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 juni 2016, 08:25:24 »

Varför måste du dela upp trådar...det är sjukt jobbigt att hålla i ordning på grejer nu och man svarar på saker i fel tråd  dontknow

Jag har inte delat upp några trådar på två dar, och den här diskussionen passar inte i tråden om brorsonens hus då han inte behöver någon arbetstank.
Huruvida du kan hålla ordning på i vilka ämnen du skriver eller ej kan jag inte ta hänsyn till, dessutom är det omöjligt för mig att förutse vad som krävs för att du skall veta i vilka trådar du skriver...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 juni 2016, 08:23:39 »

Citera
Med temp justering så ser man inte avkylningen om inte ute temp är dut och flöden och effekter är konstanta vilket ju inte inträffar ofta.

Utetemperaturen saknar betydelse, så länge tillförd effekt är känd, och det är ungefär normal rumstemp så får man rättvisande mätvärden så snart temperaturen i systemet slutar stiga.
Termostaterna skall självfallet vara fullt öppna under denna typ av test.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 juni 2016, 08:03:13 »

Varför måste du dela upp trådar...det är sjukt jobbigt att hålla i ordning på grejer nu och man svarar på saker i fel tråd  dontknow 
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 juni 2016, 08:01:54 »

utan att lägga den minsta värdering i hur viktig denna climacheck är så skulle jag vilja veta  vilka parametrar som mäts vid denna kontroll, om man tittar på tex nibe 1245 vilken är den enda pumpen jag över huvud taget haft med att göra så verkar det ju som att många av de parametrar som mäts redan är mätta i pumpen och går att avläsa där?? vilka är det som saknas för att kunna utvärdera driften av vp??.för övrigt undrar jag vilken nivå vi vanliga svenssons (läs användare) anses ligga på? vi läser troligtvis här för att vi vill få vp att gå så optimalt som möjligt UTAN att ringa in en röris som kostar oss x antal dollars. och om man skall ha en chans att på något sätt räkna fram eller för den delen se eller uppskatta vilken typ av lågflödes/högflödes samt högtemps/lågtemps system man har och även anta eller på nåt sätt mäta hur igengrodda alla gamla 3/4" blårör är (de kanske egentligen har flöde som ett 12mm cu) så har detta kanske blivit en så stor affär att förtjänsten av att ta in en röris fullständigt uteblir i dom närmsta 10-15 åren?? frågan som jag ställer mig är då om inte ir picka o dt över pump ändå kan vara ett vettigt alt??.

Ingen av oss gör en climacheck körning på varje maskin vi installerar.  Deras är bara ett sätt att förklara för Rikard vad som verkligen händer i processen.   En del maskiner har inbyggda manometer ställ och där är det enkelt att se hur dem fungerar.  Likaledes kan man givetvis se på siffror i tex nibe 1245 om den verkar funka bra.

Allt är självfallet personliga val och preferenser men det enda sätt som faktiskt är helt korrekt är kv värde justering.   Då får radiatorn beräknat flöde  tummenupp

Med temp justering så ser man inte avkylningen om inte ute temp är dut och flöden och effekter är konstanta vilket ju inte inträffar ofta.    Justerar jag på temp ibland ?   Ja det händer...betyder inte att det är så man skall göra. 

Resultatet av din omröstning Rikard visar att de flesta kör för höga flöden om de nu inte byggt nya system  :)
Skrivet av: timmy
« skrivet: 12 juni 2016, 07:49:57 »

Men gör man inte det?
Resultatet av min omröstning rörande deltaT i systemet visar ju än så länge att 100% av de som svarat ligger på max 10 graders deltaT under drift.
Som jag tidigare förklarat så har ju Älvsbyhus under en period haft väldigt klena rör och radiatorer, och i "folkmun" är det nog rätt välkänt att man inte kan sätta in bergvärme eller jordvärme i dessa hus utan att göra nåt åt radiatorkretsen samtidigt.

Jag vågar nästan lova att det kommer att vara 0% (eller nära på) som kommer att ange deltaT över 10 grader, och det beror nog på en kombination av saker, dels finns extremt få "80/60-system" (i praktiken), och dels så installeras det sällan värmepumpar i denna typ av system utan att göra åtgärder i radiatorkretsen.



Fast nu ställdes frågan om deltaT över värmepumen. Inte om man har arbetstank och deltaT över den? Så omröstningen kanske inte visar riktigt det du tror...
Skrivet av: måle10
« skrivet: 12 juni 2016, 07:11:45 »

Hehe då skulle du träffa min gamla chef(han räknade på mitt hus) och det sägs att han kunde titta på huset utifrån och hur många som bodde i fastigheten kunde avgöra om storleken på värmepumpen och vad jag har hört så det ingen som har klagat.i samma väva så tog jag in en offert från ivt och han räknade bara på kwh och gick inte in i ett enda rum för att kolla på radiatorerna så visst finns det sådana som inte kollar och behöver inte säga att han fick inte sälja någon värmepump hos mig i alla fall.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 juni 2016, 06:25:55 »

Men gör man inte det?
Resultatet av min omröstning rörande deltaT i systemet visar ju än så länge att 100% av de som svarat ligger på max 10 graders deltaT under drift.
Som jag tidigare förklarat så har ju Älvsbyhus under en period haft väldigt klena rör och radiatorer, och i "folkmun" är det nog rätt välkänt att man inte kan sätta in bergvärme eller jordvärme i dessa hus utan att göra nåt åt radiatorkretsen samtidigt.

Jag vågar nästan lova att det kommer att vara 0% (eller nära på) som kommer att ange deltaT över 10 grader, och det beror nog på en kombination av saker, dels finns extremt få "80/60-system" (i praktiken), och dels så installeras det sällan värmepumpar i denna typ av system utan att göra åtgärder i radiatorkretsen.

Att tvångsköra kompressorn eller elpatron samtidigt som man mäter deltaT över varje enskild radiator är ett mycket snabbt och precist sätt att kontrollera att flödet över radiatorerna ligger inom rimliga gränser.
Kv-värden och instrypningar på grundflödesventiler i alla ära, men att mäta är att veta, och till detta är en IR-termometer ett utmärkt hjälpmedel.
I princip allt en villaägare behöver för att veta hur det egna systemet fungerar, om man inte förstår sig på cirkpumpar, rördimensioner, Kv-värden, instrypning och climacheck.

Jag skulle bli grymt imponerad om det kom en installatör till mig som triggade 6 kW elpatron och lät pannan gå i 30 minuter för att sedan mäta deltaT över systemet och de enskilda radiatorerna innan HEN föreslog vilken och hur stor värmepump som skulle rekommenderas.  tummenupp
Skrivet av: måle10
« skrivet: 12 juni 2016, 05:08:41 »

Tycker det är lite märkligt om man byter ut ett befintligt värmesystem (oftas olja/el) till bergvärme och inte tittar mer på vilken typ av radiatorer som sitter i huset.Den beräkningen är gjord för 80-60 system och man behöver inte vara mattesnille för att förstå att med 55-45(ibästa fall) så räcker inte framledningstemperaturen till mot tidigare och har man så kallade enpanelsradiatorer med knappt någon kylning alls mot dagens radiatorer med kylflänsar så är det skillnad.Jag springer inte omkring med en IR-picka när jag justerar in ett värmesystem utan kör med 2st vanliga testo som mäter rumstemperaturen på 30/sekunder så jag kan mäta från rum till rum.Tillhör den gamla stammen som föredrar ett konstant flöde så mycket som möjligt eller påverka flödet så lite som möjligt och om vi byter ut några radiatorer så påverkar inte det flödet nämnvärt.Om jag skulle sätta in en tank så är det inte för att korta ned starterna utan mer för att utnyttja trögheten i systemet så flödet blir mer konstant(start/stopp) även fast man får färre starter på köpet.
Skrivet av: micke e
« skrivet: 12 juni 2016, 02:12:17 »

utan att lägga den minsta värdering i hur viktig denna climacheck är så skulle jag vilja veta  vilka parametrar som mäts vid denna kontroll, om man tittar på tex nibe 1245 vilken är den enda pumpen jag över huvud taget haft med att göra så verkar det ju som att många av de parametrar som mäts redan är mätta i pumpen och går att avläsa där?? vilka är det som saknas för att kunna utvärdera driften av vp??.för övrigt undrar jag vilken nivå vi vanliga svenssons (läs användare) anses ligga på? vi läser troligtvis här för att vi vill få vp att gå så optimalt som möjligt UTAN att ringa in en röris som kostar oss x antal dollars. och om man skall ha en chans att på något sätt räkna fram eller för den delen se eller uppskatta vilken typ av lågflödes/högflödes samt högtemps/lågtemps system man har och även anta eller på nåt sätt mäta hur igengrodda alla gamla 3/4" blårör är (de kanske egentligen har flöde som ett 12mm cu) så har detta kanske blivit en så stor affär att förtjänsten av att ta in en röris fullständigt uteblir i dom närmsta 10-15 åren?? frågan som jag ställer mig är då om inte ir picka o dt över pump ändå kan vara ett vettigt alt??.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 11 juni 2016, 22:49:52 »

Nu sade väl inte CC att han gör climacheck på varje villa installation utan det är endast du Rikard som väljer att förvränga hans ord på det sättet.  Syftet med det  dontknow

CC menar givetvis endast att om du gjort dessa mätningar så förstår du direkt att ditt sätt med IR o tejp är inkorrekt och du vilseleder folk här.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 11 juni 2016, 21:56:33 »

ja Rickard det händer ,,
Felsökningar bland annat ,,
Ett par DX värmepumpar jag gjort har jag köpt climacheck starter  just för att det ska bli exakt när man på platsbygger
system 
Om Grabben din lär sig climachecken   kommer han kunna mäta och justera på riktigt
Skrivet av: R2
« skrivet: 11 juni 2016, 21:50:34 »

Tack CC!  tummenupp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juni 2016, 21:45:19 »

Och det här är jobb som utförs i vanliga Svenska villor?
Du som huvudentreprenör lejer in underentreprenörer för att säkerställa driften?
Känns inte riktigt rimligt om du frågar mig.

Däremot i ett större lägenhetsbestånd, visst, klart rimligt.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 11 juni 2016, 21:35:54 »

nej du
jag överlåter alltid dem jobben till dem kylgubbar jag andvänder mig av .
så jag ska inte ta åt mig äran för dem mätningarna .
dem vet vad de håller på med ,, ETM va föregångarn  och så länge har dem jobbat med detta ,
det är också det instrument som andvänds på varenda Labb som sysslar med kyla och ska dokumentera sina test resultat
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juni 2016, 21:29:37 »

Tångamperemätare kan visa upp till 40% fel om de inte ansluts mekaniskt till fas och nolla.
(För att kunna mäta fasförskjutning/motorns effektivitet)
Menar du på allvar att du bara hakar på en spole på ledningen?
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 11 juni 2016, 21:28:39 »

Strålande generöst.
Tummen upp för cocacola.  tummenupp

ja man kan ge bort en tjänst då och då
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 11 juni 2016, 21:26:31 »

oj oj Rickard  alla dem svaren kommer att ta tid för mig att skriva   så vi tar det i omgångar ,

Climachecken  mäter hela processen Tångampere mätare   för elen   tryckgivare monteras på service uttagen
givare som mäter tryckgasöverhettningen  sugas överhettningen  och den underkylda vätskan ,
sen får du upp allt i Datorn
den ser direkt med den programmering dem grabbarna gjort vad momentan COP blir och hur processen ligger

Riktigt stora maskiner  övervakas med climacheck  ,, dem lägger larmnivåerna så små fel som uppstår tidigt
kan åtgärdas innan kostnaden blir enorm
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juni 2016, 21:14:35 »

Strålande generöst.
Tummen upp för cocacola.  tummenupp
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 11 juni 2016, 21:00:39 »

Skulle någon vilja förklara för mig vad som är "rätt" kv värde när man ska justera in radiatorer?
Jag står inför byte av VP. Det kommer att bli en 10 kW Viessmann 300 G med 390 l VVB samt en arbetstank på 400 liter.

Har försökt räkna lite och förstå det här med kv värde på radiatorer etc.
Ett exempel. Ett rum på 10 m2, 50W/m2 dvs 500 W.
C22 600x1200 som ger 517W vid 45/35/22 C vid ett flödesbehov av 52,40 l/h.
Nu när jag har ett beräknat flöde så behöver jag bara ett mottrryck för att få fram kv?
Är det så? Är det totala mottrycket fram till radiatorn eller använder man sig bara av mottrycket som radiatorventilen/kopplet ger och antar att man har lägre mottryck i stammen/slingan fram så den kommer inte att styra ändå, om man nu håller sig till 100 Pa/m "regeln".

Hoppas ni hajjar vad jag försöker skriva, för jag hajjar knappt själv...
du får ett PM av mig
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juni 2016, 20:56:03 »

Skulle någon vilja förklara för mig vad som är "rätt" kv värde när man ska justera in radiatorer?
Jag står inför byte av VP. Det kommer att bli en 10 kW Viessmann 300 G med 390 l VVB samt en arbetstank på 400 liter.

Har försökt räkna lite och förstå det här med kv värde på radiatorer etc.
Ett exempel. Ett rum på 10 m2, 50W/m2 dvs 500 W.
C22 600x1200 som ger 517W vid 45/35/22 C vid ett flödesbehov av 52,40 l/h.
Nu när jag har ett beräknat flöde så behöver jag bara ett mottrryck för att få fram kv?
Är det så? Är det totala mottrycket fram till radiatorn eller använder man sig bara av mottrycket som radiatorventilen/kopplet ger och antar att man har lägre mottryck i stammen/slingan fram så den kommer inte att styra ändå, om man nu håller sig till 100 Pa/m "regeln".

Hoppas ni hajjar vad jag försöker skriva, för jag hajjar knappt själv...

Lycka till med att få hjälp.  ;)

Det där är inte så kinkigt, när allt är installerat kan du succesivt justera flödet på de enskilda radiatorerna tills du får lagom varmt i alla rum.

Som en liten lathund kan du strypa in flödet som följer:

Små radiatorer: läge 1-3.
Mellanstora: läge 3-5
Stora: läge 4-7 (7 är max)

Om du har danfoss koppel.
Men även om du har andra koppel så förstår du nog principen.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 11 juni 2016, 20:51:08 »

Det är orimliga saker du kräver Rikard.   Du kan ju inte be någon skriva så mkt text

Gå in på climacheck. Com och läs   tummenupp


Skrivet av: R2
« skrivet: 11 juni 2016, 20:44:01 »

Skulle någon vilja förklara för mig vad som är "rätt" kv värde när man ska justera in radiatorer?
Jag står inför byte av VP. Det kommer att bli en 10 kW Viessmann 300 G med 390 l VVB samt en arbetstank på 400 liter.

Har försökt räkna lite och förstå det här med kv värde på radiatorer etc.
Ett exempel. Ett rum på 10 m2, 50W/m2 dvs 500 W.
C22 600x1200 som ger 517W vid 45/35/22 C vid ett flödesbehov av 52,40 l/h.
Nu när jag har ett beräknat flöde så behöver jag bara ett mottrryck för att få fram kv?
Är det så? Är det totala mottrycket fram till radiatorn eller använder man sig bara av mottrycket som radiatorventilen/kopplet ger och antar att man har lägre mottryck i stammen/slingan fram så den kommer inte att styra ändå, om man nu håller sig till 100 Pa/m "regeln".

Hoppas ni hajjar vad jag försöker skriva, för jag hajjar knappt själv...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juni 2016, 20:40:38 »

"Naturlagarna" är det första jag kommer att tänka på, vad exakt menar du med det, skriv gärna en utförlig beskrivning.

Punkt 3.
Nej jag har aldrig kopplat upp en climacheck, antog bara att den mäter flöde och deltaT för att generera effekt.
Men förklara gärna hur den fungerar.
Både jag och andra vill nog veta hur den apparatur du så ofta hänvisar till fungerar.

Punkt 4.
I rest my case.
De som läser får själva bilda sig en uppfattning om huruvida du varvar upp eller ej.  ::)

Hur du dömer ut Måles sätt?
:
Citera
Måle,
Har ni räknat på hur lång tid det tar för kunden att få tillbaka investeringen
Med bytet av täta och fungerande radiatorer ?
I det skick dem är som hela och täta har dem lika högt värde som när dem
Är nya !

Citera
30% på drivenergin
Då tar det tid

I mina ögon säger du till Måle10 (som jag brukar säga åt dig) att det är tveksamt om det lönar sig...
Med andra ord, som du beskriver mina kommentarer, så sågar du totalt hans lösningar.

När det gäller villa/fastighet så är det självklart inte "samma sak", det är oerhörda skillnader att justera in en fastighet med 150 lägenheter eller en villa i ett plan.
Bland de 150 lägenheterna finns det lägenheter i markplan, suterräng, källare, hörnlägenheter, mm, mm Allt gör att behoven skiljer sig markant från vår/höst till DUT.
Det är också därför vi varje år kan läsa i tidningarna att folk fryser i sina lägenheter, fastighetsskötarna "optimerar" framledningstempen efter "normallägenheten" och de som bor i lägenheter som avviker får för varmt (stryps bort av maxbegränsande termostater) eller för kallt (finns inga termostater som fixar det).

I en villa är det skitenkelt i jämförelse.

Med all respekt, du harr absolut drag av fundamentalism när det kommer till flöden.
Inget ont menat med det, utan mer ett konstaterande.
Du är dessutom gränsande till sjukligt försvarande av ditt skrå, och med det menar jag att du kallar alla som inte är lika duktiga som du (fullärda) för påhoppare eller wannabes.
Det om något är att värna om sitt skrå på ett extremt sätt.

Jag har aldrig påstått att dina yrkeskollegor är klåpare hela högen, däremot menar jag att det finns väldigt många som är inkompetenta som värmepumpsinstallatörer.
För att bli en bra värmepumpsinstallatör skall man vara duktig VVS:are, ha kylteknisk kompetens, ha elbehörighet, vana och förståelse av reglerteknik, otvunget kunna knappa sig fram i menyer i styrdatorer... kunna utföra logisk felsökning, mm, mm.
Det är (tyvärr) rätt få förunnat att ha den typen av talang att man kan ha alla dessa färdigheter i ett och samma paket och därför menar jag att det finns väldigt få som är duktiga/dugliga värmepumpsinstallatörer.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 11 juni 2016, 20:25:16 »

Vet knappt vart jag ska börja svara
Jag ser ingen skrift där vi har samma uppfattning ,, För min del är det inget tyckande ,,, Det är fortfarande Naturlagarna som bestämmer,

Vart skriver jag som första råd montera en tank ??   

med dem hjälpmedel som finns behöver man inte tro att det kan gå ,, man vet det,, att stoppa dit en för stor värmepump
utan att innan ha förstå att Distributionen inte klarar det är nybörjar fel. 

Punkt 3 du skriver om är bara påhittade floskler ,
climacheck mäter i processen ! tex  den har inga flödesmätare ( har du ens sett någon?)
när du skriver att jag fastnat i en Box och inte kan tänka utanför den  ::) det är bara hittepå .
Få människor äger den förmågan ,, jag vet att jag är en av dem ,

dina påståenden gällande KV värden och beräkningar för en villa  ::) och att det bara hör hemma på fastighet ,,, åååh vad fel du har , Det är samma process  och då ska man ha samma förutsättningar ,,, 
Berätta varför det ska vara skitdåligt till privatkunden och adekvat på Fastighet ,
vi betalar samma för den el vi köper ,

4 Varvar upp och skäller som en hund  :-*  på allt du skriver ,,,   
Då har du ingen aning om vad skäll är ,,, jag påvisar fakta i en icke tyckande fråga Du tycker annorlunda !!
Det kan du göra i ämnen som just är tyckande ,,, och där har jag aldrig ! ifrågasatt dina åsikter ,
men detta är en viktig fråga att en gång för alla reda ut  När en tank ska in och inte ,,
Varken du eller jag eller Fastighetsägaren bestämmer det ,,
Det är Förutsättningarna som gör det . dem beryktade Naturlagarna ,

sen hur får du till att jag dömer ut  Måle 10 ??
Han väljer själv hur han vill lösa sin installation
tittar jag i ett exempel  med programmet  55-45   eller 65-50 så skiljer det på ca 1000 kwh om året i besparing
Har du 10 raddar  25 tusen    25 år  dontknow
Det är ingen standard lösning som alltid går och kan rekommenderas  det gäller att rören  klarar en  flödes ökning på
nästan 300%  , Det finns exempel jag åkt på efter andra där Radiatorerna är bytta  men rörsystemet klarar inte att få iväg effekten, En lurad kund som investerat massor med pengar ,

Allt hänger på driftförutsättningarna ,
vi får högkvalitativa  produkter från våra tillverkare  om man väljer Tex Thermia  Viessmann  med flera idag
Ger vi dem rätt förutsättningar kommer tillverkaren aldrig undan om dem skulle släppa en skräp serie ,

Skriver så respektfullt du kan  :o
Du har kallat mig för fundamentalist  flödesfanatiker  skråanhängare  och  allt  möjligt där till
mina yrkeskollegor är klåpare hela högen ,,, det är inte Respektfullt Rickard  ,,   
ger man sen svar på tal ,, ja då skäller jag som en hund ..

Men är det Fakta vi ska delge eller vinna någon popularitets Tävling  ?
jag är här som alla andra privatpersoner ,,  TS är här som entreprenör  och lever på den försäljning han får genom annonsering
vilket jag respekterar till 100%

Så då tar jag frågan
Vad exakt har är det du inte förstår av det jag skriver ?
skriv det med enkla frågor  så ska jag verkligen försöka förklara

Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 11 juni 2016, 20:09:02 »

När hittar du ett driftfallet där kondensringen och förångningen är konstant  dontknow

Jag vet inte om du har kopplat en testo eller liknade...för din kompressor ger inte samma effekt i mer än 1 sek sen ändras det  och så håller det hela tiden.

Därför räknar vi fram ett kv värde   rattar in det och så funkar allt.  Hur kan detta vara en dålig sak ? 

Jag ljuger inte för dig och jag tror inte på mina egna lögner.   Du har helt enkelt inte förstått detta på rätt sätt så enkelt är det. :)

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juni 2016, 19:26:27 »

Jag är en helt vanlig knegare. Jag är anställd precis som vem som helst.  Fartblind är jag inte heller eftersom man då först uppnå en fart och det har inte jag gjort  :'(

Grejen är ju att du missförstår detta med DT.  När ni stryper on radiatorn så ni får 7  då har du strypt in lyftet från kompressorn och inte avkylningen på raden.   Raddens dt fluktuerar hela tiden beroende på skalets läckage.

Därför blir alla IR o tejp rekommendationer fel  och iaf jag vill gärna göra rätt dontknow

Gör en omröstning om hysteres också  :)  vore intressant.   

Nu skall jag rösta på mina 4k dt över min kondensor  ( konstant är det tackvare min tank  tummenupp)  medans jag med spänning inväntar vilka alla andra är :)

Jag vet exakt vad som händer med DT över radiatorn vid olika framledningstemp, och har förklarat det förmodligen 100 gånger, problemet är att du inte tar till dig det utan påstår att jag inte förstår eller fattar.  dontknow
Det är dikt och förbannad lögn från din sida, och det är därför jag påstår att du är mytoman, du kan inte låta bli att ljuga ihop historier som passar dina syften.

OK, jag förklarar igen.
OM man kör kompressorn så länge att temperaturen inte längre stiger, då kan man justera in deltaT både över kondensorn och varje enskild radiator för optimal DeltaT.
OM något rum blir lite för varmt, eller för kallt kan man sedan ljustera flödet upp/ner tills det blir lagom.
Därefter kan det behövas en liten justering av DeltaT över kondensorn för att komma helt rätt igen.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 11 juni 2016, 18:23:52 »

Har jag någonsin sagt nått negativt om dig som yrkesman eller om dina kunskaper när det gäller VP???????
Däremot har jag vid flera tillfällen haft synpunkter på hur du "beter dig" när du gör dina inlägg.
Att fara ut i otidigheter, allt som oftast, genererar ingen respekt för dig som person utan det är precis tvärt om. Och som sagt ditt yrkeskunnande betvivlar jag inte.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 11 juni 2016, 16:13:56 »

Jag är en helt vanlig knegare. Jag är anställd precis som vem som helst.  Fartblind är jag inte heller eftersom man då först uppnå en fart och det har inte jag gjort  :'(

Grejen är ju att du missförstår detta med DT.  När ni stryper on radiatorn så ni får 7  då har du strypt in lyftet från kompressorn och inte avkylningen på raden.   Raddens dt fluktuerar hela tiden beroende på skalets läckage.

Därför blir alla IR o tejp rekommendationer fel  och iaf jag vill gärna göra rätt dontknow

Gör en omröstning om hysteres också  :)  vore intressant.   

Nu skall jag rösta på mina 4k dt över min kondensor  ( konstant är det tackvare min tank  tummenupp)  medans jag med spänning inväntar vilka alla andra är :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juni 2016, 15:17:09 »

Så vitt jag vet har ingen dömt ut dig, cocacola, lexus, cougar eller andra installatörer här i forumet, tvärt om.
Vi vet alla att ni är duktiga, förmodligen bland Sveriges mest kompetenta installatörer just när det gäller värmepumpar.
Det hindrar ju inte att kan man ha olika uppfattning i vissa frågor, eller värdera olika saker annorlunda.
Jag tror det är lätt att bli "fartblind" när man har företag och hanterar hundratusentals kronor på daglig bas, och det är därför svårt att jämföra med hur en vanlig knegare tänker och agerar när det blir tal om pengar och pengars värde.
Där finns nog en stor anledning att hitta till varför man väljer en lite billigare lösning om det fungerar bra.
Precis som cocacola skriver så kostar de där sista procenten täckningsgrad, och sista procenten COP, ganska mycket extra, och det är i princip det vi träter om.
Om tillverkarna skriver att deltaT skall vara 5-10 grader (15 grader vid poolvärme) så tycker jag att det är "good enough" om deltaT ligger i intervallet 5-10 grader, även om en test med climacheck skulle ge vid hand att 7.4 grader ger maximal COP.  dontknow
Att koppla upp climachecken skulle kosta mer än vad man sparar på optimeringen.
Inte därför fel att göra det, men tveksamt om det lönar sig.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 11 juni 2016, 13:48:24 »

Skulle du CC o oraklet göra som TS comfort skriva under riktigt namn och skriva sakligt skulle det vara en bra källa att få nya kunder. För de kunder som gör efterforskning. Långt ifrån alla gör det.
Skulle jag vilja ha en llvp och bo nära tscomfort skulle jag absolut kontakta honom.

Tidigare så annonserade jag här med en egen tavla oxå så som Daikin har tex.   Rikard har väldigt fördelaktiga priser på annonser, finns inget att anmärka på där  tummenupp

Jag har även varit helt öppen med min identitet vid ett flertal tillfällen, men man får inte posta saker på ett sätt som bedöms som reklam  för då kommer det först PM med skäll och sedan så åker man ut  :)  Man får inte säga att man tycker visst fabrikat är bra tex för då blir man avstängd pga smygreklam.

Varför skriver du på det sättet Rikard ?   du vet mkt väl att jag ofta sagt vem jag är, om du inte kommer ihåg det så är det kanske ditt minne som brister och gör att vi hamnar i dessa situationer  dontknow
Jag är Lars från Skaraborg och jag har arbetat som röris sedan 1989 har monterat runt 1200 värmepumpar och därmed begått alla fel man kan tnka sig och sedan fått felsöka dessa maskiner samt hitta lösningar på problemen.
Jag har haft Kat 1 kylcert ( inte längre då det inte är ekonomiskt försvarbart för mig ) 
Jag har innehaft medicinska gaser lödlicens ( men likadant där så är det ingenting som jag fortsätta betala för då jag inne arbetat med sådant på  10 år )
Jag innehar gassvets licens och sysslar mkt med FJV centraler, blev färdig med en 280 kw central i torsdags tex.

För min personliga del så har jag så gott som gått i från VP branschen på det sätt att jag inte " jagar" nya kunder utan gör endast uppdrag åt andra företag eller maskiner där jag blir kontaktad.   Detta pga det faktum att så gott som alla enbart vill ha en enda sak BILLIGT.  Det spelar ingen roll om maskinerna inte fungerar som de ska eller inte, ingen förtår det ändå.

OK  vilka är ni nu då  :)   Jehu   Småvarmt Kocken   vilka är ni som sågar mig vid fotknölarna ?   Vad har ni för erfarenheter inom min bransch ?   Ni måste ju ha dessa erfarenheter då ni dömer ut mig so inkompetent även fast ni INTE har en aning om vad jag Rikard och CC har trätit om i flera år.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!