Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Karis
« skrivet: 22 januari 2018, 12:04:40 »

Kruxet är att den startar på för hög effekt. Hade den börjat på lite lägre tror jag att den klarat att stega ner helt. Jag ser ju att den jobbar sig neråt men den hinner inte fullt ut innan den går off.     
Ja problemet är nog inte att den startar upp på hög effekt för det gör nog i stort sett alla pumpar efter att de har varit nere i off-läge, varit avstängda alt att de startar upp efter en avfrostning, och det gör de för att snabbt kunna få upp trycket och värmen i systemet igen efter stoppet. Utan själva problemet är väl att pumpar med höga lägsta värmeavgivningar är sämre på att kunna stega ned värmen på pumpen efter uppstart på ett bra sätt utan att för den skull gå ned i off-läge igen.
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 21 januari 2018, 22:01:39 »

Nej ingen energimätning ännu  ;) Elektrikern har lite restpunkter att göra sedan senaste renoveringen och när han kommer ska jag be honom sätta in en enerigimätare. Mäta utblåset
med IR-Termometer funkar inge vidare. Jag brukar tejpa fast en prob när jag vill mäta hur den jobbar. Kruxet är att den startar på för hög effekt. Hade den börjat på
lite lägre tror jag att den klarat att stega ner helt. Jag ser ju att den jobbar sig neråt men den hinner inte fullt ut innan den går off. Nu eldar jag i kakelugnen 2 ggr/dygn och då är det kört ändå  ;) Den går bara lite sporadiskt i takt med att kakelugnen svalnar. Så länge jag eldar behöver jag bara en pump på bottenvåningen( i alla fall ner till -10). Men gör jag inte det behöver jag två. Efter 16 år av daglig vedeldning är det inte alltid lika kul. Händer att jag är lat och då känns det skönt att veta att man inte behöver. Blir det riktigt kallt ute, ja då behöver jag definitivt använda den. Huset är från -26 men isolerat i takt med att jag renoverat. Det var nog mest därför jag köpte en så pass kraftig pump. I "normala" förhållanden kunde jag klarat med en mindre.

Skrivet av: Karis
« skrivet: 21 januari 2018, 17:14:38 »

Javisst är det väldigt irriterande när pumparna inte kan stega ned lite vettigt utan att gå i off-läge, det hjälper inte heller att höja börvärdet med några grader mer än tillfälligt eftersom när pumpen har uppnått det inställda/upphöjda börvärdet och stegar ned igen så går den i off-läge på nytt och fortsätter precis på samma sätt som den gjorde med börvärdesinställningen innan.
IR-termometer är alldeles utmärkt att använda sig av när det gäller att kolla rörgenomföringen i väggen så att det inte läcker in någon kalluft utifrån, däremot kan man inte mäta utblåstemperatur från innerdelen med en IR-mätare.
Har du fått igång någon energimätning av pumpen ännu eller??
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 19 januari 2018, 20:29:38 »

Du absolut rätt Karis !! Det kan aldrig vara ekonomiskt att pumpen går mycket on/off. Hade hellre sett att den gått på lägre effekter också. Att höja börvärdet en grad eller två bara för att den skall gå kontinuerligt medför också att det blir varmare inne än jag behöver ha det. Nu eldar jag iofs i kakelugnen 2 ggr/dag som sitter i samma rum som pumpen och då går den givetvis ännu mindre. Tror jag nämnde tidigare att jag hade en Sanyo 123 i samma utrymme. Den gick också väldigt lite men den klarade att gå på riktigt låga effekter. Dessutom kunde jag placera fjärrkontrollen på något bra ställe eftersom den skickade innetemperaturen till innedelen. Jag tyckte det var en mycket bra lösning. Undrar varför inte fler tillverkare anammat den lösning ?? Då spelade det ingen roll om genomföringen genom väggen skulle släppa igenom en gnutta kyla. För övrigt tycker jag att det är konstigt att min tempgivare sitter där den sitter. Varför har man inte satt den uppe på kondensorn som de flesta andra pumpar har sina. Jag har vid 2 tillfällen kontrollerat om det kommer in någon tjuvluft men jag kan inte känna något ens när det var -10 ute. Mätte tempen kring rören med min IR-termoter och jag kunde inte märka att det skulle vara kallare någonstans. Jag har ett 75 mm rör genom väggen och röret är tätat med isolering både från ut och insidan. Att det skulle läcka där ser jag som osannolikt faktiskt.
Skrivet av: Karis
« skrivet: 14 januari 2018, 12:59:30 »

Ja att en massa start och stopp sliter mer än en kontinuerlig drift råder det nog ingen tvekan om, men det är väl ändå inte de många start och stoppen inkl slitaget som är det allra största problemet med en pump som har en hög lägsta värmeavgivning. Utan det värsta med en massa on/off-drift på pumparna är att man får en mkt oekonomisk drift där pumpen vid varje uppstart måste bygga upp trycket innan den kan börja leverera värme inkl gasa på för fullt för att sedan stega tillbaka ned igen och gå  i off-läge på nytt, detta resulterar i en massa onödig energiförbrukning som inte ger något tillbaka i värme till huset förrän pumpen börjar gå kontinuerligt igen. Detta ger också i sin tur även en klart sämre värmekomfort i husen med en därmed varierad/upplevd innetemperatur, väldigt irriterande.
Så skall man ha en pump med inverterdrift så är det inte bara maxkapaciteten man skall titta på även om den är mkt viktig utan även pumpens min värmeeffekt, för annars är man tillbaka i tiden där de gamla on/off-pumparna härskade.
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 24 december 2017, 09:32:25 »

Då är antalet starter inget jag behöver oroa mig för då  tummenupp.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 24 december 2017, 09:10:17 »

Hur mycket mer sliter start och stopp jämfört med att den går hela tiden? Det är ju rätt små "laster" som dras igång och en relativt mjuk start när en motor startar med en inverter  Sc:,h
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 24 december 2017, 08:26:17 »

Det lär bli mycket on/off det är jag övertygad om. Nu är det +9 ute och då är det kört igen. Panasonicen däremot går på minförbrukning, alltså runt 180W. Fast även den gick lite on/off igår när det var +11 igår. Däremot är den tillförda effekten vid start mycket lägre vid uppstart än hos Daikinpumpen. Startar på mellan 200-300W sen varvar den ner ytterligare efter en stund. X25:an gasar på upp till mellan 700-800W vid varje start och sen hinner den gå ner till runt 600 W innan det blir för varmt och stannar igen. Visst, det går säkert få den att gå ner i lägre effekter om jag höjer börvärdet igen men då blir det alldeles för varm inne. Tur att det är 10-års garanti på kompressorn för det borde slita mer när den startar och stoppar så pass ofta som den gör  ;)
Skrivet av: Karis
« skrivet: 23 december 2017, 13:13:26 »

Ja lite lägre lägsta effekt hade varit önskvärt, i alla fall när det är runt 0:an och däröver.
Just nu kan jag inte se exakt hur mycket den förbrukar eftersom jag loggar hela husets förbrukning via en pc. Tidigare under dagen stängde jag av i stort sett allt för att få en uppfattning hur X25:an beter sig. Panasonicen är kopplad via stickpropp så den har jag bra koll på. Efter jul ska jag be elektrikern installera en enfasmätare med möjlighet till loggning. Då får jag bättre koll  ;) Att X25:an går på högre tillförd effekt märks när jag mäter temperaturen på ut från båda pumparna. P förbrukar ca 240 W och blåser ut 31.4 grader. D har jag inte koll på riktigt men där är temperaturen 38.4 ut och 24.4 in just nu. Fläktläge 2 och 22.5 grader i rummet. Och den går kontinuerligt vilket är positivt  ;)
Ja då kan man väl med ledning av dina uppgifter här så tyder väl det mesta på att pumpen drar någonstans mellan 350-400 watt i elförbrukning och avger mellan ca 1700-2000 watt i värmeeffekt för att inte gå on/off. Du får väl avvakta och se framåt vårvintern och våren inkl höst och senhöst när värmebehovet är lite mindre i husen, då har du helt säkert en ständig on/off-drift på pumpen.
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 22 december 2017, 19:30:28 »

Visst skulle man gjort det  ;) Fast Daikin Caldo X25 är ju ingen lågprispump precis.



Skrivet av: perra83
« skrivet: 22 december 2017, 19:23:40 »

Pumpar med låg lägsta effekt kostar lite mer och det får man tänka på vid val av pump.
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 22 december 2017, 17:34:56 »

Ja lite lägre lägsta effekt hade varit önskvärt, i alla fall när det är runt 0:an och däröver.
Just nu kan jag inte se exakt hur mycket den förbrukar eftersom jag loggar hela husets förbrukning via en pc. Tidigare under dagen stängde jag av i stort sett allt för att få en uppfattning hur X25:an beter sig. Panasonicen är kopplad via stickpropp så den har jag bra koll på. Efter jul ska jag be elektrikern installera en enfasmätare med möjlighet till loggning. Då får jag bättre koll  ;) Att X25:an går på högre tillförd effekt märks när jag mäter temperaturen på ut från båda pumparna. P förbrukar ca 240 W och blåser ut 31.4 grader. D har jag inte koll på riktigt men där är temperaturen 38.4 ut och 24.4 in just nu. Fläktläge 2 och 22.5 grader i rummet. Och den går kontinuerligt vilket är positivt  ;)
Skrivet av: Karis
« skrivet: 22 december 2017, 14:18:14 »

Ja spec om man har 2 st pumpar som jobbar ihop som du har där så är det en mkt viktig egenskap att pumparna också kan gå ned till en låg värmeavgivning utan att gå i off-läge, ja t.om viktigare än att pumparna kan prestera höga värmeeffekter.
Caldo X25 som du har har om man tittar i databladet en värmeeffekt på mellan 1,0- 6,6 kw Vilket skulle innebära om allt står rätt till att med ett COP-värde på ca 5 så skulle den pumpen kunna gå ned till min ca 200 watt i elförbrukning, men antagligen klarar pumpen inte att innehålla detta värde.
De äldre modellerna av Daikin ivf är ju kända för att ha väldigt höga lägsta värmeavgivningar och låg då vanligtvis på allt mellan ca 1,4-1,7 kw i lägsta värmeeffekt vilket ger väldigt mkt on/off-drift vid väderlek med lite lägre värmebehov i husen.
När det gäller pumpar som har kapacitet för riktigt låga värmeeffekter så är de lätt räknade idag, jag kommer i hastigheten bara på Fujitsu 09 SLIM och Toshibas pumpar som klarar den uppgiften på ett bra sätt. Fujitsun går ned till ca 500 watt och Toshibas RAS25 går ned till 450 watt, RAS35 går ned till 650 watt. Panasonics pumpar går f.ö ned till ca 850 watt.
400 watt i minförbrukning i ditt fall där är ju rätt mkt, 400 watt med ca COP 5 skulle motsvara ca 2000 watt i min värmeavgivning för den pumpen.
Här lite längre ned på sidan står att läsa att det också är viktigt med egenskaper för låga värmeavgivningar på pumparna.
http://www.energiradgivaren.se/2013/08/test-av-varmepumpar-lg-panasonic-mitsubishi-och-daikin/
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 22 december 2017, 13:24:42 »

Nu höjde jag börvärdet 1 grad till 21 på X25:an och sänkte en grad på Pansonicen och
vips stegade X25:an ner till runt 400W och går utan att stanna. Och jag som hade gett upp  ;)
Får se om det håller i sig !!!
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 22 december 2017, 11:24:15 »

Har labbat lite med pumpen  ;), eller inställningarna rättare sagt. Körde bara med en pump inatt och då var drifttiden betydligt längre. Fast då blev det för kallt i den delen där pump 1 sitter. Imorse gick den minst 40-50 minuter innan den stannade. Lite senare på morgon en 15-16 minuter. Nu när båda är igång blir det bara 3-5 minuters gångtid och stillastående kanske 3 minuter. När den gick ca 16 minuter stegade den ner sig från ca 800 W vid uppstart ner till ca 480. Sen stegar den upp igen och stannar till slut. Kunde den bara fortsatt att stega ner eller hållit sig på denna effekt hade den säkert hållit sig igång. Har riktat om luftflödet från pump 1 för att inte påverka pump 2 men det verkar inte ha så stor betydelse. Hade jag vetat att den inte klarat att gå på låga effekter hade jag kanske valt en annan modell. Får hoppas på att det blir en kall vinter och då lär jag säkert ha stor nytta av X25:ans kapacitet. Det blir väl oekonomisk när den går så pass mycket on/off kan jag tänka mig. Och det sliter säkert onödigt mycket också. Ser ingen lösning på problemet heller.
Skrivet av: E9:an
« skrivet: 22 december 2017, 00:21:14 »

Jo det är tätat både från ut och insidan, visserligen med vanlig väggisolering. Jag hade kåpan borta igår kväll och mätte runt rören med IR-termometer men det var inte kallare någonstans. Kände inte heller att det kom in någon luft. Men kompletterade ändå med lite mer isolering för att vara på säkra sidan. Det sitter ett 75 mm rör genom väggen så det kan inte komma in någon luft den vägen. Såg att rumsgivaren satt precis i anslutning till där rören kommer in genom väggen. En ganska utsatt placering om det skulle kunna komma in luft förstår jag. Varför har man placerat den där och inte högre upp typ där den sitter på min Panasonic ? Jag har ytterligare en pump på nedervåningen, en Panasonic CE12PKE som sitter i motsatta delen av bottenvåningen ca 12 m bort. Den gör ju att pump 2, alltså Caldon inte behöver gå så hårt. Fast jag hade en Sanyo 123 där innan och den betedde sig aldrig så här utan gick på bara några hundra watt liksom Panasonicen gör nu (250W vid +2,5 ute). Planlösningen gör att det inte räcker med en pump om jag vill ha bra komfort på hela bottenvåningen. Därför har jag 2 stycken. Jag kan mycket väl tänka att mig att det blir bättre när det blir kallare ute. Har som kallast varit -6 i december men vid den temperaturen märktes ingen skillnad på gången. Tillförda effekten var runt 700W då också. Jag har inte heller sett att den går över denna effekt när den startar efter stillastående utan den varvar upp lite mjukt tills den når denna effekt och stannar där tills den står still igen. Skillnaden mellan ut och in temperatur ligger mellan 16-17 grader när jag har mätt vid olika temperaturer och tillfällen. Imorse hade jag t ex 23,7 in och 40,5 (+4 ute) ut vid börvärde 20 grader, 22 grader i rummet och fläkten i läge 2. Har testat med fläkten i läge 3 och då går den längre men stannar efter ett tag då också. Det jag skulle kunna göra är att köra med bara en pump ett tag och se om den går kontinuerligt då.

/ Niclas
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 21 december 2017, 22:44:59 »

Ungefär 2 1/2 vecka sedan jag fick min Caldo X25 installerad. Tycker att den går on-off hela tiden. Det har visserligen inte varit så kallt, -6 som kallast.
Jag har ytterligare en pump till på nedervåningen, en Panasonic CE12PKE och den går hela tiden utan att stanna och på låg förbrukad effekt. Just nu är det -3 ute
och den förbrukar runt 400W. Har ingen loggning på X25:an ännu, däremot loggar jag husets totala förbrukning och kan se att den förbrukar ungefär 670-700W när den går.
Och det gjorde den även när det var ett par plusgrader idag. Varför går den inte ner mer i förbrukad effekt istället för att gå on-off. Verkar lite konstigt ? Hade tidigare en Sanyo 123 i samma
utrymme och den gick aldrig on-off. Det är tätat ordentligt där rören går igenom väggen så det borde inte ställa till något problem.
Hej E9

En värmepumps verkningsgrad varierar med frekvensen och är lägre i minsta och högsta frekvenserna. X-serien har en logik som drar på kompressorfrekvensen vid uppstart och det ökar avgiven effekt. Detta dels för att säkerställa oljeretur samt för att öka verkningsgraden. Kompressorfrekvensen faller efter ett tag. Om husets energibehov är lågt så kan detta leda till att det blir för varmt och maskinen stänger ner även om lägsta frekvensen är nådd och temperaturen inte sjunker. Vid högre energibehov kommer du inte märka av detta.
En annan orsak kan vara att hålet i väggen är bristfälligt tätat. Då vi har vår rumsgivare placerad i underkant av maskinen så kan ett kallras genom hålet orsaka en drift liknande din. De flesta installatörer tätar endast genomgången utifrån men denna konstruktion kräver även en isolering inifrån om maskinen sitter på en yttervägg. (ventilationsspalt i ytterbeklädnad) För att kunna täta hålrt utifrån måste maskinens kåpa plockas bort. Kommer du ihåg om installatören gjorde detta ?

Mvh
Daikin



Skrivet av: E9:an
« skrivet: 17 december 2017, 00:07:29 »

Ungefär 2 1/2 vecka sedan jag fick min Caldo X25 installerad. Tycker att den går on-off hela tiden. Det har visserligen inte varit så kallt, -6 som kallast.
Jag har ytterligare en pump till på nedervåningen, en Panasonic CE12PKE och den går hela tiden utan att stanna och på låg förbrukad effekt. Just nu är det -3 ute
och den förbrukar runt 400W. Har ingen loggning på X25:an ännu, däremot loggar jag husets totala förbrukning och kan se att den förbrukar ungefär 670-700W när den går.
Och det gjorde den även när det var ett par plusgrader idag. Varför går den inte ner mer i förbrukad effekt istället för att gå on-off. Verkar lite konstigt ? Hade tidigare en Sanyo 123 i samma
utrymme och den gick aldrig on-off. Det är tätat ordentligt där rören går igenom väggen så det borde inte ställa till något problem.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!