Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: LasseVbg skrivet 08 april 2013, 08:42:15

Titel: Varmt i huset
Skrivet av: LasseVbg skrivet 08 april 2013, 08:42:15
Jag har lite problem med värmen i huset. Vi har ett 70-talshus med bergvärme som installerades runt 2005 av förre ägaren. Värmepumpen är en IVT Greenline HTC och den styrs av en tempmätare på utsidan, ingen rumsgivare finns. Vi har bott i huset i två vintrar nu och förra vintern så fungerade det bra. Efter en inledande mindre justering uppåt av värmekurvan eftersom det var lite kallt så tyckte jag det var en bra och ganska behaglig temperatur i huset under resten av den vintern. Jag provade att justera lite upp och ner och det behövdes inte stora justeringar för att värmen skulle ändras om det blev lite kallt eller för varmt.

I december förra året så fick jag larm om ett igensatt partikelfilter som jag rensade. Sen under julen och efter det så har det varit väldigt varmt i huset runt 25 grader under dagtid (lite svalare under natten) utan att jag justerat något i pumpen sen förra vintern. Elementen var under någon period så varma att man nästan brände sig på dom. Jag har justerat värmekurvans lutning från runt 4,5 (den inställning som fungerade förra vintern) stegvis till 2,0 (igår). Vid dessa nedjusteringar har det blivit en viss minskning av innetempen men sen så är det tillbaks till ca 25 grader. Jag märker fortfarande en viss tempsänkning under natten (elementen blir lite svalare) . Förra vintern räckte det att justera mellan 4,0-4,7 för att hålla tempen runt 21 grader.

Vid ett tillfälle för ca 2 månader sen provade jag att dra ner termostaterna på några av elementen helt för att få ner värmen. Då fick jag larm från pumpen att det var för stor tempskilllnad mellan två av givarna (högt värmebärardelta). Rekommenderad åtgärd i instruktionsboken var bl.a. att öppna alla termostater så det gjorde jag och det blev inga fler larm om det.

Det jag noterat är att det verkar som att pumpen går väldigt mycket. När jag går upp på morgonen och duschar runt kl 5 så går pumpen (kompressorn) och värmer varmvatten redan, trots att ingen varit uppe och använt varmvatten på länge. Så var det inte förra vintern. Då var den inte igång utan startade när jag duschat.

Sammanfattningsvis:

Är det någon som har en aning om vad problemet är och vad som ska kollas/åtgärdas?
Titel: SV: Varmt i huset
Skrivet av: Roland skrivet 08 april 2013, 09:04:10
Det är med största sannolikhet växelventilen som krånglar. Växelventilen (sitter uppe till vänster bakom frontplåten) har som uppgift att antingen leda vattnet från pumpen till varmvattenberedaren eller till husets radiatorer. Det händer att växelventiler krånglar och inte når ändläget. Står den i ett mellanläge leds vattnet från pumpen till varmvattenberedaren och radiatorerna samtidigt plus att vatten från varmvattenberedarens mantel leds ut till radiatorerna när pumpen står still. Det innebär att pumpen gör varmvatten väldigt ofta och att det blir för varmt i huset.

Posta en bild på växelventilen. Det brukar hjälpa att motionera och smörja växelventilen men hur det görs beror på vad det är för fabrikat av växelventil. 
Titel: SV: Varmt i huset
Skrivet av: LasseVbg skrivet 08 april 2013, 10:01:10
Ska ta en närbild på den när jag kommer hem i kväll.
Titel: SV: Varmt i huset
Skrivet av: LasseVbg skrivet 09 april 2013, 07:42:50
Några bilder på pump och växelventil
Titel: SV: Varmt i huset
Skrivet av: LasseVbg skrivet 09 april 2013, 07:46:04
Märkning på ventilen

Etikett 1:
VZA263
43021312
Lvs 4,5 PN6
D919


Etikett 2:
ALZ160
230V~
15VA 50Hz
35N 3s
IP20
EBBE
Titel: SV: Varmt i huset
Skrivet av: Rickard skrivet 09 april 2013, 09:39:44
Har aldrig lossat just en sån, men man brukar vrida loss dem ett kvarts varv motsols, de brukar ha en liten spärr någonstans som du skall hålla in samtidigt. Märk upp ställdonet så du inte monterar det fel när det skall tillbaks (om det nu går sätta fel)

Piggen på ställdonet skall åka ut helt när du tryckt ned den i botten, går det för tungt åt något håll så får du de problem du nämner.

Lite smörjolja på "piggens" tätning, samt något tiotal "motioneringar" brukar kunna lösa problemet, och ibland kommer det inte tillbaks på länge, jag motinerade själv min ventil när jag hade samma problem för typ 4 år sedan, och allt har funkat perfekt sedan dess.

Piggen går rätt trögt, själv använde jag en kofot för att snabbt kunna trycka ned piggen, tänk på att vara försiktig så du inte böjer piggen, då är det kört.

Ibland kan läckaget bero på att det fastnat skräp på ventilens tätningsytor (fungerar ungefär som en ventil i en bensinmotor, liten öppning ger stort flöde, men litet skräp kan orsaka stort läckage).
Högt flöde på cirkpumpen, och snabba öppningar/stängningar av vnetilen när du motionerar ventilen kan få skräpet att lossna från ventilkäglan/sätet.
Titel: SV: Varmt i huset
Skrivet av: LasseVbg skrivet 09 april 2013, 10:38:49
Tack för inputen...några ytterligare frågor så jag fattat rätt

Ställdonet är den svarta delen?
Lossar man hela den eller bara en del av den? Jag antar att man inte rör kopparrören.
Avstängd pump när man lossar ställdonet?


Finns det risk att det kommer ut vatten när man vrider loss den?


Titel: SV: Varmt i huset
Skrivet av: karlmb skrivet 09 april 2013, 10:59:21
Ja, det är bara den elektriska "motorn". Ingen risk för vatten läckage.
Titel: SV: Varmt i huset
Skrivet av: Roland skrivet 09 april 2013, 11:06:14
Rekommenderar att pumpen stängs av, det är risk för att reglersystemet får för sig att växla läge på ventilen när man håller på att motionera den. Det händer visserligen inget men det känns lugnare så.

Ställdonet är den svarta delen. Jag har en annan typ av ventil så jag har inga konkreta råd att ge mer än att leta efter något som ser ut som en spärr.
Titel: SV: Varmt i huset
Skrivet av: LasseVbg skrivet 09 april 2013, 11:26:15
Tack jag ska kolla